Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Okužba s HIV

Okužba s HIV

Spoštovani, virus HIV se ne prenaša z dotikom, ampak s spolnimi odnosi, oz. z vbodi z okuženimi ostrimi predmeti, oz. s politjem sluznic s svežo krvjo ali kužnimi izločki. Dotik pipe, na kateri je zasušena kri, ni pomemben za prenos.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ali to velja tudi, če sem imela ranico na prstu, kjer sem se dotaknila?

Hvala!

Ali ni ta moj primer zelo podobno kot politje s krvjo?

Ne, kje pa. Politje s krvjo bi pomenilo, da vam ob nekem zdravstvenem posegu brizgne kri bolnika v oči; ali da si polijete vsebino epruvete po rokah; ali da bi nudili npr. prvo pomoč poškodovancu in bi se polili z njegovo krvjo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če ni bilo stika s svežo (pravkar polito) krvjo bolnika, je vseeno, ali ste se posušenega madeža dotaknili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Nič ne spremeni, bistveno je, da je bila posušena. Spremenilo bi le v primeru, da bi osebi, ki bi bila neposredno pred vami (in bi jo bi, seveda, videli), kapljala kri, vi pa bi si v odprto rano utrli kapljo. Sicer pa kot sem že večkrat napisala: dotiki nečesa v okolju (izven zdravstene ustanove) NE pomenijo tveganja za prenos virusa HIV.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam za vsa pojasnila. Sicer pa sem se take pipe dotaknila ravno na wc-ju zdr. ustanove. Ampak – verjetno ste mislili za dotike v zvezi z delom v zdr. ustanovah? Ali pač?

Spoštovani, v zdravstveni ustanovi je tveganje za prenose večje, saj je verjetnost, da bo tam bolna oseba, večja. Poškodbe z ostrim predmetom, oz. politja s krvjo, s običajno res zgodijo v zvezi z delom, ne pa nujno. Ključno pri zgornjem odgovoru je bilo – sveža kri (torej krvaveča oseba nepsredno pred vami), to pomeni, da bi se vi pomazali s krvjo (ne znam drugače napisati).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

To je bilo na wc-ju porodnišnice, zato sem bila tudi še bolj začudena, hkrati pa še bolj zaskrbljena glede okužbe. Ali se potem glede na to svetuje, da se vseeno testiram? Da bi se dobesedno pomazala s krvjo, to se pa nisem.

Pomazala se nisem,bil pa je dotik take pipe, kontaminirane s krvjo, in na roki sem imela ranico.

Ne, testiranja ne svetujem

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kako pa je v mojem primeru (dotik z ranico na roki pipe, na kateri je kri) z okužbo s hepatitisom b in c?

Hvala

Spoštovani, v pirmeru posušene krvi je tveganje v vsakem primeru majhno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Bi bilo pametno testiranje? (tudi glede na to, da se je zgodilo v zdr. ustanovi)

Pozdravljeni,

Zanima me kaksna je moznost prenosa okuzbe s hiv ali hepatisis c, v kolikor oseba deli “slamico” za snifanje kokaina z osebo, ki je hiv pozitivna?

Hvala in lp

Glede na opisani način, ne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, tveganje obstaja, ga pa ne morem kvantificirati. Prenos bi bil bolj verjeten pri osebah, ki snigajo že dolgo in imajo poškodovan nosni. pretin.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Glede na pojasnila v zvezi z zdr.ustanovami dodajam, da se je to zgodilo na oddelku porodnišnice, kjer pa je običajno da porodnice krvavijo. Tako da je lahko šlo tudi za osebo neposredno pred mano, glede na to da se kri hitro suši (po izgledu) ?

Objava čaka odobritev

New Report

Close