Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Okužba s HIV

Okužba s HIV

Spoštovani,
pretekli teden sem imela nezaščiten spolni odnos s fantom, ki ga nisem dobro poznala. On je dvakrat za nekaj sekund vstavil spolni ud v mojo nožnico. Do izliva ni prišlo, niti kasneje, ker sva odnos prekinila prav zaradi strahu pred boleznimi.

Zanima me, kolikšna je možnost okužbe z virusom HIV?
Kdaj bi bilo ustrezno, da odidem na testiranje?

Hvala za odgovor in lp

Spoštovani, takole, kot navajate, tveganja za okužbo praktično ni. Kužne bi bile razne tekočine: semenska, predsemenska, kri; takole, kot opisujete, je šlo pravzaprav za “dotik”. Če bi vas vseeno skrbelo, je primeren čas za testiranje 1 mesec po rizičnem stiku. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej kljub temu, da je vstavil spolni ud v nožnico ni tveganja? Ja, do izliva ni prišlo. Glede predsemenske tekočine pa ne vem. Je bilo pa res samo za nekaj sekund.

Zelo ste me pomirili, ker sem brala, da ni pomembno, če ne pride do izliva, ampak je dovolj že da vstavi ud v nožnico.

Na testiranje bom pa najbrž vseeno šla, da bom popolnoma mirna.

Spoštovana dr. Nina,

kot razumem v zgornjem primeru praktično tveganja ni, ker pravzaprav niti ni mogoče, da bi v tako kratkem času prišlo do precuma.

V primeru, da pa partner tik pred izlivom izvleče spolni ud, pa je okužba možna? Namreč, moja situacija je žal takšna. Sicer partnerja poznam, a ne vem, če je odkrit glede preteklega spolnega življenja. Me zelo skrbi, odkar sem brala članek o tem, čeprav me pred tem sploh ni skrbelo.

Hvala vam za odgovor.

Spoštovani, v vašem primeru nekaj tveganja obstaja, ker se virus lahko nahaja tudi v izločkih žlez. Dvom reše le testiranje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lp
Bil sem v striptiz baru in sem mel kratek povrsinski stik vagine s prstom, zaj me pa zanima ce je to velika moznost oz ce je moznost okužbe, ker nevem ce sem se dotakno spontano nevede ustnic ali ne. Upam da se nisem. Prosim za cimprejsi odgovor

Lp
Bil sem v striptiz baru in sem se za kratek cas dotaknil njene vagine samo površinsko in me zanima ce bi si mogoce nevede dotaknil svojih ust oz ustnic bi bla moznost okužbe velika. dotaknil sem se res samo za kratek cas ker sem roko takoj odmaknil. Zaj pa nevem ce se lahko odeležim krvodajalske akcije. Lp in prosim za cimprejsi odgovor. HVALA!!!

Upam da ste prejeli mojo prejsno pismo. Ampak sem vam pozabil omenit da je prislo do kratkega stika po spolovilu in to je bilo zelo hitro tak da nevem oz mislim da se ni niti cutilo da bi blo kaj vlazno. Strah pa me je predvsem zato ker mam jas grdo razvado da si grizem kozo okoli nohtov in mislim oz nevem zato me je tudi strah ce sem slucajno grizel na tisti roki ko sem se dotaknil spolovila, ampak ta stik je bil zgolj površinski in kratek cas.

Prosim za ciprejsi odgovor in se opravicujem ker prej nisem navedel tak kot bi mogel.

LP!

Spoštovani, pri dotiku vagine s prstom tveganja za prenos virusa HIV ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za tak hiter odgovor full ste prijazni in svaka vam čast da odgovarjata na takšna in drugačna vprasanja.

Tud ce recimor vgriznes si potem kozo okrog prstov? am ker spolovilo je bilo samo malo vlažno al kak se temu rece oz.? Se enkrat hvala za odgovro pa se opravicujem ce se vam zdi to vprasanje smotano ali kaj podobnega

Lp

Takole, kot vi opisujete, grizenje kožice, nohtov nima pomena za okužbo. HIV virus se ne prenaša celo ob poljubljanu, razen če bi se poljubljali na način, da bi se partnerja zraven intenzivno grizla in bi prišlo do vidnih poškodb s krvavitvami.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ok hvala za odgovor, ja tako je kot je opisano cirka 5 do 10 min po tistem sem si grizo kozo.

Pozdravljeni še enkrat,

vmes sem bila pri osebni zdravnici in sem jo vprašala glede tega dogodka. Rekla je, da možnosti okužbe vedno v takem primeru so, čeprav minimalne. Meni se zdi sicer nenavadno, ker je bilo res čisto na začetku in ne vem, kako bi se lahko okužila. Seveda bom šla na testiranje, ampak v tem času sem zdaj spet v skrbeh in zato sprašujem, preko česa se bi potem lahko okužila, ker drugega s tem fantom nisva počela kot to, kar sem zapisala.

Lp

Imam se eno vprasanje ce grem osnovno preiskabo krvi, in ce bi to kaj sem vam opisal v soboto pred 4 dnevi da bi se okužil bi vplivalo na sedimentacijo krvi oz ce bi bil nekdo hipoteticno okužen z hiv bi to kaj vplivalo? ce bi bi to pomenlo da bi bila sedementacija skoz povišana?

LP in hvala za odgovor

Sedimentacija krvi je zelo zelo neznačilna preiskava in kaže na neko vnetno dogajanje v telesu. S to preiskavo si ob navedenem dogodku (pred 4 dnevi) prav nič ne morete pomagati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Vse je stvar opisa in interpretacije: če navedete, da vam je nekdo za par sekund vtaknil ud v nožnico (in to zgolj na začetku odnosa) je tveganje res mini mini mini minimalno. če pa navedete, da ste imeli odnos kratek čas, to že pomeni, da je prišlo do ritmičnega drgnjena sluznice, vzburjenja, morda pri moškem že izločanja predsemenske tekočine…

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor še enkrat. Prav to me je zanimalo. Do drgnjenja ni prišlo. Hvala še enkrat.

Hvala za odgovor, ni prislo do spolnega odnosa bil je le površinski dotik s prstom. Lp!!

Pri meni se je zgodilo tako kot sem opisal, prislo je le do površinskega dotika s prstom kratek čas in do moje grde navade “grizenja” kozice okrog prstov.

LP in se enkrat hvala ter za prijaznost da pomagate!!!! le tako naprej

Imam eno vprasane, je moznost okužbe velika oz sploh je da ti prijatelj ponudi koscek jabolka in ti ugriznes je to moznost okužbe al pa ce pijes za nekom drugim. Zanima me ce je to velika moznost okužbe oz men se zdi to skoraj neverjetno da bi bilo to tako mozno ker pol bi lahko bili vsii okuženi. Vem da slina ni prenos okužbe zato se mi zdi da je ta moznost malo verjetna je tako ???

LP in se zahvaljujem za odgovor!!

New Report

Close