Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Okužba s HIV

Okužba s HIV

Mam se eno vprasanje ki sem pozabo vprasat, se opravicujem da vas morim s tem, glede brivskega aparat (na kolice oz ne reze ni kot klingica) ce se brije prvo z njim ena oseba potem pa kakih cca 4 ure po tistem druga je to velika moznost okužbe. Se enkrat se opravicujem s vprasanji in ce se vam zdim tecen samo me zanima in se zelim o tem pozanimat.

Spoštovani, grizenje jabolka ali pitje za nekom iz kozarca ne predstavlja tveganja za okužbo z virusom HIV.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, souporaba pribora za britje predstavlja tveganje za prenos s krvjo prenosljivih okužb, torej tudi virusa HIV, saj je v stiku s kožo rezilo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

lepo pozdravljeni
Mene pa zanima naslednje. Preko poletja sem delala v skladišču kjer pakiramo razne artikle. Seveda za odpiranje škatelj uporabljamo olfa nože ter lepilnike (lepilni trak spodaj pa rezilo ki trak odtrga) in tako se mi je zgodilo da sem se tako z olfa nožem kot z lepilnikom ranila v prst. Zdaj me pa skrbi da sem se slučajno okužila z virusom hiv. Olfa nož in lepilnike vsi u skladišču uporabljamo zato me še toliko bolj skrbi. Lep dan

Spoštovani, takole kot pišete, bi tveganje obstajalo le v primeru, če bi se neposredno pred vami njožem globoko urezal z virusom HIV okuženi sodelavec.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

lep pozdrav. Hvala za odgovor. Kaj torej pomeni neposredno pred mano da bi se porezal isti čas? Nevem koliko ljudi je rokovalo s tem nožem je nevarno če se je kdo urezal kak dan prej ?vem pa da sem tisto dopovdne samo jaz delala z njim, kaksno je potem tveganje?

Pozdravljeni.

Pred 3 dnevi sem imel nežaščiten oralni odnos z osebo za katero nisem pričakoval da bi lahko bila HIV pozitivna… Njemu se je iz meni neznanega razloga ulila kri iz penisa! Sicer vem da je možnost okužbe dokaj velika ampak me zanima koliko časa mora minit za izvedbo testa?

hvala za odgovor

Spoštovani, testiranje je smiselno opraviti 1 mesec po rizičnem stiku.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, prenašanje noža iz roke v rok ni pomembno, pomembno je samo, če bi bili na noži prisotni vidni ostanki sveže krvi (kar bi bilo najbrž pri naravi postopka možno le, če bi se nekdo urezal tik pred vami).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni

Predpostaljamo da imamo oralni odnos z žensko. Moški uporablja kondom ženska je brez zaščite. Ali lahko pride do okužbe z HIV? Predpostavljamo, da je ženska okužena in moški jo oralno zadovoljuje.

Ali je mogoče znano, če v Sloveniji “plesalke” v nočnih lokalih pred zaposlitvijo testirajo za spolne bolezni ali ne?

hvala in lep pozdrav

sveže krvi na nožku ni bilo. Bi to veljalo tudi če bi bila slučajno gor stara zasušena kri? torej je možnost okužbe skorajda nična?

Spoštovani, okužba je možna, tveganje pa majhno. Ni mi znano, da bi plesalke testirali na okuženost s spolnimi boleznimi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Da, možnost okužbe je v primeru zasušene krvi praktično nična.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če je od spolnega odnosa minili šele nekaj dni, ali bi se pri testiranju že videli znaki okužbe?

Če se oseba okuži (npr. 4 dni po odnosu), ali že takoj lahko okuži drugo osebo?

Spoštovani, če govorimo o virusu HIV, po štirih dneh niti ni možno videti znakov okužbe, niti ni pozitiven noben test. Po štirih dneh pa bi se že lahko pokazala okužba z gonorejo, pa tudi povzročitečja bi lahko izolirali iz gnojnega izcedka sečnice.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če prav razumem bi moški pri oralnem seksu moral priti v stik s svežo krvjo? Potem bi lahko prišlo do okužbe?

Pri oralnem seksu pomenji stik s kužnino tako stik z vaginalnimi izločki, kot ev. menstrualno krvjo, ki pride v stik s sluznico prejemnika.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

hvala za odgovor. Danes se je namreč zgodiln da se je sodelavka porezala na kartonasto škatlo. In jaz kot oseba sem zelo panična saj se bojim da staknem kakšno hudo bolezen. In tako me je panika zagrabla ker sem vidla da je nekaj malo krvi ji priteklo iz rane res malo vendar je potem prijela škatlo ter pripomocke ki jih skupno uporabljamo vendar ne vem če je kri ostala gor. Sama imam majhne ranice po roki zaradi dela v skladišču. Zanima me koliko krvi je potrebno da se okužiš preko ranice? Vem da paničarim ampak edino vi lahko dosežete da se neham sekirati. Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Če bi kri HIV okuženega človeka kapnila neposredno v rano, potem bi se lahko pogovarjali o tveganju (primer takega prenosa je npr. vbod z okuženo iglo, ko kri neposredno vnesemo v rano; dva zaporedna ureza s škarjami, ipd. Če se vi sploh niste poškodovali, do globoke poškodbe in vnosa v ranico sploh ni prišlo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

ja jaz se poškodovala nisem sem pa imela ranice ker sem se poškodovala že prejšnje dni. Sicer njene krvi na sebi nisem opazila nevem pa ce slučajno nisem prijela škatle na kateri naj bi bila kaplica. Lep pozdrav

New Report

Close