KT sibilla
Pozdravljeni!
Kt sibilla jemljem pol leta. Pred temi tabletkami sem jemala Kt qlaira, zaradi tolikšnih stranskih učinkih, mi je ginekologinja predpisala Kt sibilla. Ko sem jih začela jemati (prva dva meseca) , nisem imela nobenih težav, sedaj pa jih imam. Zredila sem se za 5kg, čeprav bolj pazim na količino in vrsto hrane, zdi se mi kot da sem nekako depresivna, nimam veliko energije, tudi menstrualni krči so zopet postali zelo boleči .. Poleg tega je moja koža postala bolj občutljiva.
Poleg tega je ginekologinja zelo naveličana vsega, in mi je prav neprijetno iti k njej da bi ji povedala, da mi tudi te tabletke nekako ne odgovarjajo.
Ne vem kaj naj storim, ali naj spet zamenjam Kt, ali pa naj poskusim s kakšno drugo vrsto kontracepcije? Glede na to da sem stara 19let, ne vem ali je priporočljivo uporabljati mireno? Kaj mi priporočate da naredim?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni!
KT lahko vplivajo na počutje, težo, kožo, a ne pri vseh ženskah in ne pri vseh enako. Če vam Sibilla ne ustreza, potem ni druge, kot da se vrnete h ginekologinji in prosite za zamenjavo. Naj vas nejevoljnost oz. naveličanost ginekologinje pri tem ne ovira. Načeloma lahko uporabljate tudi Mireno, glede vaših let oz. dejstva, da še niste rodili, ni zadržkov, imajo pa pa nekateri ginekologi o tem drugačno mnenje. V poštev pride tudi maternični vložek Jaydess, ki je malenkost manjši in drži 3 leta.
Matjaž
Zdravo,
kt Sibilla jemljem cca 2 meseca in pol. V 1. mesecu pridobila 5 kg. Dodatno še 2. Ogromno športam in na prehrani pazim. Ginekologu povedala, on zatrjuje, da je apetit povečan. NIkoli ! Očitno gre za takšne sestavine v kt, da se teža nenormalno poveča. Prvih 10 dni so se pojavile akne, slabost,afe v ustih, utrujenost, padec krvnega tlaka…tabletke jem neprekinjeno še danes. (ker imam sicer zelo zelo močne menstruacije in preveč pogoste). Včasih že imela tabletke: logest, cilest, yarina, potem yajdess, mireno…NIČ NI BILO VREDU !. Ginekolog je seveda povedal, da teža ni bolezen, ampak ker se nisem strinjala s takim enormnim pridobivanjem teže..mi je dal nove tabletke cerazette. Brala sem o njih, nisem prebrala niti ene dobre izkušnje, zato jih ne bom jemala in tudi Sibillo preneham naslednji teden in grem k drugemu ginekologu po mnenje. .. ker če hormoni niso za določeno telo, niso…
Pozdravljeni!
Na žalost nekatere ženske ne prenesejo (ali ne sprejmejo kompromisov) nobene hormonske terapije. Možno je, da vam tudi Cerazette ne bodo ustrezale, ampak ne zanašajte se na ocene drugih, to vam osebno ne pomeni prav nič. Glede bolečih menstruacij si lahko pomagate z uporabo protibolečinskih zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (naproxin, ibuprofen,…), ki jih začnete jemati še preden se menstruacija pojavi, včasih to pomaga tudi pri močnih menstruacijah, ampak le tu in tam. Žal nimam kakega pametnega nasveta za vas…
Matjaž
Pozdravljeni
tudi sama sem jemala KT Sibilla in kot že nekaj drugih uporabnic sem tudi sama občutila veliko stranskih učinkov – znatno pridobivanje na teži, neredna menstruacija in vmesne krvavitve, bolečine med “ovulacijo”… Po prvih treh mesecih jemanja sem šla po nov recept, sestri sem povedala, da mi ne ravno odgovarjajo a sem jim želela dati še malo časa. Dogovorili sva se, da pridem čez 3 mesece po nov recept ali pa druge tabletke. Težave so se povečale, zato sem se odločila za druge tabletke, a pri moji ginekologinji je bila druga sestra, katera mi ni dovolila menjati KT in pri tem je ostalo ( recepta za sibillo nisem želela). Od takrat je minilo približno 8 mesecev, težave se pa žal niso zmanjšale, saj še naprej pridobivam na teži kljub rednemu gibanju in zdravi prehrani, dobila sem tudi mozolje (poprej sem vedno imela zelo čisto in zdravo kožo) kar me pa najbolj moti pa je utrujenost ter nizek nivo energije. OD začetka jemnja sibille do danes sem pridobila kar 13 kg . Zanima me ali je to povezano, je možno, da se redim še po tem ko sem KT opustila? Zaradi slabih izkušenj z sestro si nekako ne upam k ginekologinji, ampak mislim, da imam nekakšno hormonsko neravnovesje.
Že v naprej hvala za odgovore.
LP M
Pozdravljeni!
Načeloma toliko časa po opustitvi jemanja KT ne bi pričakoval takšnih težav. Ob jemanju KT ovulacij ni, zato o bolečini med ovulacijo ne moremo govoriti. Pričakuje se tudi redna odtegnitvena krvavitev, ki je običajno krajša in bolj šibka kot menstruacija. KT lahko spremenijo metabolizem, presnovo, in se tudi ob enaki prehrani ženska lahko zredi. Ali imate hormonsko neravnovesje ali ne seveda ne vem, to bo moral ugotoviti zdravnik. Sestra ni merodajna za predpis terapije, ne more in ne sme samovoljno odločati, katere KT boste uporabljali, to dela zdravnik. Vi se kar naročite, sestri pa nič ne rabite povedati, kakšne so vaše težave, le povejte, da se boste o tem pogovorili z zdravnikom.
Matjaž
Lep pozdrav!
Cez pb 2 tedba bom zacela jemati kt sibilla in ginekolog mi je rekel da jih moram zacet uzivati 2. Dan menstruacije, povsod pa pise da moram vzet prvi dan. Sicer mi je vseeno kdaj vzamem me pa zanima kdaj priprorocate vi in ce bi ta dan kaj vplival na to da tabletke nebi ucinkovale. Zanima pa me tudi ce se ko uporabljas tavletke lahko zanosi(ce jih uporabljas redno vsak dan ob isti uri?).. Je v redu ce bova s fantom prakticirala brez kondoma in izliv izven mene?
Najlepsa hvala ze v naprej. 🙂
Pozdravljeni!
Ginekolog mi je rekel da moram zacet jemati tabletke sibilla 2. Dan mensteuacije vendar je situacija tamsna da swm jo dobola vceraj zvecer v res res majhnih kolicinah(ce nebk sla na wc ne bi tisti dan vidla da jo imam) in sele danes bo kevabitev podobna mensteuaciji-ne bo tako sibka.. predlagate da tabletk vzamem ze danes zvecer ali jutri zvecer ker odlocila sem se da jo jemlem zvecer.
Najlepsa hvala ze v naprej.
Pozdravljeni!
Ker sem po naravi res panicna oseba me skrbi. Tablete sem zacela jemati proti koncu decembra. Po 2 tednih sem imela krvav izcedek ki je trajal vse do placebo tabletk in je bil na dan 2. In 3. Zelene tablete se mocnejsi (sklepam da je bila odtegnitvena krvavitev). No potem sem jemala tablete naptej vedno redno usak dan in ta mesec nism mela nobenih tezav. Stvar pa je v tem da ko je cas za menstruacijo me je vefno zelo strah nosecnosti. Ceprau vem daje to za brez veze ker sva s fantom kljhb temu da sem na tabletkih do sedaj vedno uporabljala se kondom za vsak slucaj(moja panika) le enkrat ze pred novim letom pa je sel vame brez za 5 sekund brez izliva z obrisanim penisom. In ker pise na odtegnitvena krvavitev pride 2 ali 3 dan jemanja me je kljub negatiunemu testu ki semga naredila vceraj strah da sem noseca. Zanima me ce je normalno da po 2 vzeti tableti (danes zvecer bo 3) se vedno ni ne duha ne sluha k krvavitvi ter ce stres in nenehno sekiranje vpliva na to krvavitev. Res me je stah…:(
Pozdravljeni!
Da ne odpiram novih tem bom kar tukaj vprašala..
Prvič jemljem KT in sicer Sibilla. Nikjer nisem zasledila kar me zanima in sicer zakaj si po 7ih dneh jemanja placebo tablet, torej brez aktivnih učinkovin, zaščiten, če pa bi vmes pozabila vzeti eno aktivno tabletko pa bi to vplivalo na zaščito? V čem je “fora”? Rada bi razumela da sem bolj mirna..
Med placebo fazo, na primer da ne bi prišlo do krvavitve in bi imela SO, si vseeno zaščiten? Ker glede na to da so placebo neaktivne, bi sklepala, da nisem..
Hvala za odgovor!