KT sibilla
KT lahko prenehate jemati kadarkoli, a potem seveda niste več zaščiteni. Ampak za KT ste se odločili z določenim razlogom? Zakaj bi potem sedaj kar takoj nehali? Težave, ki jih opisujete so pogoste in običajno izzvenijo v prvih treh mesecih uporabe, včasih je treba biti malce potrpežljiv. Poleg tega je na voljo več vrst tablet in vam jih ginekolog lahko tudi zamenja.
Matjaž
Pozdravljeni. Ni o KT Sibilli, ampak ker ste mi prav tukaj zelo veliko pomagali, sem si drznila postaviti še eno vprašanje z druge tematike.
Pišem vam v imenu mame, ki je stara 55 let in je v predčasni menopavzi, saj so ji pred osmimi leti vzeli maternico. Od takrat ima še vedno določene simptone PMS-a, tudi približno ve, kdaj bi morala dobiti menstruacijo. Takrat ima povečano število napadov, saj je tudi epileptik. Ob kopici zdravil, ki jih ima (Tegretol, zdravila za povišan krvi pritisk in Depakin), jemlje tudi še Remifemin. Zanima jo, ali je smiselno, da jemlje dodatne estrogene ali ne. Farmacevti ji govorijo različno: nekateri, da bi bilo to smiselno, spet kakšen drug lekarnar pa, da to ni nikakor pametno, ker ima tudi epilepsijo.
Kaj menite vi?
Najlepša hvala za odgovor. Zaly
Pozdravljeni!
Vaše vprašanje v bistvu ne sodi na ta forum, zato vas prosim, da ga zastavite dr. Pušenjaku na forumu ABC ginekologije in porodništva. Kljub vsemu bom kakšno malenkost navrgel. Govorite o predčasni menopavzi – zgolj odstranitev maternice še ne pomeni, da je ženska od takrat v prezgodnji menopavzi. To se zgodi le, če gre za totalno histerektomijo, kjer se poleg maternice odstranita tudi adneksa, torej jajčnika (z jajcevodoma vred). Če se je to zgodilo mami pred 8 leti, potem bi pričakoval, da bi že takrat zdravniki razmislili o nadomestni hormonski terapiji. Ta je zgolj na recept, zdravilo predpiše torej zdravnik, ve zakaj ga je predpisal, ve kaj so prednosti in slabosti takšne terapije in presodi, kaj je za pacienta najbolje. Mnenje farmacevta nima veze in se ne bi smel vtikovati v zdravljenje, če ima kakšne pomisleke, se mora posvetovati z zdravnikom, ki je zdravilo predpisal. Glede zdravil, ki jih mama jemlje se boste morali pomeniti z zdravniki, ki vašo mamo zdravijo, oni najbolje poznajo situacijo in ni primerno, da se jaz tukaj vpletam v terapijo.
Matjaž