HEJ, mogoče nismo ravno pri tej temi ampak veeno
stara sem 13 let velika 161cm in imam 58 kg in pol. Se vam zdi preveč??
No težava sploh ni v tem, problem je da imam zelo čvrsta oziroma debela stegna, ki bi se jih rada znebila. Se jih da? Bi pomagal tek, počepi z utežmi, kolesarjenje, kaj pa primerna prehrana, če že kakšna je??
2. problem pa je da imam kožno gubo kar fajn veliko (22) veliko se gibam ne jem velko mastne hrane, seveda si sm pa tja kaj privoščim, kolesarim tečem pa nič. Kaj naj storim kako naj jo zmanjša? Moje sošolke se nič ne gibajo pa imajo veeno manjšo kožno gubo kot jaz. Do drugega leta do aprila bi rada prišla na 13,14 ali 15.
HVALA ŽE V NAPREJ ZELO BOM VESELA VAŠIH ODGOVOROV
@SONČICA – zaenkrat še rasteš in se bosta teža in velikost verjetno še malce spremenila. ITM imaš 22,4 kar pomeni, da imaš normalno težo.
Znebiti se samo v en del telesa je žal nemogoče. Ko hujšaš, hujšaš v celotno telo. Z vajami, kot so počepi itd. boš maščobo pretvorila v mišično maso.
Če boš to počela, se ne ustraši, če bodo noge zgledale še bolj ogromne. To je proces in ko boš maščobo pretvorila v mišično maso skoraj v celoti, potem boš zgledala bolj vitka.
Primerna hrana je čim manj pridelane hrane. Veliko sadja (nizek glikemičen indeks) in zelenjave. Začni tudi z aerobno vadbo, najmanj 4x tedensko. Hujšanje je dolgotrajen proces, zato imej realne cilje, da ne boš prehitro obupala.
Glede sošolk – odvisno je tudi od konstitucije telesa ter genov. Lepo pridno gibaj, jej zdravo in vztrajaj!
Srečno!
Lp, Mitja
V glavnem vsi odgovori v tej temi so napisani zelo ‘čez palec’. V stilu: ‘ne jem veliko’, ‘manj’ itd…
Moje izkušnje so pa takšne, da je marsikdo shujšal ko sem mu pripravil jedilnik. Ko so jedli po jedilniku je njihov prvi odziv bil približno takšen: “S mi zdi da veliko več jem kot ponavadi, včasih sploh ne morem vsega pojsest. A si ti siguren da se nisi zmotu?” Čez kakšen teden pa je bilo nekako tako:” Noro ne morem vejet, zdi se mi da skos neki jem pa sem vedno lažji/lažja!”
Pomoje je škoda časa zato, da delaš nekaj na pol in poskušaš.
HEJ
@Mito kakšen naj bi bil ta jedilnik?? Res me zanima
Kako zgleda ta jedilnik? Enako kot trening, pri vsakemu nekoliko drugače.
Jaz naredim ponavadi takole:
Prineseš mi seznam tvojega prehranjevanja za 3 dni. Potem se vsedeva za kakšno urico in zadevo pregledava. Najdeva napake, najdeva kje bi lahko bile težave. Ponavadi jedilniki, niso niti tako slabi manjka včasih kakšen obrok ali dva pa večerjo ponavadi malo popravimo, pa je.
Poleg jedilnika naredim še meritve. Na podlagi podatkov o bazalnem metabolizmu pa naredim individualni jedilnik za teden dni. To mi vzame ponavadi kakšno uro do dve. Poleg tega dam pa vsakemu še programček, ki mu pomaga da si jedilnike piše sam. Takšne jedilnike tudi računam in če imam več ljudi, ki je to naročilo je treba ponavadi mal počakat.
Takšnih jedilnikov se potem ni težko držati saj je sestavljen večinoma iz tistega kar ste že do sedaj jedli. Kultivirali smo le količine in število obrokov.
To je vsa skrivnost.
Prodajam tisto največ kar znam. Marsikdo mi je že rekel daj napiš par jedilnikov različen kalorični vnos pa jih pol dej strankam zraven treninga. No tega nočem.
Omenila bi samo to, da geni ne vplivajo na debelost.
Vsi ljudje imamo ob rojstvu enako kapaciteto mažganov, imamo enake potenciale, ampak kako se bodo le-ti razvili je odvisno od odraščanja – okolje, vzgoja, starši, vrstniki… podobno je z debelostjo. Vsi ljudje smo enako nagnjeni k debelosti, le da vsi se vsi razvijamo in odraščamo pod vplivom drugačnih dejavnikov. Stvar se namreč začne z razvijanjem metabolizma že v fazi embrija. Neka raziskava je pokazala, da so ljudje katerih matere so stradale ob nosečnosti, v veliki večini bolj debeli kot tisti, katerih matere so se prehranjevale normalno ali pa so hrane imele v izobilju. Če se torej tvoj metabolizem navadi, da ima hrano ves čas na voljo, potem ne bo delal zalog – maščobnih oblog, v našem primeru – če pa se navadi na pomanjkanje, bo energijo shanjeval.
Zagotovo pri hujšanju pomaga, da se prehranjuješ večkrat na dan, manjši obroki in le-ti naj bi imeli nizko kalorično vrednost, pa vseeno izredno zdravo! Tako tudi organizem, ki je navajen delati zaloge, tega ne more početi.
Ne pozabimo na rekreacijo. Ob aktivnosti naj bi se spotili, ker s tem ne samo da pokurimo več kalorij, iz telesa tudi odstranimo strupe. (tuširanje!!)
Zelo veliko pa k celoti prispeva tudi počujte. Dobro počutje in zadovoljstvo je praktično naravni in spontani zaviralec želje po hrani.
Jaz funkcioniram na pricipu poslušanja telesa in mi gre odlično. Ne obremenjujem se z aktivnostjo in z njo ne pretiravam. Tečem, delam vaje za telo ampak izključno zato, ker je občutek pregretega telesa dober in je nekaj kar sodi k naravi organizma.
Visoka sem 171cm in imam 60 kg. Ko sem se nehala obremenjevat in začela samo poslušat telo, se je vse izboljšalo.
(Afro)dita,
super si napisala.
Sama tudi delujem na princip poslušanja telesa, da bi imela kdaj neko prekomerno težo je niti nisem, imela sem pa šlaufke. Ampak tudi teh ni več. Odločila sem se da spremenim način življenja, z dietami sem se ukvarjala ene dvakrat pa je šlo vse dol, pa kasneje tudi gor. (govorim o približno 8kg). Vsako pomlad ista zgodba. 1.1. – začnemo hujšat, vam je vsem znano vsem tukaj? Pa sem si rekla da zdaj je pa tega dovolj. Prehranjujem se načeloma po krvni skupini 0 (blazni mesojedci), vendar ne 100%, če mi telo pravi da rabi karkoli drugega kar je na seznamu te skupine, mu to tudi dam. Trudim se, da pojem 3 – 5 obrokov na dan, če mi le uspe, si pa privoščim tudi pizzo in pivo zraven, skratka vse. Telesno sem precej aktivna (včasih mi je bil šport odvraten, danes brez njega ne morem); jogging, kolo, rolerji, – to imam najraje – da sem v naravi, kakšen hribček, pozimi orbitrek, stepper….
Tako da vse razne diete so meni brezvezne. Shujšati niti ni tako težko, kot pa to obdržati. Ena izmed najbolj prehvaljenih diet – tako imenovana ločevalna dieta – to zame ni dieta – to je način prehranjevanja in tudi ene ne poznam, ki se ne bi nazaj zredila ali še celo bolj, ko je začela nazaj normalno jesti.
Meni je jasno, da ko enkrat ugotoviš da je treba dati kilograme dol, – verjetno je s takim načinom življenja nekaj narobe , se lotiš diete – uspešno shujšaš – in stopiš spet na staro pot. Spet se zrediš ker imaš stari način življenja, pa je spet 1.1. in spet dieta. Pa vsakič je huje in težje.
Kot sem omenila, tudi sama sem imela šlaufe okoli trebuha, pa se zopet podpišem pod (Afro)ditin post – ne nisem se rodila z njimi, ampak sem si jih pridelala sama, ko sem papcala in papcala in papcala. Pa so se nabrali, telo se mi je začelo upirat, in sem sama ugotovila da moram nekaj spremeniti. Vmes sem se šla še vegeterijanko, vendar sem kmalu ugotovila da to pa ne bo šlo, ker sem bila čisto brez energije. Pa mi je prijatelj rekel naj si pogledam prehranjevanje po krvnih skupinah. In sem poskusila. Danes ostajam na tem, stradam ne in nikoli ne bom, koža se mi je precej popravila – saj veste da je koža odraz tistega kar pojemo. Malo športa – občutek po telesni aktivnosti je fenomenalen.
Shira tole pa podpišem, tudi sam uživam hrano po krvnih skupinah (tudi 0) 3 x tedensko tek po 1 uro in je vse ok.Če se le da tečem še večkrat, obvezno pa vsaj 5 km hitrega sprehoda.
Pri tem prehranjevanju je pomembno, da ne uživaš skupaj OH in B ampak vedno zelenjavo in OH, ali pa zelenjavo in B….ni dosti za razmišljati, črtajte pšenico, koruzo, beli sladkor, svinjsko meso, krompir in seveda vse izdelke iz teh živil (testenine,sladice,kruh….) namesto tega pa lahko občasno uživate pirine testenine, sladice brez sladkorja…;-)….pazite na sadje, ker to je en sam cuker, rajši veliko veliko zelenjave….od sadja pa banane, slive, fige tudi suhe ene in druge….najboljše je da si preberete kaj je za kakšno krvno skupino primerno in potem probate tako jesti.Jaz nikoli nisem lačen, jem kolikor želim (res je, da se ne nažiram, ker sploh ni potrebe za tem).Če si zaželim čokolade jo pojem kar celo, ampak temno z najmanj 70% kakava.
Vedno pa kadar se kaj prekršim, naslednji dan iz “protesta” do te neumnosti svoje telo prekomerno preznojim, da se kar svetim….;-))))