Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

Pozdravljeni!

26.09. sem Vam pisal, pa ste preskočili moje vprašanje. Verjetno je krivo tudi to, da sem dvakrat po nesreči poslal sporočilo in izgleda, kot da je odgovorjeno.

V upanju na odgovor se Vam zahvaljujem.

Pozdravljeni,

se opravičujem, očitno sem v množici sporočil spregledal vaše vprašanje.

Po vsej verjetnosti glavni problem izhaja iz spodnjega dela ledvene hrbtenice (spondiloza L4-L5-S1), gre za starejšo obrabo (precej izrazito, II. stopnjo obrabe), ki pa je vsekakor prezgodnja za vašo starost. Predvidevam, da je do nje prišlo zaradi prevelike obremenitve. Sum na vzrok sovpada tudi s simptomi, ki jih navajate. Verjetno gre za t.i. lumboišialgijo. Spremembe, ki so vidne v zgornjem delu hrbtenice, so po vsej verjetnosti posledica sprememb v spodnjem delu, zato so le-ti deli postali bolj gibljivi (prišlo je do t.i. retrolisteze).

Vaše težave bi lahko poskusili omiliti ali celo odpraviti s pomočjo manualne medicine, operativni poseg naj bo vaša zadnja izbira, saj le-ta lahko pušča številne neželene posledice.

Izvid MRI bo poleg RTG, ki vidi samo spremembe v kostnem tkivu pokazal tudi morebitne spremembe v drugih tkivih, vendar so za začetek zdravljenja dovolj tudi RTG posnetki.

S pomočjo klinične slike, ki jo pridobimo na prvem pregledu, vam lahko bolj natančno svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja. V kolikor se odločite, vam posredujem povezavo do kontaktnih podatkov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani,

Stara sem 32 let in sem pred 5 meseci drugič rodila. Sedaj v drugi nosečnosti so se mi lani nekje februarja začele bolečine v desni nogi v spodnjem delu golenice in gležnju. Enkrat je bolelo znotraj drugič zunaj noge. Na tej nogi sem imela ob rojstvu zaležano stopalo ki je bilo obrnjeno navzgor proti golenici, v otroštvu sem imela veliko težav z klecanjem te noge in bolečinami v gležnju.

Ta bolečina v spodnjem delu noge v času nosečnosti je trajala cca. 2 meseca nato se je preselila v področje kolena, ki je tudi bolelo enkrat znotraj drugič zunaj. Približno v 5 mesecu pa sem dobila močne bolečine na desni strani v ledvenem delu križa, bolečina se je selila v ritnico desno in po nogi do kolena. Enkrat je bilo precej hudo in takrat mi noben položaj ni ustrezal, kakšne tri ure je bolelo neznosno potem pa počasi pojenjalo. Ko je otrok zamenjal lego v glavično so bolečine izginile in jih ni bilo do nekje dva meseca po porodu, ko sem zopet dobila bolečine v področju desnega kolena. Takrat sem začela jemati dodatke magnezija in kalcija in bolečine so izvenele.

Sedaj pa so se ponovno pojavile cca. 14 dni nazaj, bolečine v področju desnega kolena na zunanji strani, včasih tudi notranji enkrat malo višje drugič nižje, bolečine v desni ritnici in desnem ledvenem delu. Bolečina je tudi pekoča po zunanjem delu desne stegnenice ter včasih v dimljah. Občasno čutim bolečino vse do stopala. Ne vem ali je to zopet posledica dvigovanja saj otroka precej dvigujem tudi iz tal in veliko prenašam po stopnicah skupaj z lupinico to je okoli 12 kg. Čez dan sem ogromno na nogah pa tudi ponoči na 3 ure ko mu pripravljam flaško, veliko čez dan tekam po stopnicah gor in dol saj imamo stanovanje v zgornjih prostorih, v spodnjih pa se zadržujemo čez dan stopnic pa je 15, po njih pa grem gor in dol sigurno več kot 20 krat.

Kaj mi svetujete počitek, telovadbo…. mogoče kakšne vaje ali kaj drugega.
Že v naprej hvala za vsak vaš nasvet in lep dan vam želim.

Pozdravljeni,

težave, ki jih opisujete, spominjajo na išijas – pri njem gre za bolečino zaradi draženja živca, ki sega v eno nogo. Predvidevam, da gre za draženje živca v ledvenem predelu hrbtenice, bolj natančno v področju L5. Zadeva je lahko povezana z nosečnostjo, ko je prišlo do spremembe težišča ali pa tudi kot posledica poroda ter ohlapnostjo mišic po samem porodu.

Predvidevam, da bodo na slikah našli spremembe v področju L4-L5, morda tudi L5-S1.

Z manualno medicino podobne težave zelo uspešno zdravimo. V kolikor se odločite za zdravljenje v eni od naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

V septembru 2013 me je med plavanjem zabolelo po levi strani stegna na levi nogi. Čez dan sem čutil rahlo bolečino, v nočnem času pa je bila bolečina neznosna, popustila je le med hojo. Bolečina je trajala cel mesec, pomagale niso nobene protibolečinske tablete. Osebni zdravnik me je napotil k nevrologu, ki me je sprejel v bolnico za tri dni. V tem času je bolečina popustila zaradi protibolečinskih zdravil.

Čez tri mesece sem opravil EMG, kjer so ugotovili, da govori izvid v prid kronični aksonski radikilopatiji korenin L4 in S1 levo.

Trenutno me ne boli, kljub temu pa občasno čutim rahlo bolečino v levi nogi.

Ali je možno, da se mi bolečina ponovi ob naslednjem plavanju, sedaj se ga izogibam oz. ali obstaja kakšen način ozdravitve.

Pozdravljeni,

zanima me MRI izvid ledvene hrbtenice, ki pokaže spondilolizo na nivoju L5-S1, ob tem anterolistezo L5 i. st. po Majerdingu in pa foraminalno stenozo L5-S1 levo.

lp in hvala za odgovor

Pozdravljeni !

Glede na poslane diagnoze, vas želim vprašati ali je to, da se moje zdravstveno stanje hitro poslabšuje normalno in ali kaj moram še storiti, ali samo čakati.

Hvala v naprej za odgovor in lp bojan

Pozdravljeni,

EMG izvid kaže na prizadetost dveh korenin v ledvenem delu hrbtenice, sicer bi bolj natančne podatke podal izvid RTG. Predvidevam, da gre v vašem priemru za obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice, nujen bi bil pregled, po vsej verjetnosti tudi rentgensko slikanje.
Tudi, če trenutno bolečinskih občutkov ni, je velika verjetnost, da se bodo težave ponovile, saj obstaja vzrok, ki se ne bo pozdravil sam od sebe. Priporočal bi vam, da opravite RTG ledvenega dela in se naknadno naročite v eno od naših ordinacij na pregled.

Na podlagi klinične slike in primerjave z izvidi, vam lahko bolj natančno svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

v vašem primeru gre za celovit problem: okvaro medvretenčne ploščice v prostoru L5-S1, ki je povzročila premik vretenca Lc, ta pa je posledično povzročil raztapljanje vretenca na tem nivoju. Priporočam vam, da natančno sledite navodilom ortopeda. V večini primerov se pri takšnih izvidiv zahteva strogo mirovanje, morda izbrane oblike strojne fizioterapije. S tovrstnimi ukrepi je potrebno spondilolizo oziroma njen proces čim bolj omejiti.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

žal vas na podlagi imena ne morem povezati z nobenim od zgornjih vprašanj v tej temi. Prosim, da se opredelite bolj natančno za katere diagnoze gre v vašem primeru.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

V letu 2012 so mi diagnosticirali prostatitis in gastritis. Konec leta 2012 sem bil hospitaliziran v bolnišnici Golnik, kjer so mi diagnosticirali še mukopurulentni kronični bronhitis. Opravil sem tudi pregled pri revmatologu, ki na osnovi anamneze in kliničnega izvida (vnetna bolečina v križu, znižan schobler) postavlja sum na spondiloartritis-smer ankilozirajoči spondilitis.Opravil sem tudi MRI TORAKALNE HRBTENICE v katerem je zapisano:

“Pregledani so bili cervikalni in torakalni segmenti hrbtenice s spinalnim kanalom v sagitalni ravnini. Cervikalna lordoza in kifoza sta primerni, spinalni kanal je kongenitalno primerno širok. v višini C6-C7 je malo večji dorzolateralni disk osteofoti kompleks, ki zmerno utesnjuje sprednji likvorski prostor, ki pa je delno še ohranjen. Kompresije medule ni videti. V tej višini je verjetno zmrena foraminalna stenoza obojestransko. Prečnih rezov nimam. Na ostalih vratnih segmentih so vidne začetne lateralne kostne naplastitve na terminalnih ploskvah, brez pomembnih utesnitev. Ev. diskus hernije ni. Medula spinalis je normalne debeline in signala. Torakalno so vidne zmerne degeneracije i.v. diskov z minimalnimi dorzalnimi protruzijami na segmentih Th2-Th3, Th3-Th3, Th6-Th7 in največ Th7-Th8, kjer je utesnjen sprednji likvorski prostor. Kompresije medule ni videti, sprememb signala v meduli ni videti. Znakov foraminalne stenoze ni. Travmatskih sprememb na korpusih ali ev. znakov frakture ni videti. Začetna ventralna spondiloza torakalne hrbtenice.”

Kadar se vozim z avtomobilom, se stanje poslabša, pod očmi se mi pojavijo temne lise-podočnjaki, na obrazu pa rdeče pike, izredno se mi poveča tudi želodčna kislina. Glinene obloge delno blažijo bolečine, vendar jih ne odpravijo. Kakšno terapijo priporočate, da se stanje izboljša?

V upanju na učinkovito terapijo Vas pozdravljam.

Janez

Pozdravljeni,

izvid hrbtenice ne kaže znakov za t.i. ankilozirajoči spondilitis, ki jo drugače poimenujemo tudi kot Bechterjeva bolezen. Vse vaše simptome je težko oziroma skoraj nemogoče povezati v en sam vzrok. Vsekakor gre za kompleksen primer, zato vam težko natančno svetujem, sploh pa preko foruma. Navajate tudi veliko težav, ki presegajo naše področje delovanja in zdravljenja.

Za drugo mnenje, osredotočeno predvsem na gibalni sistem, se lahko naročite na pregled v eno od naših ordinacij. Žal pa vam strokovno ne moremo svetovati glede težav kot so gastritis, bronhitis, prostatitis itd.

Lep pozdrav,

luna 1
Pozdravljeni,

zanima me MRI izvid ledvene hrbtenice, ki pokaže spondilolizo na nivoju L5-S1, ob tem anterolistezo L5 i. st. po Majerdingu in pa foraminalno stenozo L5-S1 levo.

lp in hvala za odgovor

Pozdravljeni,

v vašem primeru gre za celovit problem: okvaro medvretenčne ploščice v prostoru L5-S1, ki je povzročila premik vretenca Lc, ta pa je posledično povzročil raztapljanje vretenca na tem nivoju. Priporočam vam, da natančno sledite navodilom ortopeda. V večini primerov se pri takšnih izvidiv zahteva strogo mirovanje, morda izbrane oblike strojne fizioterapije. S tovrstnimi ukrepi je potrebno spondilolizo oziroma njen proces čim bolj omejiti.

Pozdravljeni,

zanima me še kaj točno pomeni rastapljanje vretenca in na kakšen način se da spondilolizo ustaviti

Lp in hvala za odgovor

Pozdravljeni,

razstapljanje vretenca pomeni, da gre za razgraditev kostnega tkiva. Pogosto pride do tega v predelu, kjer je vretence dolgoročno preobremenjeno ali gre za posledico poškodbe. Zaustaviti se spondilolize ne da, žal. Kot sem vam že svetoval, je potrebno natančno upoštevati nasvete ortopeda, ki vam bo po vsej verjetnosti odredil strogo mirovanje, morda določene oblike strojne fizioterapije.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni
Star sem 40 let in sem bil na slikanju LSH.Zanima me pa izvid.Precejšnje spondilotične spremembe lumbalne hrbtenice.Plitve Šmorlove hernije na krovnih ploskvah Th12,L1,L2,L3
LP

Pozdravljeni,

stara sem 32 let in imam ponavljajoče bolečine v križu. Zdravnica me je napotila na rentgen in izvid je sledeč:
Napotna diagnoza: Lumbalgia desno
– RTG LEDVENOKRIŽNIČNE HRBTENICE
Nekoliko zravnana lumbalna lordoza. Ožji i. v. prostor L5-S1. Retrolisteza L5 napram S1 za 6 mm. Začetna spondiloza L5-S1. Lahko ožji spinalni kanal na nivoju L5-S1.
Mnenje: Degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice predvsem na nivoju L5-S1 – kombinacija s prirojeno varianto – ozek spinalni kanal?

– RTG SACROILIAKALNIH SKLEPOV:
Sklepna špranja obeh SIS sklepov izgleda primerno. Sklepni površini sta prav tako primerni, brez poudarjene subhondralne skleroze in drugih patoloških sprememb. Hiperprojekcija črevesne vsebine na oba SIS sklepa.
Mnenje: Izvid v mejah normalnega.

Prosim za vaše mnenje, če mi lahko glede na izvid v vaši ordinaciji pomagate z manualno terapijo. Najlepša hvala!

Lp, Petra

Pozdravljeni,

v ledvenem delu hrbtenice so na podlagi RTG slik vidne precej resne spremembe. Gre za obrabne spremembe v predelu L5-S1 in premik vetenca L5 nazaj za 6 mm, kar je več kot 2. stopnja retrolisteze. Na ravni zdrsa so se sicer že razvili izrastki, kar je pozitivno in po vsej verjetnosti posledica zdrsa. oziroma odgovor nanj. Posledično pa pride tudi do premika težiščnice in napetost mišic, kar povzroča bolečine v ledvenem delu.

Kot rečeno, spremembe so precej resne. Morda je še čas, da poskusimo stanje popraviti s tehnikami manualne medicine. Po pregledu vam bomo lahko bolj natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja. S seboj poleg izvidov nujno prinesite tudi slike, saj se na njih vidijo tudi podrobnosti, ki jih izvid morda ne opisuje.

V kolikor se odločite za naročilo, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Od začetka januarja 2014 imam težave z bolečinami v križu. Sprva je bila prisotna rahla bolečina (toliko da veš, da te nekaj boli), zato temu nisem posvečala prevelike pozornosti. Isti dan sem se napotila še na rekreativno vadbo, kjer se je bolečina ob koncu vadbe nekoliko povečala, po ohladitvi mišic sem čutila že močnejšo bolečino. Ponoči je stanje postalo neznosno, spanca skorajda ni bilo. Zjutraj sem komajda vstala iz postelje, si s težavo obula nogavice in zavezala čevlje. Vsak gib in premik je bil močno otežen, hoja in sedenje sta bila močno ovirana, kot bi me nekdo rezal.

Šele po treh dneh je bolečina rahlo popustila, vendar sem se vseeno odpravila k zdravniku. Najprej sem dobila protibolečinske tablete Naklofen 50mg, ker te niso pomagale so mi čez 14 dni dali močnejše Naklofen 75mg. Tudi po dobrem mesecu se stanje ni kaj bistveno spremenilo. Bolečina ni bila več tako izrazita, bila pa je stalno prisotna (bolečine samo v križu, brez mravljinčenja in drugih bolečin v nogah). Zdravnik me je poslal še na fizioterapijo (8 obiskov) kjer sem vsakokrat opravila vaje za hrbtenico, magnet in interferenco. Sama terapija mi je ugajala, stanja pa ni izboljšala, zato me je zdravnik poslal na RTG.

Izvidi so sledeči: Izravnana je lumbalna lordoza. Težiščnica ledvene hrbtenice je diskretno pomaknjena naprej. Višine korpusov lumalnih vretenc in i.v. prostorov so ohranjene. Mali sklepi hrbtenice niso razdiloško spremenjeni. Na ciljnem posnetku L5-S1 segmenta je radiološko suspektna začetna retrolisteza L5 (do 4 mm). Za bolj natančno opredelitev bi bila potrebna popolna stranska projekcija. Na polstranskih posnetkih ledvene hrbtenice ni znakov za eventuelno spondidolizo. Prikazani mali sklepi so primerne morfologije. Glede na napotno dg. (lumboza, psoriasis vulg.) bi za izključitev eventuelne radikulopatije bila potrebna še MR preiskava hrtbenice.

Po obisku zdravnika in pregledu izvida sem dobila napotnico za ortopeda, zdaj čakam, da pridem na vrsto. Bolečine so še vedno prisotne, vendar ne tako izrazite kot tiste 3 dni. Stanje se mi poslabša, če dlje časa stojim (več kot 10 min), opravim hojo večjo od 500 metrovo ali sem v istem položaju (sedenje). V vsem tem času, sem vse športne aktivnosti opustila, da ne bi poslabšala stanja. Kaj menite glede na zgornji izvid? Kako je “resna” zadeva in ali se lahko ukvarjam s športom?

LP

Pozdravljeni,

v vašem primeru gre za obrabo diska v prostoru L5-S1, listeza (zdrs) do 4 mm je t.i. druga stopnja, kar še ni zelo resna sprememba, vendar vse skupaj kaže na ogroženost medvretenčne ploščice. Morda vam s tehnikami manualne medicine lahko pomagamo, a bi nujno potrebovali slike (ne zgolj izvida) ter primerjavo s klinično sliko. Vsekakor vam v tej fazi odsvetujem športne aktivnosti, saj gre za resne spremembe, ki so (zaenkrat še) v začetnem stanju. Vsekakor je potrebno simptome sprva pozdraviti, potem sledijo vaje v okviru rehabilitacije, šele nato lahko ponovno pričnete z različnimi športnimi aktivnostmi.

V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

pozdravljeni !

Prosim za mnenje in nasvet kaj naredit da bolečina izgine.

nekje od 7.6 2013 imam hude bolečine v predelu križa.Izvid in mnenje specialista radiologa na dan 14.6.2013 ::
RTG L/S hrbtenice;

Blaga sinsitrokonveksna deviacija.
Nekoliko izravnana ledvena lordoza s pomikom težiščnice naprej.
Nekoliko znižan intervertebralni prostor L 4-L 5 – i. v. hondroza ter L 5-S 1
Višina korpusov vretenc in struktura skeleta sta primerni.
Začetna spondiloza torakolumbalnega prehoda.

Prosim za mnenje ker se ukvarjam z športi kot so Fitnes ,tek po travnati površini ,plavanje in kateri šport bi bil najbolj primeran za moj problem.

New Report

Close