Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

Pozdravljeni,

težko povežem stopnjo obrabe, ki je diagnosticirana in simptome, ki jih navajate. Za starost 33 let stanje med L4-L5 in L5-S1 s spondiloartrozo nikakor ni normalno. Spondiloartroza tudi kaže na že staro poškodbo medvretenčne ploščice.
Vzrok težav najbrž tiči v draženju korenine L5 ali S1. Bolj natančno diagnozo lahko postavimo na podlagi kliničnega pregleda ter tudi svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja. Sicer po opisu gre za klasične težave, ki jih uspešno zdravimo z manualno medicino.

Če se odločite za zdravljenje z manualno terapijo, predlagam, da se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi pregleda svetovali, kako naprej. S seboj prinesite tudi vse izvide in slike, če jih imate.

Posredujem vam povezavo do kontaktov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Prijazen pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni
naj napišem, boli od decembra, bil na MR in dr. Miklavčič pravi:
Lumbalna hrbtenica ima ohranjeno lordozo. Manjše degenerativne deformantne spremembe. Spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo, predvsem v L4-5.
Lumbalni diskus L1-2 ima ohranjeno višino; le blago bočenje anterolateralne konture. Spinalni kanal je primerno širok.
Lumb. disk. L2-3 ima ohranjeno višino; le blago bočenje anterolateralne konture, kjer je videti ob robu krovnih plošč blage spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo. Sp. kanal je primerno širok.
L3-4 ima ohranjeno višino,. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu. Sp. kanal ni pomembno zožen.
L4-5 je znižan; ileguralnosti krovnih plošč, spremembe signala v zvezi z ostehondrozo. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, fokalno izbočenje desne posterolaterralne in posterocentralne konture. Pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. Spremembe povzročajo močno zoženje kanala, povsem je iztisnjen desni reces, kjer je utesnjena korenina L5 dex.
Lumbalni diskus L5-S1 ima še ohranjeno višino; manjše iregularnosti krovnih plošč, manjše spremembe signala v zvezi z osteohondrozo.Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, več na desni strani posterolaterarno in foraminalno; diskalno izbočenje obdaja manjša robna osteofitna apozicija. Degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje kanal, zmerno zožemje desnega recesa in foramna.
V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala.
Gre za osteohondrozo L4-5 in L5-S1; v višini L4-5 desna posterolateralna in posterocentralna diskalna ekstruzija, ki povzroča močno zoženje kanala, hudo utesnitev desnega recesa; v višini L5-S1 bolj izraženo degenerativno diskalno izbočenje desno posteroleteralno in foraminalno povzroča zmerno zoženje desnega recesa in foramna L5-S1.

Zunaj je 12 x 17 mm ( zgornja), bolečine čutim 24 ur na dan, včasih tudi že na levi strani, otrpli prvi trije prsti na desni nogi ( kot, če bi mi zaspala noga). Čez en mesec bom pa star 49 let.
Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

Stara sem 35 in imam bolecine v krizu in na desni strani v predelu jeter.
Ultrazvok notranjih organov in rentgen pljuc sta pokazala da je vse v redu zato me je poslala zdravnica se na RTG hrbtenice

Lepo bi vas prosila za razlago izvida

Izvid:

RTG VRATNE HRBTENICE
Manjse kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc
Impresija v foramina intervertebralija C4,C5
Iv. prostori v mejah normalnega
Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov, predvsem Ch/Th prehod

RTG TORKALNE HRBTENICE
Manjse kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc
Iv. prostori ohranjeni
Naznacena scoliosis et kifosis vertebrae

RTG LUMBOAKRALNE HRBTENICE S L/S PREHODOM
Izstopa redukcija Iv. prostora Th 12-L1 z naznaceno deformacijo korpusa L1
Skleroza sklepnih ploskev, obrobno kostne naplastitve
Deviacija lumbalne hrbtenice v desno z rotacijo segmentov; L/S teziscnica v mejah normalnega
Zmerna redukcija Iv. prostora L5-S1
Manjse kostne naplastitve ob robovih korpusov L2-L5 s impresija v foramina intervertebarija
S/I sklepa ohranjena
Mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.

Ze v naprej najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav Danijela

Pozdravljeni,

v vašem primeru bom zelo kratek, kar sicer ne pomeni, da vaši simptomi niso resni. Gre namreč za klasično sliko draženja korenine živca L5, ki je utesnjena v predelu L4-L5; gre za t.i. klasični išijas ozoroma lumbagoišialgijo. Dnevno se srečujem s pacieti, ki imajo tovrstne težave in jih s tehnikami manualne medicine tudi uspešno zdravimo, zato vas vabim na pregled.

V kolikor se boste odločili priti na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

v vratnem delu hrbtenice ni zaznanih posebnih sprememb, v prsnem delu gre za ukrivljenost, ki je lahko posledica otroške skolioze ali t.i. protibolečinske drže, v ledvenem delu hrbtenice pa je zaznana pomembna sprememba v predelu L5-S1, kar je najbrž tudi vzrok vseh naštetih težav.

Če se odločite za zdravljenje, s tovrstnimi simptomi se v naših ordinacijah dnevno srečujemo in jih v večini primerov tudi uspešno zdravimo.

V kolikor se boste odločili priti na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,
Obračam se na vas ker imam že tri leta hude bolečine v ledvenem delu hrbtenice.
Izvid radiologije je primerno oblikovana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini.Nakazana intervertebalna hondroza L4-L5.Intervertebralni foramni kažejo stenozantne spremembe predvsem v nivoju L4-L5 obojestransko.RTG pokaže osteohondrozo L4-L5 z degenerativno spondilolistezo.
Mnenje ortopeda je, da gre za hudo levostransko napredujočo nevrološko okvaro levega stopala, ki je pogojeno z diskalno patologijo na L4-L5.DG je Levo stranska lumboischialgia,minimalna foraminalna stenoza L5-S1 levo Enthezytis leve zadnje zg.spine. Ortoped mi je razložil da to še ni za operacijo, dobila sem dve inekcije -blokado. Moram povedati da se je bolečina v nogo nekoliko umirila v ledvenem delu pa me grozno boli.
Prosila bi vas da ta mnenja pregledate in mi svetujeti kaj in kako naprej ker takšnih bolečin že ne morem več prenašati.
V pričakovanu odgovora vas lepo pozdravljam in vam želim lep dan.
S spoštovanjem
Milena

Pozdravljeni,

v vašem primeru bom zelo kratek, kar sicer ne pomeni, da vaši simptomi niso resni. Gre namreč za klasično sliko draženja korenine živca L5, ki je utesnjena v predelu L4-L5; gre za t.i. klasični išijas ozoroma lumbagoišialgijo. Dnevno se srečujem s pacieti, ki imajo tovrstne težave in jih s tehnikami manualne medicine tudi uspešno zdravimo, zato vas vabim na pregled.

Lep pozdrav,[/quote]

Pozdravljeni

ortoped v bolnici mi je povedal naj grem takoj na operacijo, na živec pritiska medvretenčna “blazinica”, kar se lepo vidi na MR, dr. Tekavčič pa, da bomo prej poskusili z terapijo dokler se čaka na operacijo in bomo videli kaj bo.

Spoštovani,

tudi sam najprej predlagam terapijo. V kolikor bo prišlo do kakšnega koli izboljšanja, operacija po vsej verjetnosti ne bo potrebna. Operativni poseg je v takem primeru nujno potreben le, če ne pomaga nobena vrsta terapij niti kombinacija zdravil in se stanje/simptomi še naprej vidno slabša.

Srečno.

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in že nekaj let čutim občasne bolečine (pojavljale so se nekajkrat na mesec), ki jih bom težko točno opisala. Bolečina je bolj točkasta, pojavi se v čisto spodnjem delu hrbta (desno od trtice) verjetno v okolici kolčnega sklepa. Takrat ne morem vstati oz. vstanem tako, da vso težo prenesem na levo nogo. Če poskušam za trenutek stati na desni nogi mi le-ta klecne oziroma izgubim ravnotežje zaradi pekoče bolečine.
Bolečine se vedno pojavijo:
– če ležim na postelji na hrbtu, noge pa imam na tleh – pokrčene v kolenih.
– če stojim in sem s hrbtom za kratek čas naslonjena nazaj (npr. na kuhinjski pult)
Do sedaj sem bolečino skoraj v celoti hitro pregnala z nekaj bolečih razgibanj desne noge v kolku.

Sedaj pa se mi ta bolečin vleče že tri dni neprestano. Vmes le malo pojenja in potem brez razloga spet zagrabi.
Zaradi tega še nikoli nisem bila pri zdravniku. Sedaj pa me stanje začenja že malo skrbeti, ker sem le nekoliko premlada za take težave :/
Poleg tega sem v 7. mesecu nosečnosti, kar verjetno še otežuje vso stvar. Ker sedaj ležim zgolj na boku, mi je kar mučno se prestaviti iz enega na drug bok.
Delam pa od 7 do 12 ur na dan v sedečem položaju – za računalnikom. Vmes se le malo sprehodim.

Mogoče veste, kaj bi lahko bil vzrok mojim težavam?
Hvala za vsakršen odgovor.

Lep pozdrav,
Barbara

Pozdravljeni,

glede na to, da se težave pojavljajo že dalj časa, gre po vsej verjetnosti za spremembe v ledvenem delu hrbtenice.Glavni vzrok za trenutne težave pa zagotovo tiči v spremembi težiščnice zaradi povečanega trebuha v času nosečnosti. Precej verjetno je, da bodo težave po porodu izginile same od sebe, vsaj te, ki jih navajate sedaj.

V času nosečnosti, predvsem v tej pozni fazi, odsvetuujem kakšrno koli zdravljenje. Priporočam, da poiščete čim bolj ugodne položaje, kjer so bolečinski občutki čim manjši, predvsem ponoči, lahko si pomagate z dodatnimi vzglavniki, v sedečem položaju se zadžujte čim manj časa.

V kolikor po porodu težave ne bodo popustile, pa vas vabim na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi klinične slike lahko natančno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.

Lep pozdrav,

Pozdravljen.
Iman 52 let in sem pisarniška delavka od 8 do 13 ur dnevno. Lani maja sva s partnerjem odšla na sprehod in že po par minitnem vzponusem začutila bolečino na desni strani v spodnjem predelu ritnice. Bolečina je topa in če se ustavim mine sama. To je sedaj moja stalnica. Če hodim po neravnem terenu in navzgor, me boli v desnem kolku (ne kost, mišica), ampak že po kratkem postanku mine. Če hodih malo hitreje po ravnem čutim topo boločino v desni nogi (meče). Zelo rada sem plesala, vendar trenutno lahko odplešem samo eno pesem, potem pa noga postane “kot hlod” (težka). Lestos v avgustu sem bila pri zdravniku, ki mi je postavil diagnozo atipična desnostranska lumboischialgia in me poslal na MR, za katerega imam sedaj datum v oktobru. Malo sem pobrskala po internetu in ugotovila, da je to v bistvu išias. Sedaj pa me moti to, da imajo vsi s to boleznijo močne bolečine, moja je namreč topa in čudno se mi zdi, da takoj preneha ko se ustavim (lahko v stoječem ali sedečem položaju).
Zanima me ali je bolje, da mirujem ali da čim več hodim (mogoče bo potem minilo).
Najlepša hvala za odgovor.
Katica

Pozdravljeni,

opisujete zelo standardne težave, ki jih s tehnikami manualne medicine zelo uspešno zdravimo. Na podlagi zapisanega predvidevam, da gre za t.i. periformis sindrom, ki je posebna oblika išijasa, pri katerem je živec razdražen zaradi napetosti mišic v ritnici. MRI za natančno diagnozo ni potrebna, RTG posnetki bodo zadostovali za natančno postavitev diagnoze, na prvem pregledu vam lahko izdamo tudi napotnico za slikanje.

Vabim vas na pregled, posredujem vam kontakte naših ordinacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni !
Že več let imam težave z ledvenim predelom hrbtenice. Pred kratkim sem bila na MR slikanju .
Prosim vas za mnenje izvida slikanja citiram :
“Hrbtenica ima ohranjeno normalno lumbaino lordozo, malo povdarjena torakolumbalna kifoza. Korpusi vretenc kažejo neravne krovne plošče, Schmorlove hernije, osteofitno apozicijo. Kostni mozeg vertebralnih korpusov je v mejah normale, blago subhondraino degenerativno spremenjen.
Manjše izbočenje diskusa Th10-11 ne zožuje pomembno spinalnega kanala.
Lumbalni diskusi imajo hipointenziven signal.
Višina diskusa L2-3 je malo znižana. Kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, kar malo odmika duralno vrečo posteriorno; spinalni kanal je zmerno zožen.
Višina diskusa L3-4 je malo znižana. Kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, mala sklepa kažeta degenerativne spremembe. Duralna vreča je malo odmaknjena posteriorno; spinalni kanal je zmerno zožen.
Višina diskusa L4-5 je malo znižana. Kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalno bolj na desni strani (protruzija), mala sklepa kažeta degenerativne spremembe. Duralna vreča je malo odmaknjena posteriorno; spinalni kanal je zmerno zožen, več desni reces in foramen.
V višini diskusa L5-S1 so vidne zmerne degenerativne spremembe malih skelpov, spinalni kanal je še primerno širok.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko, širino in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb “

Prosim za vaš predlog nadaljnega zdravljenja. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
LP Mimika

Pozdravljeni,

gre za precej obsežen izvid, vendar ne kaže bistvenih posebnosti. Gre za obrabne spremembe v ledvenem predelu hrbtenice, pozitivno je, da nikjer ne gre za vkleščenost hrbtenjače, kar v splošnem pomeni, da ni nobenega razloga za morebitni operativni poseg.

Dejstvo je, da izvid kaže na male spremembe, ki pa seveda lahko povzročajo velike, resne težave.

V naših ordinacijah zdravimo veliko podobnih primerov. Priporočam, da se naročite na pregled, na podlagi klinične slike vam lahko bolj natančno svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja.

Posredujem vam povezavo do kontaktov ordinacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdrav,

zaradi bolecin v krizu in boleci nogi v mecih sem bil pri vas na par terapijah (6ih), vendar se nisem imel izvidov MRja.

Na MRju so mi odkrili hernijo med L4-L5 in protruzijo med L5-S1.

Na pregledu pri ortopedu, ki pa je minil v 3 minutah, mi je napisal stenoza zaradi izbocene medvretencne ploscice.

Zanima me, ce bi moral se na vase terapije, ker spet mocno cutim bolecino v nogi. Se da tezave z vaso terapijo odpraviti, da bolecina izgine, ali samo omiliti?
Poznate kaj nacin zdravljenja po Mcknezie-ju in ali priporocate?

Se smem ukvarjati s sportom? Predvsem kolesarjenje, tek, badminton, plezanje?

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Pozdravljeni,

priporočam vam, da se ponovno oglasite v naši ambulanti, očitno je zopet prišlo posledice sprememb (hernije in protruzije), ki so sicer obstajale tudi že ob izvajanju vaših terapij. Večrat gre za to, da s terapijami omilimo ali celo odpravimo glavne simptome, ne moremo pa v teh primerih odpraviti vzroka bolezni, zato je sklop terapij najpogosteje potrebno ponoviti v roku pol leta do dveh let, odvisno od same stopnje sprememb.

McKenzie terapijo poznam, gre za blago obliko manualne terapije, podobno kot kinezioterapija, jo podpiram, vendar je za primere, kot je vaš morda nekoliko preblaga in posledično tudi manj učinkovita.

V obdobju bolečine razen kolesarjenja odsvetujem vsakršne aktivnosti, simptome je potrebno najprej v celoti pozdraviti.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Star sem 27 let, do sedaj sem imel vedno prisotne manjše bolečine v križu, zadnji mesec je po nerodnem gibu v službi postalo veliko huje (ujel sem težjo stvar z levo roko v stoječem položaju. Zaposlen sem v proizvodnji). Največje bolečine so zjutraj, ko je potrebno vstati iz postelje in po daljši stoji/hoji. Po stoji/hoji se izredno težko spravim v sedeč položaj (občutek je, kot da se bo hrbtenica v križnem delu prelomila). Bolečina je v celotnem ledvenem delu in v desni nogi do kolena. Hodil sem na FTH, ampak se stanje ni izboljšalo. Šel sem na RTG ledvenokrižnične hrbtenice. Citiram:

“Napotna diagnoza: Lumbalgija

Nekoliko izravnana lumbalna lordoza. Klinasto oblikovan korpus Th12 in L1 – stanje po starejši poškodbi?, prirojeno?
Retrolisteza L1 napram L2 za 2 mm, L2 napram L3 za 1 mm, L3 napram L4 za 2 mm in L5 napram S1 za 3 mm – ligamentarna okvara?
Spondiloza na nivoju L4-S1. l.v. prostori so primerni.
Primerna struktura kostnine.”

Nikoli prej nisem imel nobene nesreče, poškodbe. Bil sem aktiven športnik (tenis, kolo, tek), sedaj se ne morem ukvarjati z ničemer. Bil sem pri prof. dr. Rok Vengustu, ki me je napotil na MRI. Trenutno čakam na MRI. Bolečina ne pojenja, proti bolečinam jemljem Naklofen.

Spoštovani!

Star sem 27 let, do sedaj sem imel vedno prisotne manjše bolečine v križu, zadnji mesec je po nerodnem gibu v službi postalo veliko huje (ujel sem težjo stvar z levo roko v stoječem položaju. Zaposlen sem v proizvodnji). Največje bolečine so zjutraj, ko je potrebno vstati iz postelje in po daljši stoji/hoji. Po stoji/hoji se izredno težko spravim v sedeč položaj (občutek je, kot da se bo hrbtenica v križnem delu prelomila). Bolečina je v celotnem ledvenem delu in v desni nogi do kolena. Hodil sem na FTH, ampak se stanje ni izboljšalo. Šel sem na RTG ledvenokrižnične hrbtenice. Citiram:

“Napotna diagnoza: Lumbalgija

Nekoliko izravnana lumbalna lordoza. Klinasto oblikovan korpus Th12 in L1 – stanje po starejši poškodbi?, prirojeno?
Retrolisteza L1 napram L2 za 2 mm, L2 napram L3 za 1 mm, L3 napram L4 za 2 mm in L5 napram S1 za 3 mm – ligamentarna okvara?
Spondiloza na nivoju L4-S1. l.v. prostori so primerni.
Primerna struktura kostnine.”

Nikoli prej nisem imel nobene nesreče, poškodbe. Bil sem aktiven športnik (tenis, kolo, tek), sedaj se ne morem ukvarjati z ničemer. Bil sem pri prof. dr. Rok Vengustu, ki me je napotil na MRI. Trenutno čakam na MRI. Bolečina ne pojenja, proti bolečinam jemljem Naklofen.

Za odgovor in mnenje se Vam že v naprej lepo zahvaljujem.

Pozdravljeni

Star sem 21 let in sem profesionalni nogometaš in pred približno 6 meseci sem začutil močne bolečine v spodnjem predelu hrbta. Bolečine so se it tedna v teden širile v spodnje okončine leve noge hoja je bila šepajoča na momente(od ritnice pa do gležnjev-večinoma zunanja stran), vendar z treningi sem nadaljeval in bolečine so bile vedno večje ( jemal sem naklofen 2x na dan ampak ni pomagalo) tako da sem z treningi zaključil v začetku maja. 26.6 sem dobil izvid MR. Diagnoza: nekoliko zravnana lordoza, ISTMIČNA SPONDILOLIZA L5 ter znaki zmerne osteohondroze ki ne povzročajo zožitev kanal. Po prejetih izvidih sem začel takoj z terapijami pri svojemu fizioterapevtu( obsevalna terapija, vaje..). Stanje po treh mesecih je nekako boljše vendar se ob nepravilnem gibu bolečine pojavijo.

Moje vprašanje je, če bolečine ne bodo popustile v naslednjih 3 mesecih kakšno zdravljenje mi priporočate? Mogoče je potrebna tudi operacija?
Zanima pa me tudi če bom lahko še kdaj normalno igral profesionalno nogomet kot sem ga do sedaj?

Pozdravljeni,

v vašem primeru gre za dokaj resen problem, predvsem za profesionalnega športnika. Istmična spondiloliza namreč pomeni, da je kostno tkivo delno raztopljeno, kar je lahko posledica preobremenitev, okužbe ali vnetja. V vašem primeru bi bil pravilni sum na vzrok, ki ga povzroča preobremenitev. Priporočal bi vam strogo mirovanje, da se proces “raztapljanja” zaustavi, predvidevam, da se bo predel stabiliziral z naplastitvami (osteofiti oziroma izrastki) in bo stanje stabilno. V nasprotnem primeru bo morda potreben tudi operativni poseg.

Kot rečeno, stanje je potrebno najprej stabiliztirati, težave pozdraviti, potem pa lahko nadaljujete z nogometom. Koliko časa in kakšne terapije bodo potrebne, pa vam bo najbolj natančno svetovala lečeči zdravnik specialist in fizioterapevt.

Lep pozdrav,

New Report

Close