Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

Pozdravljeni!

Stara sem 31 let in sem šla zaradi močnih bolečin v križu, ki so se pojavile 2krat v mesecu dni, k zdravniku. Bolečine so bile tako močne, da nisem mogla normalno stopiti na levo nogo, otežena je tudi sama hoja in sedenje. Zdravnik me je napotil na RTG, ki pa je pokazal diskretno sinistrokonveksno deformacijo. Na samih segmentih ni bistvenih patomorfoloških sprememb, iv prostori so ohranjeni. Kaj mi lahko malo bolj razložite stanje, ker je meni zdravnik rekel, da je to samo slaba drža. Meni osebno se pa glede na bolečine, ki na lestvici do 10 dosegajo št. 8, ne zdi vse skupaj samo slaba drža. Bolečine so prvič trajale 9 dni, drugič pa trajajo že 14 dni in ni izboljšanja. V skladišču sem delala 5 let (vse do lanske jeseni), kjer sem dvigovala zelo težke škatle ( cca 40kg).

Hvala za pomoč!

Deformacija je posledica protibolečinske drže.
Verjetno gre za lumboishialgijo, morda za majhne začetne spremembe, oglasite se s slikami v naši ordinaciji, lahko vam pomagamo.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Po kakšnem mesecu jemanja nalgesina in ospena 100 sem vendarle dobil napotnico za RTG LEDVENOKRIŽNE HRBTENICE.

Izvid je bil sledeč:
RTG L/S hrbtenice v dveh projekcijah:
Poudarjena fiziološka lordoza v spodnjem delu ter izravnana v zgornjem delu z rahlim pomikom težiščnice navzpred l.v. prostori so še primerno široki. Brez večjih deviacij. Kostna struktura je še primerna.

Sedaj bom odšel z izvidi do osebne zdravnice pa vendar me zanima vaše mnenje, saj tem osebnim zdravnikom ne zaupam preveč ker celega telesa vendarle ni možno tako obvladati kot lahko to specializiran zdravnik z izkušnjami.

MOJ OPIS BOLEZNI:
že tri mesece čutim bolečine, ki se pojavijo le ponoči (proti jutru) ali ob dolgem sedenju. Protibolečinske so malo pomagale vendar ne dovolj saj ne čutim trajne izboljšave.
Sem športno precej aktiven od košarke do pohodništva do nogometa itd.
Moram pa povedati da sem v času jemanja protibolečinskih tablet enkrat spil nekaj alkohola (tisti dan protibolečinske nisem pojedel, saj je bil naprej dogovorjen rojstni dan) in ni bilo ponoči niti zjutraj nobene bolečine.

Sem precej napeta oseba, kar mi je dejala tudi moja maserka. Vaje za mišice in raztezne vaje ne pomagajo kvečjemu zaostrujejo bolečino. Sam sem prišel do sklepa, da bi lahko bil vzrok temu kakšen mišični krč kot posledica dejstva da se v športu velikokrat zaletim z glavo skozi zid; kondicijo itd., bi rad dobil prehitro in se zadeve lotim preveč nesistematično.

Prosim za vaš odgovor in pomoč.

Lp

Verjetno gre za mlajšo osebo, pri katerih se dostikrat na slikah ne vidi sprememb, pa so težave vseeno povezane s hrbtenico, največkrat gre večinoma za zategnjenost obhrbteničnih mišic. To, da se bolečine bojavljajo bolj proti jutru da slutiti, da gre morda tudi za manjše motnje v krvnem obtoku, kar povzroča še dodatno draženje živca.
Svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji, mislim, das bomo vzrok bolečin lahko odpravili.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni
Že šesti teden imam močne bolečine vkrižu in celi levi nogi,še posebej me boli meča pod kolenom,ki nikakor ne popusti tudi po raznih tabletah.Bolečina je zelo huda tudi ob vožnji avta in sedenju,malo pa manj ,ko hodim.Star sem 44 let in do sedaj še nisem imel resnih težav z hrbtenico.Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem.

Pri tej starosti so take težave zelo pogoste, verjetno gre za draženje živca L5 ali S1, tu vam lahko pomagamo.

Lep pozdrav,

Normalno da se naprej posvetujte s svojim zdravnikom, drugače pa lahko svetujem da so težave v spodnjem delu hrbta najpogosteje povezane s tem da nismo dovolj gibčni in da smo telesno slabo pripravljeni. Zato priporočam da se po posvetu z zdravnikom začnete vsaj 4-5x na teden ukvarjati s telesno aktivnostjo po vsaj 30minut. Po vsaki vadbi si jih 15 vzamite še za raztezanje in prepričan sem da se boste kot bi mignil počutili boljše na vseh področjih brez dvoma pa se bo izboljšalo tudi stanje vašega križa.

Lp, Alex

Pozdravljeni!

Bolečine v spodnjem delu imam 2 leti. Zadnja 2 meseca se je stanje spet zelo poslabšalo. Bolečina je prisotna vsak dan. Rtg ls, Ap in funkcionalno sta pokazala: očitna spondiloliza, L5, listaza 2 do 3 mm. Zmerna funkcionalna nestabilnost.
V prihonjih dneh imam MR LS hrbtenice.
Govorili so o operaciji, vendar bi se ji rada izognila. Kaj predlagate?
Stara sem 29let in še nimam otrok.

Najlepša hvala.

Rtg slika ne kaže nobene potrebe po operaciji, še posebej glede na vašo starost, ne vem pa seveda, kaj bo pokazal MR. Listeza 2-3 mm gotovo ne more biti vzrok za potrebnost operativnega posega.
Svetujem konzervativno zdravljenje z manualno terapijo, pri takih primerih imamo zelo dobre rezultate.

Lep pozdrav

Najlepša hvala za odg.
Danes grem na MR in po izvidih se vsekakor oglasim.

Lp.

pozdravljeni,

sicer je kar nekaj podobnih vprašanj, pa vseeno prosim še vas za mnenje. Imam hude bolečine v križnem delu nepretrgoma 2 meseca. V razmaku dveh tednov sem prejemal protibolečinske injekcije, predisane so mi bile tudi tablete, ki žal bolečine ne odpravijo. Sicer imam te težave že ogromno let, ki pa postajajo vse pogostejše in intezivnejše. CT Izvidi iz leta 2010 lumbosakralne hrbtenice od L3 do L5 -S1 pravijo : manjši protuziji dorzalno na nivoju L4-L5 in L5-S1, spiralna kanala nista utesnjena, l.v.foramni na vseh nivojih dovolj široki, prisotne so spondilozne spremembe corpusov in spondilartroza. Osebna zdravnica pravi, da tu žal ni kaj narediti razen vaje za krepitev hrbtnih mišic. Ne vem kako jih naj sedaj izvajam pri teh bolečinah, saj imam težave pri hoji, sedenju, ležanju, v glavnem nobeden položaj mi ne odgovarja. Kaj menite vi? Ja, da še povem, star sem 55 let.
Čakam še na MR.

Lep pozdrav in v naprej hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,
Vezano na opis vaših težav in diagnostike na podlagi CT izvida, ki kaže obrabne spremembe – osteohondrozo in spondilozo, vam vsekakor priporočam pregled v naši ordinaciji.
Zdravljenje z manualno medicino je ena izmed najučinkovitejših terapij za te simptome. Glede na to, da v vašem primeru ni vzroka za operativni poseg, je možnost uspešnosti zdravljenja izredno velika.
Priporočam, da se čim prej naročite na pregled, s seboj pa prinesite vse dosedanje izvide in slike.
Lep pozdrav,

Spoštovani,
že nekaj časa imam dokaj močne bolečine v ledvenem delu hrbtenice kaj me zelo ovira v svagdanjih opravilih. Imam narejen CT ledvenega in vratnega del hrbtenice, ki ga pošiljam kot prilogo z prošnjo, da mi poveste ali se da kaj narediti v smislu kvalitetnega reševanja mojih težav.
Lp,
Mladen Matošić

Na podlagi slike je vidna izražena osteohondroza in spondiloza, torej degenerativna sprememba hrbtenice, t.i. obraba. Tega se žal ne da spremeniti oziroma ozdraviti, se pa da do precejšnje mere olajšati ali celo odpraviti težave, kot so bolečine, omejena gibljivost ipd, ki so povezane s tem.

Morda bi bila v vašem primeru učinkovita tudi fizioterapija, predvsem mehanska fizioterapija in telovadba, vendar slednja le, ko težave (bolečine) izzvenijo.

Težko vam preko foruma obljubim kakršno koli uspešnost zdravljenja s pomočjo manualne medicine, saj možnost uspeha zavisi od več različnih dejavnikov, vsekakor pa lahko poskusimo. Predlagam, da se naročite na pregled v eni izmed naših ordinacij. Na podlagi tega lahko svetujemo, kako naprejin kakšne rezultate lahko pričakujemo.

Lep pozdrav,

Spoštovani, že nekaj let imam težave z medeničnim delom hrbtenice in sevejočimi bolečinami v obe nogi, zlasti desno. Pred leti sem opravil nekaj diagnostike (RTG, CT), ki sta pokazali manjše spremembe v področju LS. V zadnjem letu so bolečine postale zelo intenzivne in me zbujajo ponoči s povsem otrdelo desno stegensko mišico, vsako jutro sem popolnoma zakrčen, kar je postalo izredno moteče in onemogoča normalno življenje.

Prosim vas za napotek, katere izvide bi moral na novo pridobiti, preden se oglasim pri vas (RTG, CT, MRI, česa točno?)

Hvala in lp,
Luka

Pozdravljeni,

izvidi in rentgenski posnetki, stari 3-5 let so v primeru, da v vmesnem obdobju ni prišlo do večjih travm (padci, prometne nesreče ipd.) splošno veljavni. Predvidevam tudi, da so v vašem primeru težave posledice degenerativnih sprememb, ki bodo razvidne iz starejših posnetkov. Nujen pa je klinični pregled, na katerem lahko ugotovimo natančno stanje sprememb in možno posledično zdravljenje. V kolikor bomo potrebovali dodatne preiskave, bo to jasno po prvem pregledu.

Vabim vas, da se z obstoječimi slikami in izvidi oglasite v eni od naših ordinacij.

http://www.mo-gy.si/man-medicina/ordinacije/

Lep pozdrav,

Zdravo.

Star sem 28 let in imam že več kot leto dni bolečine v spodnjem delu hrbtenice, ki pa izžarevajo v levo nogo. Bolečine so včasih hude včasih zmerne ampak vseskozi prisotne.

Prosil bi Vas za razlago, mnenje in kakšno je zdravljenje ob sledečem izvidu po MR pregledu.

Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
Videti je rahlo izravnano lumbalno lordozo. Prisotne so začetne degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Začetna spondilatroza kot hondroza od L4 navzdol.
V sprednjem delu zgornje terminalne plošče je manjša Schomorlova hernija.
Na višini segm. L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Spinalni kanal je primerno širok, nevroforamni so prosti. Na višini segm. L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo ter sega v intraforaminalno zono na levi strani, kanal je zožen. Na višini segm. L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo, susp. fragment sega v področje levega receusa, kjer se dobi vtis, da je v stiku s korenino iztopajočega živca.

Hvala

Lep pozrav

Pozdravljeni,

že sam termin lumbalne lordoze nakazuje na to, da gre za prisotnost močnih bolečin. Kar se tiče Schmorlove hernije, naj ne bi predstavljala večje težave, sicer pa gre za najbolj problematičen predel medvretenčnih plošic v predelih L4 – L5 in L5 – S1, lahko da sta ena ali obe razdraženi zaradi stika s korenino živca. Odvisno, kako se bolečina seli v nogo – ali po sprednji ali zadnji strani.

To je ena izmed pogostih indikacij zdravljenja z manualno medicino. Po mojem mnenju, vezano na izvid, bi bilo zdravljenje uspešno, predlagam, da se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!
Stara sem 32 let in imam pogoste bolečine v ledvenem delu.
Prosila bi za razlago izvida in kakšno terapijo mi priporočate.

rtg ledvenokrižne hrbtenice:

Zmanjšana je fiziološka lumbalna lordoza.
Začetne spondilotične spremembe segmenta L1, L2-
Začetna i.v. hondroza v višini segmenta L1,L2 v višini lumbosakralnega prehoda.
Zmerno izražena spondiloartroza med vsemi segmenti ledvene hrbtenice, najbolj v višino lumbosakralnega prehoda, bolj desno.
Struktura skeleta je starosti preiskovanke primernega videza.

rtg sacroiliakalnih sklepov:

Nakazana suhondralna skleroa s strani obeh črevnic, minimalno zoženi sakroiliakalni sklepni špranji – začetne degenerativne spremembe, brez erozivnih sprememb, morfoloških sprememb, ki bi govorili v prid seronegativnega sakroileitisa.
V preostalem je prikazan skelet strukturno in morfološko primernega videza.

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Lp,

Pozdravljeni!
Star sem 33let in imam hude bolečine v ledvenem delu, ki se zdaj že stonjujejo navsake tri mesece. Včasih so bolečine tako močne da ne morem niti stati. Ker je bil izvid RTG LSH v dveh projekcija in ciljano LS prehod
Začetna spondiloza na sp. segmentih LH
Blažja iv. hondroza L IV- L V, nekoliko izrazitejša L V – S I.
Blažja spondiloartroza LS prehoda
Ta izvid je bil za mojega zdravnika normale. Nič kaj drastičnega. Jaz pa se še včasih niti sam ne morem oblečiti.
Zato me zanima vaše mnenje in kako ukrepati naprej!
LP Zdenko

New Report

Close