BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE
Gre za dokaj resno situacijo, primer, kjer manualna terapija verjetno ne pride v poštev. Posvetujte se s svojim zdravnikom, morda bi ustrezna fizioterapija lahko vsaj nekoliko omilila bolečine.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Star sem 18 let in v zadnjih mesecih trpim za bolecinami v ledvenem delu hrbtenice, tik nad trtico. Bolecina se pojavlja na levi in desni strani, odvisno od giba. Pri normalni drzi ne cutim bolecin, podobno je pri predklonu. Problem pa je pri nagibu nazaj, ko je bolecina zelo mocna.
Ukvarjam se z jadranjem na precej vrhunskem nivoju in sem zato precej casa prezivel v fitnesu. Pred kaksnim letom dni sva s trenerjem ugotovila, da sem narobe delal pocepe in ostale vaje, zaradi cesar me je nekaj casa bolel hrbet – ne tako kot zdaj. Od takrat delam pravilne pocepe ter ostale vaje, tista bolecina je popustila, pojavila pa se je ta. Vaje delam se vedno lahko normalno – pocep s 100 kg na hrbtu prenesem brez kakrsnih koli bolecin.
Pred nekaj dnevi sem obiskal nekega kiropraktika na obali, ki mi je pokazal nekaj vaj za raztezanje hrbtenice, a mi zaenkrat ne pomagajo. Omenjal je duralne vrecke – najbrz vam to kaj pove …
V ponedeljek odpotujem na svetovno prvenstvo. Upam, da bom lahko normalno jadral. Zanima pa me, kako resna se vam zdi poskodba in, ali je to hitro ozdravljivo ter, ce so raztezne vaje za hrbet lahko resitev problema – imam namrec obcutek, da me, potem, ko sem zacel delati te vaje, se bolj boli.
Pozdravljeni!
Že 1 leto in več imam bolečine v križu,levem kolku in v predelu trtice.Ne morem prekrižati nog niti jih razširiti,ko hodim me zagrabi močna bolečina na sprednjem delu kolka,kot da bi mi zategnilo mišico in le ta bolečina mi ne dovoli več gibanja.Bolečina se pojavlja tudi levo od spolovila.Bila sem že 2x pri ortopedu,ki pravi da sem premlada za bolezni te vrste,bila sem tudi pri fiziatru,ki me je poslal na vsa možna RTG slikanja,ki pa nič ne pokažejo,poslali so me tudi na ultrazvok trebušne votline in tudi ta je bp. Bila sem tudi na fizioterapiji,ki pa smo jo zaradi bolečin po četrti obravnavi zaključili.Naj povem še,da sem stara 26 let. Prosim za nasvet kam in na koga naj se še obrnem,kaj naj naredim,ali mi manualna terapija lahko pomaga?…ker posluha za moje težave ni ravno veliko.Najlepša hvala za odgovor.
Za TP:
Če se ne motim, sem na to vprašanje že nekje odgovoril.
Raztezne vaje verjetno ne bodo pomagale, bolj bi priporočal statične vaje za krepitev in sodelovanje mišic.
Priporočam tudi oporo z ledvenim pasom.
Če čez čas stanje ne bo boljše, se lahko oglasite pri nas, da vidimo, kaj se da narediti.
Želim vam veliko uspeha na tekmovanju.
lep pozdrav,
Za Karlinak:
Ni nujno, da bi kot vzrok težav morale biti anatomske spremembe, ki bi bile vidne na Rtg posnetkih, lahko da gre za neuravnoteženo sodelovanje mišic.
Oglasite se na pregledu, da ugotovimo, kje je vir vaših težav, mislim, da vam z manualno medicino lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Že nekaj časa imam bolečine v hrbtenici,zadnja 3 mesece bolj intezivne v prsnem delu hrbtenice.Bil sem na RTG in zato prosim če mi lahko razložite izvid.
NAKAZANA SINISTROKONVEKSNA SKOLIOZA TLH
SPONDILOARTOZA THL NEKOLIKO BOLJ IZRAŽENO NA SPREDNJIH SEGMENTIH TL VRETENC.
SCHRNORLOVE HERNIJE SPODNJIH IN ZG.TERMINALNIH PLOŠČ POSAMEZNIH VRETEC
TH OZ.TL PREHODA.
INCIPIENTNA OSTEOHONDROZA LH OD L IV DO L V TER OD L V DO S I.
ZNAKI AKUTNEGA SAKRUMA.
Bolečine so intezivnejše najbolj ponoči,tako da se zbujam prepoten.Zato vas lepo prosim za razlago izvida,in kako se da to pozdraviti ali omilti.
Lep pozdrav in se vam navprej zahvaljujem za odgovor.
Na slikah so znaki akutnih težav – zakrčenost določenih mišic povzroča skoliotično obliko.
Schmorlova hernija običajno ne povzroča simptomov, mislim, da je tudi pri vas tako.
Na slikah je sicer opažena obraba, ni pa iz navedenega možno sumiti, kje v katerem segmentu bi lahko bil vzrok vaših težav.
Mislim, da gre za draženje živčnega spleta ob prsnem delu hrbtenice.
Oglasite se s slikami, da jih primerjamo s kliničnim stanjem, mislim, da vam z manualno medicino lahko pomagamo.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
Star sem 28 let in do zdaj nisem imel nobenih problemov s hrbtenico. Pred mesecem dni pa se je začelo…točnega vzroka ne poznam, sklepam pa da je bil povod za bolečino dvig težkega bremena. Bolečine so bile najprej minimalne (težje sedenje in rahlo šepanje) potem pa so se stopnjevale. Sedaj me desna ritnica in še posebaj meča bolijo praktično konstantno, bolečina je zelo močna in moteča. Zaspim lahko samo s pomočjo Helexa. Zdravnik mi je predpisal Brufen 600mg.
Opravljen je bil RTG : ledvenokrižna hrbtenica in L/S ciljano slikanje
Izvid: Zravnana lordoza, blaga dekstrokonveksna skolioza. l.v. hondroza L/S prehoda, ostali i.v. prostori so primerno široki. Višino in obliko korpusov je primerna, atišične Schmorlove hernije so vidne na sprednjih delih zgornjih terminalnih plošč korpusov L2, L3 in L4.
Začetna spondilartroza L/S prehoda, v tem nivoju je viden tudi manjši dorzalni premik (za cca 5 mm) brez znakov spondilolize. Od segmenta L5 navzdol je tako zaradi degenerativnih sprememb kot delno tudi kongenitalno nekoliko zožen spinalni kanal.
Atipična insula kompakta na sakrumu desno (v višini segmenta S3).
Prosim vas za razlago izvida in povejte če je smiselno, da se naročim pri vas na pregled.
Hvala in LP
Vidna je prisotnost akutnih težav, določene mišice so zaradi bolečinskih simptomov zategnjene, vidni so znaki draženja živčne korenine, verjetno S1, ki leži v segmentu L5-S1.
Z manualno medicino je take primere možno pozdraviti.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
Star sem 54 let občasno imam težave zspodnjim delom hrbtenice.
CT LUMBOSAKRALNE HRBTENICE>
Ventrolateralne naplastitve na korpusih lumbarnih vretenc.
Spondilartrotične spremembe na malih sklepih.
Nivo L1- L2: nakazana protruzija iv.diskusa prosti spinalnemu kanalu.
NivoL2- L3:nakazana protruzija iv.diskusa proti spiralnemu kanalu.
Schmorlova hernija pod zgornjo terminalno ploščo L3.
NivoL3- L4 nakazanaproturzija iv. diskusa dorzalno v predel spinalnega kanala.Ni znakov za komresijo izstopišča živčnih korenin.
Nivo L4-L5: nakazana protuzija iv.diskusa dorzalno proti spinalnimu kanalu.
NivoL5-S1; le nakazana protruzija iov. diskusa dorzalno proti spinalnemu kanalu.
Prosim vas za razlago izvida in povejte če je smiselno, da se naročim pri vas na pregled.
Slika je blizu normalne za vašo starost, kar pa ne pomeni , da je v redu, posebej, če so prisotni bolečinski simptomi.
Prisotni so znaki obrabe, začetne protruzije, ni pa hernij.
Spremembe niso sveže, saj jih spremljajo izrastki in spremembe na malih sklepih.
Svetujem, da se slikami oglasite v naši ordinaciji, naša metoda je ustrezna za vašo diagnozo.
Lep pozdrav,
pozdravljeni. Ze nekaj mesecev imam hude bolecine v krizu na desni strani in v medenici.bolecina je pekoca in se poslabsa pri premikanju in ponoci ter prisili v ustajanje.imam diagnozi fibromialgija in ankilozieajoci spondilitis.zdravim se z humiro ter raznimi antirevmatiki vendar bolecina kljub temu ostaja.zanima me kaj je z menoj.najlepsa hvala za odgovor.stara sem 33le5.
Pozdravljeni!
Stara sem 22 let in pred enim tednom se mi je pojavila nenadna bolečina v ledvenem delu križa, ki se širi tudi v desno ritnico. Čez dan je bolečina sicer znosna, vendar me boli ob vsakem premiku, tudi ob malo hitrejši hoji. ponoči bolečina postane veliko hujša in vzdolž celotne hrbtenice se pojavlja pekoč občutek in ne najdem položaja v katerem bi mi odgovarjalo spati. Fizično sem dokaj aktivna, saj živim pri fantu na kmetiji, kjer je vedno kaj za delati in tako so dnevi kar precej razgibani.
Lep pozdrav
Dobil sem mnoga pisma zahval, ki pa jih večinoma nisem objavil, da ne bi izgledalo, da forum izkoriščam za svojo promocijo ali kaj podobnega.
Prepričan sem, da sem marsikomu pomagal z dobrimi nasveti, še večim pa s samimi terapijami, največji kazalec zahvale pa je, da je moj forum tako dobro obiskan že skoraj deset let, kar pomeni, da mi forumovci zaupate, za kar se vam navsezadnje tudi sam zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
kot 18 letna sem z močnim udarcem padla na hrbet, vendar so slike pokazale, da ni nič hudega. Dobila sem ketonal in mesec dni počitka. Dobro sem okrevala in vse je bijo OK. Kasneje sem po manjši prometni nesreči z avtomobilom občutla bolečine v spodnjem delu hrbta, tudi te so minile v 2 tednih. V času nosečnosti me je večkrat bolelo v križu in sem si pomagala z masažo. V zadnjem letu pa me je že večkrat za krajše obdobje spet bolelo v spodnjem delu hrbta in tudi v levi nogi sem čutila nategovanje. V nedeljo sem naredila nepredviden gib in mi je zaškrtalo v hrbtu (nekje pod lopaticami). Takoj sem se ulegla, namazala z nevralginom in grela s toplim obkladkom. Danes je že tretji dan, vendar če stojim čutim še vedno svojo težo v spodnjem delu hrbtenice. Prav tako me tudi vsako toliko zaboli, včasih tudi kaj zaškrta, vendar ne v točki, kjer je v nedeljo zaškrtalo. Če se uležem bolečine v določenem položaju popolnoma izginejo. Prosim za nasvet, kaj je potrebno narediti oz. koliko časa lahko počakam preden moram k zdravniku.
Hvala in lep pozdrav,
Mislim, da ni potrebno nič čakati, saj bodo bolečine kvečjemu večje, ampak se čimpreje oglasite v naši ordinaciji[/url], mislim, da vam lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.!
Stara sem 15 let in imam majhno težavico.
Zadnje čase me boli v predelu ledvic, bolečina je predvsem neznostna v jutranjih urah.
Opažam pa tudi zjutraj, da ko se zbudim in globoko vdihnem je ta bolečina grozna.
Imam tudi bolečine v pljučah vendar zaradi pljuč sem se že posvetovala z svojo zdravnico.
prosim vas pa za odgovor v zvezi z bolečino v ledvenem delu. Najlepša hvala. Jasmina
Težko rečem, kje bi bil vzrok, težko varjamem, da je problem v ledvenem delu hrbtenice, za natančnejši odgovor bi vas moral pregledati.
Lep pozdrav,