Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE

Pozdravljeni!

Junija 2011 so mi odstranili maternico. Po operaciji se sicer počutim v redu, samo imam pa od takrat drug problem.
Boli me v desnem ledvenem delu spodaj tako da smo prvo zdravili išjas. To je trajalo kar dva meseca predno me je moja zdravnica napotila na druge preiskave.
Bila sem med drugim tudi na MR, vendar kaj bolj otipljivega niso ugotovili kaj bi v resnici povzročalo tako bolečino, da ne morem ležat in čez dan komaj še kaj postorim.
Stara sem 53 let, do sedaj sem bila lahko do 16 ur pri delu sedaj pa ………
Moje mišljenje je vilo da so me na operaciji toliko podhladili da se je nekaj vnelo,ker me je strašno zeblo ko sem se prebudila, kaj ne vem ker to ni živec, ni sklep, ni hrbtenica, mogoče kaka mišica????
Je možno da je poškodovan kak živec od operacije?
Kaj naj storim ker po 8 mesecih že rahlo obupujem!

Hvala za odgovor že v naprej!

Lep pozdrav!

maida

Za majda 3:

Ukrivljenost hrbtenice kaže na akutne težave in bolečine. Prisotna je obraba hrustanca pri čemer je začelo reagirati že tudi kostno tkivo.
Iz izvida ni razbrati, kje bi lahko bil vzrok za bolečine, potreben bi bil pregled.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Za Tia 22:

Lahko gre za išias, lahko pa gre le za mišični krč ali kaj drugega – potreben bi bil pregled.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Gre za dokaj kolmpleksen primer pri čemer je brez pregleda premalo podatkov za natančen odgovor.
Lahko, da gre za išias, lahko gre za draženje živca zaradi postoperativne brazgotine, če bi šlo za kako mišico bi verjetno trajalo največ 2 do 3 mesece.
Oglasite se s slikami in izvidi, da vidimo točen vzrok in možnosti zdravljenja.

Lep pozdrav,

Lepo bi vas prosila,če mi lahko razložite izvid MR za očeta.

In sicer: Spinalni kanal je kongenitalno nekoliko ožji na račun kratkih pediklov.Ledvena lordoza je izravnana.Zmerne cirkumferentne protruzije i.v. diskov L1-L2,L3-L4 in L4-L5,ki predvsem v nivojih L4-L5 desno, L3-L4 levo dodatno ožijo že kongenitalno ozke foramne. Priležni spinalni živci so videti nekoliko utesnjeni. Blaga spondiloartroza L3-L4,L4-L5 in L5-S1 obojestransko. Znakov dodatne degenerativne spinalne stenoze ni.

Oče je stra 53 let,sladkorni bolnik,ima pa tudi druge težave, simptome tudi povezane z hrbtenico.

Zanima me ali je za to potrebna operacija ali konzervativno zdravljenje?

Najlepša hvala za odgovor.

Lp 28 letna Jasna
PS: Prosila bi vas ali mi lahko sporočilo napišete na moj mail…[email protected]

Na osnovi izvida ne vidim vzroka za nujen operativni poseg. To bi po moje bilo potrebno le, če bi bili znaki resno vkleščenega živca ali močne utesnjenosti mozga.
Kot konzervativno zdravljenje bi vam svetoval našo metodo zdravljenja.

Lep pozdrav,

Zahvaljujem se vam za odgovor za očeta…sedaj pa me zanima vaše mnenje glede mene…prosila bi vas,da mi razložite izvida,ki sta ga podala dva ortopeda:

IZVID:(prvega ortopeda)

Anamneza: Piše, da prihajam zaradi spontanih bolečin vzdolž celotnega aksialnega skeleta.I.v. prostori so še razmeroma ohranjeni.V vratni hrbtenici ima povsem izravnano lordozo, lomljeno os med C5 in C6, z manjšo angulacijo in osteohondrozo.Ima pa močno spremenjene male sklepe L5 S1, spondiloartrozo.V ledveni hrbtenici ima povsem izravnano lordozo.Potrebno bo izključiti vnetno genezo.

IZVID:(drugega ortopeda)

In sicer me zanima kaj pomeni istmična listeza L5-S1 1. stopnje, spina bifida L5.

Nadalje Schober je 10 – 15 cm, moten lumbopelvični ritem. Imam izrazito palpatorno občutljivost nad trnom L5.

Zanima me kaj pomenita…in kako se to zdravi?
PS: Sedaj 12.3.2012 imam MR za ledveni del.

Najlepša hvala…28 letna Jasna….
Naj še povem,da imam poškodbo hrbtenice v ledvenem delu že 15 let,nikoli nisem bila zdravljena zato….imam ogromno simptomov…..
Prosila bi vas,da odgovor pošljete na moj osebni mail: [email protected]

Pozdravljeni, priblizno dva meseca imam bolecine v desni nogi. Zacelo se je z bolecino pod kolenom ,nato na zunanji strani kolena in istocasno v predelu kolka na zunanji in notranji strani. Boli me tudi ponoci. Obcutek imam ,kot da ne bi imela moci v nogi. Bila sem pri ortopedu, ki ni nasel vzroka, mene pa vsak dan bolj boli.prosim za vas nasvet.
Lp
Marjana

11.03.12

Pozdravljeni,stara sem 47 let,od leta 2009 imam bolečine čez celotno hrbtenico op.pr. (po poklicu sem frizerka),bila sem že pri dveh ortopedih,ki pa mi niso pomagali,le eden od teh me je poslal k fiziatru,da ne omenim koliko denarja sem že dala za razne terapije,ker jih pač zdravstvo ne plača.Vendar se moje stanje še slabša,ter bolečine so iz dneva v dan hujše.trenutno sem na tramalu,ki ga pa res užijem,ko mi je zelo zelo neznosno.
Tako me je fiziater poslal na mojo prošnjo na MR.

Sledeči izvid pa je takšen:

Preiskava je opravljena v standardih rezih in sekvencah.
Primerno oblikovana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini. Začetna hondroza nivoja L4-L5 z nekoliko znižano intenziteto signala diska v T2 sekvenci.
Intervertebralni foramni kažejo zmerne stenozantne spremembe v nivoju L4-L5 obojestransko,mogoče nekoliko izraziteje desno.
Izrazito široka duralna vreča v sakralnem kanalu. Znakov morebitne meningokele sicer ni videti.

V aksialnih rezih nivo L3-L4 ne kaže posebnosti.
Nivo L4-L5 kaže protruzijo diska v predel obeh recesusov.Bistvenih razlik v stopnji stenoze med levo in desno stranjo ni videti.
Nivo L5-S1 kaže blago protruzijo diska v predel desnega recesusa,ki je izraziteje stenoziran v primerjavi z levo stranjo.

Zaključek: Stenozantne spremembe spinalnega kanala v nivojih L4-L5 in predvsem L5-S1,kjer bi lahko šlo za kompresijo pripadajoče korenine desno.
Obsežnih herniacij ni.

Potem bi vas še prosila,da mi odgovorite na vprašanje glede vratnih vretencev,diagnoza je (nakazana kifotična angulacija vratne hrbtenice v višini C5-C6. To je od leta 2009),kar pa me zelo ovira pri mojem poklicu.Nastanejo grozno pekoče bolečine in vrat mi otrdi.Te bolečine se razširijo vse čez ramena do polovice hrbtenice. V levem predelu ramena nad lopatico se mi uklešči živec,ki pa so ga že nič kolikokrat rešili,vendar se mi to neprestano ponavlja.
Zato Vas lepo prosim ali je kakšna pomoč,da bi se to dalo odpravit in glede vratnih vretencev ali je kakšna rešitev.

Že vnaprej se Vam iz srca zahvaljujem za vaš odgovor.
LP,Nataša

Za Jessy:

Do istmične listeze pride, ko zaradi sprememb v medvretenčnem sklepu ploščica nekoliko popusti zaradi česar postaneta vretenci preobremenjeni in lahko pride do zdrsa sklepnih ploskev.
Opažena je nepravilna drža v vratnem delu, kar je verjetno posledica bolečinskih simptomov, v C5-C6 je nekoliko lomljena os, kar ni nič posebno nevarnega.
V ledvenem delu je opažena obraba v medvretenčnih sklepih (spondilartroza), kar je verjetno posledica obrabe medvretenčne ploščice.
Izražen je sum na vnetje – to lahko preverite s krvno sliko.
Spina bifida je posebnost razvoja in običajno ne povzroča težav.
Schober kaže na zmanjšanje gibljivosti v segmentu L5.
Tudi v ledvenem delu sicer ni težjih sprememb, listeza sklepnih ploskev kažejo na spremembe v L5-S1, morda pa gre le za naplastitve v tem segmentu – moral bi videti slike.
V vsakem primeru vam z manualno terapijo lahko pomagamo, zato vam svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

Za Marjana:

Navedli ste le simptome, na osnovi katerih težko določim vzrok, sumim pa, da vzrok ni v kolčnem sklepu ampak da gre za probleme v mišičnem ali vezivnem tkivu.
Oglasite se na pregled, da ugotovimo natančen vzrok in možnosti zdravljenja.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,
stara sem 48 let. Delo, ki ga opravljam je pretežno sedeče. Od septembra lani imam močne bobolečine v spodjem delu hrbtenice, kolkih, desni rami in obeh kolenih. Začelo se je z močno bobolečino stegenske mičice desen noge.
Nareda sem na RTG in prejela naslednji izvid:
– Na LSH je izravnana fiziološka lordoza. Začetno je poudarjen kot prehoda med lumbalno sakralno hrbt. Diskretno je začetno zožen v lateralnem levem delu i.v. prostor med vretencema L3-L4. Začetne spremembe so vidne v področju malega sklepa med vretencema L4-L5, L5-S1 obojestransko.
– na posnetku medeničnih kosti ni videti pataloških sprememb
– na posnetku kolkov so obojestransko vidni diskrtni znaki začetnih periartročnih sprepem
– na posentku obeh kolen so levo vidni zelo diskretni znaki začetne patelofemoralne artroze
Po tem izvidu mi je zdravnica predpisala zdravilo Olffen 100 mg. Po 3 mesecih jemanja mi ni pomagalo, bolečine so se celo stopnjevale. Dodatno se je pojavila bolečina v desnem delu zadnjice navzgor. Bila sem pri ortopedu, ki pa pravi, da sem popolnoma zdrava. Priporoča konservativno zdravljenje s fizikalno terapijo za kolke in hrbtenico.
Naj povem, da redno telovadim in delam vaje za hrbtne mišice ter kolke. Nikoli nisem bila močna, konstantno imam tudi telesno težo. Športno aktivna.
Prosim, če mi lahko svetujete, kajti nikakor ne morem verjete, da je za vse to kriv EMŠO, kajt delalti bo treba še vsaj 20 let. Kako, ko pa se včasih v službo od bolečin v kolku komaj pripeljem. Zelo težko tudi vstajam če dolgo sedim.

Hvala in prisrčen pozdrav,
Irena Pečečnik

Pozdravljeni star sem 34 let, delam kot skladiščnik kjer dvigujem tudi težja bremena, v prostem času pa se ukvarjam z fitnesom (15let), odbojko (5let)
Pred približno mesecem dni sem med delom začutil bolečino v spodnjem delu križa, takrat 2 dni nisem mogel dvigniti nič težjega od 20 kg.( takrat je še bilo mrzlo, delam v neogrevanem skladišču in na prostem)
Od takrat čutim bolečine v spodnjem delu( nekje okoli trtice). Bolečina in zategnjenost se je razširila na zadnjo stran desne noge. bolečina ni močna ampak je venomer prisotna. K zdravniku še nisem šel. Prosim če mi lahko svetujete.

Najlepša hvala za odgovor.
Sašo Kebrič

Za Ireno:

Težave izvirajo iz ledvenega dela hrbtenice, kjer so določene spremembe, spremembe v ostalih delih niso pomembne.
Na akutne težave kaže izravnana lordoza. Ostale navedbe so premalo, da bi lahko ugotovil natančen vzrok vaših težav, vsekakor bi jih našel s pomočjo primerjave slik s klinično sliko in mislim, da bi jih z manualno medicino lahko tudi odpravili.
Oglasite se s slikami na pregled.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Stara sem 27 let. Pred pol leta sem imela poškodbo kolena, na operacijo še vedno čakam. V tem času me je začelo boleti še levo (zdravo) koleno, pa hrbtenica, zdaj že leva rama, v dimljah, skratka praktično celotno telo! Včeraj sem imela tudi RTG slikanje hrrbtenice in izvidi so naslednji:

RTG torakalne hrbtenice v dveh proj.:

“S”-asta deviacija in poudarjena torakalna kifoza.
Na srednjih in spodnjih segmentih so vidne izražene začetne spondilotične spremembe.
Višina korpusov in širina interverbalnih prostorov je videti še ohranjena.

RTG lumbalne hrbtenice v dveh proj.:

Nakazana spina bifida S1
Nekoliko poudarjena lumbalna lordoza.
Širina interverbalnih prostorov in višina korpusov je ohranjena.

Mi lahko prosim razložite, kaj ti izvidi pomenijo? Je stanje zelo slabo in kako naj ga izboljšam? Namreč, kot rečeno, sem stara 27 let, pred poškodbo sem bila zelo aktivna in ne vem, odkod naenkrat te težave. Prosim, pomagajte!

Tanja

Na slikah je vidna le začetna obraba in ni videti večjih sprememb. Treba je ugotoviti ali je deviacija v prsnem delu vzrok ali posledica sprememb. Vzrok je lahko začetna skolioza, lahko nepravilna obremenitev kot posledica težav s kolenom.
Spina bifida je posebnost razvoja in mislim, da ne vpliva na simptome.
Svetujem pregled v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

Za Sassh77:

Brez dvoma je vzrok v spodnjem delu ledvenega dela hrbtenice z verjetnim draženjem korenine S1 v segmentu L5-S1.
Manualna medicina je v takih primerih zelo učinkovita, zato vam svetujem obisk v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,
Jaz sem vam poslala vprašanje 11.3.2012 in mi še niste odgovorili. Prosim,če mi lahko odgovorite,ker sama več ne vem kaj naj še storim. Sedaj dajem akopunkturno terapijo,pa se mi stanje ne izboljšuje. Vem,da se včasih zgodi,da človek spregleda in da nisem edina.
Hvala za vaš odgovor,ki ga pričakujem.
Lep pozdrav Nataša

Opravičujem se, vprašanje sem spregledal.
V celoti v ledvenem dlu ni kakih hudih sprememb, predvsem ni bilo zaznanih znakov akutnih bolečin (lordoza je primerna), zato sklepam, da morda bolečine izvirajo iz medenično-križnega sklepa (v kolikor je naveden izvid točen).
V vratnem delu gre vsekakor za draženje korenine C5-C6, kar je v vaši profesiji zelo pogost pojav.
Oglasite se s slikami v naši ordinaciji[/url], z manualno medicino vam lahko pomagamo za obe podrčji.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav, tudi jaz bom na kratko opisala svoje stanje. Stara sem 38 let in sem bila 2008 leta operirana -diskus hernija L5- S1. Lani decembra sem pa bila ponovno operirana – spondiloza L5- S1, tertranspedikularna fiksacija tega nivoja. Stanje se ni kaj dasti spremenilo, mogoče celo nasprotno…
Boli v tem delu dosti bolj kot prej, sem zategnjena, vsak odmik v katero koli stran je zelo boleč, priklon tudi skoraj minimalen je “misija nemogoče”. V zdravilišču še nisem bila, ker še za to baje nisem pripravljena.
Zanima me, kako to vsaj delno normalizirat, kajti vstajanje iz postelje je zelo težko, tudi oblačenje brez pomoči in večkratnega počitka ne gre. Rada bi kupila tudi novo vzmetnico, na to že obstoječo, da bi bila višje, pa ne vem kaj naj izberem?
Hvala za kakeršen koli odgovor.

New Report

Close