BOLEČINE V SPODNJEM LEDVENEM DELU HRBTENICE
Popolnoma se strinjam, da ni indikacij za operativno zdravljenje, saj spremembe ne vplivajo na hrbtenjačo, saj je hrbtenični kanal dovolj širok.
Vaš primer lahko zdravimo z manualno medicino, zato se s slikami in izvidi oglasite v vam najbližji ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
Stara sem 21 let in zadnje dva meseca čutim bolečine v spodnjem delu hrbtenice, sicer te bolečine niso hude ampak kvečjemu zelo moteče. Bolečina je najhujša ob pritisku, že če z roko pritisnem na kost v predelu medenice in vse do trtice me zelo zaboli, še hujša pa je bolečina pri različnih vajah, kot so trebušnjaki in podobno. Zanima me ali me mora zaradi tega kaj skrbeti. Naj grem na pregled? Drugače s hrbtenico nimam nobenih težav. Hvala za nasvet.
Stara sem 50 let, 160/53 kg. Imam neznosne bolečine v ledvnem delu hrbtenice in trtice, tako da rabim kar precej časa, da se lahko ustanem iz postelje. Večji problem pa je da že kakšno leto sem občasno čutila krč na levi strani zadnjice.., ta krč se je počasi prestavil na ledveni del hrbtenice. Sedaj pa že ko sedim krče v ledvenem delu hrbtenice, ko zakašljam ali kihnem moram hitro nazaj potisniti levo nogo, da mi hrbtenica (ne poči). Posebno hudo pa je ponoči, to so takšni krči neprestano, da me meče po postli. To traja neprestano kakšne 3 tedne, čedalje huje… neprestano. Ne moram več na boku ležati, niti na trebuhu, samo na hrbtu, kar pa mi ne odgovarja, .. samo takrat čutim le bolečino, ne pa krčev, ki bi me sprstavljali.. Samo krči, ki se ne razvijejo do konca. Slikanje je pokazalo poškodbe od vretenc, ramen, zvito hrbtenico, izbočeno, a nič posebnega na ledvenem delu hrbtenice, čeprav imam bolečine že dolga leta. Dolga leta sem mislila da gre za ledvice, a so ugotovili, da je vzrok hrbtenica. Sedaj pa ko res ni več za zdržati, saj zjutraj predno grem v službo rabim najmanj pol ure, da se dvignem iz postalje in malo razgibam hrbtenico. A slike niso pokazale nič posebnega. Povejte mi prosim kaj narediti, kaj to sploh je, ti krči v ledvenem delu hrbtenice, ki pa se že pomikaj višje po hrbtenici. Hvala za odgovor. Lp
Za larchikaaa:
Pri vaši starosti verjetno še ni prišlo do takih strukturnih sprememb v hrbtenici, da bi bile lahko vzrok vaših težav, zato sklepam, da gre morda za lažjo obliko lumboishialgije ali pa za sacroilitis – vnetje v sklepih med medenično kostjo in križnim delom.
Svetujem pregled v naši ordinaciji,[/url] da ugotovimo, kje je vzrok in kako lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Za Milea:
Dogaja se, da so spremembe na slikah minimalne ob velikih težavah in tudi obratno.
Vsekakor mislim, da bi se na sliki moral videti vzrok, nevrologi te slike drugače gledamo, zato vam svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji,[/url] mislim, da so z manualno terapijo težave ozdravljive.
Lep pozdrav,
Imam 30 let, pred 11 leti sem pri športu staknila poškodbo križa in sicer takratna diagnoza je bila v lumb.delu deviacija s torzijo segmentov, na nivoju L4 L5 je zaznaven ventralni premik korpusa L5 v primerjavi z L4 za cca 3-4 mm. Takrat sem tudi imela terapije ter morala sem izvajati vaje za hrbtenico. Po kakšnem letu so se bolečine umirile in od takrat nekih bistvenih težav nisem imela (pri dolgi hoji in stanju sem občasno čutila bolečine v križu, ki so se nadaljevale v levi kolk).
Dva tedna nazaj pa sem ponovno občutila bolečine, sicer malenkost višje v križu, ki pa se še kar nadaljujejo. v spodnjem levem delu občutim tudi rahlo pikajočo bolečino. Bolečine so prisotne predvsem pri sedenju, ki tekom dneva postaja skoraj že nemogoče (še posebej, če sprostim zgornji del telesa) in pa sedaj že tudi pri spanju (ponovno ko popolnoma sprostim hrbet).
Zanima me ali bo dovolj mirovanje ali je bolje da grem ponovno na slikanje ter ortopedu.
hvala in lep pozdrav,
Romana
Lahko da je takrat prišlo do poškodbe ploščice L4-L5 kar je posledično povzročilo večje obremenitve na sosednje segmente.
lVsekakor je potrebno, da se oglasite pri ortopedu (lahko tudi pri nas), potrebno bo novo slikanje ledvenega dela.
Lep pozdrav,
Izguba intenzitete signala i.v. L5-L4 in L5-S1 zaradi degeneracije. Nekoliko znižan i.v. prostor L5-S1-i.v. hondroza.V askialni ravnini je v nivoju L4-L5 vidna centralna protuzija i.v. diska,ki pritiska na duralno vrečo in nekoliko ožji spiralni kanal in tudi spodnja dela i.v. formatov. V nivoju L5-S1 je vidna obsežna levvosredinska hernijacija i.v. diska,ki izrazito pritiska na levi živec. Pred tremi meseci mi je v 33 letu umrl brat na kmetiji in delo ki sem ga zlahkoto opravljal -dobesedno životarim. Mnenje nevrokirurga je da ne vem kaj je bolečina-kakor da simuliram za 530 eurov nadomestila,če bi lahko na montaži v Avstriji zaslužil minimalno 1600 eurov.Danes sem se naročil na fizioterapijo na Ptuju samoplačniško v domu upokojencev pa so mi odsvetovali . Zato se obračam na vas in sem sprejet 15.11.ob 16.20 uri pridem zagotovo.
V vašem primeru sploh ne gre za preprost primer in ni govora o kakršnikoli simulaciji.
Odločitev, da se oglasite pri nas je pravilna, na samem pregledu vam bom natančno obrazložil vzroke težav in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
prosim vas za razlago NMR izvida in svetovanje o nadaljni terapiji.
Stara sem 38 let, v zadnjih 6 mesecih mi mrtvi desna noga, občutek je slabši po zunanji strani, prav tako ne čutim prstov od palca do 4 prsta proti mezincu na desni nogi. Bolečine v ledvenem delu so dokaj znosne, me pa skrbi zaradi atrofije desne stegenske mišice in izgube občutka v prstih.
Izvid slikanja je sledeč:
Preiskava je narejena v običajnih sekvencah in ravninah. Začetne degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondilartroza na višini L/S prehoda, prav tako hondroza na tej višini.
Na višini segmentov L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna je centralna protruzija diska, ki centralno komprimira duralno vrečo. Bistvene prizadetosti nevroforamnov ali recesusov ni videti. Sam kanal je na tej višini rahlo zožen.
Na vseh ostalih segmentih je spinalni kanal zadovoljivo širok. Prizadetosti nevroforamnov ali recesusov ni mogoče potrditi.
Najlepša hvala za odgovor in pomoč
Luna
Glede na naštete simptome sklepam, da je najbolj verjetno nadražna korenina L5 v segmentu L4-L5, kar pa ne potrjuje omenjeni izvid, saj tega segmenta posebej ne omenja.
Predlagam, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url], na osnovi klinične slike, nevrološkega pregleda in ponovne analize slik bomo lahko ugotovli natančen vzrok in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Lep pozdrav !
Zanima me samo nekaj ;
Julija 2010 sem imel operativni poseg v predelu –
odsranitev diskus hernije C6-C7, anteriorna discektomija , ostefitekmijo in odstranitev diskus hernije ter v i.v. prostor C6-C7 vstavitev Cerviso implatant 5mm !
Ponovno MR slikanje pokaže degenerativne spremembe vratn hrbtenice zožujejo anteriorni likvorski prostor in i.v. foramne v višini cervikalnih diskusov C5-6 in C6-7 ?
Torakalna kifofiza je v zgornjem delu povečana,?
Letos sem imel še opeativni poseg v predelu Th2 – Intramedularni ependimom in napravljena je bila laminektomija Th1, Th2, Th3 in delno Th4 !
Ponovno MR slikanje pokaže v višini diskusa Th2-3 je na odseku 1cm AP premer medule spianlis malo zmanjšan in signal iz T2 povečane intenzitete in T1 znižane intenzitete !
Manjša degenerativna izbočenja diskusov Th6-7, Th8-9 in Th10-11 .
V višini L2-L3 je kontura diskusa izbočena na celotnem obodu in enako je stanej L3-L4 !
V višini L4-L5 je kontura diskus izbočena na celotnem obodu in osteofitna apozicija posterolateralno levo. Degenerativne spremembe malih sklepov. Spinalni kanal bp.
V višini L5-S1 kontura diskusa izbočena na celotnem obodu posterolateralno desno in zožuje desni laterani reces . Degenerativne spremembe malih sklepov. spinalni kanal bp.
Signal iz diskusov je T2 hipointenzitiven v višini L4-L5 in L5- S1 ?
Lepo prosim kaj je vse to in bolečine so hude in leva stran predvsem noga in do višine Th2 – srca občutek oteklosti in bolečin.
Občutek otekline je že 8.mesecev , da takoj po operaciji in rečeno mi je bilo, da je lahko posledica ker je bila na poškodovana Aorta in je bila operacija – rekonstrukcije popravila šivanja Aorte in šele potem laminektomija Th1 – Th4 !
Zanima me mnenje, kako naprej in kaj, če je kaj narobe ???
Hvala za odgovor !
jo
Gre za dokaj kompliciran problem, kjer je na osnovi napisanega težko ugotoviti, kje je problem, saj je možnih vzrokov veliko.
Možne vzroke bi delil v dve skupini – ali gre za problem spremebe prekrvavitve ali za poškodbo določenih živcev, lahko pa je tudi kombinacija obojega.
Lahko se oglasite na pregled, dali vam bomo natančnejšo informacijo o stanju, ne morem pa obljubiti, da vam lahko pomagamo pri saniranju problemov.
Lep pozdrav,
Spoštovani doktor!
Prosim za vaš nasvet?
imam vodeno drisko od 19.12.2011
Po dveh dneh driska se umiri.
21.12.2012 rahla bolečina v spoddnjem delu hrbtenice,glavovobol,motnja ravnoteže,izguba moči
v desni nogi 70 %,pekoča stopala in občutek da so na stopalih roženina.
Jemljem zdravilo proti temperaturi Dafalgan paracetamol-1 g.
Danes je 23.12.2011 in stanje se ne izboljšuje.
Prosim za odgovor kam naprej.
Verjetno vam v tej fazi z manualno medicino ne bi mogli pomagati, saj gre po moji oceni za določeno vrsto infekcije z dodatnimi nevrološkimi simptomi.
Svetujem obisk pri splošnem zdravniku, morda nato z nevrologom.
Lep pozdrav,
LEPO POZDRAVLJENI.
Prosim za vaš nasvet.
Imam neznosne bolečine predvsem ponoči, podnevi niso tako hude, ponoči pa ne spim,moj osebni zdravnik mi je dejal, da po teh izvidih ,ki jih imam to ne more biti vzrok. Opravil sem ultrazvok vrtu in spodnjega dela hrbtenice in CT L/S HRBTENICE .IZVIDI KAŽEJO TOLE.
Na MPR JE VIDNA IZRAVNANA FIZIOLOŠKA LORDOZA Z RETROLISTEZO L/S SEGMENTA. SPONDILOZA S POSAMEZNIMI SCHRMORLOVIMI VOZLIČI. TRANZITORNI SEGMENT.
L3-4 Primerno širok spinalni kanal, ki je gladko omejen in neutesnjen.
l4-5 Primerno…………………………………………………………………….
L5-S1 Primerno širok kanal, začetna diskopatija z manjšim vacuum fenomenom in s centrobilateralno, delno tudi ekstrakanalikularno manjšo protruzijo diska.
Blage degenerativne spremembe malih sklepov bilateralno, vendar naplastitve ne presegajo meje ligg. flavuma.
Zelo me tudi bolijo vratna vretenca, mrtvijo mi noge in leva roka ter ne morem skrčiti prsta na levi roki. Te bolečine me pestijo dobra dva meseca, pri fiziatru pa sem naročen komaj konec februarja. ZELO BI BIL HVALEŽEN ZA VAŠ NASVET IN SE VAM ŽE VNAPREJ LEPO ZAHVALJUJEM.
Lordoza kaže na znak akutnih bolečin.
Bolečine v nogah so povezane s spremembami v ledvenem delu hrbtenice.
Retrolisteza pomeni pomik vretenca in je posledica obrabe ploščice L5-S1.
Tranzitorni segment je posebnost razvoja in ne vpliva na simptome.
Izvidi vsekakor kažejo na vzrok vaših težav, ki so očitno posledica navedenih sprememb.
Sslikami se oglasite v naši ordinaciji, mislim, da vam lahko pomagamo, pogledali bomo tudi, kaj bi lahko bilo narobe z vratnim delom hrbtenice, morda bodo potrebne naknadne slike vratnega dela.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Imam skoraj vsak mesec že bolečine v spodnjem levem ledvenem delu hrbtenice zato me je zdravnik napotil naprej na Rtg hrbtenice-izvid,deviacija spodnjih lumbalnih segmentov v levo,nakazana kifotična deviacija srednjih lumbalnih segmentov.Teendenca premika težiščnice,motena statika.I.v.osteohondroza zmerne stopnje srednjih in spodnjih lumbalnih segmentov,začetna lumbalna spondiloza.
UZ.trebuha-kontura leve ledvice je v zgornjem polu anteriorno nekoliko zažeta-fibrozne spremembe,ostalo je b.p.
Prosila bi za obrazložitev izvida,za odgovor se vam lepo zahvaljujem .
l.p.majda
bolečine,….
Pozdravljeni,
Imam skoraj vsak mesec že bolečine v spodnjem levem ledvenem delu hrbtenice zato me je zdravnik napotil naprej na Rtg hrbtenice-izvid,deviacija spodnjih lumbalnih segmentov v levo,nakazana kifotična deviacija srednjih lumbalnih segmentov.Teendenca premika težiščnice,motena statika.I.v.osteohondroza zmerne stopnje srednjih in spodnjih lumbalnih segmentov,začetna lumbalna spondiloza.
UZ.trebuha-kontura leve ledvice je v zgornjem polu anteriorno nekoliko zažeta-fibrozne spremembe,ostalo je b.p.
Prosila bi za obrazložitev izvida,za odgovor se vam lepo zahvaljujem .
l.p.majda