odstranitev modrostnih zob
Pozdravljeni KC,
v prvih dneh po ekstrakciji je v rani opaziti mehko in zdrizasto tvorbo, ki predstavlja začetno fazo celjenja rane. Uporabite brskalnik, ker sem o celjenju rane napisala že veliko.
Srečno.
pozdravljeni, meni so včeraj odstranili desni spodnji modrostni zob, ki je bil še v dlesni, zašili so mi s šivi, ki naj bi razpadli (malo me skrbi ker še nikoli nisem slišala da šivi razpadejo, kogar koli sem vprašala so vsem po enem tednu šive ven pobrali zato me je malo strah…) zanima me čez koliko časa razpadejo šivi pa na kaj moram biti pozorna npr. če se rana odpre ali kaj drugega… (da moram poiskati pomoč zdravnikov) hvala lepa
lp Petra
Pozdrav,
Mene pa zanima sledeča stvar. Men so odstranil modrostni zob in posledično se mi je začel majati zob. Zobozdravnik je rekel kasneje nea pregledu, da se maji zato ker se zaradi posege(zob so mi mogli izrezad) korenina še ni zarastla. Zdej se mi zdi da se čedalje bolj maji pa čeprav je od posega minilo že skoraj 4 mesece.
Zanima me sledeča stvar? Kako dolgo se korenina obnavlja da je potem čvrsta da se zob neha majati. Pol leta? Ali naj grem za vsak slučaj še enkrat na pregled k zobozdravniku da me da na slikanje?
Pozdravljeni,
V torek me je zacela bolet dlesen ob izrascujocem modrostnem zobu levo spodaj. Zob je sicer ze dost veni, ze nekaj casa zato mi je cudno da me je zacelo sedaj tako bolet.
Dobila sem tudi vrocino (do 37.4), boli me da komaj odprem usta, pojem lahko le kaj takega kar ne rabim grizt, drugace so bolecine potem se hujse. Zob kot da mi z nekim spickom sili v licnico in me ta licnica najbolj boli, z notranje strani imam tudi oteceno in oteklina mi sili med zobe ko ugriznem, tako da se bojim da si bom se to pregriznila.
Od torka do danes jemljem Nalgesin za lazje prenasanje bolecin, jutri pa bom ocitno morala k zobozdravnici.
Ali bo potrebna odstranitev tega zoba? Ali je res da v vneto dlesen ne prime injekcija oz.s takimi dlesni niti ne odstranjujejo zoba?
Vem da je cakalna doga 1 leto ampak ce bi zobozdravnica presodila da bi lahko sama v ordinaciji zob odstranila, ga lahko kljub mojemu stanju? Si lahko se s cem omilim bolecine?
Hvala za vas odgovor vnaprej, lp
Da napisem nekaj za tiste ki se bojijo odstranitve modrostnega zoba. Tudi sam sem med tistimi ki se bojimo zobarja kot hudič križa. Včeraj sem biu na odstranitvi modrostnega zoba spodaj levo. Sam sem mislil da nebom šel, ampak sem zbral pogum in šel. Predstavljal sem si dosti hujše, kot v resnici je. Operiral me je Dr. Matija Gorjanc. Dela na implantoloskem inštitutu na Rudniku nasprot Leclerka. Je zelo uredu in sposoben, tako da ga zelo priporočam! Celotna priprava z posegom je trajala 30 min mal več mal manj. Dobil sem 2 inekciji, ki niso niti malo bolele. Res obvlada zadevo. Med samim posegom je malce neprijeten občutek ker vse slišiš in čutiš (brez bolecine). Mal posvicas in je konec. Hehe. Imel sem kr zahteven poseg, pa je danes drugi dan po operaciji, bolečine sploh nimam, usta normalno lahko odpiram, prisotna je zmerna oteklina. Upam da sem komu pomagal, vsaj malo omiliti strah, ker ni tako grozno!! kot mislimo. Če je možno pejte Dr. Matiji Gorjancu. Sam sem zelo zadovoljen. Lp
Pozdravljena Justbeyourself,
k zobozdravniku ste verjetno že šli; neizogibno. Modrostnike se odstranjuje glede na stanje le tega; oblika zoba, izraslost, lega ipd. O potrebnosti odstranitve zoba bo odločal vaš zobozdravnik, vendar je glede na stanje kot ga opisujete, vaš zob potrebno kirurško odstraniti. Zob se odstranjuje potem, ko vnetje mine. Anestetiki v vnetem tkivu niso tako učinkoviti kot v normalnem. Bolečine vam bo omilil vaš zobozdravnik s postopki, ki so primerni za to stanje.
Srečno.
Pozdravljeni Jonyyyy,
predlagam vam pregled pri zobozdravniku, ki je modrostnik odstranil. Jaz tule prek neta težko ocenjujem stanje. Sicer pa se kost gradi oz. obnavlja pribl. 4 mesece in po tem času bi se morala zmanjšati tudi majavost vašega zoba.
Srečno.
Pozdravljeni!
Skoraj tri tedne sem imela vnetje dlesni zaradi modrostnega zoba, menjali so mi trakce, tudi jedla sem antibiotike, pa ni bilo dokoncnega izboljsanja. Ker se v nekaj dnevih selim nazaj v tujino, sem obiskala samoplačniškega zobozdravnika, ki je rekel, da bova kljub še vedno malce vneti dlesni, zob pulila. Poseg je trajal slabih pet minut,zob je šel v celoti ven, v enem kosu, brez komplikacij.
Bolečina sedaj ni tako huda, me je pa začela boleti desna stran grla, oziroma zelo zelo boli ob požiranju sline ( zob je bil odstranjen desno spodaj), prav tako čutim bolečino malce v ušesu. Je to normalno, ali bi me moralo skrbeti?
Lep pozdrav
Lep pozdrav,
Mene neki zanima… Na zgornji levi strani mi izrašča modrostni zob ampak mi nemore prodret skozi dlesen, ker mam tam uzadih zobe tak nametane, ker še nimam uzadih fiksnega aparata…Zdej sem pa prejle mal probu “izsesat” pa je vn pršla kombinacija krvi in gnoja…Je možno da se zaradi pomanjkanja prostora zagnoji ?
Ta teden mislim it na ekstrakcijo.
In še eno vprašanje. JE TO NEVARNO ZA DRUGE ZOBE?
Pozdrav,
vidim, da je veliko napisanega okrog modrostnih zob.
Moja situacija je taka, stara sem 30 let, vem, da mi rastejo modrostni že od 15 leta naprej ampak jih nisem šla pulit, ker me niso ovirali, niti me ni bolelo.
Šla sem pa na slikanje 10 let nazaj in je bila situacija taka, da mi vsi 4-je modrostni zobje rastejo vodoravo v druge zobe. Slika spodaj.
[img]http://shrani.si/f/2Q/b2/4EdakCrm/mz.jpg[/img]
Vsi modrostni so pod dlesnijo in ne levi zgornji strani se mi je nardila neka luknjica, v katero tudi uhaja hrana.
Včiraj me je začel bolet levi zgornji m. zob, bolečina je neznosna in odteklina precejšnja. Vzela sem že par lekadolov in nalegesinov. Malo mi pomaga, če imam čeljust pri miru, če pa govorim ne morem niti odprej ust kaj šele,da bi čeljust premaknila levo ali desno.
Zavedam, se da ko mi bojo pulili zobe, da bo sigurno operacija ampak me je precej strah, saj bo moral stomatolog precej zarezat v glesen, da bo izpuli zob, ker je izrasel po dolžini. In to ne samo enega, ampak vse 4ri, ker so se mi v zadnjih 2 letih zelo pokrivili zobje.
Moja čeljust pa je baje tudi ozna oz. majhna.
Če grem k zobozdravnici v lj, mi bo dala napotnico za slikanje, potem čakam na slikanje, in nato dolga doba za puljenje?
Je mogoče to narediti po hitrejšem postopku?
Hvala.
Pozdravljeni,
vaše modrostnike je potrebno vsekakor odstraniti. Postopek prek ZZZS je takšen, da vas spec. kirurg uvrsti v čakalno vrsto in pridete na vrsto, ko ste pač na vrsti. Lahko pa se odločite za samoplačniški postopek odstranjevanja zoba; morda za začetek tistega, ki je najbolj nujen in še vedno čakate v vrsti za odstranjevanje drugih… Pokličete lahko spec. oralne kirurgije, ki vas bo sprejel samoplačniško.
Srečno.
Pozdravljeni Ziga11111,
Seveda je mozno, da pride do vnetja gingive zaradi pretesnega stanja zob. Ekstrakcijo zoba kar opravite, saj vam bodo lazje urejali tesno stanje zobovja.
Srecno,
Pozdravljeni,
Odprto imam napotnico za kirursko odstranitev modrostnih zobov v mariboru kjer so mi zaradi bolniske odsotnosti doktorja ze trikrat prestavili datum posega. Napotnico imam ze skoraj 1 leto, m zobje pa mi vidno rastejo ze 4 leta. Najprej sem pri 18 dozivel izkusnjo ko mi je spostovana ortodontka v celju po vec kot 10 letnem rednem obiskovanju njene ordinacije, ker sem zamudil datum postavila pred dejstvo, da jo lahko obiscem samo kot samoplacnik. Druga stvar je, da je moja zobozdravnica, ki je vec ne obiskujem potrebovala skoraj dve leti da mi je izdala napotnico za odstranitev m zobov in ortopan. To pa zato, ker sem hodil vsakih nekaj mesecev na obicajne kontrole ter je menila, da odstranitev vseh stirih ni potrebna. Kakorkoli dejstva opisana zgoraj so botrovala k stanju kakrsno je danes – prerazporeditev prej relativno ravnih zobov na spodnji celjusti-loku. Naj omenim se da sem zelo velikokrat sanjal kako se mi zobje zvijajo oziroma premikajo. Well, guess shit was real and hit the fan. No za vrh ledene gore pa do poskrbeli mariborski strokovnjaki, doktorji, kirurgi, ki vsaj po moji izkusnji niso delovali verodostojno ali pokazali obcutek do soocloveka oziroma posluh do pacinta. Izgledalo je tako da je prisel kot “nek” tip do mene na stolu, mi pogledal v gobec kot jaz pogledam kuscarja v terariju, rekel vsi 4je morajo ven in si odzvizgal svojo pot… Zaradi slednjega domnevam sa ni bil gluh ko sem mu skusal postaviti nekaj vprasanj; se mu je pa mudilo saj si zame ni vzel vec kot 4,53 sekunde. Kakorkoli sedaj imam grse zobe kot bi jih lahko imel ter neznosne bolecine zaradi m zoba ki mi je zacel pospeseno rasti. Spim zelo tezko, boli me glava, vrat, celjust itd, zato grem danes k privat zobozdravniku, ki Imajo – vsaj upam, malo vec posluha za svoje stranke, obenem pa upam da mi ne bo treba pod noz kaksnega slovenskega “mesarja”.
Res me zanima kako se bo tole odvilo.
žalostno? Da, lahko je žalostno iz določenega vidika, ampak se je potrebno zavedati, da je prav toliko stališč kolikor je bilo vpletenih deležnikov. Skušal sem biti čim bolj objektiven, kar pa je glede na to da izhajam iz dejstva, da resnica ne obstaja problematično. Kakorkoli, v moji zgodbi je implicitno prepoznano, da je za zdrave zobe potrebno imeti stalnega zobozdravnika, redne kontrole ter predvsem potrpežljivost in odločnost. Rek sto babic, kilavo dete je tukaj na mestu.
Obiskal sem zasebno ordinacijo kjer so mi določili antibiotik ter naročili na rezanje, žaganje, kiparjenje etc čez 4-5 dni, seveda odvisno od učinka naslednika penicilina, če prav razumem zakaj se gre. Zobozdravnica je dejala, da sta oba spodnja za odstranit, zgoraj pa so ok saj so se lepo izrastli. Ostali zobje so bp. V tem terminu mi bodo odstranili samo tega, ki mi zaradi rasti povzroča bolečine. Onega na drugi strani pa ne, ker bojda je bolje počakati, da začne boleti (rasti?), se našopat npr. z Amoksiklavom ter ga šele nato odstranit. Je to smiselno? Sem poslušal s tazadno?
Zanimivo mi je tudi naključje, da so mi modrostni zobje najpogosteje rasli v tistih obdobjih ko sem bil fizično aktivnejši in/ali v povprečju pod večjimi psihičnimi obremenitvami. Morda sem se takrat tega bolj zavedal ali pa obstaja kakšna zveza med npr. intervalom cirkulacije krvi, stresom ter rastjo m zobov?
Sicer, pa smo lahko veseli, da živimo v lepem svetu polnem nežnih tehnologij, ker npr. v 17 stol si verjetno imel srečo, da si imel privilegij do http://www.uveneer.com/veneervault/wp-content/uploads/2014/10/Instruments_cr%C3%A9%C3%A9s_par_Pierre_Fauchard-e1412805565106.jpg
🙂
Pozdravljeni,
najti zobozdravnika, ki mu zaupate in ne begati iz ene ordinacije v drugo, je nasvet ki ga vedno priporočam vsem uporabnikom foruma, mojim pacientom ipd. Za nas zobozdravnike je namreč veliko lažje in uspešnejše zdravljenje, če pacienta vodimo čez cel postopek terapije, spremljamo odzive tkiv na zdravila in materiale, ocenjujemo splošno stanje zobovja in parodontalnih tkiv, grizne funkcije, celotno funkcioniranje stomatognatega sistema. Torej, če ste naposled našli pravega zobozdravnika, se držite njegovih nasvetov.
Srečno.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima koliko dolgo po puljenju zoba, naj bi še trajala ta huda bolečina. Na vsake 3 ure moram vzeti po dve protibolečinski tableti saj mi ena nič ne pomaga! Ko mi je pulila osmico zgoraj desno je to trajalo 45 minut in na koncu ko ga je spulila je videla da imam 4 korenine in da bi me morala poslati na kirurgijo, ne pa sama puliti, zdaj pa se mi zdi da mi je naredila luknjo v zgornji čeljusti do sinusov, ter neznosno boli! kako naj si še blažim bolečine in koliko časa še bo to trajalo?
Hvala za vašo pomoč.
Pozdravljeni,
vaša zobozdravnica vam je dolžna ob posedu dati tudi natančna navodila. Celjenje rane in s tem bolečina je odvisna od velikosti rane, splošnega zdravja ipd. V primeruu vedno večjih težav se obrnite na svojo zobozdravnico!
Srečno.