Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija odstranitev modrostnih zob

odstranitev modrostnih zob

Zakaj mene ze en teden po odstranitvi mod. zoba nesnosno boli zgornja in spodnja celjust, cela leva stran glave? Sploh ne morem jest in tablete proti bolecinam ne pomagajo. :'(

Pozdravljeni!

Pred tremi dnevi so mi izdrli spodnji levi vodoravno rasli modrostni zob. Sivi potekajo vse od šestice do konca čeljusti. Do zdaj je celjenje potekalo kot opisano, z manjšo oteklino in ne preveč močnimi bolečinami. Danes zjutraj se je nenadoma pojavila zelo močna kljuvajoča bolečina v predelu korenin petice in šestice, ki je Lekadol ne more pregnati. Naj se vrnem k mojemu kirurgu?
Zanima me tudi, kako naj poteka umivanje zob, prva dva dni (vključno z operativnim dnem) so mi ga odsvetovali, danes pa je, kot že rečeno, tretji dan, mene pa čeljust še preveč boli da bi v usta vtaknila zobno ščetko.

Že vnaprej hvala za odgovor,
Lp, Zala

Pozdravljeni,

zobe morate umivati kljub ranam!! Če je bolečina postala tako neznosna, da ne pomagajo niti analgetiki ali se je pojavilo otekanje, povišana telesna temperatura, potem pojdite k zobozdravniku. Sicer so bolečine po opisanem posegu čisto normalna stvar in so prisotne vsaj prvih nekaj dni do tedna dni.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni,

normalno so bolečine prisotne še vsaj teden dni po ekstrakciji. Če so bolečine neznosne, gre lahko za vnetje ekstrakcijske rane in v tem primeru se morate obrniti na svojega zobozdravnika.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovani!

Pred dvema dnevoma ki je bil odstranjen modrostni zob- spodaj levo. Bolečin nimam, oteklina je prisotna, imam pa mrtvo polovico leve spodnje ustnice in brade, prav tako pa je z zobmi. Čutim sicer neke mravljince, pa pojavlja se tak feeling, kot da bi me srbelo. Zdaj pa me zanima, če je to normalno in koliko časa to traja, da se vrne v prvotno stanje?

Za odgovor se Vam že vnaprej Zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Tina

Pozdravljeni,

vprašanje je primernejše za našega kirurga v sosednjem forumu; sicer pa so takšni občutki po ekstrakciji spodnjih modrostnikov čisto možni zaradi samega posega in trajajo različno dolgo, odvisno od zapletenosti posega, ki je bil opravljen. Najboljši odgovor vam bi dal kirurg, ki je poseg opravil. Priporočam jemanje B kompleksa, ki vam bo pomagal pri regeneraciji.

Srečno.

Mene pa zanima neki….Men je začeu modrostni zob pritiskat na zobe in se mi hoče spredni zob zamaknatt oz. je že mal postran….Ali se to smatra z napotnico kot “nujno” ali “hitro” ….Js nebi rad meu zdej postran ko mam že aparat 4 leta gor pol nism nič naredu…

Pozdravljeni,

stanje kot ga opisujete je po kriterijih ZZZS opisano kot redni poseg; torej ne nujni, niti hitri. Če pa želite, da se poseg opravi prej, pač izberite samoplačniški poseg.

Srečno.

Zanima me zakaj se mi na strani kjer sem dau ven modrostni zob zadnji zob maje bolj kot ostali. Od operacije je že kar nekaj časa in mislim da bi se mogla kost že obrasti oz. zrasti nova kakorkoli ač je že to…je res da sem mel globoko zob in da so veliko kosti pobrusili stran. Kako dolgo pa se zarašča kost po posegu? Lahko tudi leto dni, da se zob popolnoma utrdi nazaj?

Pozdravljeni,

vprašanje za spec. oralnega kirurga v sosednjem forumu…sicer pa se zob utrdi, ko se ponovno stvori kost ob njem. Zaraščanje traja lahko mesece; minimalno 4 mesece. Če je parodontalni pripoj zoba zmanjšan, je tudi majavost večja. Priporočam pregled pri vašem zobozdravniku, ki bo ocenil stanje.

Srečno.

Kaj pa pomeni če je “parodontalni pripoj zoba zmanjšan” ?

Pozdravljeni,
zob je v celjusti in dlesni zasidran s tako imenovanim parodontalnim pripojem; to so vezivna vlakna ipd. okoli celotne korenine in dajejo zobu stabilnost, prehrano ipd. Parodontalni pripoj zoba se lahko poskoduje ali zmanjsa zaradi kronicnih vnetij ( parodontalna bolezen), poskodb ( udarci, zlomi korenin ali kosti, odstranitve sosednjega zoba ipd), travme okluzije in se bi lahko nastevala.
Upam, da razumete, kar sem vam skusala razloziti na cimbolj enostaven nacin.

Srecno.

Ali to pomeni, da če se mi en zob bolj maje kot drugi da mi bo izpadel ali to ni nujno? Je res da je zob zadaj ampak vseeno ga nebi rad izgubil.

Pozdravljeni,

majavost zoba še ne pomeni, da bo zob izpadel. Koliko časa bo zob ostal v ustni votlini je odvisno od več dejavnikov; vplivate lahko le na to, da skrbite za čim boljšo zobno higieno in s tem omogočite, da so vaše dlesni zdrave.

Srečno.

Spoštovani!
Prosim če mi strokovnjak poda mnenje ali bi se moral odločiti za puljenje modrostnega zoba v spodnji čeljusti, ali le to ni tako nujno. Prilagam sliki celotnega zobovja iz leta 2015 in 2013 za primerjavo.
Zanima me predvsem če je dovolj prostora da bosta oba modrostna zoba izrastla, brez da bi preveč izpodrivala ostale zobe.

Najlepša hvala za odgovor!
Lp

Pozdravljeni,

zanima me, če je normalno, da se en dan po odstranitvi modrostnega zoba, naredi na rani nekakšna bela snov. Je to gnoj ali normalno? Ni nič bolečin.

Hvala za odgovor že vnaprej in lep pozdrav

Pozdravljeni,

to je normalno celjenje rane. Malo uporabite brskalnik, saj sem o tem že večkrat pisala.

Srečno.

Ga. Dr. Nataša Prebil bi mi prosim vi odgovorili na zgornje vprašanje 🙂
Hvala

Lp

Pozdravljeni g. Modrec,

glede na priloženi sliki je videti, da spodnja modrostnika še nista popolno izrasla; desni je nekoliko bolj izrasel v primerjavi z levim. Glede potrebnosti odstranitve zob, bi najboljšo oceno podal spec. kirurg, vendar je za to potreben tudi kliničen pregled. Če imate v spodnji čeljusti tesno stanje, potem je ekstrakcija bolj utemeljena, saj ne bo dovolj prostora za popolno izrast zob oz. se bo nagnetenost zob stopnjevala. Naslednji razlog za ekstrakcijo je pokritost zobne krone modrostnikov z gingivo in prisotnost žepa, ki se vnema; če so žepi prisotni in se vnemanje žepa ponavlja, je to spet razlog za odstranitev zob. Na žalost vam prek neta in brez kliničnega pregeleda končne ocene ne morem podati. Če imate težave z modrostniki in prej opisano stanje, potem je najbolje, da se odpravite na pregled k spec. oralnemu kirurgu.

Srečno.

Najlepša hvala za nasvet. 🙂

Lp

New Report

Close