OBMP – IVF 2023
@lipa16 če se je vlilo se šteje danes, če so izcedki oz samo fleki potem pa ne. Jutri greš kar na kliniko po zdravila, bi treba nič klicati in ne pošiljati maila. S sabo rabiš tisto razpredelnico, ki si jo dobila na sprejemu.
@mentos475 ko dobiš napotnico za prenos 1 dan M javiš in inaš sprejem in prvi UZ tam okrog 12 dne cikla (če imaš krajše cikle in zgodaj ovulacije jih nujno opozori, da ti dajo prej sprejem), potem te pa spremljajo do ovulacije, 5 dni po ovulaciji imaš prenos. Zdaj koliko UZ boš imela je pa odvisno od tega kdaj bo ovulacija, jaz sem imela dolge cikle in sem imela 7/8 UZ, ene imajo pa 1-2 recimo. Po prenosu ti avtomatsko dajo 3 dni bolniške, lahko pa prosiš tam za več ali pa svojo osebno zdravnico.
@Mucika, lahko je seveda tudi to eden moznih razlogov, lahko gre za kronicno vnetje, ki ga je potrebno zdraviti.
Danes sem opravila histeroskopijo. Kako pa je bil to neprijeten/bolec poseg, se sreca, da je res hitro konec. Punkcija mi je bila balzam proti temu 🙃 Zgleda vse ok, bila je narejena tudi biopsija endometrija, ampak naceloma ni vidno, da bi slo za endometritis. Zdaj se lahko res bolj ali manj tolazim samo se s tem, da sem pac stara 🙈
Punce, nekaj pa me vseeno zanima. Z zdravnico je bilo dogovorjeno, da mi naredijo scraching maternice in je rekla, da je to predvidela med histeroskopijo. Danes, ko sem vprasala, ali je potem biopsija endometrija enako temu (ucinek posega), mi je zdravnik rekel, da ne, da se scraching dela malo drugace. Ker to bi potem pomenilo, da sem ostala brez dogovorjenega.
Pa ce ze ravno na glas razmisljam, a ni to ironicno … spet brez spolnih odnosov, ovulacija pa pred vrati … pa si se to majhno moznost, ce jo imas seveda, zapres 🤪 Najvec prepovedi seksa ravno v letih, ko si prizadevama za otroka 🙈 uuuu, vidim, da z leti zori tudi moj cinizem 🤭
Srecno vsem. @(Ne)srecnica, kak kaze z M? Tokrat se ziher ne bova poklopili, ker jaz naslednjo M pricakujem sele 1. teden februarja. Drzim pesti 🤗
@Fracek a nisi imela anastezije, vsaj lokalne? Jaz sem brala da pri biopsiji vzamejo košček tkiva, pri scratchingu pa maternico popraskajo (poškodujejo) – ampak saj po mojem je učinek podoben, le v manjšem obsegu 🤷♀️
Od moje M ne duha ne sluha, pa sem danes 40 dan cikla, če štejem od pojava izcedkov pa še kak dan več… Kakor po navadi, takrat ko hočeš ne pride od nikoder…
@(Ne)srečnica, ne, v bistvu je ze na informativnem obrazcu pisalo, da delajo amb. histero naceloma brez vsega, mi je pa sestra po telefonu rekla, da lahko vzamem kaksen nalgesin prej, ampak itak nic pomagalo. Niti odgovorit nisem mogla vmes, ko mi je poskusala se malo preusmerit pozornost z nekimi vprasanji. Zdravnik je vmes razlagal, ampak tudi na ekranu nisem mogla fokusa drzat, samo dihala in upala, da bo cim prej konec in se borila sama s sabo 🥶 v glavnem, mimo je 😅
Punce, stiskam pesti za vse vas 🤗🤗
@fracek, mi je postalo malo slabo ob tvoji objavi. Kje so ti pa delali histeroskopijo?
Mene čaka čez 3 tedne in naj bi imela popolno anestezijo…sem dobila cele litanije navodil in bom že dan prej sprejeta na kliniko, imam posvet z anesteziologom ipd. … govorim za Lj, imajo očitno drugačen postopek…
@Fracek tudi jaz sem dala skoz to ambulantno histeroskopijo pri kateri so mi odstranili nekaj ostankov neuspele nosečnosti in ja, res ni prijetno.
Pri biopsiji endometrija vzamejo košček tkiva iz maternice in ga pošljejo na analizo in na podlagi tega potem vidijo, če je prisotno kakšno kronično vnetje, torej kronični endometritis. Pri meni je tudi izgledalo vse vredu pa je potem analiza pokazala kronični endometritis.
@Mucika990 zarodek se lahko ne vgnezdi, če je to vnetje prisotno v maternici torej kronični endometritis. Tudi jaz sem imela v preteklosti veliko teh vnetji. Ampak potem so predvidevali, da je bil kronični endometritis posledica te neuspele nosečnosti, ker se ni vse sčistilo samo od sebe. Ampak sem se jaz vseeno spraševala, če nisem že prej imela tega zaradi teh vnetji v preteklosti.
@Sunshiine hvala, to pa je dobrodosla informacija. Tudi sama sem imela eno obdobje, ko vnetjem kar ni bilo konca, kaksnih 6 let nazaj sicer, pa vseeno. Bomo videli, kaj bodo pokazali izvidi. Kako pa si zdravila potem? Antibiotik? Kako dolgo?
@Pika, jaz sem imela v Mb, tako da si lahko brez skrbi 😊 Takoj po posegu me ni nic vec bolelo in normalno “obratujem” ze cel dan.
P.s. aja, zdaj sem se spomnila, da so meni po splavu, ko sem se vrnila zaradi bolecin, tudi prvotno postavili sum na endometritis, vnetni parametri so bili povisani, je pa bil sicer na koncu krivec povecan in izjemno bolec jajcnik. Malo povezujem zadeve za nazaj, tako da me zdaj se bolj zanima, kaj bo pokazala biopsija. Uf, svasta je ze bilo v teh letih, mi dolocene stvari kar pobegnejo.
@Fracek Meni se je vse skupaj časovno kar zavleklo. Na izvidu po histeroskopiji je pisalo, da v primeru težav svetujejo antibiotik. Moj ginekolog je rekel, da če ni težav potem ni potreben. Ko pa sem mela nekje čez 1 mesec po tem posvet pri moji zdravnici na ivf v Mariboru in je rekla, da se to more pozdravit in da nov postopek odsvetuje. Potem sem morala še enkrat na biopsijo endometrija in tam je pokazalo, da je kronični endometritis prisoten. Potem sem dobila antibiotike (doksivibra) za 14 dni. Potem po naslednji menstruaciji so mi spet naredili biopsijo endometrija in ko so prišli rezultati je bilo vredu. So pa me opozorili, da včasih prva doza antibiotikov ne prime in je potrebno še enkrat za 14 dni jemati antibiotike.
Skratka držim pesti, da nimaš tega ker res traja preden se to pozdravi.
Jaz pa mam jutri sprejem v bolnišnico, da mi bodo spet naredili splav s tabletkami. Me je ker malo strah vsega skupaj ker vem, kako se lahko vse skupaj zakomplicira. Po prejšnjem splavu je vse skupaj trajalo 1 leto, da se je vse to uredilo in da sem lahko šla v nov postopek.
@Fracek ti si drugače tudi v Mariboru? Če se prav spomnim za nazaj si ti pri prenosu jemala Aspirin? Kolk so kaj zdravniki na ivf v Mariboru naklonjeni do tega? Razmišljam, da bi na naslednjem posvetu zdravnici predlagala, če bi lahko poskusila naslednjič jemati aspirin, glede na to, da sem že trikrat imela neuspešne nosečnosti..
Zdravo, s parterjem se že dlje časa trudiva trudiva zanosti. Pa žal brez uspeha.
Sedaj me pa zanima, koliko časa se čaka od izdaje napotnice za zdravljenje neplodnosti do prvega pregleda? Je to 3mesece ali 6mesecev? Naj povem, da pregledi kot so prehodnost jajcevodov, hormonske raziskave itd. Mam opravljene ze iz leta 2020, jemala sem tudi ze pol leta femaro in 4 mesece Clomid, zal oboje brez uspeha. hvala za odgovor
@sunshiine hvala za podrobnosti glede endpmetritisa. Ja, sem v Mb. Aspirin sem jemala pri pri zadnjih 4 prenosih (od 8), vedno na lastno pest. Zdravnici sem sicer omenila preden sem se odlocila jemat, ampak se se zivo spomnim, da je rekla, ce tako cutim, naj jemljem, sama pa ni nikoli predpisala. Na zadnjem posvetu pa sem ji rekla, da je morda samo nakljucje, ampak odkar ga jemljem sem imela 3 od 4x pozitiven test (1x zanosila, 2x biokemicna), pred tem pa v 4 prenosih nikoli. In je rekla, da mi bo napisala na recept in naj pred naslednjim prenosom zacnem jemat kar pri M. Ko sem spremljala ostale v Mb, so doloceni zdravniki bolj naklonjeni kot najina. Ker za fragmin pa je potem tudi komentirala, da nima osnove na podlagi testov in da sibko pozitiven test na APS smatrajo kot negativen. Sicer za fragmin nisem tezila, bi pa poskusila, ce bi ona predlagala. Vprasaj, vec kot ne ti ne morejo rect 🙃
@ananaska, kako pa tebi kaze? Saj si imela ti zdaj dolgi postopek ne, ali sem te zamenjala s kom? 😊
@soncica36 v Lj odvisno koliko zasedenega zdravnika izbereš oz ti dodelijo. Jaz sem čakala 2,5 meseca, zdaj se čaka tam nekje 3 pri večini, en nov zdravnik pa mislim da si v roku 1 meseca na vrsti.
@ursa2021 v Lj se prijaviš s 1 M po odobritvi konzilija, tako da cca 2-3 mesece.