Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nepravilno delovanje ščitnice

nepravilno delovanje ščitnice

Spoštovani,
imam veliko simptomov ki so povezani z ščitnico največjo težavo mi povzroča utrujenost (kronično sem utrujen) najbolj enostaven opis mojih težav.
Zanima me če nujno testi krvi pokažejo na nepravilno delovanje ščitnice ali je potrebno naredit ultrazvok ščitnice.
Hvala za odgovor. Lep dan še naprej

Spoštovani,

če sumimo na moteno delovanje ščitnice, izvid ščitničnih hormonov v krvi zadostuje. Normalen izvid pomeni, da ščitnica deluje normalno in da ne povzroča težav. Seveda normalen izvid hormonov ne pomeni, da je tudi ultrazvok normalen. Včasih v ščitnici najdemo gomolje ali spremembe, ki pa ne povzročajo sistemskih težav.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovana Mateja90!

Glede na navedene težave je potrebno izključiti hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice). Priporočam obisk pri izbranem zdravniku družinske medicine in določitev TSH.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovana “Bralka”!

Nikakršnih zadržkov ni za jemanje oralnih kontraceptivov med zdravljenjem avtoimunske hipertiroze. Vzroki za pojav bolezni so v pretežni meri genetsko pogojeni.
Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

V ponedeljek sem bila v UKC Ljubljana na tirološkem oddelku. Zdravnica mi je predpisala zdravilo Athyrazol, 2×1 tableto na dan (zjutraj in zvečer). V ponedeljek zvečer sem vzela prvo, v torek zjutraj drugo, potem pa se je zalomilo. 2 dni nisem vzela tablete, saj sem pozabila. Spomnila sem se šele danes, in sem jo vzela takoj ko sem ugotovila da sem pozabila tablete.

V ponedeljek zvečer, torek in sredo sem imela glavobole, močno mi je bilo slabo. Iz navodil sem razbrala, da naj bi bili to zelo redki/redki stranski učinki.

Zanima me, ali je lahko kaj narobe ker sem pozabila vzeti tablete?

Lepo pozdravljeni!

Eva

Pozdravljeni.

Že od malih nog imam probleme z potenjem rok in nog sedaj tudi po prsih in pazduhami ob večji aktivnosti telesa ali ob vznemirjenju ali živčnosti, kar je sedaj v poletnih dneh zelo moteče.

Zadnja leta imam tudi probleme z preveliko telesno težo saj jem normalno koliko mi dopušča čas in dokaj zdravo hrano in kljub temu ne morem shujšati ampak se še samo bolj redim čeprav se normalno ukvarjam z športom , tekom, fitnes ipd..

Je možno da je kriva ščitnica ker zelo rad bi odpravil te težave, sicer bi obiskal osebnega zdravnika ampak mi to trenutno delovne razmere ne dovolijo saj sem v tujini.

lp

Spoštovana “eva4”!

Nikakršna katastrofa ni če ste dva dni pozabili vzeti Athyrazol. Glavobol in slabost sta verjetneje posledica hipertiroze in ne neželen učinek zdravila. Priporočam redno jemanje Athyrazola do kontrole pri tirologu.

Lp

Spoštovani “jonie”!

Vaše težćave so nespecifične in verjetno ne gre za moteno delovanje ščitnice. Za opredelitev stanja je potrebno določiti raven TSH v serumu.

Lp

vprašanje za dr.Pirnata

Pozdravljeni,

Imam sina starega skoraj 6 let in se nenormalno redi. Vse kar poje je to v vrtcu doma ničesar več.Slano in sladko smo ukinili tako da to mu ne more povzročati telesne teže. Ima 26 kg in visok je 116 cm. Lansko leto je imel tudi zelo hude težave z jetri, ki pa še do danes niso postavili diagnoze. Sklepajo da je prišlo do okvare jeter zaradi sirupa za kašelj. Od takrat se mi zdi da gre z kilogrami samo še na gor.Čez celo obdobje cvetenja mora tudi jemati table za alergije Claritine.
Ali mislite da je to kaj povezano z ščitnico.

Lp. Tanja

Spoštovani!

Pridobivanje telesne teže je včasih lahko posledica hipotiroze (premajhnega delovanja ščitnice). Priporočam določiti TSH, oziroma opraviti pregled pri pediatru endokrinologu.

LP

Vprašanje za dr. Pirnarja!

Spoštovani!

Leta 2007 so mi zaradi bazedovke z radioaktivnim jodom odstranili ščitnico. Od takrat sem na euthyroxu (2x tedensko 150mg, 5x tedensko 125mg)
Pred dvema mesecema sem izvedela, da sem noseča, ker vem, da ščitnica zelo vpliva na nosečnost, sem takoj opravila krvne preiskave; TSH: 4,75 t3 in t4 tudi v mejah normale.
Moja os zdravnica mi je svetovala da je to vse ok in naj ponovim čez 3 mesece. Ker jaz nisem bila tako prepričana sem test ponovila čez en mesec ki je bil; TSH:7,11, t3 in t4 pa sta bila Vredu. Moja os. zdravnica se je posvetovala z tirologom ki je rekel naj en dan jemljem 150 naslednji dan pa 125. Čez 4 tedne sem se zopet testirala TSH:20.488 t3:3,12 t4:15,73.
Dobila sem napotnico pod nujno za k tirologu; kamor se bom odpravila jutri, vendar me grabi panika saj ne vem če lahko te vrednosti škodujejo otroku oz. če so že povzročile kako škodo.

Hvala za odg.!

Spoštovani!

Pišem vam še enkrat, saj me zanima nekaj o jemanju tablet za povečano ščitnico in o tabletih za alergijo na cvetni prah.

Ko sem bila v UKC Ljubljana, na oddelku za bolezni ščitnice, sem povedala, da jemljem tablete Cezera in uporabljam kapljice za oči Opatanol (prav tako občasno uporabljam Ventolin in Flixotide). Tam mi niso prepovedali jemanja.

Ko sem nesla izvide osebni zdravnici, pa me je opozorila, da tablete Cezera lahko povzročajo aritmijo srca in ob bolezni ščitnice niso najboljše. Zato mi je priporočala Claritine, katere naj bi bile bolj preverjene. Jemala naj bi eno tableto na dan, ampak imam hude alergije, ki so najhujše julija, avgusta in septembra. Alergična sem namreč na ambrozijo, trave, žita in zelišča, tako da alergije praktično trajajo od začetka maja do konca septembra.

Zanima me, ali je bolje da jemljem Claritine in ali lahko odmerek povečam, saj mi zaradi hudih alergij ena tableta ni dovolj. Prosila bi še, da mi povese, koliko tablet lahko maksimalno vzamem v enem dnevu.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana “xxxy”!

V nosečnosti se zaradi fizioloških sprememb povečajo potrebe po ščitničnih hormonih, zaradi tega je navadno potrebno tudi zvečati nadomestni odmerek Euthyroxa. Pri vas priporočam Euthyrox 150 ug vsak dan in kontrolo čez 6 tednov. Glede na to, da je bil pT4 ves čas v mejah normale negativnih posledic za vaš plod ni pričakovati.

LP

Spoštovani “eva4”!

Ne vidim zadržka za jemanje Cezere. Če ste se odločili za jemanje Claritina, lahko dnevno vzamete dve tableti.

Lp

Spoštovani!

Imam hipotirozo. Jemljem Euthyrox. Zanima me, kaj menite, kaj je vzrok temu, da se mi ob povečanju jemanja Euthyroxa, poslabša TSH. Januarja sem imela TSH 6, tirolog mi je povečal odmerek Euthyroxa za 25 mg (na 100 mg). Ko sem po treh mesecih kontrolirala TSH, je bil le-ta 9. Tirolog mi je zopet povečal jemanje Euthyroxa za 25 mg (na 125 mg). Sedaj sem ponovno kontrolirala TSH in je bil 12. Ponovno so mi povečali odmerek za 25 mg, na 150 mg. Bojim se, da se mi bo TSH zopet poslabšal. Povem naj še, da Euthyrox jemljem redno.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Najpogostejši vzrok za naraščanje TSH ob zvečevanju odmerka Euthyroxa je neredno, oziroma neustrezno jemanje Euthyroxa. Euthyrox je potrebno jemati na tešče s kozarcem vodo in hrano, oziroma morebitna druga zdravila zaužiti šele po 30 minutah. Druga možnost je zagon avtoimunskega vnetja ščitnice in dodatna destrukcija ščitničnega tkiva. Tretja možnost je izrazito povečanje telesne mase. Odmerek Euthyroxa je vsekakor odvisen tudi od telesne mase bolnika. Možno je tudi, da gre za interakcijo navedenih dejavnikov.

Lp

Spoštovani!

Mogoče bi se morala obrniti na osebno zdravnico ali ginekologinjo, pa vseeno.

Ali lahko zdravili Baldrimed 450mg in Propranolol Lek 40mg vplivata na učinkovitost kontracepcijskih tablet (Jasminelle)? Obe vrsti tablet jemljem zaradi simptomov povečane ščitnice (nespečnost, srčne motnje).

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Baldrimed in Propranolol ne vplivata na učinkovitost oralnih kontraceptivov (Yasminelle)

Lp

Spoštovani,

najprej bi vam na “dolgo”napisala povzetek mojih izvidov, potem bi pa imela vprašanja in sicer:

Lani takega časa torej eno leto nazaj so mi čist slučajno na UZ vratu odkrili nodus na ščitnici. Sem šla v MB, kjer so mi jo punktirali in je bil izvid sledeč:elementi ščitničneg atkiva z pravilnimi tirociti in posamezne vnetne ter reaktivne celice.Nesuspektne benigne spremembe. (D.Zupanc). TSH =0,29, FT3=4,40 , tg=17. Terapija za ščitnico ni potrebna. To je bilo 3.3.2011

Potem sem pa šla v Ljubljani na en pregled bezgavk na vratu, in mi je radiolog predlagam naj še enkrat opravim punkcijo tega nodusa pri njem, sicer na Onkološkem, ker samo tam izvaja punkcije. In druga punkcija je bila: atipija tirocitov, ki je zaradi pičlega vzorca ne morem opredeliti. Negativno (X). To je bilo 16.5.2011

In nato sva še enkrat ponovila punkcijo, kjer navajajo: tiroiditis, po morfološki sliki gre lahko za Hashimoto tiroiditis, zato je potreben pregled pri tireologu. Pogledamo tudi vzorce prejšnje biopsije. ki je zel opičel, spremembe na tirocitih so lahko v sklopu tiroiditisa. Negativno (X).

Na kar se naročim na ponovni pregled v Mariboru in sicer: 5.9.2012
Kjer so bili izvidi: TSH=0,91, FTS=4,17, FT4= 16,84, TF=8, aTG=524, aTPO 19
DG: Avtoimuno vnetje ščitnice E 06,3
Terapija za ščitnico ni potrebna.

In danes sem ponovno vzela kri, torej natanko eno leto, in so izvidi sledeči: TSH=1,62, FT3=5,42, FT4=15,72, TG=18,4

Na pregled sem naročena naslednji teden.

Imela bi pa sledeče vprašanja:

1. Kašno povezavo ima hašhimoto z punktnantom moje ščitnice. Kajti kri je ok, punktant pa ni?? Hashimoto se vidi na krvi in ne v punktatu a ne?
2. Kaj mi lahko poveste o spreminjajočih se vrednosti tsh :najprej je bil 0,29 (je bil nizek, ampak nobene terapije nisem dobila)??, sedaj pa je prišel na 1,62
3. In kaj pomeni da je ATG 524?
4. Bi lahko ti izvidi kazali na karcinom ščitnice?
Počutje je ok.

Hvala za vaš čas, in razlago, ki je žal od svojeg azdravnika ne dobim. Stara sem 30 let.

Sara

Pozdravljeni!

Danes sem dobila izvid ščitničnih hormonov. TSH 4,93, T3 4,27, T4 12,65. Prosim vas za razlago. Sicer pa že kar nekaj časa moje počutje ni najboljše. Slabost, vrtoglavica, občutek, da bom izgubila zavest in posledično strah, mrzle roke in noge, in še bi lahko naštevala. To se mi dogaja že kar nekaj časa in sem že malo utrujena in tudi prestrašena.

Hvala za odgovor

New Report

Close