Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nepravilno delovanje ščitnice

nepravilno delovanje ščitnice

Spoštovani,
danes me je presenetil izvid krvnih preiskav, ki sem jih naredila za TSH , FSH in LH.
Z možem se namreč že eno leto trudiva na naraščaju, poleg policističnih jajčnikov so mi zdaj ugotovili še nepravilno delovanje ščitnice.
Ker sem bila pred dvema letoma že na preiskavah za ščitnico, kjer so bile vrednosti v mejah, me je zdajšnji rezultat presenetil. Moje vrednosti so: TSH: 5,04, S-T3: 3,77, S-T4:11,39.
Očitnih znakov nepravilnega delovanja namreč nimam. JE lahko vse skupaj povezano s stresom? Kaj naj storim? Obisk tirologa je verjetno nujen, kaj pa zanositev? Je bolje nekaj mesecev zdaj počakati, da začnem jemati zdravila? Je jemanje zdravil doživljenjsko ali se lahko to izboljša?
lp

Spoštovani!

Glede na 17,52 gre pri vaši hčerki za hipotirozo po kroničnem tiroiditisu. Potrebno je zdravljenje s tiroksinom (Euthyrox), oziroma zvečanje odmerka,če tiroksin že prejema.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovana Leychi!

Pri vas je mejno zvišana vrednost TSH 5,04 ob nirmalnih pT4 in pT3. Lahko gre za zelo blago hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice), ali normalo nihanje vrednosti TSH pri zdravi ščitnici. Vsekakor je potreben pregled pri tirologu. Z nosečnostjo priporočam počakati dokler se ne opredeli stanje glede ščitnice. Pri hipotirozi je navadno potrebno trajno nadomeščanje ščitničnih hormonov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni, zanima me ali je možno, da so rezultati v roku 7 dni lahko tako različni?
Moje vrednosti, dne 7.9.2011so bile: TSH: 5,04, S-T3: 3,77, S-T4:11,39;
teden dni kasneje, ko sem obiskala tirologa in še enkrat dala kri pa: TSH: 4,874; FT4: 12,3; FT3: 4,22. Poleg tega sem dobila še rezultate za antiTG: 178,4 (do 60), anti TPO: večje od 1300. Ker so normalne vrednosti do 60 me skrbi, kaj to pomeni? Kaj pomenijo vrednosti antiTPO in antiTG?
Tiologinja mi je predpisala Euthyrox 50 zaradi Hashimotovega tiroiditisa. Na izvidu piše še, da je ščitnica klinično in laboratorijsko evtirotična.
Predvsem sem v strahu zaradi morebitne nosečnosti, sem namreč v drugem ciklu jemanja klomifena. Bi bilo potrebno prekiniti zdravljenje s klomifen dokler se mi stanje ščitnice ne stabilizira? Če morebiti zanosim v tem ciklu, ali so kakšne nevarnosti za plod?
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri vas gre za kronični limfocitni tiroiditis s prehodom v hipotirozo. Vsekakor je popolnoma pravilno, da ste pričeli prejemati Euthyrox 50 ug dnevno. Ni potrebno prekinjati zdravljenja s klomifenom. Tudi, če boste zanosili v tem ciklu ni nikakršne nevarnosti za vaš plod. Poterbno je kontrolirati TSH in ščitnične hormone čez 6 do 8 tednov, še posebej, če boste zanosili.

Lp

Pozdravljeni!

Junija letos mi je tirolog postavil diagnozo kronično imunsko spremenjene ščitnice na bazi naslednjih izvidov: S-T3 6,44, S-T4 14,5, S-TSH 5,010 (aTPO 198,2 in aTG 592,8).

Po ponovnem pregledu tega meseca, ko so preiskave pokazale podobno stanje (S-T3 4,77, S-T4 14, S-TSH 4,3), je zdravnik spremenil diagnozo v hipotirozo in predpisal zdravljenje z Euthyroxom 25ug 1x dnevno.

Moje zdravstveno (psihično) počutje trenutno sicer ni najboljše (pogosto sem utrujena, težko se osredotočam in memoriziram informacije, sem brezvoljna), vendar sem skeptična ali na to vpliva zgolj delovanje ščitnice.

Glede na to, da se TSH očitno giblje nekje okoli meje oz. čeznjo me zanima, ali bi se tudi vi odločili za začetek zdravljenja ali bi zaenkrat počakali z zdravljenjem?

Najlepša hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!

Spoštovani!

Ali se pri vnetju ščitnce lahko pojavi tudi hripavost oz. zamolkel glas.?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Glede na mejno zvišane vrednosti TSH ob normalnih ščitničnih hormonih in pozitivna protitelesa proti TPO in TG, gre za latentno (prikrito) hipotirozo po kroničnem avtoimunskem vnetju ščitnice. Priporočam zdravljenje z nizkim odmerkom tiroksina (Euthyrox).

Lp

Spoštovana zajla,

samo vnetje ščitnice ne povzroča hripavosti ali zamolklega glasu. Hripavost se lahko pojavi ob hudem pomanjkanju ščitničnega hormona (tu je eden od razlogov tudi vnetje) ali v primeru, da je ščitnica močno povečana in zaradi svoje velikosti ohromi živec za glasilke.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovani,

Zanima me, kolikšna mora biti raven hormonov TSH, FT4 in FT3, da svetujete terapijo z radiojodom.

Hvala.

Pozdravljeni!

Pred pol leta sem rodila dvojčka in takoj po rojstvu sem bila zelo aktivna, zelo malo sem spala, ampak počutje je bilo super. Zadnji mesec pa se je moje počutje hudo spremenilo. Zbudim se že utrujena, imam boleče roke in noge, zatekajo mi gležnji, boli me glava in imam zelo suho kožo na rokah in nogah. Zraven vsega pa se nenormalno redim, skoraj 2 kg na teden, pa res pazim kaj jem, da ne jem zvečer, izogibam se ogljikovim hidratom, ampak kg samo rastejo. Glede na to, da sem tako utrujena, še na sprehod težko grem. Menstruacija je zelo zelo močna.

Odločam se, da bi šla na pregled k svoji osebni zdravnici. A so moji simptomi lahko posledica motnje v delovanju ščitnice?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Ugotovljeno imam povečano delovanje šticnice
TSH <0,005
S-T3 = 24,9
S-T4 = 63,93
V zadnje pol leta sem tudi shujšal več kot 10 kg.
Zelo se potim, občasno se mi tresejo roke.
Star sem 49 let.
Kakšen je potek zdravljenja?
V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravlam.
Rokad

Spoštovana “Senta”!

Sama raven TSH in ščitmičnih hormonov ni indikacija za zdravljenje z radiojodom. Potrebno je opredeliti katera bolezen povzroča hipertirozo, kakšen je bil dosedanji potek zdravljenja, ali so prisotne pridružene bolezni….

Lp

Spoštovana “hijenca”!

Glede na navedeno je pri vas potrebno izključiti poporodni tiroiditis, oziroma hipotirozo. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku družinske medicine in določitev TSH.

Lp

Spoštovani “rokad”!

Pri vas gre za izrazito preveliko delovanje ščitnice. Potreben je takojšen pregled pri tirologu. Zdravljenje je odvisno od bolezni, ki povzroči hipertirozo. Najpogostejši vzrok je avtoimunska hipertiroza (bazedovka), ki jo navadno pričnemo zdraviti z zdravili. Pri avtonomnem tkivu ščitnice, ki je drugi najpogostejši vzrok za hipertirozo pa je potrebno zdravljenje z radiojodom.

Lp

spoštovani,

jemljem tablete athyrazol 3 krat na dan po 2 tableti – 10mg je ena tabletka..ob 7mih ob 15ih in ob 23ih..ob 9ih jemljem bisobel 5mg..danes sem uzela dve tableti athyrazola ob 7mih in potem se ob 9ih dve ( 20mg ), namesto bisobela..takoj sem povračala to kar sem spila.. zanima me a morem useeno do zdravnice po medicinsko oglje in ali je potrebno dodatno ispiranje…ko sem povračala se je čutila raztopljena tableta-samo to in vodo sem bruhala.

lp, artura

Spoštovani,

ni razloga za paniko. Maksimalni odmerki zdravila so lahko še višji. Po mojem mnenju bo najbolje, da vzamete danes še večerni odmerek in nato jutri nadaljujete z zdravilom ponavodilu.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni. Pred dvema mesecema mi je menstruacija zaostala za en teden vendar sem jo potem dobila od takrat naprej pa sem neprestano zaspana, zebe me ob trenutkih ko drugi pravijo da je dovolj toplo, boli me glava ter moja teža niha kljub temu da se prehranjujem normalno kot sem se do zdaj in nisem imela nobenih problemov. Zanima me če je možnost da je zato kriva ščitnica. Za odgovor se lepo zahvaljujem. Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Možno je, da gre za premajhno delovanje ščitnice. Priporočam določiti TSH.

Lp

Živjo,

pred kratkim sem se srečal s knjigo Čudež bioidentičnih hormonv, avtor dr. Michael Platt. Vsem s težavami ščitnice toplo priporočam raziskovanje tega znanja in premislek o novem načinu zdravljenja.

Lep pozdrav, Tamal

New Report

Close