nepravilno delovanje ščitnice
Spoštovani “mary10”!
Glede na navedene izvide gre pri vas za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice) po kroničnem limfocitnem tiroiditisu Hashimoto. Potrebno bo zdravljenje s tiroksinom. Priporočam pregled pri tirologu.
Lp
pozdravljeni.
star sem 19 let. imam težave z vrtoglavico ki jo spremlja glasno hitro bitje srca ki ga slisim v glavi. tezave se mi pojavlajo povanadi ko se usedem ali pa zvecer ko se umirim in nameravam zaspati. vrtoglavica se mi dogaja predusem med premikom glave.obeenem imam občutek težke glave. zaradi teh težav se nism obiskav zdravnika. ali mislite da so težave povezane z ščitnico ali pa so lahko krivi tudi kakšni napadi panike saj sem precej panična oseba. lp luka
Pozdravljen!
Jaz bi vprašala za moj izvid se ne spoznam prav nič…prvi izvid kvi sem imela te rezultate…TSH 0,00; FT3 13,40; FT4 28,32;
Nato mi je zdravnik za ščitnico naredil UZ p piše…Desni reženj meri 17 mm X 15 mm, levi 18mm X 16 mm. ščitnica je grobe, nehomogene srukture, brez nodusov. Trahea ni dislocirana ali utesnjena.
Koža je topla, suha. Dlani so vlažne. Tremorja rok ni. ščitnica ni palmatorno povečana, je trša, pomična, na otip ni boleča. Penbertonov znak je negativen. Bulbomotorika b.p., venice niso vnte, širša desna očesna reža. Bolnica je evpnoična innormokardna 93/min., RR 117/83.
očutim e nervozno, utrip srca imam preko 100 na min, zelo utrujena brez volje, potim sev glavo nenormalno, hujšam nič, zelo semi tresejo roke.
Pozdravljeni,
Pred leti sem se zdravila za hipertirozo, nakar se je stanje po jemanju tablet Athyrazol umirilo in izboljšalo. Takrat sem se tudi zredila za 25 kg (čeprav, bi naj človek pri hipertirozi shujšal). Po jemanju tablet sem teh 25 spet shujšala. Sedaj se je stanje pojavilo. Moji rezultati so THS 0.23, fT3 3.1, fT4 12, ki naj bi bili v mejah normale, ampak sem rahlo depresivna, nerazpoložena, zmedena, razdražljiva, zelo utrujena, brez energije, imam suhe lasje in mi izpadajo, v 3 mescih sem se zredila za 10 kg (kljub nespremenjeni prehrani, poleg tega sem tudi telesno aktivna), v teh treh mesich sem dobila celulit po celem telesu (tudi po rokah na zapestju, gleznjih), izstopile so mi žile. Dobila sem mozolje po obrazu (cel obraz imam pokrit z mozolji), ter drugih delih telesa, kjer jih prej nikoli nisem imela, ko grem po stopnicah se upeham, kot da bi mi padla kondicija. Pogosto dobivam mravljince, in zatečene imam veke na očeh na katerih čutim tudi rahel pritisk, EKG in pritisk pa sta normalna. Najprej sem mislila,da imam skisano telo, kjer sem spremenila prehrano in jedla bolj bazične stvari, ampak se stanje ni izboljšalo. Zadnji rezultati so pokazali slednje: S-anti-TG 524,0 IU/mL, S-TSI: 4,5 IU/L, S_TG: 5μg/L- prisotna so TSI in anti TG ščitnična protitelesa, ob tem je TG nizek. Izvidi kažejo na še aktivno avtoimunsko hipertirozo, zato sem vabljena na zdravljenje z radioaktivnim jodom. Zdaj pa me zanima ali je možno, da imam tudi znake hipotiroze kljub hipertirozi (rejenje, nepovečan srčni utrip, mravljinci)? Nekako me je zagrabla panika, saj nisem več gospodar svojega telesa. Želim,da se ta agonija čim prej konča in da se stvari znormalizirajo. Ali se bo stanje po vnosu radioaktivnega joda izboljšalo?
Lep pozdrav,
Anni
Pozdravljeni,
imam kup težav, s katerimi zelo težko shajam in nevem več kam in na koga naj se obrnem ali naj se preprosto sprijaznim z njimi! Ugotovljen imam Hashimoto, vendar so bili hormoni TSH v mesecu decembru, pa tudi pred enim mesecem v mejah normale. V decembru sem bila pri vas na pregledu, kjer razen gomolja na ščitnici niste ugotovili nič posebnega, kontrolo imam čez eno leto. Moje težave pa ne prenehajo. ponoči se zelo potim, tako da se moram večkrat preobleči, huje je pred menstruacijo, ali če prebolevam kakšno virozo (ki so dokaj pogoste), čez dan me pa večinoma mrazi, zelo občutljiva sem na mraz, če ozebem, se potem zelo slabo počutim. Poleg tega imam nizko železo (železo 5,6, hemoglobin 115, sicer bi moralo biti sedaj višje, ker že več kot mesec dni pijem Legofer), nizek pritisk 100/60 in na splošno sem utrujena in se slabo počutim, imam krhke nohte. Nevem več kaj naj naredim, da bi se počutje izboljšalo in čemu to pripisati?
Za odgovor se vam vneprej zahvaljujem
Lp
Spostovani,
Pred 14 dnevi sem kar hudo zbolela, zacelo se je z normalnim smrkanjem in zamasenimi sinusi, med krajsimi pocitnicami na morju pa nadaljevalo s cudnim kasljem brez vrocine, a z obcutkom zogice na levi strani vratu. Zdravnik me je sicer pogledal,napisal, da je scitnica malce na otip povecana, in da naj grem k svoji zdravnici.
Ta me je napotila na krvne teste, predpisala Hiconcil, ki sem ga jemala 10 dni in dala v pregled se TSH, sama pa sem si dala pregledati se T3,T4, in protitelesa.
Izvidi:
T3:4.49
T4:15.88
TSH:2.56
Tak abs proti tireoglobinu: 145
MAk TPO: 1366
Kaj bi to lahko bilo glede na to, da so TSH, T3 in T4 v mejah normale? Zdravnica vztraja da je to oddziv scitnice na virozo oz. bakterijsko okuzbo na koncu, saj je antibiotik opravil svoje.
Imam napotnico za tirologa,a verjetno do jeseni ne bom prisla na vrsto.
Ali je smiselno ponoviti teste zdaj po bolezni? Jem normalno, tecem, menstruacijo imam redno, skratka, do sedaj nisem imela zdr.tezav razen t.i. Stresnega zivljenja,zaradi katerega se je verjetno vse to tudi zacelo.
Hvala za razlago stevilk in odgovor,
PikaPupa
Pozdravljeni!
Zaradi nenadnega pridobivanja kilogramov in nihanju počutja (kljub temu da sem aktivna) me je zdravnik napotil na pregled ščitnice.
Nisem ravno zagovornik jemanja tablet (kemije), zato poskušam najti alternativne rešitve, kako se tabletam izognit ali pa vsaj zmanjšat dozo.
Našla sem, da obstaja kar nekaj prehranskih dopolnil z dodanim naravnim jodom (olje, kapsule).
Zanima me, če kdo uporablja ta prehranska dopolnila oz. učinek le teh.
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani “Anniomis”!
Pri bazedovki se pogsto odločamo za zdravljenje z radiojodom. Glavni namen zdravljenja je izločiti ščitnico iz delovanja, doseči hipotrozo in nato z dodajanjem Eutryroxa normalizirati stanje. Pričakovati je, da se bo stanje po zdravljenju z radiojodom normaliziralo.
Lp
Pozdravljeni!
Kaj menite o zdravljenju nepravilnega delovanja ščitnice z prehranskimi dopolnili – olje, kapsule z dodanim organskim jodom?
Sem zagovornik alternativne medicine oz. z njo želim vsaj zmanjšat vnos tablet (kemije).
Olje me zelo mika, vendar me zanima, če ga kdo že uporablja, učinek?
Hvala za odgovore!
Lp
Spoštovani “misija2000”!
Zdravljenje motenega delovanja ščitnice z olji, ki vsebujejeo večje količine joda nikakor ne priporočam. Pri vsaki motnji v delovanju je potrebno opredeliti vzrok in zdraviti bolezen, ki je motnjo povzročila.
Lp
Spoštovani!
Imam vse navedene simptome nepravilnega delovanja ščitnice. TSH so mi pregledali že 2x, saj je bila moja zdravnica mnenja da imam na vratu veliko izboklino, vendar je bil izvid popolnoma normalen. Tudi v družini imamo bolnike, ki se soočajo s to boleznijo.
Ali je mogoče da test TSH-ja ne pokaže vedno ali je z delovanjem ščitnice kaj narobe?
Lep pozdrav!
Spoštovani “Tavijana”!
Glede na navedeno gre pri vas za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Najpogostejši vzrok je kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Verjetno bo potrebno zdarvljenje s ščitničnim hormonom tiroksinom.Priporočam opraviti pregled pri tirologu.
LP
Spoštovani !
Imam 46 let, v menopavzi od 40. leta, baje sem sedaj že v postmenopavzi ter jemljem bioidentične hormone, da sploh lahko funkcioniram.
Kljub temu ne spim, sem napeta, razpoloženje se mi hitro menja, po eni strani velikokrat razdražena, po drugi brezvoljna, kar naprej utrujena, izčrpana, zelo težko se koncentriram, zelo pozabljam, v grlu me tišči, sem hripava že več let, na trenutke močno razbijanje srca,…
Vedno sem bila športen tip, stalno v gibanju in v akciji, sedaj pa ne zmorem in se moram prav zelo potruditi, da grem hodit. Redkokdaj sem v formi.
Pri 19. letih so mi močno izpadali lasje, kasneje se je to umirilo.
Zaradi rahle aritmije srca (motnje srčnega ritma) hodim enkrat letno na pregled za srce, zdravljenje ni potrebno, ker je s srcem vse v redu.
Bila sem na pregledu na otorini zaradi hripavosti, vendar pravijo, da je z glasilkami vse v redu.
Izvidi krvi so:
23.11.2012: TSH 4,26; S-T4 14,23; S-T3 4,79
17.10.2013: TSH 4,28; S-T4 16,50; S-T3 4,67
Ali je potreben pregled in zdravljenje ščitnice ?
Prosim vas za vaše mnenje.
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Stara sem 17 let, visoka 164cm, in imam 54kg. Že približno 3 leta imam nepojasneno aritmijo srca, bila sem namreč na EKG-ju, ki ni pokazal posebnosti, in pri kardiologu ki pa mi je odkril le manjši šum, ki naj bi bil nenevaren. Zadnje dve leti, se mi pojavljajo težave, ki jih mnogi povezujejo s stresom ali pa hormoni (da se to dogaja mnogim najstnicam pri teh letih). Težave imam predvsem s tem, da se mi kar naenkrat začnejo tresti roke, postanem šibka in srce mi bije hitreje in neenakomerno. Velikokrat me tudi prelije vročina in pot. Zadnjih par mesecev so težave slabše. Opisano se dogaja pogosteje in vsak drugi ali tretji dan imam drisko (ponavadi po kosilu) ali pa sem zaprta, normalno pa odvajam blato trikrat na dan. Težave imam s spanjem in ponoči se velikokrat zbudim, in če se, sem preznojena in mi je slabo. Že dvakrat se mi je zgodilo tudi da sem bruhala. Včasih imam težave s koncentracijo in hitro vse pozabim. To se pozna tudi v šoli. Telesno težo imam vedno isto. Menstruacije mam že od nekdaj zelo močne, zato me je ginekologinja (preden mi je dala tabletke), poslala na test TSH. Izvidov sama nisem videla, je pa rekla, da če nimam težav, so vredu. Zdaj že eno leto jemljem tabletke Logest, brez stranskih učinkov, menstruacijo pa imam še vedno močno, in spremljajo jo še vedno močni krči.
Prosim če mi poveste, če ima zadeva lahko veze s ščitnico.
Hvala in lp.