Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nepravilno delovanje ščitnice

nepravilno delovanje ščitnice

Spoštovani!

Glede na to, da so vam kontrolirali TSH pred 6 meseci je majhna verjetnost, da gre za moteno delovanje ščitnice. Priporočam določiti TSH.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani “Obupana28”!

Glede na zvišan TSH 8,1 mE/l in znižan pT4 9,95 pmol/l priporočam zvišati odmerek Euthyroxa na 75 ug dnevno, do kontrole pri tirologu v februarju.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me samo še to … Ali so lahko težave, ki sem jih opisala: bolečine v mišicah, sklepih, utrujenost, težave s spanjem itd., posledica slabega delovanja ščitnice oz. avtoimunske bolezni same, ali gre razloge za slabo počutje iskati drugje … Slabo se počutim zadnje pol leta, ko je TSH naraščal, počutje se je poslabšalo, ko je bil TSH okoli 4.

Hvala in lepe praznike …

Spoštovani!

Težave, ki ste jih navedli so nespecifične. Lahko se pojavijo tudi pri premajhnem delovanju ščitnice.

Lp

Pozdravljeni!
Imam vprašanje … Stara sem 29 let in se že par let zdravim z evtiroxom zaradi Hashimota … Večjih težav razen občasnih glavobolov nisem imela, le v obdobju, ko je TSH povišan imam bolečine v mišicah, kosteh in sem utrujena. Ker imam deviiran septum pa se že več let odločam za operacijo nosu. Zanima me, ali bi lahko rinoplastika negativno vplivala na mojo avtoimunsko bolezen. Veliko sem namreč brala o tem, da stres vpliva na poslabšanje avtoimunskih bolezni,. Seveda me je zelo strah, da bi se Hashimotu pridužila še kakšna, zato živim zelo zdravo. Ali bi v mojem primeru bilo bolje, da se operaciji izognem (ni nujna, bi pa mi olajšala dihanje, pa tudi z izgledom nosu sem zelo nezadovoljna, zato si je res želim)?

Hvala za odgovor in vse dobro v letu 2013. 🙂

Spoštovani!

Glede na to,da imate težave z dihanjem, priporočam,da se odločite za operacijo nosnega pretina. Menim, da operativni poseg ne bo poslabšal Hashimotovega tiroiditisa. Stres je le eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na bolezen.

Lp

Pozdravljeni ,

Pred parimi dnevi se mi je pojavila trgajoča bolečina v levi roki, ki je začela v lopatici preko ramena na nadlaht, ter se je razlezla vse do zapestja in prstov. Bolečina je bila tako neprijetna, kot nekakšna slabost in je popustila šele po dolgotrajnem masiranju roke s konjsko mastjo in toplimi obkladki. Drugi dan se je ista bolečina ponovno pojavila pozno popoldan , vendar ni bila dolgotrajna. Naslednji dan pa sem začutila neprijetno tiščanje v predelu vratu, kot nekakšno jabolko v grlu. Tiščanje se je v valovih pojavljajo in izzvenelo večkrat čez celi dan. Isto tiščanje se je ponovilo danes že zjutraj in se v valovih pojavlja večkrat že celi dan. Tiščanje spremlja občutek nabijanja srca v grlu.
Moje vprašanje je ali je to znak nepravilnega delovanja ščitnice? Ali sta oba pojava lahko povezana? Ali je bolečina v roki morda znak koronarne bolezni?
Naj povem, da sem stara 44 let in se redno ukvarjam s športom. Sicer imam kar pogoste glavobole. Menstruacija je še redna.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Bolečina v levi roki ni znak nepravilnega delovanja ščitnice. Niste sicer napisali ali se je bolečina pojavila v mirovanju ali med naporom? Lahko gre za kostno mišično bolečino, ni pa možno izključiti drugih vzrokov, tudi koronarne bolezni. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku.

Lp

Pozdravljeni!

Stara sem 19 let in prejšnje leto so mi odkrili hipotirozo zaradi hashimotovega tiroiditisa.
Začela sem z jemanjem 25mg euthyroxa. Vmesni izvid mi je pokazal zelo malo povišan TSH (vrednost okoli 5), zadnji izvid pa TSH 10,92. Zaradi tega mi je (osebni) zdravnik predpisal 50mg euthyroxa. Jemljem jih 3 dni in v tem času se mi je stanje zelo poslabšalo. Včeraj sem obležala v postelji z vročino in hudim glavobolom. Ponoči nisem spala niti minute, srce mi močno razbija (120 utripa), neprestano se močno potim, en trenutek me zebe, drugo minuto mi je vroče, oči me pečejo in imam hud glavobol.
Po forumih sem brala, da je to verjetno posledica prevelikega odmerka tablet. Ta izvid je star 2 meseca, ampak ker sem se počutila popolnoma normalno, nisem niti pomislila da imam TSH tako povišan (t3 in t4) sta normalna.
Nevem kaj naj naredim. Ali naj grem do zdravnika po 25mg tablete ali grem še enkrat na kontrolo tsh ali naj se oglasim pri tirologu? Če se mi počutje ne bo izboljšalo, teh tablet ne bom mogla jemati, saj sem že 2 dneva v postelji, nesposobna za karkoli.

Lep pozdrav,

Pozdravljena Ščitničarka1
S samo operacijo ni povečanega tveganja, lahko pa “ubiješ dve muhi na en mah” ; lažje dihanje in lepotna korekcija.
V kolikor bi želela se pogovarjati o zdravljenju in življenju z Hashimota ( izmenjavi izkušnji), me prosim kontaktiraj na: [email protected]

lp,
Nely

pozdravljeni

trenutno jemljem athyrazol 1 tab dnevno pri diagnozi bazedovka.
zadnji izvidi so bili

TSH 2,252
FT4 8,5
FT3 4,68
TSI 7

me zanima zakaj je potrebno sedaj dodajati še Euthyrox 25 dnevno??

hvala za vaš odgovor

Spoštovani “tabletka 25/50mg”!

Glede na to, da imate zvečano vrednsot TSH priporočam jemanje Euthyrox 50 ug dnevno in kontrolo TSH in hormonov čez dva meseca. Verjetno prebolevate tudi virusno okužbo. Glede tega priporočam posvet z izbranim zdravnikom.

LP

Spoštovani “ANABAN”!

Pri zdravljenju bazedovke pogosto uporabljamo t.i. “block and replace” terapijo. Z Athyrazolom blokiramo proizvodnjo ščitničnih hormonov z dodajanjem tiroksina (Euthyrox) pa preprečimo prekomerno znižanje ravni tiroksina v serumu. Pri vas je pT4 nizek, zato ie potrebno dodajanja tiroksina.

Lp

Lep pozdrav, rada bi samo vprašala dr. Pirnata za naslednjo pojasnilo.
Ker sem pred leti imela težavo z ščitnico in sem dobila tablete za hipo, torej delovala je premalo in ker mi je po tabletah bilo še slabše, sem na lastno odgovornost prenehala z njimi, ker vsakič ko sem šla na pregled, mi je dr. zviševal dozo, čeprav so bili izvidi na meji normale!!!
Bil je mir do lanskega poletja, ko sem se potila kot za stavo. To sem pripisovala pač menopavzi, ker so bili tudi vsi znaki kot da prihajam v menopavzo(stara sem 51 let).
Začela sem jemati Menosoy in mi je bilo boljše, vsaj nekaj časa. Sedaj zadnji mesec, pa sem se zredila, pa nič manj nism jedla, celo manj sem jedla. Občutek da sem napihjena in zabuhla v obraz, da je zgledalo,kot da sem se zredila za ne vem koliko.
6.2.2013 sem imela pregled na ORL za alergijo in ker je to super zdravnik je takoj opazil naslednje:
citiram njegove besede:” na vratu vtis difuzno povečane, centralno gomoljaste spremenjene in na otip čvrstejše ščitnice, sicer vrat prost.”
In svetuje pregled obvezno pri tireologu. To me je malce prestrašilo, ker je pri nas v SB-Izola dolga čakalna doba, ne vem kaj storiti.
Tudi ko govorim sem vsa zadihana, kaj šele da kaj delam. Ne jem in se redim, zjutraj nikakor ne morem vstati in zadnje leto, če spim na hrbtu, tako smrčim, da mi vzame sapo oziroma padem v apnejo.
Se opravičujem, če sem pisala kot da me luna nosi, samo tako se tudi počutim in koliko časa bom še čakala, da pridem na vrsto. V ponedeljek grem k svojemu zdravniku za napotnico in to pod nujno, ker me le skrbi za svoje zdravje.
No, naj napišem da so ostale še tablete in jih sedaj vzamem še 2 dan po 25mg-ne vem če je to v redu, toda trenutno mi je malce boljše, samo to spet ni OK, da si sam sebi “doktor”, ker si tako samo škodiš in pol tudi kri če jo vzamejo, ne bo imela prave vrednosti????
Kaj lahko storim, da si olajšam to čakanje???
Hvala in lep pozdrav in na odgovor čimprej.
Ester V.

Še enkrat zastavljam vprašanje za dr. Pirnata
Ker sem pred leti imela težavo z ščitnico in sem dobila tablete za hipo, torej delovala je premalo in ker mi je po tabletah bilo še slabše, sem na lastno odgovornost prenehala z njimi, ker vsakič ko sem šla na pregled, mi je dr. zviševal dozo, čeprav so bili izvidi na meji normale!!!
Bil je mir do lanskega poletja, ko sem se potila kot za stavo. To sem pripisovala pač menopavzi, ker so bili tudi vsi znaki kot da prihajam v menopavzo(stara sem 51 let).
Začela sem jemati Menosoy in mi je bilo boljše, vsaj nekaj časa. Sedaj zadnji mesec, pa sem se zredila, pa nič manj nism jedla, celo manj sem jedla. Občutek da sem napihjena in zabuhla v obraz, da je zgledalo,kot da sem se zredila za ne vem koliko.
6.2.2013 sem imela pregled na ORL za alergijo in ker je to super zdravnik je takoj opazil naslednje:
citiram njegove besede:” na vratu vtis difuzno povečane, centralno gomoljaste spremenjene in na otip čvrstejše ščitnice, sicer vrat prost.”
In svetuje pregled obvezno pri tireologu. To me je malce prestrašilo, ker je pri nas v SB-Izola dolga čakalna doba, ne vem kaj storiti.
Tudi ko govorim sem vsa zadihana, kaj šele da kaj delam. Ne jem in se redim, zjutraj nikakor ne morem vstati in zadnje leto, če spim na hrbtu, tako smrčim, da mi vzame sapo oziroma padem v apnejo.
Se opravičujem, če sem pisala kot da me luna nosi, samo tako se tudi počutim in koliko časa bom še čakala, da pridem na vrsto. V ponedeljek grem k svojemu zdravniku za napotnico in to pod nujno, ker me le skrbi za svoje zdravje.
No, naj napišem da so ostale še tablete in jih sedaj vzamem še 2 dan po 25mg-ne vem če je to v redu, toda trenutno mi je malce boljše, samo to spet ni OK, da si sam sebi “doktor”, ker si tako samo škodiš in pol tudi kri če jo vzamejo, ne bo imela prave vrednosti????
Ester V.

Še nekrat bom probala poslati vprašanje za dr. Pirnata in upam da bom se zasledila na tem forumu.
Torej začnem znova:Ker sem pred leti imela težavo z ščitnico in sem dobila tablete za hipo, torej delovala je premalo in ker mi je po tabletah bilo še slabše, sem na lastno odgovornost prenehala z njimi, ker vsakič ko sem šla na pregled, mi je dr. zviševal dozo, čeprav so bili izvidi na meji normale!!!
Ester V.

Spoštovani!

Kot že rečeno gre pri vas verjetno za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Priporočam opraviti pregled pri tirologu, oziroma določitev TSH, pT4 in pT3 in UZ ščitnice. Jemanje tiroksina brez opredelitve stanja ni priporočljivo.

LP

Pozdravljeni
Prvič se srečujem z boleznijo ščitnice. Slučajno so mi ugotovili da mi ščitnica malo premalo deluje (znakov nimam). Dobila sem Euthyrox 25mikrogramov (1x na dan) vendar mi je napisal 50 tablet torej za dva mesca pregled pa imam šele čez tri mesece. Naj grem ko mi jih zmanka po nov recept al preneham z jemannjem takrat ???
Zanima me tudi kako je z nosečnostjo glede na to da mi je tiorolog rekel da ni nobenih ovir, naj še počakam ali lahko začnem delat na tem?

Hvala za odgovor!
LP

Pozdravljeni
Prvič se srečujem z boleznijo ščitnice. Slučajno so mi ugotovili da mi ščitnica malo premalo deluje (znakov nimam). Dobila sem Euthyrox 25mikrogramov (1x na dan) vendar mi je napisal 50 tablet torej za dva mesca pregled pa imam šele čez tri mesece. Naj grem ko mi jih zmanka po nov recept al preneham z jemannjem takrat ???
Zanima me tudi kako je z nosečnostjo glede na to da mi je tiorolog rekel da ni nobenih ovir, naj še počakam ali lahko začnem delat na tem? (Ter kako med nosečnostjo z taletami če mi jih ne predpiše več)

Hvala za odgovor!
LP

Pozravljeni

Slučajno so mi ugotovili premalo delovanje ščitnice (posebnih znakov nimam).
Tirolog mi je predpisal Euthyrox 25mikrogramov (1tableta na tešče).
Zdaj pa nevem kaj naj naredim ker mi je napisal samo dve škatlici torej 50 tablet za dva meseca, pregled pa imam šele čez tri mesece??? (naj grem po nov recept ali jih potem prenham jesti).
Zanima me tudi kako je z zanositvijo kajti tirolok je rekel da ni ovir ali naj rajši še počakam do prenehanja jemanja tablet in kaj če zanosim pred pregledom ki je čez tri mesece?

Hvala za odgovor

LP

New Report

Close