IZVID NUHALNE SVETLINE
Spoštovani,
najprej morava razčistiti pojem “malo” ali “veliko”, ko gre za ulomek, kajti te tekste berejo tudi drugi in če ne uporabljamo pravih opisov vrednosti ulomkov, bi lahko koga, ki je prespal ta del osnovnošolske matematike, še dodatno zmedemo.
Torej, kaj je več 1/100 ali 1/1000 ? Seveda je več 1/100, kaj ne da? Torej 1:111 ni malo ampak kvečjemu veliko, seveda v okviru meril, kaj je sploh veliko in kaj malo. 1:111 je približno 1%, da se razumemo. torej tudi 1% ni tako zelo veliko. Je res? Je pa več, kot 1:300, kar smo določili za mejo, pri kateri začnemo poleg NS + DHT ponujati še dodatne, bolj točne in natančne teste.
Ob takšnem izvidu, ki je verjetno posledica nizkih vrednosti prostega beta hCG in PAPP-a, vam bodo ponudili genetski posvet in tam se boste verjetno dogovorili, da se naredi še neivazivni genetski test NIPT.
Sicer pa zelo nizka vrednost PAPP-a lahko pomeni slabše delujočo posteljico, ki bo morebiti delala težave v 3. tretjini nosečnosti ter bo mogoče (ni nujno) problem plodova rast. Zato bo, če bo genetsko vse v redu, v 3. tretjini nosečnosti smiselna redna kontrola plodove rasti.
vrednosti se ne popravijo in čas pri tem ne igra nobene vloge. Trenutno je zgolj pomembno tveganje za trisomijo 18, kar se preverja pri tveganju med 1:25 in 1:300 s testom NIPT, če bi bilo tveganje večje od 1:25 pa z amniocentezo.
Pozdravljeni,
Stara sem 34 let (62kg, 169cm) in 12t+1 dan noseča. Nuhalna svetlina skupaj z dht je pokazala naslednje:
21: 1:271 adj. 1:3888
18: 1:637 adj. 1:12737
13: 1:2004 adj. <1:20000
V bistvu zelo dober rezultat. Je pa zelo nenavadna vrednost prostega beta hcg, ki očitno rezultat kljub visoki vrednosti, ni poslabšal.
Free B-hcg 8,99 Mom
PAPP-A 0,889 Mom
Bi lahko morda vi znali pojasniti tako visoko vrednost in ali me mora tale vrednost vseeno skrbeti?
Najlepša hvala.
Lep dan.
Spoštovani,
težko pojasnim golo številko MoM prostega beta hCG brez vpogleda v videz posteljice. Očitno visok prosti beta hCG (to ni isto kot skupni beta hCG!) ne vpliva bistveno na tveganje za trisomijo 21, 18 ali 13. Teoretično bi lahko šlo za zelo visok skupni beta hCG, znotraj katerega je tudi več prostega beta hCG, zelo visok skupni beta hCG pa videvamo pri moli ali delni moli hidatidozi, kajti pri popolni moli ni živega ploda. Teoretično je z molo združena lahko triploidija posteljice (to ni trisomija ampak kompletno potrojitev genetske sestave posteljice). Takšna posteljica ima specifičen videz na UZ (številne vakuole, izgleda kot sito). Plod pa, če ima triploidijo, je lahko pomembno manjši (zelo zgodnji zastoj v rasti) kot bi po podatku o ZM pričakovali. Skratka, je kar nekaj reči, ki niso vsebovane v izvidu NS, ki pa bi bile potrebne za morebitno interpretacijo visoke vrednosti prostega beta hCG v DHT.
Najlepša hvala za odgovor.
Kaj bi potemtakem vi priporočali? Se kakšen dodaten pregled?
Verjetno, bi ginekolog opazil in opozoril, če ne bi bila posteljica v redu oblike. Tudi plod je zaenkrat čisto normalne rasti, kot je predvideno za to gestacijsko starost.
Čakamo tudi na Nifty rezultate.
V večini primerov je problem tako visoka vrednost bete?
Lep večer.
Več kot se povedal v prejšnjem odgovoru ne vem. Se pa strinjam, da je trenutno bistveno, da je tako morfološko kot kromosomsko s plodom vse v redu. Če je še kaj, se bo to zagotovo pokazalo v prihodnje.
Vas lahko prosim za razlago, ker se mi zdi, da sem danes dobila v UKC MB premalo informacij.
Noseča sem 12t 2d, stara sem 36 let.
Free betaHcg 9,8 IU/I
PAPP-A 1,130 IU/I
Trisomy 21 Background Risk 1:189; Adjusted 1:3774
Trisomy 18 Background Risk 1:453; Adjusted 1:1499
Trisomy 13 Background Risk 1:1424; Adjusted 1:15624
Nosna kosta vidna, nuhalna svetlina 1,4mm, utrip srca 160bpm.
Spoštovani,
ja, in kaj vas zanima? Bistvo presejalnega testa je izračun tveganja za trisomije T13, T18 in T21, ki so pri vas vsa zelo nizka, preverjanje trajanja nosečnosti ter fiksiranje PDP in pa zgodnja morfologija ploda, ki izključi najhujše nepravilnosti v razvoju ploda.
Spoštovani,
te skrivnosti vam res ni treba čuvati, je pa pomembno za izračun tveganja, saj se za osnovo vzame starost jajčeca (=starost ženske ob punkciji) in ta močno vpliva na izračun tveganja, zlasti po 30. letu. Sicer pa vašega izvida razen če bi sami to želite, ne bo dobil v roke nihče drug, zdravniki pa te podatke obravnavamo zaupno, torej ni možnosti, da bi kdo nepooblaščeno izvedel za to podrobnost.
Spoštovani,
vljudno vas prosim za razlago izvida nuhalne svetline:
Noseča sem 13t 1d, stara sem 24 let.
Free betaHcg 78.0 IU/I equlvalent to 1.574 MoM
PAPP-A 0,620 IU/I equlvalent to 0.552 MoM
Trisomy 21 Background Risk 1:1019 Adjusted risk 1:1858
Trisomy 18 Background Risk 1:2569 Adjusted risk <1:20000
Trisomy 13 Background Risk 1:8035 Adjusted risk <1:20000
Spontani porod pred 34 tednom 1:167
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
hm? Če bi zdravnik, ki je opravil preiskavo NS opravil svojo nalogo, kot se spodobi, bi vam moralo biti že vse jasno. Po zaključeni preiskavi NS + DHT so tveganja za vse trisomije (T21,T18 in T13) zelo nizka in nadaljnje preiskave niso potrebne. Ulomki kot so 1:1858 ali 1: manj kot 20.000 sami po sebi govorijo zase, namreč, da se dogodek na levi strani (npr. T21) po preiskavi pričakuje 1x na 1858 nosečnosti, pred preiskavo samo na podlagi vaše starosti pa 1x na vsakih 1019 nosečnosti.