HEPATITIS B
Pozdravljeni, imela sem nezasciten spolni odnos z osebo, ki je ocitno imela veliko spolnih partnerjev. Po 6 tednih od stika sem sla na test (hiv, hep b, sifilis). Vse nereaktivno. Po 8 tednih sem vse teste ponovila, vse nereaktivno (razen st tock je variiralo). So te zdaj nekoliko visje tocke, iz cca 5200 na 6170 tock sploh pomembne? Sem lahko zdaj bolj mirna, da nisem okuzena? Test za hep b in c grem naredit se 1x cez kak mesec. Hvala!
Dober dan, seveda lahko perete oblacila v istem stroju. Bistveno je, da ne souporabljate jedilnega pribora, zobnih krtack, skarjic za nohte, pilic, britvic, ipd., se zlasti bodite pozorni na ostre predmete. Ne pijte iz istega kozarca, iste steklenice, ne uporabljajte istih slamic. Oseba naj ima svojo brisace. Skratka bodite pozorni na vse postopke, kjer bi se izmenjevala slina, oz. bi lahko prislo krvavitev.
Pozdravljeni
danes sem med nakupovanjem naletela na izdelek na katerem je bila kri (delno zasusena – videlo se je rdece in rjavo). Tega izdelka sem se dotaknila, nisem pa se dotaknila tocno tega krvavega madeza na njem. Ampak mozno je, da je bil kje kaksen manjsi madez krvi, ki ga nisem videla in se ga dotaknila. Potem sem si odsla takoj umit roke, ampak si rok nisem umivala 20 sekund (sedaj berem na internetu, da bi si morala vsaj 20 sekund militi roke, da bi izprala virus). Sem pa si 2x umila roke z milom.
Skrbi me, da je virus ostal na roki in sem potem z roko ta virus razsirila po drugih stvareh, ki sem jih nato kupila.
Ali je moj strah opravicen?
Torej se ne bi okužili tudi če bi se na primer v parku pičili z odpadno iglo in bi bila na njej posušena kri okužena s HBV (če pravite, da se je za okužbo potrebna sveža kri)?
Na internetu sem namreč prebrala tole:
HBV is a hardy organism and can survive on environmental surfaces for seven days in blood or body fluid visible or invisible as in microscopic particles of dried blood present on shared household items such as nail clippers, tooth brushes, metal nail files, pierced body jewelry and other sharp items.
In odkar sem to prebrala imam nepopisen strah pred okužbo s HBV, ki že dejansko vpliva na kvaliteto mojega življenja – redkokdaj grem v trgovino, ko pa že grem, pa se mi vedno zgodi kaj takšnega, da me potem skrbi za okužbo.
Se pa vam v naprej opravičujem za nebulozna vprašanja, ampak resnično potrebujem odgovore, da se lahko pomirim.
Dober dan, eno je preživetje virusa, drugo pa je sposobnost okužbe tovrstnih virusov, tretje pa je potrebna količina za preživetje.
Zgolj dejstvo, da so virusi sposobni daljšega preživetja nekje, tudi spučajno ne pomeni, da jih je sploh dovolj za okužbo, kot tudi ne, da bi v resnici okužbo sploh lahko povzročili. Virus hepatitisa B je sicer bolj prenosljiv kot virus HIV, npr., a vseeno potrebujete svezo kri ali telesno tekočino, in intenziven stik s to tekočino: recimo vbod s pacientovo iglo (kjer je v lumnu igle še sveža, oz. tekoča kri), spolni odnos z osebo, ki ima hepatitis B, intenzivno poljubljanje z izmenjavo sline; hranjenje z isto žlico, drug pa drugim, prebadanje z nesterilnimi piercieng iglami (drug za drugim…). Skratka intenziven stik, kjer pride do izmenjave kužnega materiala. Tveganje, da bi se okužili z odvrženo iglo, v naravi, (ki je tam dlje časa) je praktično nično; drugo pa je, je bi se z iglo zbodli ob jemanju krvi bolnika, ali če bi si ob iniciranju droge (in prebadanju kože) igle med seboj izmenjevali.