Najdi forum

EKG izvid

V dopisu ste navedli izvide štirih snemanj EKG. Nekoliko preseneča razlika v poteku zapisa veznice ST in vala T med prvim in naslednjimi posnetki ob enaki simptomatiki. Priporočam opazovanje.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pri prvem ekg posnetku se nism bila toliko pod živčnimi vplivi po tem pa sem dobila aksiozno in depresivno motnjo te so se zacele spremembe v ekgju. Lp

Odgovor ni potreben

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
star sem 40 let, že nekaj časa me vsakotoliko zbode predusem na srčni strani,v zadnjem času pa mi večkrat srce močno razbija.Danes sem opravil EKG in osebni zdravnik me je nepotil k kardiologu. Mi lahko prosim razložite izvid
RR 822
P 90
PR 134
QRS108
QT 384
QTC427

P51
QRS-62
T69

P(II) 0.12mV
S(V1) -0.24mV
R(V5) 1.09mV
Sokal.1.33mv

Sinus rhythm
abnormal left axis deviation
s1,s2,s3 patteron
left anterior fascicular block
incomplete right bundle branch block
consider right ventricular hypertrophy
T abnormality in hig lateral leads

mene pa zanima glede mojih rezultatov ekg,kr me zadni tedn,zelo boli pri srcu,in sn šel do zdravnika,ki je reku,da so izvidi normalni,in mi je predpisu brufen 600, men se pa ti izvidi ne zdijo glih normalni,pa me zanima,vaše mnenje.

suspected right…..-ne vem ka piše
intraverticular block
right atrial enligment
probably abnormal ekg

QRS 122
QT/QTcd 344/381
PR 142
P 104
RR/PP 816 /800
P/QRS/? 75/100/50
QTD/QTCDD 42/46
SOKOLOW 1.7
NK 10

SE OPRAVIČUJEM ČE SO OZNAKE KAKA ČRKA NAROBE,KR MAM SLIKAN IZVID,IN SE NE VIDI GLIH TOČN ODOBRO,SO PA VREDNOSTI PRAVILNE.nAJBOL ME PA ZANIMA TA RIGHT ATRIAL ENLIGMENT AL KA TO PIŠE,IN KAJ TO ZEJ POMENI,ME PA ŽE CEL TEDN FUL BOLI PRI SRCU,PREJ PA NISM MEL NOBENIH TEŽAV NIKOL
ZDRAVNIK JE REKU DA JE KOSTNO MIŠIČNO VNETJE IN MI DAL BRUFEN.hVALA ZA ODGOVOR

v izvidu je podatek, da je glavna os srca blago usmerjena navzad, da so prisotne blage prevodne motnje in, da je desni prekat morda povečan.

Pozdravljeni, star sem 40 let in so me na zdravniškem pregledu opozorili na EKG izvide in me napotili na nadaljni pregled k kardiologu.
Izvid je sledeči:
SF 67/min
P 47 STOPINJ
QRS -80 STOPINJ
T 22 STOPINJ
RR 886 ms
P 106 ms
QRS 92 ms
QTc 410 ms
INTERPRETACIJA SINUS RHYTHM
LEFT ATRIAL ABNORMALITY
ABNORMAL LEFT AXIS DEVIATION
LEFT ANTERIOR FASCICULAR BLOCK
5.62 UNCONFIRMED REPORT

Zanima me, če se iz tega da razbrati, kaj je narobe in na kaj moram biti previden. Krvna slika, kapaciteta pljuč in vse ostalo pa je bilo ustrezno.
Hvala in lp, J

Pozdravljeni!

Stara sem 38 let. Zadnje čase imam konstantne težave s srcem in z bolečinami. Že od majhnega imam diagnozo šum na srcu, kasneje so ugotovili še, da mi srčna zaklopka ne deluje normalno, naj ne bi bilo pa nič hujšega.
Že tam od 20. leta starosti imam po intervalih težave z hitrim bitjem srca in pa težkim diahnjem. Kasneje so se pojavile tudi bolečine in kljub temu, da skoraj vsak dan prehodim po 5 km, se težave ne izboljšajo. OD 35. leta starosti jemljem Bioprexanil za krvni tlak in pa pred enim letom sem dobila še Concor 2,5 mg, ker mi srce dosti hitro bije. EKG-ji mi ponavadi nikoli ne pokažejo, da srce dela v redu. Ravno včeraj sem bila ponovno na urgenci, zaradi suma na angino pektoris. Zato bi vas prosila, za vaše mnenje kaj točno pomenijo ti izvidi.
Prvi EKG v ambulanti je pokazal:

SINUS TACHYCARDIA, RATE 104
BORDERLINE LEFT ATRIAL ABNORMALITY p>30 msm
pr 146
qrsd 85
QT 317
QTc 417

Axis:
P 63
QRS 65
T -4

Na urgenci pa potem:
SINUS RHYTHM WITH SINUS ARRHYTHMIA
BORDERLINE RIGHT AXIS DEVIATION (QRS AXIS > 90)
NONSPECIFIC ST & T HAVE ABNORMALITY
ABNORMAL ECG

Vent rate: 86 BPM
PR int: 151 ms
QRS dur: 91 ms
QT/QTC: 366/410 ms
P-R-T axes: 65 95 -5

Kaj točno to vse pomeni, saj me res skrbi. Poleg vsega je dr. rekel, da verjetno ni nič hujšega in da je vse skupaj povezano z želodcem, ter mi je predpisala tablete Nolpaza. Moram še omeniti, da imam že več kot pol leta konstantno pri Hemogramu povečane K-Lkci: 14,5 (od prejšnjič je še malo naraslo) MCV 80,4 ter MCHC 362 ter Trombociti 344. Že trikrat sem dala kri, pa vrednosti kar naraščajo zdravnica pa nič.

Prosim za čimprejšnji odgovor.

Lep dan, Mateja

Napisali ste, da jemljete Bioprexanil in Concor. To sta zdravili, ki jih predpisujemo bolnikom pri povišanem krvnem tlaku, proti bolečinah pri srcu, pri nerednih srčnih utripih. Na odpustni diagnozi ni navedbe, da bi bila bolečina v prsnem košu znak napada bolečine pri srcu V posnetku EKG so ugotovili blago neredno bitje srca zaradi živčnih vplivov (?)in blago obremenitev desnega srca desnega srca inblago obremenitev levega preddvora. napisali ste še, da so pri vas nekoč (?) ugotovli šum na srcu. Morda so ugotovili blago prirojeno srčno napako (prolaps mitralne zaklopke), ki jo pogostoma spremljajo neredno bitje srca in bolečine pri srcu. Mislim, da je sedanja terapija ustrezna. Ni zadržka, da po potrebi še vzamete blago pomirjevalo. Povišano število levkocitov kaže na blago vnetje (v ustih, grlu, ledvicah, rodilih ?). Srečno.

Odgovr že poslan.

Hvala za vaš odgovor.
Ja, na odpustnici ni pisalo nič, da bi bila bolečina v prsnem košu znak napada bolečine pri srcu. Osebna zdravnica me je poslala na urgenco v Ljubljano pod diagnozo Angina pektoris. Zdravnik na urgenci pa je sumil bolj na GERB, zato sem dobila tudi tablete Nolpaza. Izvidi za kri so bili v redu, razen povečanih levkocitov, trombocitov, MCV ter MCHC.
Jaz pa kljub temu ne vem, ali je možno, da želodčne težave vplivajo na EKG izvid in na utrip srca?? In pa na tiščoče, stiskajoče boločine v prsnem predelu?
Prav tako me zanima, ali moram EKG kaj ponoviti, glede na te izvide? Ker nihče mi ni rekel, da bi bilo dobro ponoviti EKG čez mogoče en teden?
Kako je z rekracijo? Ali moram po takih izvidih počivati ali sem lahko normalno obremenjena? Vse te stvari me skrbijo, ker je urgenca res zadnja možnost, ki si jo želim.
Šum na srcu pa so mi ugotovili že kot otroku, ko sem bila še v vrtcu. Prolaps mitralne zaklopke pa kasneje pri cca. 22 letih.
Me pa te zadeve dosti izčrpajo in mi vzamejo vso energijo, ki jo še imam. Naj napišem, da sem se v srednji šoli zdravila za ščitnico (Vobenol), kasneje po 4 letih smo terapijo ukinili, ker je bilo stanje v mejah normale. Tudi sedaj so ti osnovni testi TSH v mejah normale oz. na spodnji meji. Kaj menite o tem? Ali bi bilo mogoče opraviti še kakšne dodatne teste glede ščitničnih hormonov??
In pa za konec, ali ti moji izvidi iz obeh EKG-jev kažejo na kakšno resno težavo ali mislite, da je to samo prehodno in ni tako nevarno?? Poleg vsega imam tudi zelo pogoste omotice, za katere ne vedno iz kje bi izhajale. Vsi se sklicujejo na vratno hrbtenico.
Hvala vam že vnaprej in lep dan.
Mateja

Pozdravljeni,
Zaradi povišanega krvnega tlaka jemljem Bionoliprel 10mg/2,5mg 1 tableto zvečer. Tlak sem imel zadnji dve leti s pomočjo teh tablet normalen od 107 do največ 125/65. Konec tedna pa se mi je pojavila oteklina in rdečina z bolečino na nožnem palcu, zdravnica je ugotovila vnetje in mi dala Amoksiklav tablete 1 na 12 ur.Oteklina in bolečina sta po dveh dneh skoraj izginili,rdečina pa je še ostala. Tretji dan zvečer pa sem dobil hudo drisko, bolečino v glavi, pritisk pa mi je skočil na 205/120, zato sem vzel še eno tableto Bionoliprela. Ker po dveh urah ni bilo nič bolje, sem odšel do dežurnega zdravnika, dobil Kaptipril 25mg in po eni uri je pritisk padel na 193/114.
Izvid: S:kreatinin 62,6, K-Troponin 0,001.
EKG:RR 717 ms
P 50ms
PQ 166 ms
QRS 104ms
QT 388 ms
QTc 462ms
SINUS RHYTHM LOW LIMB LEAD VOLTAGE, QRS(t)CONTOUR ABNORMALITY,
CONSIDER ANTEROSEPTAL MYOCARDIAL DAMAGE
RI6.01 Uncomfirmed report
Prosim vas za vaše mnenje. Ali je glede na EKG s srcem kaj narobe? Oz. kaj bi bil lahko vzrok za tak skok pritiska.
Hvala in lep pozdrav

Iz vsebine dopisa povzemam,da se zdravite zaradi hipertenzije (morda že daljši čas?). Izgleda,da ste sedaj prvič (?) doživeli nenaden porast tlaka, kljub rednemu zdravljenju. Na vprašanje zakaj taki nenadni porast bi težko znal odgovoriti. Pri vsakem porastu tlaka mora bolnik ukrepati tako, da vzame še en odmerek zdravila, da prepreči zaplete.

Odgovor že poslan.

Pozdravljeni jaz sem vam pisala že dosti kart, včeraj sem bila ponovno pri kardiologu zaradi ekg saj imam bifrasne t vale v vseh odvodih pa dvignjeno st spojnico, naredila mi je obremenitveni test ki je pokazal samo izrazitejše t valove in st spojnico, uz srca je normalen zanima pa me ker imam pod diagnozo napisano nenormalen ekg in druga oblika angine pektoris napisala pa je tudi da bi morda jemala sobycor 1,25m. Za konec je rekla da z srcem ni nič in da je očitno to vse od te bolezni ko jo imam aksioznost-tesnobo stara sem 20let hvala za odgovor.

Prosim za odgovor hvala.

V sodobnih elektrokardiografih je vnesena normalna krivulja EKG. Vsako krivuljo, ki je zunaj normalne, aparat zabeleži. Zato je potreben podpis zdravnika (kardiologa), ki anomalijo potrdi oziroma izključi organski vzrok zanjo. Mislim, da imate zdravo srce in, da je opazovna sprememba povezana z vašo anksioznostjo. Srečno.

ne sodi popolnoma v to temo, ampak vseeno vprašam:
kje bi lahko opravil EKG pregled (pred operacijo kolena) samoplačniško?
hvala in lp, k.

Pozdravljeni!

Pri zadnjem pregledu so mi naredili tudi EKG, ki je pokazal naslednje:

Incomplete Right Bundle Branc Block
Otherwise normal ECG

in me zanima, če bi moral še na kakšne dodatne preiskave glede srca?
Ali je IRBBB resna zadeva? Namreč ostalo naj bi bilo OK (otherwise normal ECG).

Hvala,
Matej

Inkompletni desnokračni blok (IRBBB) je blaga prevodna motnja v veji prevodnega sistema, ki oskrbuje desni prekat. Ta okvara nastane zaradi številnih vzrokov (vnetne virusne bolezni, ateroskleroza, itd). Okvare ne uspemo pozdraviti z nobeno terapijo in pri tej okvari bolnik nima nobenih težav pri zmernih telesnih obremenitvah. Indiciran pregled srca z UZ. Srečno.

New Report

Close