copati za obiske – a so ljudje nori???
Comet 70 piše:
Zame je pa nedopustno to,da te nekdo prisili v sezuvanje in otipavanje čevljev…….?????
Pri nas otipavanje čevljev ni potrebno. Poleg vrat imamo sterilne vrečke in sterilni koš. Ko se otipnete svojih čevljev to storite s sterlino vrečko, ki jo jaz gostiteljica v skafandru odvržem v sterilni koš. Potem se vsi oddahnemo – rešili smo stanovanje pred bakterijami….
Zabavam??? Zdrži…šele začelo se je hahaha…
He, he, jaz očitno sem – nora namreč.
Pri nas se vsi sezuvamo, ko pridem drugam, se sezujem … Copate za goste perem, če jih kdo ne želi, naj bo bos, sam si je kriv.
Živim na vasi in si nekako ne predstavljam, da bi po sprehodu na polju ali v gozdu v isti obutvi tackala po stanovanju … Bljak. No ja, v mestu pa hodimo po cigaretnih ogorikih, čigumijih, pljunkih … Sicer pa smo pred časom še čez mejo morali preko razkužila v čevljih, da bi preprečili prenos packarije k sosedom, mislim da je bila na pohodu parkljevka.
Res pa je, da imamo v hiši toplo in še nikogar ni zeblo, prej nasprotno.
LPM
Jaz tudi zahtevam copate. Vendar živimo v bloku in imamo 26 stopinj, tako da sta tudi hčerki ves čas brez copat. Copate zahtevam preprosto zato, ker imamo povsod parket in se poznajo črte od npr. črnih gumijastih podplatov, kamenčki puščajo črte … Tudi jaz se povsod sezujem, za otroke pa jemljem copate s seboj, kadar gremo h komu v hišo.
Oh, ja, sem se vam vsem nasmejala!
Poglejte, s prijatelji naj bi se vzajemno spoštovali in razumeli. Ste pomislili kaj to pomeni?
Jaz spoštujem navade prijateljev, oni moje. Če me kaj moti, mirno povem, in se zmenimo. In obratno.
Poskrbim, da imajo obiski na voljo čiste in ne razdrapane copate. Pa smo sami taki, ki se želimo sezuti. in vsem je prost dostop v kopalnico. Če je v mojem stanovanju mrzlo (iz kaj vem kakšnih razlogov), ne bom silila gostov, da se sezujejo in prehladijo. Jih prej prosim, da tokrat naj raje ostanejo obuti. Vsi pohitijo dodatno očistiti čevlje. Enako se mi obnašamo na obisku. Če bi me zeblo, bi pač najprej prosila, da zakurijo.
Drugače pa je s tem tako, da kakor se odločiš, tako si opremiš stanovanje.
Razumimo in spoštujmo eden drugega, prav?
LP M.
Tudi meni se zdi, da je ta navada bolj odvisna od področja kjer živiš. Pri nas na krasu tudi ni navade, da bi se na obiskih sezuvali. Mislim, da nihče, ki gre k nekomu na obisk ne hodi prej po blatu in ne taca po celotnem stanovanju ampak se usede k mizi v jedilnici (predvidevam) s kolikor toliko čistimi čevlji. Sama sem tudi komot sorte in doma rada v copatih, vendar nisem še od nikogar zahtevala, naj se na obisku pri meni sezuje. Sploh ne od tistih, ki pridejo le na kavico ali pa na kratek klepet. Ne predstavljam si niti kako izgleda, če prideš k nekomu na obisk lepo urejen v kostimu, v obleki in se tam obuješ v copate, za katere veš, da jih je nedko drug že pred tabo obul. Meni se tudi na nogah zelo rade gljivice naredijo, čim imajo ugodne pogoje za to, tako da si deljenja copat res ne predstavljam. A tisti, ki imate copate za goste le-te po vsaki uporabi operete, al kako? Kako pa postopate, če pride k vam npr. zavarovalniški zastopnik- se mora tudi on sezut? Če grem h komu na daljši obisk (več dni) copate nesem s sabo.
Ja, mi imamo pa zelo čisto, pa se gostje ne sezuvajo, ampak enostavno pomijem po tleh, ko odidejo. Pa je.
Se mi zdi pa zelo nehigienično, ko ti pride na obisk kdo v sandalih, z bosimi nogami pa želi coapte. Halooo? Naj si jih prinese s sabo. Jaz jih lahko potem vržem samo še v koš, ker se mi to tako gnusi, da je pralni stroj čisto premalo za razkuževanje..
Pa nič preveč ne kompliciram, ker nimam tepihov in imam po tleh pomito tik-tak.
Lep dan vsem, v čevljih ali copatih!
Moja babica je bila šivilja in je vsem strankam, ki so prihajale k njej, že pri vratih odločno prepovedala sezuvanje. Zakaj? Zato, ker se ji je že nekajkrat zgodilo, da se je oseba sezula in ji potem zasmradila stanovanje. :-))))))))))))))))))))))
Definitivno je lažje počistit, kot pa vohat in pregnat vonj po švicu.
Vsem tistim, ki zagovarjajo sezuvanje pa eno vprašanje? Ali bi zdravniku, ki je prišel na dom tudi ponudili copate?
LP Jerneja
Oj tole je pa ratala razvneta debata … pa še moj lonček: pri nas doma je kakor kdo hoče! Načeloma pa je tako, da se pri nas na obiskih (pa še to samo pozimi, ko maš čevlje mokre pa od plundre, … ) sezuva samo par zelo dobrih prijateljev, ki zelo velikokrat pridejo na obisk (in obratno). Imajo kar stalne copate .. Drugače pa ne sezuvamo nikogar …in če se kdo želi na vsak način sezut, tudi prav, ampak copat pa nimam na zalogo … Tepihov itak nimamo, in bi se mi trapasto zdelo sezuvat obiske, ko pa se vedno po tleh valja še kaj pasjih dlak za dodatek …
Pa prijetno sezuvanje/obuvanje!!!
ma-mi-ca ?????????
Ja, nehigienično se mi zdi tlačiti bose noge v tuje copate. Pri meni so ljudje lahko obuti, če se pa želijo sezuti, dobijo copate, ki so za vsakimi obiski oprani. Gnusi se mi pa, da v “naše” copate tlačijo bose noge. Za take pa raje vidim, da če se želijo sezuti, prinesejo s seboj svoje copate. Ker je tudi pot nehigienski, ne samo svinjarija od zunaj.
Bolj razumljivo?!
Tudi mi se povsod sezuvamo in s seboj nosimo copate za otroke, od obiskov pa seveda pričakujemo isto. Dosedaj še ni bilo problemov. Menim, da je prav, če vsak obiskovalec spoštuje hišni red, ki velja v nekem domu. Saj tudi če pridemo v tujo državo, moramo upoštevati pravila, ki veljajo tam, ne pa, da bomo uvajali svoja.
Pri nas človek ne gre v čevljih dlje od enega velikega tepiha, ki je namenjen sezuvanju in temu, da popije umazanijo in zadrži pesek ter kamenčke. Je lažje sčistit tepih, kot brisati celo stanovanje ali popravljati pod. Imamo žal po celem stanovanju laminat in se vsak kamenček pozna. Pa tudi, če ga ne bi imeli, se mi zdi osnovna kultura, da svinjarije s ceste ne nosiš v stanovanje, kjer je pretežno na tleh otrok in kjer večinoma hodimo bosi. Koliko pljunkov, pasjih luž in še česa hujšega pohodiš, potem pa s čevlji v stanovanje. Bljak! Imam enih 12 parov cunastih copat, ki jih mesečno perem, za mulčke bremzice tja do številke 34, večji pa lahko že s copati preživijo.
Komur se ne da sezuvat, naj ostane doma. Človeka, ki nima osnovnega spoštovanja do mene, mojega bivališča in tudi mojega dela, ne rabim na obisk. Isto velja za kadilce. Kdor hoče kadit v mojem stanovanju, ostane pred vrati ali pa ga tja postavim. To je MOJE stanovanje in v njem postavljam pravila JAZ. Dobro, kakega 9 ali 10-mesečnika, ki naredi tri korake, res ne bi sezula, že zato, ker ga je težko obuvat, bi mu lepo obrisala podplatek, pa zdravo – dokler mi ne bi v čevljih lezel po sedežni, stolih, pohištvu. Tega pri nas pač ne dovolimo, ne našemu in ne drugim.
In ja, se preobuvamo tudi za v klet in za do kontejnerja. Imamo vsi ene zguzane šlape, ki jih tik-tak natakneš. Copati so samo in izključno za po stanovanju, še večkrat smo pa bosi. In se mi res gravža, da bi mi hodili bosi po svinjariji od obiskov. Bljak, bljak, bljak. Pucanja pa tudi ne obožujem toliko, da bi počela več, kot je nujno potrebno.
Mi se sezujemo povsod. Za mulca nosim s sabo premze, odkar hodi. Če gremo na RD žurko in vemo, da bo veliko ljudi, nesemo copate za sina s sabo, midva pa kakšen par tenis-štumfov (po možnosti temnih). Tako so me doma vzgojili in tako prenašam naprej. Tudi če kje rečejo, da se ni treba sezut, jaz vedno odgovorim, da mene sezuvanje stane 20 sek, njih pucanje pa mnogo dlje. Še nihče mi pa ni rekel, da noče, da se sezujemo. Če bi na tem vztrajal -OK, se pač ne bom.
Zame je to osnova kulture in bontona. Nikakor pa nismo nori!!
Pri nas se sezuvamo doma in na obiskih, copatke za malega nosim s sabo, tudi obiski se pri nas samoumevno sezujejo, dobijo čiste, nove patke, ker ko se stari izperejo, dokupim nove in te so samo za obiske. Seveda jih preperem vsakih 3 tedne ali pa še manj, če je več obiskov. Če pa se nekdo ne spomni in ne sezuje, pa tudi ne kompliciram.
Problem pa imam sama, ker kot ste že omenile, tudi jaz ne maram vonja po švicu, pa moje noge najbolj švicajo :((((, tako, da resnično ne morem kar tako na obisk, recimo da se v mestu spomnim, zdaj pa skočim še k tej na kavico, jok, odpade, najprej domov, umit tačke, preobut nogavice in čevlje, potem pa zmanjka volje za obisk. To je grozen problem (tudi pri zdravniku-kjer se poskusim naročati zgodaj zjutraj ali pa po službi, da imam čas za preobuvanje in umivanje.Zato nkoli ne kompliciram, če se kdo noče sezuti, mogoče ima pa svoje vzroke, vemo pa, da je o tem nerodno govoriti, čeprav, jaz recimo, v bistvu ne grem nikamor, če ni vse tako pošlihtano, kot sem omenila razen k najboljši prijateljici, kateri pa povem, danes grem pa kar obuta, drugače boš skup padla. Za vas, ko boste to brale bo smešno, meni pa, verjemite greni življenje.
Pri nas se obiskom ni potrebno sezuti, če želijo, jim pa seveda ne branimo. V ta namen imamo nekaj copat (ene tri pare)
Mi se sezuvamo po željah gostiteljev. Če lahko izbiram, se raje ne.
Sezuvanje nima veze ne z bontonom, ne s kulturo, temveč samo z navado.
Za zagovornice sezuvanja, pa par vprašanj:
Kaj naredite v poletnih mesecih, ko se nosijo čevlji brez nogavic:
Se obiski vseeno sezujejo?
Po njihovem odhodu operete copate, ali jih ponudite naslednjim obiskom? Ko greste same na obisk, brez kakršnega koli pomisleka na bose noge nataknete ponujene copate, ali jih prinesete s seboj, ali ste morda raje bose (in puščate odtise prešvicanih nog na parketu), ali ste vseeno raje v čevljih?
Pa brez zamere, ampak jaz preobuvanja nisem nikoli prav razumela in ga nikoli nisem od nikogar zahtevala.
Nisem vseh postov brala. Samo to:
pri nas se obiski ne sezuvajo, ker mi je to absurd. Dobro, če je zunaj plundra ali blato nič ne rečem, vendar…. suho, lepo vreme ali dež. Ne sezuvamo gostov. Običajno tudi obiski ne pridejo blatni in ne vem kakšni. Mi je pa grozno neprijetno, ko pridem kam na obisk in mi molijo copate pod nos in me kar stisne, ko samo pomislim na koliko nogah so že bili. To se mi zdi veliko manj higiensko. Da bom pa copate s seboj nosila, mi je pa sploh smešno.
Aja. Tudi pri nas imamo parket, lep v dveh sobah in ladijski pod in za nameček ojoj, še pes leta naokoli, to pomeni ven in not, in imamo tudi malega razgrajača. Vsi smo obuti oz. kakor komur paše.
Ja, za kakšne pedantne goste imam pa lepe copatke, če že silijo ven iz čevljev.
Poleti se obiski običajno še preradi sezujejo, ker je vsem vroče.
Ja, ko se copati obuvajo na boso nogo, jih praviloma peremo za vsakim posebej, zato jih pa imamo enih 12 parov :). Stalni obiskovalci (starši&Co) imajo pa vsak svoj par. Če vem, da grem na obisk, tudi poleti obujem tanke bombažne nogavičke, pa ne zaradi strahu pred drugimi, ampak zato, ker sama že nekaj let “gojim” glivice med prsti in se mi zdi nekulturno jih “raznašat” naprej. Če je obisk neplanski, sem v “zosu” in se odločim med “po pravici povedati ” ali “narediti se butasto” in ostat v čevljih/sandalih. Definitivno pa na bose noge ne obujem drugih copat ne da bi povedala za svojo težavo, pa tudi bosa ne skačem po tujem stanovanju iz istega razloga.