“Vsak drugi je bolan, letos vsi huje kot lani”

Se tudi vam zdi, da so vsi okoli vas bolni in da je okužb več kot pretekle sezone?

Vse več bralcev vas na naših forumih piše o povečanem številu obolelih v skupnostih: šolah, delovnih mestih, v družini. Sprašujete o prepoznavanju in lajšanju simptomov gripe, težko potekajočih prehladih oziroma gripi podobnih bolezni, Covid-19 pozitivnih, pljučnicah pri sicer zdravih ljudeh, ki niso kronični bolniki …

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) spremljajo potek sezone gripe in ostalih akutnih okužb dihal med Slovenci, zato smo pri njih preverili, ali se nam le zdi ali opažanja podpirajo tudi uradni podatki?

Podatki sprotnega spremljanja akutnih okužb dihal na vzorcu slovenske populacije ne kažejo, da je do sedaj letošnja sezona bolj intenzivna v primerjavi z lansko, odgovarjajo na NIJZ. “Poudarjamo pa, da spremljamo oziroma beležimo samo tiste paciente, ki so se odločili za pregled/posvet v ambulanti osnovnega zdravstvenega varstva (v zdravstvenem domu ali pri izbranem zdravniku koncesionarju) in ne vseh v Sloveniji, ki so preboleli ali še trenutno prebolevajo blažji akutni infekt dihal pa posveta oziroma zdravniške pomoči ne potrebujejo. Vtis je, da je veliko blažjih okužb med otroci, odraslimi, starejšimi, ki ne vstopijo v zdravstveni sistem in blažjo okužbo prebolijo sami ob pomoči zdravil za lajšanje glavobola, bolečin v žrelu in antipiretikov.”

Vsekakor pa trenutno hkrati krožijo SARS-CoV-2 (trenutno nekoliko upada), virus influence (povzročitelj gripe) in kar intenzivno respiratorni sincicijski virus. Skratka, obseg zbolevanja z akutnimi okužbami dihal je zagotovo večji kot bi sklepali na osnovi naših podatkov.   

NIJZ   

Manjše prekuževanje, več in težje okužbe?

Stroko smo povprašali tudi, ali ocenjujejo, da se pri imunizaciji še vedno poznajo samozaščitni ukrepi zaradi Covid-19, saj je bila prekuženost tudi z drugimi nalezljivimi okužbami od izbruha pandemije manjša?

Določen učinek na trenutno pogostost akutnih okužb dihal ima tudi manjše prekuževanje v pandemskih sezonah, ko so veljali samozaščitni oziroma nefarmacevtski ukrepi za zmanjševanje širjenja SARS-CoV-2, pritrdijo na NIJZ. Vendar, dodajo, je od strogega upoštevanja nefarmacevtskih ukrepov zdaj minilo že nekaj časa, zato ta učinek ni več tako zelo pomemben. “Tudi pred pandemijo so bile nekatere sezone bolj, druge manj obremenjujoče za ljudi, odvisno od genetskih značilnosti virusov gripe (vsako leto se malo spreminjajo) in še od drugih dejavnikov,” še sklenejo sogovorniki.

Če vas ali vašega bližnjega pestijo nadležni simptomi respiratornih obolenj, si lahko pomagate z nasveti, ki smo jih pripravili v sodelovanju z zdravniki in ostalo stroko:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,224
14.06.2024 ob 12:53
143
02.06.2021 ob 22:04
31,006
10.06.2024 ob 08:15
Preberi več

Več novic

New Report

Close