Najdi forum

ODVISNOST OD MARIHUANE

Pozdravljeni.
Prosim, če mi lahko pomagate, saj sam ne vem več kako naj pomagam sinu, ki je 22 let star in zasvojen od trave(kajenje). Srednjo šolo je končal ob močni naši podpori, sadaj pa ne vemo kako naprej.Vpisal se je sicer na študij, toda vidim da nima prave volje do učenja. Brez trave ne more . Dajem mu denar za travo. V službo ne more, ker mora delati THC test. Tudi zdravniški za vozniški ne more naredit iz istega problema. Sam se zaveda da je v težki situaciji. Želim si da bi postal samostojen a se mi zdi, da mu ne znam prav pomagati. Poslali smo ga že k psihiatru, ker je imel napade agresije, depresije….veliko smo pretrpeli,zelo smo že utujeni in zamorjeni od te nerešljive situacije. Pravijo, da ni komun za odvisnike od trave, kako mu pomagati..
Prosim za pomoč, res sem je potreben jaz, moj sin in cela družina
Lep pozdrav

TUDI MI IMAMO ISTE TEŽAVE , LE DA SE TRAVI V ZADNJEM ČASU PRIDRUŽUJE TUDI ALKOHOL. JAZ SEM OD VSEGA TEGA ŽE TAKO UTRUJENA , KER NOČE NITI SLIŠAT O KAKŠNEM ZDRAVLJENJU (STAR JE 19 LET , SICER JE KONČAL POKLICNO ŠOLO , SE SEDAJ VPISAL NA SREDNJO, JE ZAPOSLEN IN IMA DOVOLJ DENARJA , DA SI SAM PLAČUJE VSE TE SUBSTANCE.) JE PA RES , DA IMA V SLUŽBI , KJER DELA (PROIZVODNJA) SAME STAREJŠE SODELAVCE , KI GA RADI PIJEJO V SLUŽBI IN PO NJEJ. SAMA MU NE MOREM DOPOVEDATI, O KAKŠNI USTANOVI ŠE SLIŠATI NOČE , NEKDO BI VERJETNO MORAL PRITI K NAM DOMOV , NAJBOLJE NEKDO NJEGOVE STAROSTI IN MU POVEDATI, DA TAKO NE GRE NAPREJ. VERJEMITE MI, NAJRAJŠE BI MU ČISTO ZARES POSTAVILA KOVČEK PRED VRATA. DO SEDAJ SEM MU TO SAMO GROZILA .
KAJ MI SVETUJETE VI?PETER napisal:

>

Lep pozdrav!
Zanima me zakaj menite, da komuna ni za odvisnike od trave? V čem so odvisniki od trave boljši od odvisnikov, ki uživajo tudi trde droge v smislu njihovega načina življenja?
Kaj hočem reči? Problem se ne nanaša na substance, temveč na človeka, ki jih uživa. Medtem ko spremembe razmer na trgu, družbenih razmer in drugih okoliščin vplivajo na substance, pa razvoj človeške osebe ne poteka po fazah, ki bi jih lahko enotno določili. V igri imamo stalen napredek človeštva in neponovljivo enkratnost vsakega posameznika.
Tudi pri odvisnosti od drog se stiska meri po substancah, s katerimi se povezujejo. Med laiki naletimo na takšne, ki bi prilagodili različne načine zdravljenja pri uživalcih heroina, kokaina, marihuane, pri takih, ki jemljejo drogo samo ob sobotah zvečer ali občasno, pri tistih, ki jemljejo ekstazi, itd.
Ne gre za to, da ni razlik, toda te vsekakor niso odvisne od substanc, s katerimi je posameznik prišel v stik, pač pa od notranjega, bolj ali manj močnega in globokega trpljenja.Možno je, da pri različnih stopnjah trpljenja človek zapade v različne oblike odvisnosti. Toda, če je na prvem mestu človek zagotovo ni najbolj pomembno to od katere droge je odvisen, da bi lahko spoznali kako globoka je njegova stiska in kakšno vrsto rešitev mu predlagamo. Problem je v človeku ne v drogi.
Menim, da delate veliko napako s tem, ko svojemu otroku dajete denar za drogo. Ne razumem tega Vašega početja. Človek potrebuje pomoč ne denarja. Ne delajte si izgovorov, da komuna ni primerna rešitev njegovega zgrešenega načina življenja. Komuna je šola življenja, je pot spremembe načina življenja. Morda je problem v Vas. Ali bi pomenil odhod sina v komuno Vaš poraz? Ne razmišljajte tako sebično.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si
nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni gospod Robi
Morda je problem res v meni, ker ne znam biti zahteven in strog, ter v teh zahtevah dosleden do sina. Morda ga moja ljubezen dela invalidnega za življenje, vse to dopuščam. Vsekakor pa odhod v komuno nimam za moj poraz, niti se ga ne otepam. Zato iščem pomoč. Morda bi bil to pravi odgovor na težave, toda kako naj v to prepričam sina.On smatra, da mu ni mesto poleg odvisnikov od heroina itd. Kaj mi svetujete, Naprošam vas za pogovor- srečanje, prav rada se bova z ženo odzvala.
Hvala in lep pozdrav

Lep pozdrav!
Pokličite Heleno na brezplačno številko 080 12 21. Dogovorili se boste za pogovor.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Sem bivši odvisnik od trde droge, 1x končal porgram….po sedmih letih pa še 1 leto v Skupnosti Srečanje, verjemite sploh ni važno ali gre za marihuano, trde droge, sex ……..alkohol………važen je samo NAČIN ŽIVLJENJA, ki je ključ do uspeha, zato sem mnenja, da bi morali obiskati to “komuno” tudi mnogi slovenci in ne samo “narkomani”, da bi prišli do pravega odgovora kaj je življenje – kako se posvetiti in kako najti prave odnose med nami samimi in še posebej kako živeti skupaj v sožitju z ljudmi katerih karakterji se tako zelo razlikujejo, kajti ugotavljam, da večini to še vedno ni jasno……..
Škodovati ne more, zato le korajžno……….menim, da vašemu sinu ne bi bil problem marihuana če bi bil način življenja pravi !!!!!!

lp Primož

ojla!
meni se zdi,da zasvojenosti z marihuano so samo psihološke in ne fizične narave.stvar navade človeka.sam sem mnogo prekonzumiral trave pa sem se,odvadil kajenja le te.dejavnik, ki je pripomogel k temu ”odvajanu” od kajenja je karakter in volja, ter prezaposlitev z nečim koristnim v mojem primeru šport. sam sem imel rahle težavo s koncentracijo in zbranostjo ko sem nehaval, vendar sem vztrajal na svojem in z močno voljo dosegel svoje. težko bi pa rekel, da je kajenje marihuane zasvoljivo,prej ne kot ja. ker sem sedaj v isti družbi in mi ponujajo travo, pa jo z lahkoto zavrnem. in mnogo kolegov in kolegic je prenehalo z uporabo trave, ker imamo v življenju mnogo ciljev in interesov. in sploh se ne bi strinjal s trditvijo da ni nobene razlike med trdimi in mehkimi drogami. sam sem se zavestno vedno odločal kaj bom probal in rekel sem da bom naredil tu rez in se ne grem več naprej igrat z življenjem (beri:hors,koka itd).
sem mnenja in poznam nekaj ljudi(trije) , ki so šli iz mehki na trde, ampak so se zavedal kaj počnejo. iskal so še večjo zadetost, ker jim namreč trava ni zadostovala, saj sami so tako rekli.torej so to ljudje, ki si ne znajo postavit meje oz. gre njihova raziskovanje drog v skrajnosti,ki so za mene čez vse možne meje.
sam ne obsojam teh ljudi in prav je da jim pomagamo,ampak šele ko prosijo,saj takrat ko so zadeti imuni na razne intervencije s strani prijateljev(preverjeno),žal.
zaključek, če želite da prenehate s kajenjem je treba imeti jasen cilj,voljo

TUDI ZARADI ODVISNOSTI OD MARIHUANE, KI JEMLJE VOLJO, DELA UŽIVALCA PASIVNEGA, JE POTREBNO V KOMUNO. POLEG TEGA SE IZ MARIHUANE DOSTIKRAT RAZVIJE UŽIVANJE TEŽKE DROGE. SAMA SEM PELJALA SINA V RETO CENTER V ŠPANIJO.

Lana, dej povej kej več. Mogoče bo imela moja mama po tem kakšne nove ideje…

Sem navaden lajek in tudi “odvisnik” (marihuana, alkohol)

…VOLJA VOLJA VOLJA

p.s.: če bi se vse mame (pa atiji zraven) združile bi vrjetno našle kakšno rožico VO… in bi jo to tem pomešale po zraku …LJA. Nočem vam uzeti VOLJE pri odvajanju sinčkov tralala. Starši nam veliko pomenite vendar nas bolj slabo razumete in mi vas. Strpen pogovor pomaga:)

TO NI MOJA PRAVILNA LUČ ampak le jaz z “mačkom” (slučajno danes).

Raje ne bom več pisal ker se sam sebi zdim BUTAST.

KAJ BI PA TI NARDIL, ČE BI SIN DVAKRAT PUSTIL ŠOLO IN ŠTIRIKRAT DELO, PRIHAJAL PONOČI DOMOV Z RDEČIMI OČMI IN BOLANIM NASMEHOM NA OBRAZU, TI BI PA MORAL NEPRESPAN V SLUŽBO SLUŽIT TUDI ZANJ? HVALA

Mislim, da ni razloga za obup. Kot so navedli že nekateri, odvisnost od marihuane je predvsem psihična. In ta se z razvajanjem zgolj poglablja. Ne zamerite, amapk sin ne bo nikoli samostojen, dokler ga boste ujčkali tako, da mu boste kupovali travo! Verjemite, sploh je ne “potrebuje” za to, da bi normalno funkcioniral (kot je to pogosto pri odvisnikih od trde droge)! Na vašem mestu bi tovrstno podporo nemudoma ukinila, nanj manj pritiskala, ga pa spodbujala k bolj konstruktivnemu porabljanju časa (mogoče z zgledom – izleti v naravo npr.) in se več pogovarjala – pa ne o travi in posledicah, temveč bolj o temah, ki človeka spodbudijo k pozitivnemu razmišljanju.
Fant ni nemotiviran in brez prave volje zaradi trave (to je sicer lahko ena od naknadnih posledic, ki vrtijo začarani krog), ampak je vzrok drugje – beg v omamo je namreč kvečjemu simptom notranje praznine. In pri vašem sinu je ta beg več kot očiten.

Ni pa nujno vselej tako – samo za primerjavo:
imam odraslo hči, je uspešna, diplomirana in zadovoljna osebnost – kljub temu, da je od srednje šole dalje kadila tudi marihuano (še vedno jo občasno) in kot sama pravi, je to nikoli ni oviralo pri študiju in delu. Kar sem seveda videla tudi sama, sicer tega absolutno ne bi tolerirala. Zanašam se na to, da je pomagal najin zaupni odnos, hkrati pa sem v vseh obdobjih njenega razvoja ostala enako zahtevna oz. “stroga”.

Vse dobro vam želim!

predlagam vam, da kontaktirate društvo Anonimni narkomani, kjer vam bodo pomagali. tel-041-861-776

Strinjam se, da ni bistvo problema sama trava. Problem je v načinu življenja, vrednotah, ki so pomembne v družbi mladih. Sama sem še vedno v šoku, saj sem pred kratkim odkrila, da moj sin, ne samo konzumira travo, obenem jo tudi prodaja!!!!! In ko je bil postavljen pred dejstvo, ali droga (ker trava to je) ali bo ostal brez družine in seveda z grožnjo zapora nad glavo, se je odločil prenehat….hm, hm…..Med pogovorom sem spoznala, da so najine vrednote in osnovno pojmovanje življenja vesolja daleč……
Še nekaj dni nazaj bi prisegla da ga poznam…zdaj mi je pa tujec….Prihajava na pogovor v center…..Upanje umira zadnje….mar ne?

Lep pozrav!
Imam kr nekaj izkušenj z marihuano. Stara sem 18 let. Sama sem jo uživala redno eno leto. Začelo se je z družbo, da nebi izpadla strahopetna, kasneje pa je uživanje postajalo vedno bolj pogosto, dokler mi ni prešlo v vsakodnevno navado. Brez dnevne “doze” sem bila živčna, napeta, slabe volje, tečna, brez volje in nemotivirana. Ker sem še v obdobju šolanja sem kadila tudi v šoli. Šolski uspeh se ni poslabšal. Menim, da moraš imeti jasne cilje, uskladiti uživanje in resno delo ter se zavedati posledic..Zaradi trave je prizadet kratkotrajni spomin. S spominom imam še zdaj probleme, redno pozabljam kam odložim stvari, ne spomnim se dogodkov iz preteklega tedna ipd. K prenehanju kajenja so me privedli starši in policija. Nisem želela zdravljenja, raznih sankcij, ustanov..Zato sem tudi to razvado opustila. Prenehanje s kajenjem ni bilo težavno saj menim, da je zasvojenost le v glavi in nikakor ni telesna. Torej je pomembna samo odločitev posameznika, da preneha. Vem, da je družini zmeraj težko. Z mladim, ki uživa drogo je treba ravnati premišljeno in mirno. Kadar so doma vpili in me obsojali sem imela v mislih: “ne gnjavite, meni se trave lušta”..Ključen moment, ko sem se trdno odločla, da nebom več kadila je bil čustvena pripoved matere o njenem trdem otroštvu..Ta ganjenost je bila edina ki me je prepričala, nikakor pa ne pridige, grožnje ipd. Torej: odvisnost od trave ni telesna ampak le psihična zasvojenost. Želja po travi je samo v glavi in mislih.
K tem pa pripomorejo samo mirni, neobtožujoči pogovori, v katerih ne smete prekinjat “zasvojenca”, ampak mu prisluhnit, ga poskušat razumet ter biti čim več časa z njim. Lp

TiNa
to si zelo lepo napisala! Cenim tvojo odkritost! In strinjam se z vsem kar si napisala, moti me le to, da skoraj vsi podcenjujete psihično odvisnost! A ne sežejo mnogi ravno zaradi tega spet ponovno po drogi?
Telo se očisti, čeprav pri trdih drogah z groznimi bolečinami, možgani pa ne! Še leta po prenehanju uživanja drog, je nevarnost da te povleče nazaj! Sploh osebe ki so psihično bolj nestabilne!
Glede teženja, obtoževanja in napadanja s strani bližnjih imaš zlo prav, a moraš vedeti, da nas zlo malo takoj spregleda v čem je problem!
Moti nas spremenjeno obnašanje in nas razjezi! In kot sama praviš zase, s tem jih potisnemo še bolj u to, čeprav nehote! Mnogi vedo premalo o tej stvari, drugi nimajo pravega razumevanja in to vse še samo poslabša. Jaz odvisnike kar precej dobro razumem, pa sem vseeno naredila pri svojem dragem isto napako! Nisem poznala vseh posledic takega početja in ker sem doživela že grenko izkušnjo z moškim, me je prvo pograbil strah, da sem se zmotila o njegovem karakterju in u resnici ni nič boljši od unega. Zaradi tega sem ga začela obtoževat in mu težit on pa je začel vse bolj pohajat okrog in se ga zadevat.
Zdaj se počutim grozno zarad tega in ne vem kaj naj storim, ker se noče niti pogovorit z mano. Misliš, da lahko to kako popravim? Bojim se, da bi zapadel še u kaj hujšega, ker tudi doma nima nobenega razumevanja.

Gospa Julka
če še zahajate kaj sem gor, a mi lahko poveste kolk je star vaš sin? In kako je
zdaj z njim?
Mislim, da ste v hudi zmoti glede vašega uspeha z grožnjo….

Ne zamerite, ampak odvisnost od trave ni in ne bi smel biti tak problem, kakršnega prikazujete nekateri med vami. Res je, da se je nekateri preveč navlečejo in jo zlorabljajo, ampak enako je lahko z internetom, računalniškimi igricami, hrano …
Od mojega prvega jointa je zdaj že skoraj 15 let pa ne bi rekla, da sem kdaj “trpela” slabe posledice zaradi trave – razen zaradi predsodkov in slabih izkušenj drugih. Na vse ne vpliva pogubno, verjemite – če imaš pri sebi pošlihtano, te nič ne iztiri.
In moj spomin je tudi čisto ok. Res je, da sem imela obdobje, ko sem si zvila joint že zjutraj, ampak takrat mi je pač tako pasalo. In me to ni demotiviralo, da ne bi šla na faks, delat ipd. … Potem pa mi je nenadoma nehalo ugajati biti pod vplivom trave ves dan in sem dozo avtomatično zmanjšala.
Brez posledic, kakršne opisujete. Zdrava sem in vesela življenja.
Samo na nekaj bi pa vendarle opozorila – zdaj ko se v medijih povezuje travo s psihozami… Skunk, “umetno” sforsirana trava, ki je sploh zadnja leta zelo popularna, zna biti velik razlog za porušeno kemično ravnovesje v možganih, ker je učinek le-tega bistveno bolj agresiven kot kajenje navadne marihuane. Podobno kot če bi primerjali učinke rednega pitja piva in žganja.

Kakorkoli, prosim vas samo, da ne obsojate trave in uporabnikov le-te kar vsevprek.

Hvala za razumevanje in topel pozdrav 🙂

Pozdravljeni,

Kar dodobro sem prebral vaše komentarje. Moje vprašanje ima že nekaj odgovorov v vaših izpovedih, ampak bi ga rad posebej izpostavil.

Punca že dolgo časa kadi travo – redno! Zanima me naslednje:

– kakšni so stranski efekti (kratkoročni in dolgoročni) kajenja trave (pozitivni in negativni)?

Punca je pozabljiva, večkrat menja razpoloženje, nezainteresirana za marsikaj… Vem, da so nekatere lastnosti tudi karakterne. Kaj prinese marihuana????

Hvala vam,

mons

Mons!
Znano je, da marihuana ustvarja psihološko odvisnost, ki postane pri rednem uživanju neobvladljiva in ima negativne posledice na organizem. Kanabis je psiho-sedativni proizvod s psihičnimi in fizičnimi učinki, kot sta zmanjšanje pozornosti in koncentracije. Kanabis nedvomno pospešuje sproščanje in ustvarja stanje potešenosti, ki daje občutek notranje skladnosti in dobrih odnosov z drugimi. Ko pa ti učinki minejo, se posameznik znajde v istih težavah, ki jih je imel prej, zato še bolj strastno išče mamilo, ker čuti nostalgijo po potešenosti, ki jo je že izkusil.
Kanabis torej ni nedolžno mamilo, ampak povzroča spremembe v možganih in vpliva na obnašanje. Povzroča spremembo zaznav in notranjo sprostitev, ki ima za posledico izguba nadzora nad samim seboj; povzroča tudi upočasnitev refleksov, izgubo koncentracije, zmedenost, nepravilno zaznavanje časa in prostora, nasilno in nestrpno vedenje, vidne in slušne iluzije. Prekomerno uživanje kanabisa povzroča privide in stiske; osebnost postane šibka in brez motivacije. Dolgoročno uživanje marihuane je vzrok za obolenje bronhijev. Povzroča pa tudi depresijo. Nepravilno delovanje možganskih celic, ki ga povzroča kanabis, pa vodi v hude psihične in vedenjske motnje ter panične krize.
Z vašo punco se temeljito in odkrito pogovorite in vztrajajte na tem, da opusti marihuano, ki še zdaleč ni nedolžno mamilo. Njeno pozabljivost, hitro menjavanje razpoloženja in nezainteresiranost ne pripisujte njenemu karakterju, saj so to očitni znaki, ki vodijo samo še v globljo psihično in fizično odvisnost. Nikar ne dopustite, da punca beži v lažni svet omame.
Vso srečo!
Če želite dodatna pojasnila me lahko pokličete na spodnjo telefonsko številko.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Pred štirimi meseci sem se na Uradu za droge srečal z gospodom iz Nizozemske, ki se že 40 let ukvarja z raziskovanjem oz. analizo stanja na področju rabe/zlorabe drog v evropskem prostoru.

Na vprašanje, kako je kaj z legalizacijo marihuane na Nizozemskem mi je iskreno odvrnil, da je šla zadeva resnično predaleč (končno nekdo iskren z resnim odgovorom), saj imajo obupno veliko število mladoletnikov, odvisnih od trave, pri katerih se po prenehanju uživanja trave poleg psihološke pojavlja tudi telesna kriza, seveda manj efektivno kot pri trdih drogah. Zato so na Nizozemskem intenzivno začeli ustanavljati terapevtske programe za pomoč predvsem mladoletnikom (14 – 18 let starosti), ki postajajo odvisniki. Vesel sem, da je tudi vsemogočna Nizozemska, mati svobodnjaštva in “odprtih idej” počasi začela priznavati svoje zmote, saj so jih posledice napačnih odločitev v preteklosti začele dušiti.

Trava s svojimi učinki v obdobju zorenja v življenje odvrača od osebnostnega napora, potrebnega za doseganje tistega najboljšega, kar življenje nudi.
To pa je zadosten razlog, da je kot takšna odveč.
Oziroma, ali zdrave oči rabijo očala, da bi lažje spregledale?!

New Report

Close