Krepitev imunskega sistema je zelo popularna in vabljiva ideja.

Ob vpisu v brskalnik najdemo več kot 200 milijonov zadetkov. Odvisno od vrste spletnih strani, ki jih brskalnik ponudi, gre v dveh tretjinah primerov za oglasne strani ali strani za novice, v eni tretjini primerov pa za znanstvene ali druge strani, povezane s promocijo zdravja. Zato izbirajmo zanesljive vire, ki temeljijo na znanstvenih raziskavah.

Vsi zelo dobro vemo, da je dober imunski sistem ključen za obrambo pred mikroorganizmi in drugimi povzročitelji bolezenskih stanj.

Vendar nas imunski sistem včasih “pusti na cedilu”, saj mikroorganizmi občasno vstopijo v naše telo in povzročijo bolezen. Je torej možno vsako bolezen preprečiti s krepitvijo imunskega sistema? Morda s prehrano, vitamini, načinom življenja?

Imunski sistem je zelo zapleten sistem, zgrajen iz različnih vrst celic, ki vplivajo in delujejo druga na drugo ter se različno odzivajo na različne mikrobe. Imunski sistem potrebuje ravnovesje in harmonijo vseh celic, da lahko dobro deluje. Katere celice torej okrepiti in do kakšne mere? Znanost še nima vseh odgovorov na nekatera vprašanja, vemo pa, da lahko na imunski sistem kot celoto tudi sami vplivamo.

Osnova je zdrav način življenja

Okrepiti imunski sistem pomeni omogočiti mu, da bo deloval bolje kot običajno, kar pomeni, da se bo uspešneje branil pred nekaterimi mikroorganizmi. Znanstveno dokazano je, da lahko s cepljenjem izboljšamo imunski sistem, saj zagotovi dodatne celice in protitelesa, ki prepoznajo določene mikroorganizme v našem telesu in se jih učinkovito obranijo.

Kako torej okrepiti naravno sposobnost telesa, da se upre bolezni? V prvi vrsti govorimo o zdravem načinu življenja.

Priporočila za dobro zdravje otrok so:

  • zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave,
  • šport in igra (večinoma na prostem),
  • dovolj časa za počitek in spanje,
  • čim manj ponavljajočih se stresnih situacij (kroničnega stresa),
  • dobra higiena za preprečevanje stika z okužbo,
  • redno cepljenje.

Pripravki za izboljšanje imunosti

Otrok prejme vitamine in minerale s primerno prehrano. V obdobju rasti vsem otrokom priporočamo le dodatek vitamina D. Druge vitamine in minerale nadomeščamo le v primeru, ko s preiskavami ugotovimo pomanjkanje.

Na trgu je zelo veliko pripravkov, ki obljubljajo izboljšanje imunosti. Dokazati, ali neko zelišče ali dodatek učinkuje na naš imunski sistem, pa je zelo zapleteno. Znanstveniki še ne vedo, ali zelišča, ki lahko zvišajo raven nekaterih protiteles v krvi, tudi dejansko vplivajo na izboljšanje imunskega sistema. Vedno več znanstvenih študij potrjuje ugoden vpliv imunoglukanov in probiotikov na krepitev imunskega sistema.

Ali prehlad pozimi že pomeni slabši imunski odziv? Vsekakor ne. Mikroorganizmi običajno bolje preživijo v nižjih temperaturah, toda pozimi se več družimo v zaprtih prostorih, zato je prenos okužb hitrejši in lažji.

Ali hladen zrak oslabi naš imunski sistem? Nikakor ne. Izpostavljenost in gibanje na hladnem zraku ne oslabita našega imunskega sistema, nasprotno, postanemo bolj vzdržljivi.

Za zaključek naj strnem: za dober, uravnotežen in učinkovit imunski sistem naj otroci uživajo zdravo prehrano s čim več sadja in zelenjave, imajo dovolj spanja, se gibajo in igrajo na prostem, mlajšim otrokom dovolimo, da živijo v otroški brezskrbnosti in uživajo v vragolijah, večjim otrokom pa omogočimo čas za raziskovanje in varno druženje ter čim manj stresa, posebej kroničnega stresa. Upoštevajmo naj dobre higienske ukrepe in poskrbimo za redno cepljenje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,187
06.12.2023 ob 14:20
143
02.06.2021 ob 22:04
30,925
27.11.2023 ob 09:34
Preberi več

Več novic

New Report

Close