Nasveti za hitrejše okrevanje po gripi

Avtor: Profimedia

Ko zbolimo za gripo, je najpomembnejše, da počivamo in skrbimo za hidracijo. Da bi se hitreje počutili bolje, pa lahko poskusimo še z nekaj ukrepi.

Kdor ima večje tveganje za zaplete, naj se ob prebolevanju gripe posvetuje z zdravnikom. Ne pozabimo, najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. Priporočljivo je za vsakogar, še posebej za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za osebe z imunsko pomanjkljivostjo, zdravljene s kemo- ali radioterapijo in malignomi, ter za majhne otroke stare od 6 do 23 mesecev. Cepljenje NIJZ priporoča tudi nosečnicam.

Gripa ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in majhne otroke. Po enem do treh dneh po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča, poveča se tudi umrljivost.

Nasveti za hitrejše okrevanje ob prebolevanju gripe:

  1. Ostanimo doma in počivajmo. Umazano perilo bo počakalo, koga od bližnjih pa prosimo, če gre namesto nas v lekarno in trgovino.
  2. Uživajmo zadosti tekočine. Kot je že pred časom za naš portal povedal pediater asist. dr. Matjaž Homšak, dr. med., je nadomeščanje tekočine, še posebej ob povišani temperaturi, eden najpomembnejših ukrepov pri bolnem otroku, ne glede zaradi česa je zbolel, še posebej pa v primeru črevesnih bolezni z bruhanjem in/ali drisko. Enako velja za odrasle. Uživajmo vodo, zeliščne čaje in bistre juhe.
  3. Čim več spimo, da bo telo lahko okrevalo. V posteljo se odpravimo prej kot običajno, ter zaspimo tudi čez dan.
  4. Uživajmo hrano, ki vsebuje vitamine, minerale in antioksidante.
  5. Ko se slabo počutimo, vzemimo zdravila, ki so na voljo brez recepta: analgetik, antipiretik in dekongestiv pomagajo, da bomo bolje spali. Če bomo bolje spali, bo telo hitreje okrevalo.
  6. Uživajmo bezgov sirup, ki po nekaterih raziskavah lajša simptome in skrajša trajanje gripe.
  7. Če nas pesti kašelj, pojejmo žlico medu. Dodajmo ga tudi čajem, ko skrbimo za zadostno hidracijo.

Poznani so trije virusi, ki  povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Ločitev posameznih tipov virusov influence je možna z mikrobiološkimi preiskavami.

Vira:

  • https://nijz.si/nalezljive-bolezni/nalezljive-bolezni-od-a-do-z/gripa/
  • https://www.healthline.com/health/influenza/tips-for-speedy-flu-recovery#9.-Have-a-spoonful-of-honey-to-soothe-a-cough
Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,224
14.06.2024 ob 12:53
143
02.06.2021 ob 22:04
31,006
10.06.2024 ob 08:15
Preberi več

Več novic

New Report

Close