Pisarna, stol in bolečine – lahko to spremenimo?

Pisarna, stol in bolečine so običajno prvo, na kar pomislimo ob pisarniškem delu. To namreč zahteva dolgotrajno sedenje za delovno mizo ter visoko stopnjo zbranosti in motiviranosti, če želimo pri opravljanju službenih nalog doseči kar največjo produktivnost.

Z osebnega vidika to nikakor ni lahko. Večurno prisilno sedenje v isti pisarni, istem nedejavnem položaju in pogosto na neudobnem stolu zagotovo ni spodbudno! Delo na enem mestu nas morda res sili k opravljanju čim večje količine delovnih nalog, toda sedenje za računalnikom ure in ure je nezdravo. Prvi znak porušenega zdravja so bolečine.

Več ko sedite, hitreje zbolite

Ste že kdaj pomislili, da zadrževanje v pisarni slabo vpliva na vaše zdravje? Čeprav so fizična dela zahtevnejša, lahko dolgotrajno sedenje prispeva k nastanku številnih kroničnih bolezni. Običajno so to glavobol, bolečine v hrbtu, mišicah in sklepih ter mravljinčenje rok in nog. Preden začnete iskati vzroke drugje, preverite svoje delovno mesto, saj so neustrezne delovne razmere med glavnimi razlogi tovrstnih težav.

Pomislite: vam je službeni stol udoben? Kakšna je vaša telesna drža med delom? Razumljivo je, da med kupi papirja, obveznosti, telefonskih klicev in sestankov ne utegnete razmišljati o telesni drži – pa vendar se potrudite. Prav mogoče je, da se boste zalotili v povsem neustreznem položaju: sključenih ramen, upognjenega hrbta, nagnjeni proti računalniškemu zaslonu z naprezajočimi se očmi. Preverite, ali je višina delovne mize v višini vaših komolcev, zaslon v višini vaših oči in pod kakšnim kotom so vaš trup in stegnenice ob sedenju. Pomislite, kako pogosto se počutite zakrčeno in napeto. Vse to so rezultati dolgotrajne prisilne in nedejavne telesne drže, posledice pa doletijo vašo hrbtenico.

Kolikor več sedite, toliko manj se gibljete in zato pogosteje zbolevate. To je razumljivo, saj je človeško telo ustvarjeno za gibanje. Dejstvo je, da je v sedečem položaju pritisk telesa na hrbtenico in medvretenčne ploščice mnogo močnejši. Hrbtenica je torej vse bolj in bolj obremenjena, medvretenčne ploščice pa se postopoma obrabljajo. V takih razmerah hitro pride do otrdelosti vratu, išiasa, kifoze, skolioze, hernije medvretenčnih ploščic ter drugih odstopanj in degenerativnih sprememb hrbtenice. Ob nedejavnem sedenju počivajo tudi mišice hrbta, trebuha in zadnjice, s tem pa postanejo prešibke, da bi vzdrževale osnovno delovanje hrbtenice. Sedenje dodatno vleče telo v sklonjeno držo, kar deformira vretenca in lahko uklešči živce. Vse to povzroča napetost in bolečine v ramenih, vratnem in prsnem delu hrbtenice ter v mišicah zadnjice in kolkov.

Pisarna, stol, bolečine – je mogoče tudi drugače?

Mogoče je, pa čeprav v pisarni. Uvedite v svoje življenje nekaj novih navad:

  • Ne glede na to, kako zasedeni ste, si vzemite čas in bodite telesno dejavni. Že po nekaj minutah hoje se boste telesno in duševno bolje počutili.
  • Bodite pozorni na nepravilno telesno držo. Popravljajte jo, dokler vam pravilna drža ne preide v navado.
  • V delovni čas vnesite več kratkih premorov, med katerimi si boste pretegnili ude in razgibali telo ter tako okrepili tonus oslabljenih mišic.
črn stol spinalis
  • Za zmanjšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in kolkih je ključno, da vzdržujete tonus in moč mišic zadnjice in kolkov. Kako? Z ustrezno in kakovostno vadbo, s katero ne boste povečali le mišične moči, temveč tudi svojo zbranost, motivacijo in produktivnost.
  • Vsi ti nasveti pa bodo uspešno delovali, le če si boste zagotovili ustrezne delovne razmere. Zapomnite si pravilo: višina mize mora biti v višini komolcev, višina zaslona v višini oči, kot med trupom in stegnenico pa med sedenjem ne sme biti manjši od devetdeset stopinj. Vse to lahko dosežete v le enem koraku: če zamenjate neustrezen pisarniški stol z novim. Izberite takega, ki se vam bo prilagodil in vam omogočil aktivno sedenje, ki bo spremljal nagib vašega telesa in vam tako zagotavljal pravilen položaj hrbtenice ter dejavnost in tonus mišic hrbta, trebuha in nog.

Mar ni to preprosto? Bolečine boste ublažili, ne da bi morali za to izostajati z dela. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zdravje ohranjate tudi na delovnem mestu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več