Zlom stopalnice (5.baza)
Spoštovana,
priporočam, da ponovno obiščete lečečega kirurga ali travmatologa in ga seznanite s težavami. Vzrok je lahko popoškodbena Sudeckova bolezen (regionalni bolečinski sindrom).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
1.4. sem dobila diagnozo za stresni zlom 5. stopalnice. noga mi je od začetka otekala predvsem na predelu prstov, vendar je zdaj otekanje veliko manjše. včeraj sem precej časa presedela, noga je bila večino časa na tleh in proti večeru so se mi pojavile bolečine in zdelo se mi je kot da me boli celotna kost, čeprav ob zlomu bolečine niso bile hude. danes je stanje boljše, vendar imam občutek, kot da je noga zatečena na predelu stopala 5. stopalnice. zanima me, ali je to posledica sedenja ali bi lahko bilo kaj drugega?
Spoštovana,
zelo verjetno je posledica sedenja. Pri sedenju namreč ne delajo mišice meč, katerih delovanje je sicer pomemben dejavnik pri vračanju krivi iz noge. Hkrati sta pri sedenju nogi precej nižje od nivoja srca, kar povzroči razliko v (hidrostatskih) pritiskih. To vse skupaj privede do zastoja krvi v nogah in posledično do večjega otekanja, še posebej, če je v nogi že prisotno vnetje (pri celjenju zloma to vsekakor je). Če bo oteklina po nekajurnem ležanju z višjim položajem nog od prsnega koša minila, se ne vznemirjajte, v nasprotnem pa priporočam obisk urgentne ambulante, saj bi bilo potrebno izključiti globoko vensko trombozo, ki je sicer malo verjeten, vendar potencialno nevaren pojav.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Postovani
Imam 27 god,CP,i hodam na lateralnoj strani stopala.Prije 4 tjedna sam slomila 5 metatarzalnu kost na levoj nozi,postavljena je imobilizacija gipsana longeta.Prilikom Rtg ustanovjena je osteoporoza.Uradila sam pretrage i Dg. je Osteopenia,uzimam tbl.Caldeoss.Posle 4 tjedna na Rtg nema znaka formiranja kalusa,ordinirana je plasticna longeta jos 2 nedelje.Sta ce se desiti,dali ce kost zarasti ili ce biti potrebna neka intervencija?
Unapred Vam zahvaljue Aleksandra iz Makedonije i cekam odgovor
Poštovana,
vrlo vjerovatno če se kost u longeti zarasti. Predlažem sačekati bar 3 meseca, a tek onda, ako zlom ne zarasta, dolazi u obzir i operacija.
Lijep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Po 5 mesecih od zloma 1 in 2 stopalnice zloma se nista zaceljena .5 dni sem bila v bolnisnici,kjer sem imela zaradi difuznega edema v kostini na mestu zloma terapijo z ilomedinom.Sedaj so mi povedali,da lahko postopoma obremenjujem nogo,ce bo dalje bolelo sledi operacija zaradi nezaceljenega zloma.Iz bolnice sem prisla v torek.Ker pa je bila poskodba na delovnem mestu me je firmina zavarovalnica poslala na drugo kliniko.tam sem pa imela 11.6. terapijo z globinsko udarnimi valovi,tako da moram nazaj na pregled tja sredi julija.Povedali so mi naj hodim z zacasnim cevljem .Tam kjer sem ostala v bolnici 5 dni,vejo za to,pa so mi kljub temu povedali naj obremenjujem nogo,Kako poteka operacija zloma stopalnice in kako dolgo bo trajala rehabilitacija?Katera bolnisnica ima bolj prav?Hvala.
Spoštovana,
operacija zloma je odvisna predvsem od tega, v katerem delu je stopalnica zlomljena. Običajno se zlom učvrsti s ploščico in vijaki. Celotno zdravljenje traja običajno 4 do 6 mesecev. Sam se nagibam k pristopu prve klinike.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
8.5. sem si zvila nogo v gležnju in istočasno zlomila 5. stopalnico. V drugem tednu sem dobila mavec, ker pa je prišlo do tromboze so mi ga čez en teden zamenjali z longeto. Po 8-tednih, včeraj 4.7., so mi longeto sneli: RTG fraktura izgleda zaraščeno, gibljivost po imobilizaciji še zavrta, razgibanje, na nogo naj stopi in jo obremeni. Fizioterapije mi niso predpisali.
Naj omenim, da sem sama nogo počasi začela kopati v hladni slani vodi doma po 6 tednih poškodbe. Danes sem drugi dan brez longete, pri hoji si pomagam z berglami. Noga mi močno zateka okoli gležnja in ko poskušam normalno hoditi tako, da stopam proti prstom, čutim močno bolečino, kot da mi zateguje iz otečenega gležnja. Koža na nartu je rdečkaste barve. Če sem dlje na nogah, mi na zunanji strani stopala (narta) noga postane modra. Dejansko se že zbudim z rahlo otečenim gležnjem.
Zanima me ali bo s hojo in razgibavanjem oteklina izginila oz. ali obstaja možnost, da bi bile poškodovane vezi? In ali je normalno, da je po 8-tednih noga še vedno tako zateka in boli pri hoji? Na stopalu pod mestom poškodbe pa čutim bolečino kot pri močnem vrezu roke, pri hoji pa se na tem mestu čuti pekoča bolečina.
Lep pozdrav,
Branka
Spoštovana,
zanima me ali bo s hojo in razgibavanjem oteklina izginila oz. ali obstaja možnost, da bi bile poškodovane vezi? Vezi so BILE poškodovane (zvin gležnja), vendar so se zelo verjetno do zdaj že zacelile.
In ali je normalno, da je po 8-tednih noga še vedno tako zateka in boli pri hoji? Ne, to ni normalno. Zdaj je že slabe 3 mesece od poškodbe. V tem času bi morale biti poškodbe že zaceljene (tudi zlom). Oteklina je lahko posledica tromboze, lahko je posledica nezaraščenega zloma ali pa Sudeckove popoškodbene bolezni (regionalnega bolečinskega sindroma).
Vsekako priporočam pregled. Če se boste odločila za pregled pri nas, priporočam pred njim opraviti rentgensko slikanje obeh stopal v dveh projekcijah.
Do nadalnjega priporočam, kadar mirujete (stoja, sedenje, ležanje), višji položaj poškodovane okončine od prsnega koša ter večkrat dnevno razgibavanje gležnja in stopala v HLADNI vodi. Odsvetujem tudi dolgotrajno hojo.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Ker me je noga še kar naprej bolela in je bila otečena okrog gležnja v stopalo sem šla nazaj na poškodbeni oddelek, kjer so mi rekli, da je to normalno in naj razgibavam s priti gor dol, opustim bergle.
Imam še rahlo otečeno, vendar si sedaj bandažiram, in mi pomaga, da noga ne oteče tako kot prej. Še vedno me boli pri hoji s pete na prste, kot da me preseka. Zato sem naredila slikanje obeh stopal kot ste svetovali. Vendar izvida ne razumem: Ob bazi 5. stopalnice levo je suspektno za samostojno osifikacijo velikosti 6 mm stanje po poškodbi? oz. nepopolnoma zaraščena fragmenta…. Ali to pomeni, da se kost še ni zarasla? Kaj sedaj? Ali je vse vredu in potrebuje svoj čas?
Ker so mi prekinili bolniško, nameravam na morje. Pravijo, da pomaga pri oteklini.
Lep pozdrav,
Branka
Spoštovana,
da, lahko gre za nezaceljen zlom. Opisali so tudi razredčitev kosti, kar je lahko znak Sudeckove popoškodbene bolezni.
Priporočam, da greste na morje. Hladna voda (kar morje sedaj je) bo zanesljivo ugodno vplivala na oteklino in bolečine.
Če bodo težave vztrajale, priporočam pregled v naši ambulanti z že opravljenimi rentgenskimi posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Glede na zgoraj povedano, lepo prosim, samo za napotke. Razen razgibavanja in hlajenja, kako je s hojo: kako daleč lahko hodim, kako je z obremenjevanjem noge? Če gre za nezaceljen zlom, verjetno tudi ne smem delat vaj z dvigom na prste? Sicer se tako ne morem s poškodovano nogo dvignit, brez pomoči druge, ki služi kot nosilna. Oz. do katere meje sploh lahko obremenjujem nogo?
Lep pozdrav,
Branka
Spoštovana,
predvsem ravnajte tako, da Vas ne bo bolelo! To je najpomembnejše! Bolečina je namreč sporočilo o narejeni škodi.
Sicer odsvetujem velike in sunkovite obremenitve (hojo po neravnem, tek, skoke, prenašanje ali dvigovanje bremen…).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!Po zaceljenem in ozdravljenem zlomu 1 stopalnice na levi ,ozdravljen pred 1 mescem,imam neznosne pekoce bolecine v 5 stopalnici.Pred dvema tednoma sem nehala hoditi s hodilnim cevljem za poskodbe stopalnic.Ct. danes ni pokazal nic.Kirurg je danes povedal da to ni v zvezi s poskodbo 1. stopalnice.,da nogo lahko obremenjujem in grem v sluzbo.Ker dosti prehodim v sluzbi in delam tezko delo,me zanima ce lahko pride do stresnega zloma.,ali pa je to samo zaradi preobremenitve .Cez 10. dni zacnem z skuzbo.Terapije imam zdaj.Hvala in lp.
Spoštovana,
verjetnost stres zloma je zelo majhna, saj niste imela obremenitev, ki bi lahko do njega pripeljale. Priporočam večkrat dnevno hlajenje noge v hladni vodi ali v ledu (bolečega mesta) ter obremenjevanje stopala do meje bolečine.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih