Zlom gležnja
Pozdravljeni,
24.1.13 sem si zlomila levi zunanji gleženj ( fractura maleoli), operacija ni bila potrebna. po 8 tednih so mi odstranili mavec. Zdaj pa me zanima, glede na to,da imam fizioterapije šele od 9.4 naprej, kako bi sama razgibavala gleženj. Zdravnik mi je priporočil razgibavanje, previdno hojo brez skokov. Hodim z berglami, noge še ne upam obremenjevati.
Pa še eno vprašanje- imam tako službo, kjer je potrebno večurno stanje, pa me zanima, če bo to kaj vplivalo na gleženj.
Spoštovana,
priporočam, da se za nasvet o vajah obrnetne na forum: ARTHRON – fizioterapija.
Dolgotrajna stoja bo zelo verjetno problem v času otekanja, najverjetneje vsaj do preteka 3 mesecev od poškodbe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
18/3 sem imela trimaleolarni zlom gležnja, še isti dan sem bila operirana. Operater mi je povedal, da sem imela zelo grd zlom in da na nogo nikakor ne smem stopiti. Žal sem se včeraj zvečer na stopnici spotaknila in se refleksno lovila na poškodovano nogo. Takrat me je v nogi zabolelo – par sekund, danes pa noga ne boli, bolj imam občutek, da me boli mišica in to 15-20 cm nad gležnjem.
Ali sem kaj poškodovala?
Kontrolo imam konec aprila. Ali mi takrat poberejo vijak? Ali je za tem še potrebno nositi longeto?
Hvala za odgovor.
Lp, RutKar
Spštovana,
glede na dogodek, priporočam takojšnji pregled v ustanovi, v kateri ste bila operirana.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
Pred letom in pol sem imel stres frakturo leve goleni. Profesionalno igram rokomet. Po 4 mesecih počitka, od dneva poškodbe sem imel kontrolo v bolnišnici, kjer so mi pri pregledu ugotovili, da se stanje še ni izboljšalo in tako sem moral počakati še dodatne 3 mesece. Ko sem prišel ponovno na kontrolo, mi je zdravnik kazal sliko in jasno sem videl, da se poka še vedno vidi. Ko sem mu to omenil, mi je rekel, da na sliki ni ničesar vidnega, ter, da če sam kaj vidim, da lahko počivam še dodatne 3 mesece. Počival sem skoraj polovico sezone in, ker sem rokomet zelo pogrešal, sem tudi pristal na zdravnikove besede “da na sliki ni ničesar”. Noga me je na treningih bolela, ampak sem mislil, da je to običajna reakcija. Sedaj je od poškodbe minilo že leto in pol, mene pa bolečina na mestu poke, še vedno ni popustila. Lahko normalno tečem in se sonožno odrinem, ampak pri odrivu z eno nogo (levo) je bolečina na mestu poke tako neznosna, da me kasneje noga boli še vsaj 14 dni in tega si niti ne upam več poizkušati. Kaj naj naredim, da bi si končno pozdravil počeno golen?
Hvala za odgovor, lp
Spoštovani,
priporočam, da opravite slikanje bolečega področja z računalniško tomografijo (CT) in nato pa pregled s posnetki CT.
Lahko da bo za zacelitev potrebno operativno zdravljenje – osteosinteza.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
Pred približno 4 tedni sem si pri igranju nogometna poškodoval levi gleženj. Ze na isti dan sem odsel v bolnico, kjer RTG pokaže epifiseolizo distalne tibije in zlom lateralnega mall. Operacija je bila vprašljiva, vendar je zdravnik v operacijo privolil, operiran sem bil v roku 35 ur.(12.4. 2013 zjutraj) OPERACIJA NASLEDNJA : Odprta repozicija znotrajsklepnega zloma diafize golenice in osteosinteza. DIAGNOZA : Epiphysiolysis tibiae dist. sin. Sedaj sem naročen 17.5.2013 na travmatoliški kontrolni ambulati.
Sedaj pa imam par vprašanj:
– koliko časa bo minilo, da bom lahko shodil?
– koliko časa bo minilo, da bom lahko ponovno treniral nogomet?
– ali bom lahko šel da zaključni izlet, ki ga imamo 7.6.2013(2 meseca 8 tednov po operativnem posegu
– ali bom lahko plesal na valeti(13.6.2013)
– vem, da okrevanje traja dolgo, vendar me zanima če lahko z dobro voljo in dosti fizioterapijami kaj prej okrevaš?
HVALA ZA ODGOVOR, LP!
Pozdravljeni,
Pred časom sem si zlomil gleženj na prehodu za pešce. Po obisku zdravnika in slikanju so mi ugotovili zlom distalnega dela fibule. Prve tri tedne sem dobil nepohoden mavec, čez štiri dni pa imam pregled še po 3 tednih snemljive longete. Na vmesnem pregledu so mi dali informacijo, da je kost v idealni poziciji brez dislokacije in se lepo celi, gleženj pa je bil precej otečen, negibljiv in v barvah mavrice.Operacija in vstavitev vijakov na srečo ni bilo potrebna. V zadnjih 14 dneh mi je oteklina skoraj povsem splahnela, v predelu zloma na otip nimam pretiranih bolečin, nogo razgibavam in hladim po navodilih. Longeto uporabljam le zunaj, doma uporabljam elastični povoj. V zadnjem tednu sem z vajami gibljivost dokaj povečal, nogo pa lahko v longeti obremenim s polno težo brez bolečin. Pojavlja pa se mi neznosna bolečina, ko poskušam nogo obremeniti brez longete in sicer v predelu sklepne vilice oz. predelu notranjega dela gležnja kjer je ligament, ter malo manjša bolečina na zunanji strani, tudi v predelu ligamenta. Ligament na peti je brez bolečin. Zanima me, ali je bolečina normalna, saj naj bi mi longeto ta petek sneli, v čevlju pa noge zaradi bolečin nikakor ne morem obremeniti oz. še vedno hodim z berglami brez obremenitev poškodovane noge. Vem, da je rehabilitacija odvisna od posameznika, pa vendar me zanima, koliko časa še lahko predvidevam, da bo potrebno da bo gleženj na 90% gibljivosti pred poškodbo. V Juliju bi vsekakor želel obuti že plavut.
Za Vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem
LP A
Spoštovani,
bolečina slabih 6 tednov po zlomu je pričakovana. Priporočam, da pri hoji uporabljate bergle in poškodovano nogo obremenjujete postopoma do meje bolečine. Če se bo zlom tudi zarasel v dobrem položaju in če pri zlomu ni prišlo do pomebnih pškodb sklepnega hrustanca, lahko pričakujete polno funkcijo (tudi gibljivost) gležnja v teku 3 mesecev od poškodbe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Pred dobrim mesecem dni, sem si pri igranju nogometa poškodoval levi gleženj, šlo je za zlom zunanjega maleola in poškodbo deltoidnega ligamenta. Napravljeno je bilo tudi šivanje deltoidnega ligamenta, OS zunanjega maleola z 1/3 ploščo in 6 vijaki, sukcija, Esmarch, longeta! Po 14 dneh so mi odstranili longeto, ter nadeli gibs. Gibs sem imel ravno tako 14 dni, sedaj pa si moram gleženj razgibavati v hladni vodi. Poskušam stopati na nogo, vendar še čutim izrazite bolečine, tudi oteklina še ni poniknila!
Zanima me, po kolikšnem času bom popolnoma okreval, ter ali je mogoče, da se bom še lahko naprej aktivno ukvarjal z nogometu? Zanima me tudi, ali je bolje, da ploščico kasneje odstranim, ali ne?
Najlepša hvala!
LP
Spoštovani,
sledijo odgovori:
Zanima me, po kolikšnem času bom popolnoma okreval, ter ali je mogoče, da se bom še lahko naprej aktivno ukvarjal z nogometu? Zelo verjetno nekje med 3. in 6. mesecem po operaciji. Če pri sami poškodbi gležnja ni prišlo do pomembnih poškodb tudi sklepnega hrustanca v gležnju, boste zelo verjetno lahko nadaljeval z aktivnim igranjem nogometa na predpoškodbenem nivoju.
Zanima me tudi, ali je bolje, da ploščico kasneje odstranim, ali ne? Zelo verjetno vas bo ploščica pri nogometu motila (npr. če boste dobil udarec v zunanji del gležnja). V tem primeru priporočam odstranitev.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
Pred približno 4 tedni sem si pri igranju nogometna poškodoval levi gleženj. Ze na isti dan sem odsel v bolnico, kjer RTG pokaže epifiseolizo distalne tibije in zlom lateralnega mall. operiran sem bil v roku 35 ur.(12.4. 2013 zjutraj) OPERACIJA NASLEDNJA : Odprta repozicija znotrajsklepnega zloma diafize golenice in osteosinteza. DIAGNOZA : Epiphysiolysis tibiae dist. sin. Sedaj sem naročen 17.5.2013 na travmatoliški kontrolni ambulati.
Sedaj pa imam par vprašanj:
– koliko časa bo minilo, da bom lahko shodil?
– koliko časa bo minilo, da bom lahko ponovno treniral nogomet?
– ali bom lahko šel da zaključni izlet, ki ga imamo 7.6.2013(2 meseca 8 tednov po operativnem posegu
– ali bom lahko plesal na valeti(13.6.2013)
– vem, da okrevanje traja dolgo, vendar me zanima če lahko z dobro voljo in dosti fizioterapijami kaj prej okrevaš?
+ bolezin v gleznju ni kikakršnih, ceprav se je zatecen
HVALA ZA ODGOVOR, LP!
Spoštovani,
odgovori sledijo:
– koliko časa bo minilo, da bom lahko shodil? Približno 6 tednov od operacije.
– koliko časa bo minilo, da bom lahko ponovno treniral nogomet? Vsaj 3 mesece od operacije.
– ali bom lahko šel da zaključni izlet, ki ga imamo 7.6.2013(2 meseca 8 tednov po operativnem posegu Zelo verjetno da.
– ali bom lahko plesal na valeti(13.6.2013) Zelo verjetno da.
– vem, da okrevanje traja dolgo, vendar me zanima če lahko z dobro voljo in dosti fizioterapijami kaj prej okrevaš? Da. Fizioterapevt lahko pomembno pospeši predvsem pridobivanje gibljivosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Polepšali ste mi večer :))
Nekaj še vas bi vprašal..:
– 17.5, ko imam pregled, 5 tednov po operaciji, ali menite da bom dal longeto dol ali dobim se za teden ali dva gips oz. longeto?
– če mi bolnica fizioterapij ne bo udobrila, bom se sam napotil k kakšnemu športnemu fizioterapevtu, kaj menite?
Sam sem mislil, da na valeti 100% nebom mogel plesati, zdaj pa vidim, da so možnosti.!
lp, najlepša hvala za odgovor 😀
Spoštovani,
– 17.5, ko imam pregled, 5 tednov po operaciji, ali menite da bom dal longeto dol ali dobim se za teden ali dva gips oz. longeto? Zelo verjetno boste nato brez longete ali druge vrste imobilizacije.
– če mi bolnica fizioterapij ne bo udobrila, bom se sam napotil k kakšnemu športnemu fizioterapevtu, kaj menite? Da, fizioterapija vam bo zanesljivo pospešila okrevanje. Lahko se obrnete na našo fizioterapevtko (kontakt preko spodaj navedene telefonske številke, elektronskega naslova ali pa preko foruma: ARTHRON – fizioterapija).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Še enkrat lep pozdrav!
Kolikor vidim odzgoraj, je pri večini ukrevanje daljše kot pri meni, čeprav niso bili operirani. Napisali ste tudi, da naj bi po šestih tedni shodil. Vidim, da gre za kar hitro ukrevanje, ali mi lahko podrobno opišete mojo diagnozo in te zlome..epifiseolizo distalne tibije in zlom lateralnega mall. OPERACIJA NASLEDNJA : Odprta repozicija znotrajsklepnega zloma diafize golenice in osteosinteza. DIAGNOZA : Epiphysiolysis tibiae dist. sin. :)
lp
Spoštovani,
epifiseoliza distalne tibije in zlom lateralnega mall. = premik končnega dela golenice na mestu, kjer je rastni hrustanec in zlom zunanjega gležnja (končnega dela mečnice)
Odprta repozicija znotrajsklepnega zloma diafize golenice in osteosinteza = namestitev zloma tako, da se je prerezala koža in učvrstitev zloma z vijaki (ploščico ali iglami)
DIAGNOZA : Epiphysiolysis tibiae dist. sin. = premik končnega dela golenice na mestu rastnega hrustanca
Celjenje je v takšnih primerih hitrejše, ker ste mlad. Do epifiziolize lahko pride le, dokler kost še raste.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Zdravo!
DIAGNOZA IN OPERACIJA
epifiseolizo distalne tibije in zlom lateralnega mall. OPERACIJA NASLEDNJA : Odprta repozicija znotrajsklepnega zloma diafize golenice in osteosinteza. DIAGNOZA : Epiphysiolysis tibiae dist. sin. :
operater : Mitja Kozic/i]
Pregled sem imel 17.5, kjer je dežurni zdravnik napisal:
– PRIHAJA NA KONTROLO, LONGETA EX, BRAZGOTINE MIRNE, GLEŽENJ ŠE OTEČEN
ROKO: vijak na mestu, lomne poke ni videti
Terapija :
– longeta ex, bandažiranje gležnja čez dan, noge naj ne obremenjuje(čeprav ste vi rekli, da bi lahko), hoja z berglami, intenzivno razgibavanje. Naročen 14.06. 2013 v travmatološki kontrolni ambulanti
Sedaj, skoraj dva tedna po pregledu:
– gleženj še otečen, vendar bistveno manj
– gibljivost gležnja skoraj popolna(gor dol, kroženje ipd.)
– bolečin v mirovanju ni nikakršnih, v razgibavanju zmerne oz. zelo majhne
Zanima me, ali ta epifisioliza lahko kaj povroči, npr, da nebom več rastel ali da mi kost več ne bo rastla in bo posledično krajša noga?(vijak na mestu, lomne poke ni videti)
lp
Spoštovani,
pri tovrstnih poškodbah vedno obstaja možnost, da bo rast v poškodovanem področju motena. K sreči se to zgodi zelo redko.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
stara sem 40 let. Pred 11 dnevi sem pri hoji po stopnicah navzdol spregledala zadnjo stopnico in nerodno stopila. Sprva sem mislila, da gre le za zvin levega gležnja, zato sem ga takoj hladila z vodo in imela nogo v dvignjenem položaju. Naslednji dan po poškodbi je bila nart zelo otečena. Čez 2 dni sem opravila RTG, nato pa me je 6 dni kasneje z izvidom RTG »abrupcija talusa« zdravnik napotil h kirurgu, ki je ponovno naredil RTG in tudi on ugotovil isto, abrupcijo talusa. Slike RTG nisem videla, tako da ne vem, kje točno je poškodovano, me je pa bolelo, ko mi je tipal kost na notranji strani gležnja (fibula?) proti gležnju ter ko je tipal nart nekje na sredini med levo in desno stranjo gležnja – ta del narta je tudi še nekoliko zatečen. Nekoliko ga je presenetilo, da lahko hodim – rahlo šepam. Za mavec se ni odločil. Povedal mi je, da se 6 tednov ne smem ukvarjati s športom, lahko le hodim, do bolečine, ter dodal, da moram vsaj en teden obvezno počivati z dvignjeno nogo in hlajenjem, da gleženj neha zatekati, po potrebi analgetike. Zdaj že tri dni počivam in ko počivam, je gleženj manj otečen, občasno me nekoliko boli. Sicer se zelo rada in veliko ukvarjam s športom (tek, gorsko kolesarjenje, hribi, windsurfanje), zato bi se rada čim bolje in čim hitreje pozdravila.
V vaših preteklih odgovorih sem že prebrala, da je za dvignjeno nogo pomembno, da je višje od prsnega koša in da hladilna mazila niso tako učinkovita kot kopeli v hladni vodi večkrat dnevno.
Zanima me še sledeče:
– Kaj točno pomeni abrupcija talusa?
– Nekje sem brala, da je pri zlomih talusa možno odmiranje kosti, ker ni prekrvavljena – ali je to v mojem primeru tudi možno in če, kako lahko to upočasnim oz. kakšne so posledice?
– Koliko časa bi bilo optimalno, da doma počivam? V službi sicer delam v pisarni in imam lahko nogo vodoravno, nikakor pa ne more biti višje od prsnega koša. Glede na to, da se v službo vozim 30 km daleč, ali oz. kdaj lahko vozim avto (poškodovana je leva noga)?
– Kako je z razgibavanjem – ali lahko že zdaj razgibavam gleženj ali naj z razgibavanjem začnem čez teden, dva ali tri? Verjetno bi mi tudi zdravnik lahko predpisal napotnico za fizioterapijo?
– Ali lahko telovadim, kot na primer vaje za mišice nog (gležnji pri tem niso obremenjeni), za trebušne mišice, roke itd. Telovadba verjetno izboljša prekrvavitev telesa – ali to kako vpliva na gleženj – v smislu, da je to za gleženj dobro ali slabo?
– Kako lahko še sama – poleg razgibavanja in fizioterapije – pripomorem k temu, da se bo poškodba čim prej in čim bolje pozdravila?
Vnaprej hvala za odgovore! R.