stara sem 12 let glaženj sem si pa že zlomila že pred približno sedmimi leti.stara sem bila pet let in so me starejše prijateljice peljale za sabo na kolesu kjer sem sedela zadaj v naročju ko smo se vozile pa sem noogo pomolila med šprikle-kovinske palice v kolesu bilo je veliko krvi in nisem mogla hoditil,mama me je peljala zdraviku in dobila sem gips.zdaj pa me še vsakih nekaj dni neznosno boli gleženj.kaj naj naredim???????

Svetujem pregled pri specialistu, ki bo ugotovil vzrok bolečin in ga verjetno tudi odpravil,

LP, Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Brzo:D:

Mavec bo vsaj 6 tednov, nogometa pa prej kot 6 mesecev po poškodbi ne svetujem

LP,

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Zavod Arthron

Mavec sem odstranil,pred 12 dnevi in gleženj je že razgiban,bil sem na morju kjer sem lahko plaval brez bolečin, zanima me če s tem ko ste rekli da odsvetujete nogomet odsvetujete tudi tek?

Hwala in lep pozdraw:D

Lahko pričnete s tekanjem po ravnem.

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
Leta 2008 sem zlomila levi gleženj,sledila je operacija,vstavili so plošcico in vijake,sedaj po dveh letih pa se pripravljam na odstanitev le teh.
Zanima me predvsem kako dolgo traja operacija,kakšno anastezijo bom dobila (pri prvotni operaciji sem,če se prav spomnim,sem pri prvi operaciji dobila le delno),kako dolgo bom po operaciji še morala bit v bolnišnici ter kako dolgo bom morala ,če sploh, spet hodit z berglami.
Prosim za čimprejšni odgovor ,kajti operacija je že naslednji teden 24.11.
Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in lep pozdrav.

Spoštovani.!
Pred 4 tedni sem si pri rokometu zlomil gleženj (prelom lateralnega gležnja levo v višini sindezmoze z dislokacijo)dobil sem rekonstrukcijsko ploščico in par vijakov.. drugi dan po operaciji pa mi je zdravnik rekel da sem imel še raztrgano zunanjo vez..imam dokolesnko longeto in bergle..imel pa sem sedaj že pregled kjer so mi odstranili šive vendar me niso poslali na rtg in naprej še nosim longeto..vsak dan pa si tudi dajen clexane 0,4.. zanima pa me kako dolgo bo trajalo da bom lahko spet hodil in začel nazai trenirat.?? Kako dolgo trajajo terapije?( ker mi jih je zdravnik že omenil) po kolikšnem času se odstrani ploščica?

Za odg. se vam zahvaljujem in vas prav lepo pozdravljam..
LP LUKA

Predvidoma najmanj 6 tednov od operacije, da boste lahko začeli opuščati bergle ter najmanj 3 mesece, da boste lahko začeli trenirati. Predpogoji za vrnitev v šport so odsotnost vnetnih znakov (bolečina, oteklina…), polna gibljivost poškodovanega sklepa ter zaključena osnovna mišična rehabilitacija (proprioceptivni trening, trening mišične moči in vzdržljivosti).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani !!

Danes sem imel spet pregled..otekline veš skoraj ni..odvzeli so mi longeto bergle pa še imam naprej kot ste rekli ..Zanima pa me zakaj moram ponovno 6.decembra nazai v bolnišnico da mi odstranijo trans. vijak? K čemu to pripomore?

Za odg. se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Luka

Transsindezmotični vijak je vijak, ki drži mečnico (fibulo) v pravilnem položaju na golenico (tibijo). Ko se vezi med kostmi zacelijo (običajno 6 do 8 tednov) je potrebno vijak odstraniti, saj sicer ne dovoljuje gibanja med kostmi, ki je potrebno za dosego polnega giba v zgornjem skočnem sklepu (dvigovanje in spuščanje stopala). Gre za običajen postopek pri tovrstnih zlomih.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

imam zlom medialnega in posteriornega maleola z dislokacijo.bila sem operirana,dobila longeto in imam pregled čez en teden.zanima me,zakaj noga otrdi in zakaj se vsa kri zlije navzdol po nogi,saj noga zelo pordi in postane že vijolična,seveda,ko moram vstati iti na stranišče,načeloma počivam.
je to nevarno za nogo ali normalen pojav,občutek pritiska v nogi,je namreč zame zelo moteč in takrat se prestrašim.bo to trajalo še dalj časa ali bo noga po določenem času videti ne napeta in pordela tudi,ko bom vstala in hodila z b erglami?

Vsaka poškodba sproži vnetno dogajanje. Pojav, ki ga opisujete ej seštevek vnetnih znakov. Pri poškodobah gležnja in stopala je dodatna otežujoča okoliščina nezmožnost premikanja stopala, kar onemogoči delo mečnih mišic, ki pomagajo pri vračanju krvi proti srcu.

Spremebe so torej pričakovane in trajajo bolj ali manj v celotnem teku zdravljenja z mavcem (6 tednov).

V primeru pa, da se Vam razvije močna oteklina, ki ne izzveni v ležečem položaju, priporočam takojšen pregled pri zdravniku.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

spoštovani!imam še eno vprašanje,najprej je bilo rečeno od kirurga,ki me je operiral,da bom imela longeto oz pozneje mavec 6 tednov.teden dni po operaciji mi naredijo mavec in kirurg pove,da bojo mavec prej sneli,to pa pomeni,da bom imela nogo imobilizirano 4 tedne in ne 6 tednov.lahko to slabše vpliva na nogo,ki se zdravi,ker berem na internetu,da je noga pri zlomu gležnja dejansko 6 tednov v mavcu.stara sem 33 let,je to morda razlog,da bojo prej sneli mavec?
zanima me še koliko fizioterapij je potrebnih,da bo noga zares zdrava?hvala za odgovor!

Po operativnem zdravljenju zloma gležnja uporabimo mavec (ali drugo obliko imobilizacije) v širokem razponu od tega, da ga sploh ne uporabimo do uporabe do 6 tednov od operacije. Potrebo po uporabi imobilizacije določi operater, na katerga tudi priporočam, da se z vprašanjem obrnete.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

lepo pozdravljeni. imam eno manjše vprašanje. stara sem 14 let in sem na košarkaškii tekmi padla na koleno iin sem začutila močno bolečino in sem imela občutek kot da se mi je v kolenu nekaj premaknilo. pred nekaj leti sem imela operacijo kolena ker mii je raslo divje meso. na tisti tekmi sem še večkrat padla. od takrat me večkrat zaboli v kolenu in imam občutek kot da mi nekaj manjka v kolenu. ko pa sem imela danes tekmo pa sem se začela zelo trestii in sem mislila da bom omedlela pa sem trenerju rekla da me naj zamenja. naaato sem sama odšla v garderobo da bi se mal vmirila saj sem se zelo ustrašila. kaj bi lahkobilo z mojim kolenom? že vnaprej se zavaljujem za odgovor

Priporočam pregled. Pred (ali na) pregledom bi bilo dobro opraviti rentgensko slikanje obeh kolen v AP in stranski smeri ter obeh pogačic tangencialno.

Najverjetneje gre za poškodbo sklepnega hrustanca, lahko pa, da se je tudi kaj zgodilo z vezmi pogačice in/ali z vezmi med stegnenico in golenico. Vsekakor priporočam obisk zdravnika!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

lepo pozdravljenii. samo zanima me če biii lahko biilo kaj hujšega in bi zaradi kolena mogla nehat trenirat košarko? mogoče nebii smela preveč fiizčno obremenjevati koleno’? hhvala za odgovor

Bolečina je opozorilo, da ste si naredila škodo. Obremenitve, ki sprožajo bolečino, ne priporočam. Potrebno je ugotoviti, kaj je vzrok za bolečino. Če se vzroka ne bo dalo odpraviti, potem priporočam opustitev bolečih športnih aktivnosti. Vsekakor pa najprej pregled!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

lepo pozdravljeni. kaj pa biii po vašem mnenju lahko bilo narobe? opazila sem tudi tudiii da je zatečeno,bolj toplo kot drugo koleno,ko hodiim ne stegnem nogo in boli če stegnem alii skrčim nogo. že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
tina 🙁

Lahko ste si poškodovala sklepni hrustanec, meniskusa ali kolenske vezi. Oteklina, bolečina in toplota so trije izmed sicer petih vnetnih znakov, ki kažejo na to, da se je v kolenu dogodila pomembna poškodba.
Vsekakor priporočam, da se oglasite pri zdravniku!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close