Spoštovani,

glede na opisano poko na rentgenskih posnetkih (ta pomeni zlom brez premaknitve) bi bila boljša imoblizacija (longeta, opornica ali mavec). Vsekakor pa priporočam le obremenjevanje in razgibavanje gležnja do meje, pri kateri nimate bolečin.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

zivijo sama sem imela podobne tezave a imaš morda fb ali ga pa ma hči

Pozdravljeni,

15.5. Sem imel zlom gležnja:
-leva golen in glezenj: maisonneuve zlom in zlom posteriornega maleola.
Operacija: OS s transindezmotičnim vojakom. Dobil sem longeto in nisem smel obremenjevati noge do pregleda.
16.6. Pregled: dobi elastični povoj. Hoja ob berglah s polaganjem do 15kg ne močneje. Predlog pri zdravniku za zdravilišče.
Naslednji pregled 28.7. EV.odstranitev vijaka.
Zanima me sledeče:
-Je to težek zlom?
-Fizioterapijo in terapijo dobim po odstranitvi vijaka?
-Kaj početi v tem času do odstranitve?
-Izposodil sem si stimulator za mišice in razmišljam o magnetu?
Trenutno nogo polagam na tla in jo probam kar se da razgibavati. Noga je postavljena naprej in jo zelo težko razgibavam. Jo smem ob razgibavanje rahlo vleči k sebi, s trakom oz brisačo, da jo mogoče se bolj razgibam? Koliko naj bi bila gibljiva ob naslednjem pregledu?
Koliko časa naj bi trajala rehabilitacija s tako poškodbo?

Hvala za odgovore

Pozdravljeni,

15.5. Sem imel zlom gležnja:
-leva golen in glezenj: maisonneuve zlom in zlom posteriornega maleola.
Operacija: OS s transindezmotičnim vojakom. Dobil sem longeto in nisem smel obremenjevati noge do pregleda.
16.6. Pregled: dobi elastični povoj. Hoja ob berglah s polaganjem do 15kg ne močneje. Predlog pri zdravniku za zdravilišče.
Naslednji pregled 28.7. EV.odstranitev vijaka.
Zanima me sledeče:
-Je to težek zlom?
-Fizioterapijo in terapijo dobim po odstranitvi vijaka?
-Kaj početi v tem času do odstranitve?
-Izposodil sem si stimulator za mišice in razmišljam o magnetu?
Trenutno nogo polagam na tla in jo probam kar se da razgibavati. Noga je postavljena naprej in jo zelo težko razgibavam. Jo smem ob razgibavanje rahlo vleči k sebi, s trakom oz brisačo, da jo mogoče se bolj razgibam? Koliko naj bi bila gibljiva ob naslednjem pregledu?
Koliko časa naj bi trajala rehabilitacija s tako poškodbo?

Hvala za odgovore

Spoštovani,

-Je to težek zlom? Da.
-Fizioterapijo in terapijo dobim po odstranitvi vijaka? Da.
-Kaj početi v tem času do odstranitve? Razgibavati gleženj le do meje bolečine. Vijak preprečuje predvsem dvigovanje stopala, pri spuščanju stopala ne predstavlja ovire.
-Izposodil sem si stimulator za mišice in razmišljam o magnetu? Počakajte, da Vam odstranijo vijak.
Trenutno nogo polagam na tla in jo probam kar se da razgibavati. Noga je postavljena naprej in jo zelo težko razgibavam. Jo smem ob razgibavanje rahlo vleči k sebi, s trakom oz brisačo, da jo mogoče se bolj razgibam? Koliko naj bi bila gibljiva ob naslednjem pregledu? Poskušajte doseči pravi kot med stopalom in golenjo, pri spuščanju stopala pa poskušajte kolikor gre.
Koliko časa naj bi trajala rehabilitacija s tako poškodbo? Običajno 4 do 6 mesecev.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Za magnetno terapijo sem vprašal tudi svojega operaterja, ta je rekel da lahko uporabljam. Pravi da nima nobenega vpliva na vijak…Mi lahko poveste zakaj vi pravite ne in zakaj mi je on rekel, da lahko uporabljam?operiral me je dr. Beden

Spoštovani,

zato ker ne vem, iz katere kovine so vgrajeni vijaki. Če so vijaki iz nemagnetne kovine (npr. titan), tudi sam ne vidim zadržkov.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni.
Pred 4 leti sem se poškodovala imela sem zlom gležnja,potrgane notranje vezi..Po enem letu so mi odstranili vijake in ploščico.Noga se je zelo dobro razgibala,vendar me je sedaj začelo v gležnju zelo “špikati”gleženj velikokrat oteče in je na otip zelo vroč.
Zanima me ali je normalno da me po tolikem času gleženj še boli,ali pa je to nekaj normalnega na kar naj se kar navadim,kot mi govori moja osebna zdravnica.Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav Nataša

Spoštovani,

ta pojav nikakor ni nekaj normalnega. Zelo verjetno je znak popoškodbene obrabe.

Priporočam, da opravite slikanje gležnja z magnetno resonanco in da pridete nato na pregled s posnetki.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!
6.8. sem si zlomila gleženj. Bila sem operirana in dobila dva vijaka. Imam dokolensko longeto. Na nogo naj ne bi stopila do prve kontrole 6.9. Bolečin nimam, noga mi malo zateče proti večeru. Cel dan jo imam dvignjeno z blazinami. Danes mi je zdrsnilo in sem za nekaj trenutkov obremenila zlomljeno nogo. Nisem je obremenila popolnoma, le toliko, da sem se ulovila. Ali obstaja razlog za skrb? Ali naj obvestim zdravnika? Bolečine ob dogodku nisem začutila, tudi sedaj, pol ure kasneje je videti vse ok. Hvala za odgovor.

Spoštovani,

glede na to, da niste občutila bolečine, je verjetnost, da se je kaj pomembnega poškodovalo, zelo majhna.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!
6.8. sem sli zlomila zunanji maleol. Imam dva vijaka. 4 tedne sem imela logeto, pred dvema dnevoma pa so mi namestili hodilni mavec še za tri tedne. Noge naj ne bi polno obremenjevala. Hoja ob berglah. Bojim se stopiti na ta mavec, zato kar odlašam. Ali je bolje, da še naprej ne stopam na nogo, ali da vseeno malo stopim?
Zanima me tudi sledeče: meni tale dokolenski mavec kar nekako drsi po nogi. Najprej mi je mavčar dal na nogo kot nekakšno nogavico, čez povil vato in potem čez mavčne povoje. Imam občutek, da mi mavec ne drži noge. A je to normalno, da recimo mi lezejo prsti nekako pol cm ven pa noter iz mavca, če porinem nogo. Ali pa ko vstanem, imam občutek, kot da se mi mavec zapelje dol po nogi? Jaz sem si predstavljala, da je mavec fiksno na nogi, ne pa da se mi “vozi” gor pa dol. Nisem še imela mavca, zato ne vem če Je to normalno? Hvala za odgovor!

Spoštovani,

Ali je bolje, da še naprej ne stopam na nogo, ali da vseeno malo stopim? Do preteka 6 tednov od operacije priporočam hojo z berglami BREZ obremenjevanja poškodovane okončine.

Zanima me tudi sledeče: meni tale dokolenski mavec kar nekako drsi po nogi. Najprej mi je mavčar dal na nogo kot nekakšno nogavico, čez povil vato in potem čez mavčne povoje. Imam občutek, da mi mavec ne drži noge. A je to normalno, da recimo mi lezejo prsti nekako pol cm ven pa noter iz mavca, če porinem nogo. Ali pa ko vstanem, imam občutek, kot da se mi mavec zapelje dol po nogi? Jaz sem si predstavljala, da je mavec fiksno na nogi, ne pa da se mi “vozi” gor pa dol. Nisem še imela mavca, zato ne vem če Je to normalno? Po opisu sodeč, Vam je mavec res prevelik. Priporočam, da se oglasite na predčasnem kontrolnem pregledu v ustanovi, kjer se zdravite.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni .
V petek sem si polomil gleženj dijagnoza je sledeča,izpah gležna ,zlom zunanjega maleolain pa tudi tretjega maleola ,na medialni strani je šlo klinično za rupturo deltoidnega legimenta .1/3ploščica,5xkortikalni vijak,2xspogiozni vijak
Zanima me pa sledeče. Kako resna poškodba je to in koliko časa traja okrevanje?

Spoštovani,

gre za resno poškodbo gležnja, pri kateri pride pogosto tudi do poškodbe sklepnega hrustanca. Trajne posledice so odvisne predvsem od slednjih in od dobre medsebojne namestitve kosti pri operaciji.

Polna rehabilitacija, vključno z mišično rehabilitacijo, traja običajno 4 do 6 mesecev, lahko pa se zavleče tudi od enega leta. Kolikor toliko normalno hojo po ravnem brez bergel lahko pričakujete v 2 do 3 mesecih po poškodbi in operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

zanima me, ali je mogoče mavec po zlomu gležnja (zunanji maleol) nadomestiti s kakšno samoplačniško opornico ali čem manj težkim in okornim? Počnete to na vaši kliniki?

Zdaj po treh tednih sem dobil peto na mavec (ki so ga že prej kompletirali), z njo pa si ne morem praktično nič pomagat, ker je desna noga zdaj 15cm višja od leve. V mavcu imam precej prostora in občutek, da mi mavec med hojo z vso težo visi ravno na gležnju (sicer ne boli, je pa neprijeten občutek, ki je nekoliko boljši, ko noga povsem zateče pri daljšem sprehodu).

Prijazen pozdrav!

Spoštovani,

mavec lahko nadomestite z opornico, kot sta npr. VACOped in VACOcast – http://www.oped.si/shop/vacoped/.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala lepa, gospod doktor!

Prosim.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

pred 3 meseci sem v nesreči s kolesom zlomila gleženj (Fractura malleoli lateralis ACT dex), zlom naj bi bil po besedah zdravnika lep, operacija ni bila potrebna. Namestili so mi mavec, ki sem ga nosila dobrih 6 tednov, po tem je sledila fizioterapija. Ob odstranitvi mavca je slika rentgena pokazala, da je zlom zaraščen v dobrem položaju, gleženj je bil še vedno nekoliko otečen, na nogi pa je bilo več hematomov. V nesreči sem utrpela tudi udarec v koleno, na rentgenu ni bilo prepričljivih znakov poškodbe skeleta, koleno pa je bilo sprva otečeno in boleče.
S fizioterapijo gležnja sem zaključila pred 2 tednoma, obiskovala sem jo 2krat na teden, skupaj 8 obiskov. V tem času se je noga lepo razgibala, bolečina po fizioterapiji zmanjšala, skrbi pa me oteklina gležnja (ves predel gležnja, ki je na otip vroč), ki še vedno vztraja kljub hladnim obkladkom in počitku pri katerem si nogo tudi podložim. Oteklina vztraja ves čas, od zjutraj, še preden stopim na nogo, do večera, ob obremenitvah pa se bistveno ne poveča. Nogo trenutno obremenjujem le v okviru krajših sprehodov, plavanja, vsak dan opravljam vaje za razgibavanje, ki sem jih prejela na fizioterapiji, z naslednjim tednom pa se ponovno vračam v službo. Zaradi udarca v koleno, opravljam še fizioterapijo kolena, ki jo bom zaključila v prihodnjih dneh. Zanima me:
• Ali je po tem času takšna oteklina gležnja še vedno normalna? Koliko časa lahko še pričakujem otekanje? Je bilo pri zdravljenju kaj spregledano in ali je priporočljivo opraviti še kakšne preiskave?
• V predelu gležnja imam temno obarvano kožo, a je to po zlomu normalno? Po kolikem času bo obarvanost izginila?
• Kdaj se lahko ponovno začnem ukvarjat s športom (ples, tek, pohodništvo …) in obremenim nogo v polnosti? Za enkrat mi je fizioterapevtka predlagala le plavanje in kolesarjenje, a sem že precej neučakana, saj bi se čim prej rada ponovno začela intenzivno ukvarjat s športnimi aktivnostmi kot pred poškodbo.
• Kaj lahko še sama naredim, da bo rehabilitacija hitrejša oz. bi bilo priporočljivo opraviti še dodatno fizioterapijo?

Že vnaprej hvala za odgovore in vaš čas. Lep pozdrav.

New Report

Close