lepo pozdravljeni.
danes sem obiskala zdravnika in me je napotil kr v cele k kirurgu. a to pomeni da je kj hujšega?
že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
tiina:(

samo eno vprašanje še imam. kateri so peti znaki netja? upam da nebom rabla it na kako operacijo kr drgač bo to moja 5 operacija. hvala za odgovore
tiina:(

Najprej Vas lepo pozdravljam!

Pred dobrimi petimi tedni (23.11.) sem imel zlom gležnja (notranjega in zunanjega) ter isti dan tudi operacijo, pri čemer so mi vstavili ploščico ter nekaj vijakov. Takoj po operaciji so mi dali longeto katero so mi odstranili 24.12. ter mi nogo samo povili. Od takrat naprej si tudi več ne dajem Clexane.

Zdaj pa me zanima ali je možno da sta Transsindezmotična (ne vem če sem uporabil pravi izraz) vijaka dva in če je možno da se ta vijak/a začne premikati?? Kajti imam občutek da je za par centimetrov višje ter imam občutek in videz, kot da hoče skoz kožo navzven?? Pričelo me je tudi boleti pri premikanju prstov navzgor. Stopala pa tako ali tako ne morem premikati. Ta vijak mi bodo odstranili šele 21.1.2011.
Zanima me še glede povoja, če mora biti ves čas noga povita ali jo lahko kaj odvijem, ko počivam oz. ležim. Kajti, če je noga vedno povita se koža ne celi tako lepo kot takrat ko je odvita, ali se mogoče motim??

Za odgovore se Vam že v naprej prav iskreno zahvaljujem!

Lep pozdrav
Boštjan

Transsindezmotična vijaka sta lahko dva. Lahko, da sta pričela izstopati. Priporočam takojšen pregled v ustanovi, kjer ste bil operiran.

Povoj je smilseln le v času trajanja otekline, kadar sta spodnji okončini pod nivojem prsnega koša (stoja, sedenje, hoja).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

pozdravljeni!po 4 tednih zloma gležnja,so mi odstranili mavec in do pričetka fizioterapije priporočajo mlačne kopeli za poškodovano nogo.gibljivost je zelo slaba,mečnih mišic še ne čutim tako,da je dejansko noga enaka kot je bila kar je verjetno normalno.zanima me samo kako je z inekcijami proti strjevanju krvi,v predzadnjem izvidu je pisalo naj jih jemljem do konca imobilizacije potem lahko preneham.pozabila sem kirurga vprašati,če jih je potrebno še jemati glede na to,da bo verjetno trajalo še kakšen teden ali dva,da bom kolikor toliko stopala na nogo.mi lahko odgovorite vi ali raje povprašam svojega zdravnika?
hvala za odgovor!Lp

Pozdravljeni!
3 leta in pol nazaj sem utrpela trojni zlom gležnja, vstavili so mi tudi vijake, ki pa so mi jih februarja 2010 zaradi neprekinjenih bolečin in težav odstranili. Zanima me samo nekaj. Bila sem namreč aktivna športnica pred poškodbo, 8 let sem trenirala odbojko. Zdaj pa me zanima, če je kakšna možnost da bi se vrnila na igrišče, in za kakšno opornico bi morala poskrbeti, ter če je nujen pregled pri ortopedu preden se podam v ponovno treniranje.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Lp, Nina.

Spoštovani!

24.10.2010 sem si pri rokometu zlomil gleženj (prelom lateralnega gležnja levo v višini sindezmoze z dislokacijo) dobil sem rekonstrukcijsko ploščico in par vijakov.. drugi dan po operaciji pa mi je zdravnik rekel da sem imel še raztrgano zunanjo vez..Po operaciji in med njo ni bilo nobenih zapletov v 2. operaciji pa so odstranili tudi Transsindezmotični vijak . 1. Do sedaj sem že imel kar nekaj pregledov in na vsakem izmed teh mi je zdravnik omenil terapije razen na zadnjem pregledu je rekel da te niso potrebne ali je to normalno? 2. vprašau ga sem tudi kdaj lahko začnem trenirat in iz njegovih ust ni prišlo nič samo obrnil se je in odšel (na izvidih prav tako ni omenjeno nič o nadalnjih obremenitvah) ..? 3. Zato me zanima kdaj lahko začnem trenirat?? ker je bolečina v gležnju majhna, otekline pa skorajda ni več in lahko napolno obračam gleženj moti pa me še edino ko gleženj obremenim na zunanjo stran vendar tudi do z časom zelo mineva in sedaj skorajda ne čutim nič več.. 4. Ali se naj grem sam kopat ali lahko kako doma izvajam kakšne vaje v vodi če kaj pomagajo ?

Upam da nisem preveč nadležen in se vam za odgovor vnaprej zahvaljujem ..
LP
Luka

ninatinkerbell87 :

Svetujem, da postopno pričnete trenirati brez opornice. V primeru težav svetujem pregled.

Lp Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

fuksija :
1 mesec jemanja je dovolj

lp, Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

LUKA…rokomet :

Miniti mora vsaj 6 mesecev, da boste lahko začeli trenirati. Do takrat svetujem razgibavanje, kolesarjenje, plavanje,…

Lp, Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,
v 25 tednu nosečnosti sem padla…pokasirala trojni zlom gležnja in pretrgano kito ali vez. Bila sem oprirana, dobila 2 ploščici in 11 vijakov. Zdaj okrevam doma, nogo imam le povito in ne pretirano oteklo, pesti pa me močna bolečina ko vstanem, pritisk, vroča noga. Razumem, da je mehko tkivo poškodvano, pa me vseeno zanima kako dolgo naj bi trajala ta močna bolečina. Bojim se vstati…pomaga pa večkratno predhodno spuščanje in dviganje noge.

hvala za odgovor.

Pozdravljeni..
Pred priblizno 4 meseci sem si zlomil glezenj pri Rokometu..do zdaj sem biu ze 2 x operiran dobil sem rekonstrukcijsko ploscico in par vijakov enega pa so mi odstranili (transsmeodicni oz. Nekaj takega) vijak.. Pocasi sem zaceu bezat ker me glezenj vec ni bolel in ni biu otecen razen ahilova tetiva ki je otteceno.. 2 tedna je bilo vse ok ko sem bezau z opornico in mazau sem si z turbo gelom..sedaj pa me boli na zgornji strani ploscice oz. Tam kot se ploscica konca..ko se z rokoj primem me zaboli ni pa prisotne nobene otekline na tem mestu..kaj je tukaj narobe saj sem imel zlom koliko sem videl na slikah na spodnji polovici ploscice tam me pa cisto nic ne boli..????

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam

Zlom več ne boli, ko se zaceli. Bolečino verjetno povzroča neko draženje – sama plošča, vneto tkivo,….. V primeru večjih težav se pokažite operaterju.

LP,

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

belaava:

Take bolečine so normalne in bodo postopoma izzvenele. Svetujem počitek z nogo v višjem položaju in hlajenje z ledom. Najhuje je prva 2 tedna.
LP
Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!

Pred osmimi tedni sem zlomila desni lateralni maleol (brez dislokacije). Po štirih tednih nehodilnega mavca, sem dobila hodilnega (obremenjevanje noge do 10kg). Na izvid je specialist napisal, da bo čez 14 dni ocena mavca in predvideno polovično obremenjevanje noge (zlom se lepo celi). Naslednjo kontrolo je izvajal drug specialist (odstranitev mavca, zlom se lepo celi). Naročil mi je, da 5 tednov (do naslednje kontrole) nogo še vedno lahko obremenim le do 15-20kg.
Glede na to, da nimam nikakršnih bolečin v gležnju (tudi na pritisk) že od četrtega tedna, ko so mi prvič odstranili mavec in glede na to, da je prvi specialist predvidel polovično obremenjevanje me zanima, ali lahko nogo obremenjujem vsaj s polovico teže? Gleženj imam že precej dobro razgiban (razgibujem sama, brez fizioterapije), je pa konstantno srednje otečen, zato si ga vsaj 2x na dan hladim.

Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Zlom gležnja je po 6-tih tednih običajno toliko zaceljen, da prenese previdno obremenjevanje. Sam priporočam hojo z obremenjevanjem gležnja do bolečine, dokler je potrebno z berglami, nato pa brez njih.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

Dne 3.9.11, sem si zlomil gleženj na nogometni tekmi. Bil sem sprejet v bolnišnico zaradi bimaleolarnega zloma levega gležnja, katerega so mi takoj operirali, in dobil nekaj vijakov, podložk, žičnih zank…
Diagnoza: Fractura bimalleolaris cruris sin

Kot sem malo pobrskal po prejšnjih zapisih na strani, sem opazil, da so večini nogo nato imobilizirali, pri meni pa se to ni zgodilo. Namreč po operaciji sem imel gleženj le povit s povojem, katerega sem nato na 2-3 dni menjal, ter po 10 dneh odstranl šive. Glježen imam še nekoliko otečen. Ali je to pravilno da mi nikakor niso imobilizirali gležnja?
Zaenkrat lahko samo malo z gležnjem razgibavam gor in dol, ostalo ne smem.
Dne 5.10. imam prvo kontrolo v kirurški ambulanti, kaj lahko pričakujem?
O možnosto odstranitve vijakov mi še niso nič rekli, je to ob pregledu ali kako?

Ker nogomet treniram že več kot 10 let, me seveda zanima tudi kako kaže z igranjem po saniranju poškodbe?

Se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,

Uporaba imobilizacije po učvrstitvi (osteosintezi) zloma gležnja ni nujna. Običajno jo uporabljamo za vzdrževanje pravilnega položaja gležnja prve dni po operaciji, ali pa daljši čas, če gre za hkratno poškodbo vezi ali pa slabo kvaliteto kosti (slabši oprijem vijakov).

Odstranitev vijakov ni nujna, jih pa pri mlajših običajno odstranjujemo 1 do 2 leti po učvrstitvi.

Na prvi kontroli lahko pričakujete rentgensko slikanje in nadaljne napotke.

Če pri zlomu ni prišlo do pomembnih poškodb sklepnega hrustanca zgornjega skočnega sklepa in če so kosti nameščene v dobrem (anatomskem) položaju, lahko pričakujete vrnitev v polne športne obremenitve.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

lep pozdrav,

v ponedeljek,14.11. sem si ob padcu zlomila podkolenico in mecnico.
operacijo so pravili takoj in mi vstavili nekaksno kovinsko cev in vijake (mislim da 4)
30.11. imam prvo kontrolo. zanima me v koliksnem casu lahko pricakujem spet ponovno “uporabo” noge,saj je zaenkrat ne smem uporabljati niti malo,ker mi je niso imbolizirali. ceprav mislim da bi z longeto ali gipsom lazje hodila,ker sem z berglami res prava neroda.
zaenkrat so mi svetovali gibanje gleznja in kolena in obhladke.
poskusam se drzati vseh teh navodil.

ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Obremenjevanje je odvisno od tipa zloma. Če gre za enostaven dvodelen stabilen zlom, priporočamo običajno že takoj po takšni operaciji hojo z berglami z obremenjevanjem poškodovane okončine do bolečine, če je zlom večdelen in nestabilen pa priporočamo vsaj 6 tednov hojo brez obremenjevanja. Opustitev bergel je mogoča, ko je zlom zaceljen – predvidoma vsaj 3 mesece po operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close