Zlom gležnja
Spoštovani,
pred dobrimi tremi tedni sem imel bimaleoarni zlom gležnja z izpahom (stopalo se mi je zarotiralo cca. 45 stopinj navzven). Operiran sem bil naslednji dan (prezasedenost v tistih dneh – led, ki je tudi mene “dobil”) in dobil ploščico in 7 vijakov. Imel sem tudi longeto, ki so mi jo po treh tednih na prvem pregledu odstranili. Izvid po zadnjem pregledu pravi, da je položaj gležnja dober, v AP projekciji so se frakturne poke že praktično zabrisale, na stranski projekciji je še videti poko ter manjši fragment v predelu 3. maleola. Položaj maleoarnih vilic je dober.
Trenutno sem začel hoditi na fizioterapijo in razgibavam gleženj, čeprav je gibljivost še precej omejena (a se vidi izboljšanje praktično na “dnevni” osnovi odkar sem začel nogo premikati). Nogo še ne smem obremenjevati (oz. fizioterapevtka pravi ne več kot 10 kg, v izvidu piše naj jo še ne obremenjujem, ampak le polagam na tla). Neke hude zatečenosti nimam (kar čudi tudi fizioterapevtke), no zvečer je malo bolj, zjutraj pa prav nič pretirano.
Zanima me, ali lahko (je dobro, ni dobro) grem na plavanje v plavalni (hladni) bazen (npr. Tivoli), saj bi mi nekaj “miganja” dobro delo, mislim da bi to tudi nekoliko pomagalo pri razgibavanju.
Glede na izvid, kaj pomeni tisti “manjši fragment” – kot si to laično razlagam, je v sklepu (?) ostal košček odlomljene kosti, ki bi zdaj (lahko) “ribal” po sklepu. Kako je s tem in kakšni so običajni postopki?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Gregor
Spoštovani,
zanima me, ali lahko (je dobro, ni dobro) grem na plavanje v plavalni (hladni) bazen (npr. Tivoli), saj bi mi nekaj “miganja” dobro delo, mislim da bi to tudi nekoliko pomagalo pri razgibavanju. Z obiskom bazena priporočam počakati dokler ne boste opustili bergel (običajno vsaj 6 tednov od operacije). Dokler bo gleženj otekal (običajno okrog 3 mesece od poškodbe) odsvetujem kopanje v vodi toplejši od 30 stopinj Celzija (plavalni bazeni, kot je tudi Tivoli, so v redu).
Glede na izvid, kaj pomeni tisti “manjši fragment” – kot si to laično razlagam, je v sklepu (?) ostal košček odlomljene kosti, ki bi zdaj (lahko) “ribal” po sklepu. Kako je s tem in kakšni so običajni postopki? Glede na opis gre zelo verjetno za manjši odkrhek zadnjega roba končnega dela golenice (3. gleženj), ki se zaceli sam in običajno ne dela težav.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni! Decembra sem padla in si zlomila zunanji in notranji glezenj ter nalomila golenico! Potreben je bil op. poseg, pri katerem so mi glezenj sanirali z vijaki. Za 6 tednov po op. posegu imam predpisano longeto. Imam tudi transsindezmoticni vijak, za katerega mi je operater rekel, da se ga odstrani 2meseca po op. Zanima me kaj sledi po odstranitvi longete in ali so potrebne fizioterapije? Glezenj je otecen in na dotik bolec.
Hvala
Lep pozdrav!
Eva
Spoštovana,
s fizioterapijo boste zelo verjetno boste začela po odstranitvi transsindezmotičnega vijaka. Po odstranitvi longete boste postopoma opustila bergle. Kolikor toliko normalno stanje gležnja pričakujte po preteku 3 mesecev od prve operacije.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lepo pozdravljeni!
Imam še eno povsem praktično vprašanje glede hoje z berglami:
v ponedeljek grem v zdravilišče (Dolenjske toplice) in skrbi me kombinacija bergel in vode, saj moje bergle (“standardne” sive, z gumo spodaj) zelo drsijo, če je površina gladka in mokra (zdravstveni dom, kamor hodim na fizioterapijo).
Je kakšna “finta”, kako bi se dalo povečati stabilnost? (vem, da čudežev ne morem pričakovati, ampak trenutna kombinacija je prav “ubijalska”)
Razmišljal sem o tem, da bi gumijaste čepe “oblekel” s tkanino, kot je brisača – zdi se mi namreč, da je največji problem ravno v tem, ko se oprem na bergle in nadtlak pod gumijastim čepom na eni od strani spodnese berglo.
LP in hvala za odgovor,
Gregor
Spoštovani,
ne poznam “finte”. Kombinacija je res ubijalska. Poskusite še z vprašanjem na forumu ARTHRON – fizioterapija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
1.decembra 2012 sem zlomila gleženj (trimaleolarni). V bolnišnici so me operirali, vstavili ploščice in vijake, dali longeto, katero sem lahko ponoči snela. Od 8.1., sem imela prvi pregled po operaciji. Longete ne nosim več, rane so se mi zelo lepo zacelile in tudi kost se celi. Kirurg me je napotil na fizioterapijo, ki jo obiskujem 3x tedensko po dobrih 15 minut (oddaljenost ZD je 20 km v obe smeri). To so skupinske vaje v telovadnici. Prvih 14 dni po pregledu sem lahko nogo obremenila do 20 kg, zdaj že 30. Tega se držim. Noga me ne boli že od same operacije, mi pa gležen zelo zelo oteče čez dan, tako da zvečer skoraj ne morem delati vaj, zjutraj pa oteklina skoraj izgine. Oteklina tudi srbi. Ko sedim, čez dan kar pogosto, imam nogo vedno vodoravno (na stolu z blazino). Ali je premalo dvignjena? Doma pripravljam še hladne kopeli, ki na nogo delujejo zelo blagodejno. In še to me zanima; ali za gleženj lahko uporabim kakšno hladilno mazilo? Dopolnila sem že šestdeset let.
V pričakovanju Vašega odgovora lep pozdrav.
Spoštovana,
pomembno je, da imate v mirovanju (če ne hodite) poškodovani gleženj nameščen višje od prsnega koša, kar je v primeru sedenja težko doseči. Priporočam, da se v mirovanju uležete in si nogo podložite toliko, da bo 20 cm nad nivojem prsnega koša. Priporočam tudi kopeli gležnja v hladni vodi večkrat dnevno. Hladilan mazila niso tako učinkovita, jih pa lahko uporabite (ali pa protibrazgotinska mazila) za zmanjšanje brazgotin.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
V oktobru 2012 sem si zvila gleženj. Diagnoza je bila izvin in nateg skočnega sklepa.
Sedaj po 4 mesecih bolečina še ni minila zato sem šla ponovno na pregled in sem opravila uz gležnja.Izvid je sledeči:
-Suspektna koničasta abrupcija kortikalnega dela medialnega maleola tik ob tetivi m.tibialis posterior
-minimalno natrganje sprednjega tibiofibularnega ligamenta
– Lažje strukturne spremembe medialnega in lateralnega ligamentarnega aparata gležnja.
Prosim vas za razlago izvida in kaj sledi.
Hvala in LP
Spoštovana,
priporočam slikanje gležnja z magnetno resonanco (MR), saj lahko ultrazvok prikaže le površinske strukture gležnja. Nato priporočam pregled s posnetki MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
zloma na UZ posnetku ne vidim jasno.
Magnetne resonance ne opravljamo, jo pa vsekakor priporočam, saj menim, da bo dala bistvene podatke za odločitev o načinu nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
operacija traja 1/2 do 1 uro, v bolnišnici ste od 0 do 3 dni, normalna hoja v 2 do 6 tednih.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
mravljinčenje je zelo veretno povezano z otekanjem, ki je običajno prisotno vsaj 3 mesece.
Odstranitev ploščice in vijakov ni nujna. Priporočam jo le v primeru težav, ki bi bile povezano s ploščico in/ali vijaki, vendar ne prej kot 1 leto po operaciji.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Jaz sem si pri ogrevanju pred nogometno tekmo nerodno stopil in si zlomil kost nad gležnjem ter si pretrgal vezi v gležnju. Imel sem operacijo še na isti dan poškodbe kjer sem dobil vijake ali ploščice ter nekaj šivov. Rekli so mi da gležnja nesmem obremenjevat ter da moram dva meseca hodit z berglami. Zanima pa me po kolikšnem času se lahko znova ukvarjam s športom in kdaj približno lahko znova stopam na gleženj (v vprašanju je leva noga)? Pa tudi ali lahko pred dvemi meseci opustim hojo z berglami?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
priporočam, da se dosledno držite navodil vašega kirurga, ki lahko najbolj oceni najustrezneše ravnanje po operaciji!
Polne športne obremenitve lahko po tovrstnih poškodbah pričakujete po preteku 3 do 6 mesecev od poškodbe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
24.1.13 sem si zlomila levi gleženj ( fractura maleoli). Po 8 tednih so mi odstranili mavec, operacija ni bila potrebna. Kar me zanima pa je, kako si lahko sama razgibavam nogo, dokler ne bom imela fizioterapije. Zdravnik mi je priporočil razgibavanje, previdno hojo brez skokov, zdaj pa ne vem kako bi se tega lotila. Zdaj še noge sploh ne upam obremenjevati, uporabljam bergle. Zanima pa me tudi, kako bo glede službe- imam tako kjer več ur skupaj stojim. Bo to kaj vplivalo na gleženj?