Zlom gležnja
Spoštovani,
pred petimi meseci sem si pri igranju košarke zlomil gleženj (počen zunanji maleol). Kost se je zacelila brez posebnosti, po odstranitvi mavca sem gležnju razmeroma hitro povrnil skoraj popolno gibljivost in si okrepil mišice noge. Po navodilu zdravnika sem se cca. en mesec po odstranitvi mavca začel ponovno ukvarjati z zmerno športno aktivnostjo (hoja, tek). Kljub opisanemu mi na zunanji strani sklepa vse do danes ostaja prisotna rahla zateklina (velikost le-te že nekaj mesecev ostaja enaka), zunanji del sklepa ostaja tudi rahlo boleč na dotik, gibljivost pa ni povsem 100% (domnevam da zaradi zatekline).
Glede na dejstvo, da zateklina še ni povsem izginila, me zanima, ali je to po tako dolgem obdobju normalno? Zanima me tudi, ali športna aktivnost (tek) pri opisanem stanju škodi?
Ko bo sklep dokončno rehabilitiran bi se želel ponovno začeti ukvarjati s košarko, zato me zanima, ali se je pri tem pametno posluževati raznih bandaž ali ne?
Zahvaljujem se vam za odgovore!
Takšno stanje ni običajno. Najpogostejša vzroka za težave, ki jih navajate, sta vnetje sklepne ovojnica in/ali poškodba sklepnega hrustanca.
Priporočam slikanje gležnja z magnento resonanco in pregled s posnetki ter izvidom.
Dokler se ne bo razčistilo, kaj je vzrok otekanju in bolečini, odsvetujem velike in sunkovite obremenitve poškodovanega gležnja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni, pred kratkim ( 10 dni nazaj ) doživel zlom zunanjega maleola in dobil nepohodno longeto ( mavec ob straneh in po podplatu, počez pa navadni povoj, ), zanima pa me, ker sem imel danes kontrolo in me je zdravnik vprašal, če sem longeto kaj snemal dol – sicer je nisem in tudi vprašanje je bilo očitno nepovezano s samimi izvidi – ali longeto smem sneti, da bi si recimo umil nogo, namazal gleženj s kakšnim gelom itd.? ali je še prezgodaj zaradi celjenja kosti? Po sredini noge imam samo povoj, tako, da bi nogo verjetno lahko dobil ven. In ali bo po 3 tednih kolikor sem dobil podaljšano tole longeto, sledila tudi pohodna ali pa bom že lahko brez ?
Najlepša hvala za vaše odgovore.
Lep pozdrav, obupani športnik
Longete ne odstranjujte, dokler vam tega izrecno ne bodo dovolili! V nasprotnem lahko povečate možnosti premaknitve zloma in potrebo po operaciji. Običajno dajemo pri zlomih gležnja 3 tedne imobilizacijo, ki ne dopušča obremenjevanja, nato pa še tri tedne takšno, ki obremenjevanje dopušča.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Dne 2.1.12 sem si zlomila gleženj. Diagnoza: zlom lateralnega maleola brez večjega premika
Dobila sem dokolenski nehodilni mavec.
Ker nisem dobila nakakršnih informacij glede tega koliko časa bom imela mavec vas prosim za vaše mnenje. Ali bom imela ves čas nehodilni mavec? Na kontrolni pregled so me namreč naročili že 11.1.2012.
Po kolikem času od odstranitve mavca pa je možno pričeti spet z lažjo hojo v hribe?
Za vaše odgovore se že v naprej zahvaljujem.
Ali bom imela ves čas nehodilni mavec? Zelo verjetno 3 tedne nehodilnega in še tre tedne hodilnega.
Po kolikem času od odstranitve mavca pa je možno pričeti spet z lažjo hojo v hribe? Približno 3 mesece.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred sedmimi tedni sem si zlomila desni gleženj /FRACTURA MALLEOLILAT.DEX.SUSP./
Ko so mi po šestih tednih odstranili mavec, imam gleženj močno otečen , bolečina je prisotna in ne morem prepogniti stopala. Zanima me ali je oteklina normalno stanje po zlomu gležnja. Naj povem, da mi tudi čez noč oteklina ne izgine oz. zelo malo. Ne vem ali naj še malo počakam ali naj grem nazaj glede na to da je od tega ko so mi odstranili mavec šele en teden. Tudi nobenih fizioterapij mi niso predpisali oz. so mi priporočali kopanje v slani vodi doma v banji. Me pa zelo skrbi , da ni kaj fejst narobe in ali je oteklina lahko nevarna.
Oprostite za malo zmedeno vsebino sem zelo prestrašena.
Prosim vas za hiter odgovor in vas lepo pozdravljam!
Oteklina po zlomu v področju gležnja običajno traja vsaj 3 mesece od zloma.
Ob pomoči fizioterapevta lahko dosežete normalno funkcijo gležnja bistveno hitreje
Lep pozdrav,
Iztok Pilih.
Pozdravljeni!
Star sem 21 let..Pred 1 letom in 3 meseci sem si pri rokometu zlomil gleženj..zunanji meleol vstavili so mi ploščico in par vijakov..pred 12 dnevi pa so mi odstranili vijake in ploščico in mi na viziti tudi povedali da je kost dobro zaceljena.. včeraj pa so mi pri osebnem zdravniku odstranili tudi šive..rana je zaceljena..bolečin v gležnju ni in je dobro gibljiv brez bolečin..včasih pa opazim da me boli ta zunanja kost(meleol) tam kjer se ob strani konča v smeri proti kolenu in je tudi bolj izbočena kot na drugi nogi pokazal sem tudi osebnemu zdravniku in mi je rekel da se verjetno od spodaj nabira kri in kost potiska navzven..pa me zanima ali bo to minilo z časom ali pa je treba potrebno kaj storiti? saj lahko že normalno hodim..kdaj bom pa lahko nadaljeval z športnimi aktivnostmi?
LP
Izlito kri telo običajno razgradi in posrka, redko je potreben operativni poseg. POSTOPEN prehod na športne obremenitve priporočam po preteku 6 tednov od operacije. Predpogoji so: polna gibljivost, brez otekline in brez bolečine!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred dvema mesecoma sem imela trivialni zlom gleznja. En mesec sem imela mavec in takoj, ko smo ga odstranili sem lahko hodila, ne da bi cutila bolecine v gleznju. Glezenj je se vedno kar precej zatecen in ni gibljiv tako kot pred poskodbo. Pregled imam sele 16.5 zato me zanima, ce bi bilo pametno, ze pred pregledom se usesti nazaj na konja in trenirati?
Lp.
Ne dokler traja oteklina in ne dosežete polne gibljivosti gležnja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
30. 5. sem si pri padcu po stopnicah poškodoval levi gleženj (zlom zunanjega meleola). Dva tedna sem imel nehodilni gips in tri tedne hodilnega. Sedaj sem že dva tedna brez, teden dni dem bil na morju, v vodi sem prizadeti gleženj razgibaval, z njim sem lahko delal kar sem hotel.
Pri hoji pa me še vedno kar boli, najbolj pa me skrbi (močno) zatekanje noge. Zateče mi predel ob ahilovi tetivi, cel nart in delno tudi prsti. Če počivam in ponoči oteklina skoraj povsem izgine. Zanima me, če je zatekanje normalno in kaj lahko sam naredim, da bo otoklina čim prej izzvenela?
Sedaj nogo trikrat dnevo razgibavam v mlačni slani vodi.
In še, ali lahko kolesari?
Lep pozdravljeni in hvala za odgovor.
Otekanje po zlomu gležnja se običajno pojavlja vsaj 3 mesece. V tem času priporočam razgibavanje v HLADNI vodi, v mirovanju pa višji položaj poškodovane okončine od prsnega koša.
Predvsem odsvetujem dolgotrajno sedenje in stojo!
Kolesarjenje je priporočljivo.
Če bodo težave vztrajale (otekanje, bolečine) več kot 3 mesece od poškodbe, priporočam pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
30.9.2012 sem ob kratki omedlevici zlomila gleženj (fraktura zunanjega maleola). Dobila sem dokolenčni mavec, operacija ni bila potrebna. Noga me ni bolela niti zatekala. Po prvi kontroli je bil gleženj v anatomskem položaju in so mi rekli da lahko postopoma začnem obremenjevati nogo. Vse brez problemov in bolečin v gležnju, občasno me je le bolelo na levi strani kolena (predvidevam vezi). Mavec so mi odstranili 13.11.2012, in predpisali fizioterapijo (razgibavanje, krio in uz-elektro), ter postopno opuščanje bergel. Glede na to, da me gleženj ni bolel, sem po parih dneh že hodila brez bergel. Pri razgibavanju pa so me začele boleti vezi v nartu med drugim in tretjim prstom in gležnju. Nart in gleženj mi otekata, običajno je zvečer oteklina večja. Zjutraj se oteklina umiri, bolečina pa je vseskozi prisotna in moteča pri razgibavanju. Predvsem je hoja po stopnicah navzdol problematična.
Prosim vas za mnenje, ali je bolečina v nartu (morda vnetje vezi) običajna spremljevalka tovrstnih poškodb in koliko časa traja, da mine? Kaj lahko pomaga, poleg ledu, pri umirjanju bolečine in otekline.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana,
po zlomu gležnja otekanje in bolečine pogosto trajajo 3 mesece. Večja oteklina, ki jo opisujete v zadnjem času, je lahko posledica tega, da ste sedaj dlje časa pokonci. V času otekanja odsvetujem dolgotrajno hojo, stojo in sedenje. Če ste pri miru, dvignite poškodovano okončino nad nivo prsnega koša.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred nekaj več kot mesecem dni sem pri padcu utrpela bimaleolarni luksantni zlom levega gležnja. Ob kontroli v bolnišnici so mi v januarju določili datum odstranitve vijaka, do takrat pa hojo z berglami v strogi razbremenitvi in fizioterapije. Zanima me, koliko časa po odstranitvi vijaka še ne bom smela obremeniti noge (t.j. hoditi brez bergel)?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Spoštovani,
zelo verjetno boste lahko začel gleženj obremenjevati neposredno po odstranitvi vijaka.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih