Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo
Spoštovani g. Pušenjak,
Na vas se obračam, ker bi želela, da mi po domače pretolmačite prejete izvide. V začetku leta, ravno ko je udarila korona sem imela nujen pregled na UKC MB, ker je ginekolog sumil na endometriozo. Zaradi korone je bil ginekološki oddelek zaprt in totalna zmešnjava in ker sem imela napotnico pod nujno so me bili primorani sprejeti. Pregledala me je nato gospodična iz oddelka, kjer opravljajo mamografijo. Torej, izvidi so sledeči:
Uterus je v AVF, meri 82,5×34,8×52,3 mm.
Cerviks je s tanko sluznico, brez izrastkov, brez posebnosti.
Korpus je primerne oblike.
Miometrij je homogen.
Endometrij je zadebeljen do 8,6 mm, ostro začrtan, ehografsko bp.
Desni jajčnik je endometriotično spremenjen, meri 39,8×40,6 mm.
Levi jajčnik leži pod uterusom, prav tako endometriotično spremenjen, meri 39,5×57,8 mm.
v CD ni proste tekočine.
Diagnoza: Endometriosis ovarii bill.
Zanima me ali so izvidi v mejah normale ali me mora karkoli skrbeti? Zdravnica je rekla, da v kolikor po preteku enega leta ne bo prišlo do zanositve morava obiskati ambulanto za neplodnost do takrat pa naj poskušava – do zdaj je minilo 7 mesecev. Naj še omenim, da imam cikluse v povprečju na 28 dni, trajanje menstruacije je nekje 4 dni, 2-3 dni prej se mi pojavi temno rjava gosta krvavitev – je to normalno? Kot zaščito sem uporabljala 2x po 3 leta maternični vložek Jaydess. Stara sem 28 let.
Hvala za odgovore in lep dan vam želim,
Anita.
Spoštovani,
no, UZ izvid ni normalen, če se zaključuje z ugotovitvijo, da “sta oba jajčnika endometriotično spremenjena”, prav tako opisani ni primeren odziv. Če napišeš A, moraš predvideti tudi B in pri sumu na endometriozo, je diagnostika v nadaljevanju potem bodisi dodatno slikovna (npr. MR in/ali CT) ali pa invazivna (laparoskopija). Znano je, da je ob UZ evidentni endometriozi pričakovano pomembno zmanjšana uspešnost zanositve, zato je odlašanje z diagnostiko in morebitnim zdravljenjem na čas čez 1 leto v nasprotju z načeli stroke. Leto dni odloga bi lahko upravičili, če bi z običajno diagnostiko (UZ, klinični pregled) ne našli nič oprijemljivega.
Pozdravljeni!
Pišem prvič zato nisem prepričana če pišem v čisto pravilni forum.
Obiskujem kliniko za neplodnost ker izvidov krvi in spermiograma še nimam žal kaj podrobnega ne morem še vprašati.
Na kliniko sem bila napotena zaradi miomov ki so mi jih našli poleg tega da že leto in še mal ne moreva zanositi. Te sem podedovala po babici in mami s tem da so se meni hitreje pojavili. Iz izkušenj mame vem da se da zanositi in donositi z miomi. Predvidevam pa da če nama še ni uspelo je lahko problem hormonov ali semen ampak kot rečeno teh izvidov še ni.
Imam izvid UZ če mi lahko obrazložite prosim če so kakšne posebnosti ker se ne spoznam a endometrij je kaj povezan z endometriozo slučajno?:
Uterus v AVF 93x48x54 mm
Cerviks ehografsko b.p. s tanko sluznico.
Miometrij nehomogen, vidni št. miomi.
V zadnji steni nad NMU viden intramuralni miom 21 x 27 mm. Poleg njega, proti fundusu še en manjši 21 x 17 mm nato večji subserozni miom v sprednji steni proti desni lateralni strani velikosti 55 x 47 mm. Poleg njega še manjši 13x 11mm, od fundusa nekoliko proti NMU manjši 8x6mm.
Endometrij 11mm, C-D.
Desni ovarij na tipičnem mestu, 35x15mm, AFC 6
Levi ovarij na tipičnem mestu, 25x21mm, AFC 11
Mobilnost organov ustrezna.
3D: oblika kavuma težko vidna zaradi številnih miomov, tako da si kavuma jasno ne prikažem. Sicer ni vidnih jasnih nepravilnosti.
Imam pa eno veliko vprašanje ki me bega in zato sem se odločila pisati. Namreč zanima me ob morebitnih slabih izvidih če lahko grem v postopek umetne oploditve brez predhodne operacije miomov ker želim prvega otroka roditi brez predhodnih posegov, rezov v maternico in po prvem otroku sem pripravljena nekako se podati na operacijsko prej pa si res ne želim predvsem ker imam strah pred narkozo ki je ne prenašam najbolje. Je operacija res boljše za zanositev in se res po njej 6 mesecev mora okrevati in ne se ne sme zanositi? Menite da bo konzilij zahteval operacijo ali ustrežejo mogoče željam?
Resnično se vam zahvaljujem za vaš odgovor ter vas lepo pozdravljam,
Sandra, 28 let
Spoštovani,
o tem ali bi bila smiselna operacija pred prvo nosečnostjo oziroma pred morebitnim postopkom OBMP iz zapisanega težko rečem. Če ni nobenega “submukoznega mioma” (v zapisu ga ne omenjajo, omenjajo pa slabo preglednost maternične votline, kar lahko pomeni, da se tudi kak submukozni miom lahko spregleda), potem zanositev niti donositev ne bi smela biti odvisna od prisotnosti miomov. Se pa miomi v nosečnosti lahko včasih tudi precej povečajo pod vplivom nosečnostnih hormonov, ampak se lahko ob tem pojavijo tudi novi po morebitni operaciji, tako da tudi operacija ni zagotovilo, da miomov ne bo več. Če bi se podali v operacijo, pa bi vsekakor bilo zelo priporočljivo z nosečnostjo počakati vsaj 6 mesecev, da se celovitost maternične stene vzpostavi vsaj približno nazaj na izhodiščno raven pred operacijo. Vsekakor bo za kaj več potrebna kompletna obravnava, vključno s spermiogramom pri partnerju.
Pozdravljeni dr.Pušenjak
Sem v 14.tednu nosečnosti, stara sem 26 let.
Prejšni teden sem imela 2 dni oranžni izcedek, izcedek se nato 3 dni ni pojavil in se je pojavil ponovno ta teden v ponedeljek, bil pa je svetlo rjave barve.
Bila sem na pregledu v urgentni ginekološki ambulanti, kjer so mi postavili diagnozo Ab. imminens oz.grozeči splav.
Spodaj, vam prilagam izvid in vas prosim za razlago in vaše mnenje.
ABDOMEN: v nivoju prsnega koša, palpatorno mehak, neboleč, defansa ni. Patoloških rezistec ne tipam. Ingvinalno brez posebnosti. Ledveni poklep neboleč.
STATUS GYN: Zunanje genitalije in vagina so brez posebnosti. V nožnici ni krvi ali patološkega izcedka. Izcedka ali krvavitve iz uterusa ne vidim. Porcija je gladka in brez posebnosti. Uterus je v AVF, velikost ustreza višini nosečnosti, je mehak, gladek, premakljiv in neboleč. Adneksalno ne tipam patoloških sprememb. Parametriji in adneksi so gladki in neboleči.
VUZ: Uterus je v AVF, gladkih zunanjih kontur, miometrij homogen, v maternični votlini je viden 1 vitalen plod s prisotnimi plodovnimi srčnimi utripi, posebnosti ne vidim. Placenta do NMU,bp.
Adneksalno ne vidim patoloških sprememb. V CD ni proste tekočine.
DIAGNOZA: Ab. imminens
MNENJE: Ab. imminens. Izdam e-Rp za Dabroston 3 tbl na dan in Buscopan, ki naj ga jemlje ob krčih do 3 tbl na dan. Non potest. Svetujemo počitek, ležanje, dobro hidracijo, Mg. Kontrola pri izbranem ginekologu po dogovoru z njim. V primeru močnejše krvavitve iz nožnice, hudih bolečin v spodnjem delu trebuha, povišane telesne temperature takoj kontrola pri nas v urgentni ginekološki ambulanti.
Prosim za Vaše mnenje in najlepša hvala za odgovor, lepo Vas pozdravljam.
Spoštovani,
v bistvu sem podobne situacije komentiral že ničkolikokrat. Zgodba je tipična: nosečnica zakrvavi, pri pregledu pa ugotovimo normalen, živ plod in ne najdemo izvora krvavitvi. Objektivno torej ni nič narobe, ampak ker nosečnica poroča o krvavitvi, stanje označimo za “grozeči splav” ali “Ab. imminens”. Do sem vse v redu. Ampak tu se ne ustavimo. Namesto, da bi nosečnici na kratko pojasnili, da ne vemo, kaj konkretno pri njej pomeni krvavitev, niti ne vemo od kje in zakaj krvavi, ter, da nobena terapija niti ne pomaga še manj prepreči splav, če se ta ima zgoditi, ji predpišemo razna zdravila, od katerih prav nobeno nima dokazanega učinka, pa na podoben način “zdravimo” že preko 40 let. Če v tem času ni bilo mogoče dokazati učinka pri milijonih nosečnic po svetu, potem res ne vem, zakaj takšno zdravljenje še uporabljamo. Torej je popolnoma vseeno ali boste uporabljali Dabroston in Buscopan ali pa ne.
pri 14 tednih to ne pomeni nič, je pa to lahko razlog za krvavitev, ampak če je, zaradi tega ne bo prišlo do splava. Pomen takšna informacija dobi šele po 28 tednu, do takrat pa se 95% takšnih placent odmakne od ustja.
Spoštovani!
Že približno eno leto se z možem trudiva, da bi zanosila. Konec maja se nama je želja uresničila, vendar se je nosečnost končala z missed abortion v 10. tednu (velikost ploda 6t5d).
Po 1. redni menstruaciji, po SS je UZ pregled pokazal, da imam čisto sluznico, vendar je na enem jajčniku ginekologinja videla cisto, zato me je naročila na kontrolo čez 2 cikla, če prej ne bi zanosila. Zanosila nisem, bila pa sem na kontroli, kjer mi je povedala, da ciste ni več, sluznica je v redu, vendar pa je posumila na srčasto maternico. Ko je pregledala kartoteko, je opazila, da je na prvem pregledu (skoraj 10 let nazaj) zapisala septum pod vprašaj. Če prav razumem, je že takrat posumila na pregrado.
Ker sem bila zdaj ravno po menstruaciji, se menda anomalij ne vidi. Dobila sem napotnico za pregled, kjer so me naročili cca. 1 teden po pričakovani ovulaciji.
Sledijo moja vprašanja.
Zanima me, kaj bi za pregled pomenilo, če v tem ciklu slučajno zanosim. Razumela sem, kot da v tem primeru ne bodo videli morebitnih anomalij maternice, česar ne razumem povsem, saj bi takrat teoretično še niti ne prišlo do ugnezditve.
Ali v primeru zanositve res ne bi mogli uspešno opraviti pregleda in zakaj?
Ali mi svetujete, da v tem ciklu zato uporabim zaščito?
Glede na morebitne zaplete sem si vzela čas in raziskovala mnenja o omenjenih anomalijah.
Imam prav, če sklepam, da večina ginekologov srčaste ali dvoroge maternice ne smatra kot težavo pri zanositvi in nosečnosti. Zasledila sem sicer, da je možen prezgoden porod, CR ali napačna lega otroka, ni pa menda ta oblika maternice indikator za večje število splavov ali težave pri zanositvi.
Obratno, naj bi pregrada lahko povzročala težave in (zaporedne) spontane splave tudi v zgodnji nosečnosti.
Če sem prav razumela zgornji dve anomaliji, razmišljam sledeče:
V primeru srčaste maternice se (zaenkrat) ne bi odločila za poseg, saj je operacija zahtevnejša in 1 SS še ne naznanja ponavljajočih težav.
V primeru pregrade pa bi se odločila za poseg, saj je ta bolj rutinski in je diagnoza po raziskavah sodeč bolj problematična.
Imam prav ali se motim?
Drži, da okrevanje po odstranitvi pregrade traja 1 mesec in potem že lahko zanosiš, zapleti pa so zelo redki?
Hvala za vaš čas in prijaznost.
Lepo vas pozdravljam.
ne, v tem ciklus ne rabite zaščite in res je, da bi se tudi v tako zgodnji fazi (nekaj dni nosečnosti) videlo, kakšne oblike je maternica, saj je za to prisoten ustrezen pogoj (debela maternična sluznica). Sicer pa je tudi ob prisotni pregradi možno uspešno donositi (75%), saj se povečano verjetnost splava pripisuje zgolj tistim primerom, kjer se zarodek vgnezdi v predelu pregrade, lahko pa se še kjerkoli drugje v maternici, kjer pa pregrada nima vpliva. Če se odkrije pregrado in bo test ob koncu ciklusa negativen, se res lahko odločite za poseg, če bo test pozitiven, pa mirno počakajte, kako se bo nosečnost razvila in iztekla.
Spoštovani,
iskreno se vam zahvaljujem za odgovor.
Se mi je zdelo nenavadno, da mi je osebna ginekologinja rekla, da se anomalije ob tako zgodnji nosečnosti ne bi opazilo. Morda sem jo narobe razumela.
Prosim vas le še za potrditev mojega razumevanja razlike med pregrado in dvorogo maternico. Ali imam prav, da bistveno več težav povzroča pregrada in da pri dvorogi zaenkrat še ne bi bilo smiselno razmišljati o posegu?
Še enkrat hvala in prijazen pozdrav.
Res je.
Dr. Pušenjak pozdravljeni,
Ponovno se obračam na vas za nasvet. S partnerjem že skoraj leto pa pol želiva zanositi. Obiskala sem ginekologinjo,ki mi je predpisala 2 meseca samo Dabroston, tretji mesec Dabroston in Clomid nato 2 meseca Clomid.
Prvi mesec me ginekologinja ni spremljala. V drugem mesecu sem imela 3 ultrazvoke. Folikli so bili dovolj veliki in pri zadnjem UZ-ju je potrdila, da je do ovulacije prišlo. Po 25 dneh (dolžina ciklusa) sem dobila menstruacijo. Običajno imam daljpe cikluse 27-30 dni. Začela sem ponovno jemati Clomid (2×1 tableto/dan) in danes v 13 dnevu ciklusa sem imela ponovno UZ. Po pregledu stanja jajčnikov je rekla, da ali je ovulacija ta mesec že bila ali do nje sploh ni prišlo. Ponovno me je naročila na pregled čez 14 dni v kolikor dobim menstruacijo.
Težava je tudi v tem, ker imam na enem jajčniku cisto. Kakor sem razumela ginekologinjo, bi lahko tudi to zaviralo ovulacijo. Svetovala mi je, da bi v primeru mentruacije pogledali ali je cista počila. V kolikor ne poči mi je svetovala 2 mesečno terapijo s kontracepcijskimi tabletami ter nato hormonske inekcije.
Na podlagi vašega zadnjega odgovora sem jo vprašala, če se ji zdi smiselno opraviti še pregled prehodnosti jajcevodov. Po premisleku je odgovroila, da mi lahko čez 14 dni da napotnico, ker kakorkoli je potrebno to opraviti na začetku ciklusa. Za smiselnost opravljanja spermigrama je nisem vprašala. Vendar bo do pregledal partner opravil tudi to, za vsak slučaj.
Zanima me sledeče:
– Ali je praska, da kar osebni ginekolog predpiše hormonske inekcije?
– Bi bilo bolj smiselno, da jo prosim, da me napoti kar na kliniko za neplodnost?
– Kaj bi mi vi svetovali glede na to da bom kmalu dopolnila 38 let?
Naj dodam še to – 1x sem že zanosila leta 2018 brez težav in tudi donosila.
Najlepša hvala za odgovr!
Spoštovani,
ne, če se konkretni ginekolog sam ne ukvarja konkretno z OBMP, ni običajno, da bi predpisal gonadotropine (sicer pa ne vem, kaj je mišljeno pod pojmom “hormonske injekcije”). Nevarnost proste uporabe gonadotropinov v spontanem poskusu zanositve je namreč lahko višja stopnja večplodne nosečnosti (trojčki, četverčki, petorčki ipd.), kar je lahko velik problem, zato se gonadotropini priporočajo le v postopku nadzirane hiperstimulacije s punkcijo in izven telesno oploditvijo. Če se za zanositev trudite dalj kot 18 mesecev, potem bi bilo smiselno vas napotiti na za OBMP specializirano ustanovo.
pozdravljeni dr. pusenjak
mogoce eno cudasko vprasanje pa vseeno;
sama sem imela diagnosticno laparo v juliju, ki zal ni bila samo to; odkrita je bila endometrioza (brez simptomov ali poskodb jajcnikov jajcevodov) poskodovan desni jajcevod zard razlitja slepica izpred xx let desni jajcnik zamaknjen, vendar delujoc, leva stran bp. januarja sem imela eno kakor vi pravite “chemical” pregnancy. potem samo ni ratalo nic. prvi ivf ni bil uspesen se je pa vse oplodilo in prezivelo 5dni in zacuda bilo iz desnega jajcnika.
sedaj je prvi cikel poivfu; kaze mi na zacetek menstruacije ki ne pride ze cca 3-4dni; cb je bil vceraj zutraj pozitiven danes negativen; je mozno da je bil jutranji urin prerazredcen in danes ni vec dal enakega odgovora? saj vrednost hcg ponavadi ne pade v 12 urah? ali pac? …verjetno bistevni podatek; danes je 28 dan mojega 27-30 dnevnega ciklusa. najlepsa hvala za osgovor
Spoštovani,
predlagam, da ne kompliciramo z ugibanjem ampak počakajmo nekaj dni, ponovimo test in bomo videli, kaj bo.
Pozdravljeni,
test je bil ponovno pozitiven, krvni je bil mejni, 2.krvni pa že nižji, kar pomeni da je šlo spet za t.i kemično nosečnost.
Ker mensturacije še vedno nisem dobila, me zanima približno po kolikšnem času bi ta morala priti, oz. ali mora za to beta hcg pasti na določeno vrednost?
Prosila bi še za vaše mnenje glede tega, saj se mi je to zgodilo že drugič letos (1x januarja in sedaj, vmes neuspeli ivf), se to še smatra pod normalno?
Najlepša vam hvala za odgovor
Spoštovani,
2 zaporedna splava sta sicer že redkejša kot eden, ampak ne še toliko, da bi to moralo vzbuditi pretirane skrbi. Zlasti te, tako imenovane “biokemične nosečnosti”, so zelo kontroverzen pojem, kajti nimamo v bistvu nobene prestave, koliko takšnih pade med normalne pojave v splošni populaciji, ker nikoli ni bilo narejene nobene raziskave, ki bi na splošni ženski populaciji, katera ne uporablja kontracepcijo in ima spolne odnose brez zaščite, preverjala vrednosti beta hCG v času okrog menstruacije. Zato tudi ne vemo, kako pogosto se takšne reči dogajajo v naravi. Imamo pa predstavo, kot da je to začeta nosečnost, ki je zelo zgodaj propadla, ampak nam manjka kritične distance do pojava, ker pač ne vemo kako je pogost tudi sicer v splošni populaciji.
Spoštovani!
Z možem imava že dva otroka (oba zdrava, starost 7 in 6 let, prvi rojen 17 dni pred rokom, naravno, drugi 4 dni po roku, urgentni carski, ker se mu ni uspelo spustiti v porodni kanal kljub popadkom).
Zdaj si želiva še enega otroka. Stara sva 37 (jaz) in 38 let (mož). Trudiva se že 9 mesecev, pa kar nič (spolni odnosi so redni, vsaj 2-3 krat tedensko, zlasti v času plodnih dni). Pri obeh otrocih sem sicer zanosila že prvi mesec, SS nisem imela nikoli. Kontracepcijskih tablet ne jemljem že cca 11 let, z možem sva v vmesnih obdobjih, ko nisem imela namena zanositi, za zaščito skrbela drugače. Moje menstruacije so redne (dolžina cikla 29-34 dni, največkrat 30 ali 31), ovulacije tudi (največkrat 15. dan cikla, zelo redko 2-3 dni kasneje; situacijo spremljam s Clearblue ovulacijskimi testi, opazujem sluz, pogosto občutim rahlo bolečino na dan O).
Mož je novembra odšel na spermiogram. Ta naj bi bil slab (oligozoospermija), a vendar ne tako zelo slab, da ne bi šlo v vsem tem času tudi po naravni poti, so mu rekli v Dravljah. Za tri mesece je dobil tablete Sermatrop Alfa in priporočilo, naj nosi ohlapne spodnje hlače, ponoči pa spi brez njih. V januarju sva spet naročena , jaz na pregled, mož na ponovni spermiogram. Prejšnji teden sem šla še oddat kri za pregled hormonov (3. dan menstruacije).
Prilagam oba izvida ter vas prosim za kak komentar le-teh ter tudi vaše mnenje glede opisane situacije.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Maja
[attachment=0]Izvid.pdf[/attachment]
Spoštovani,
ne vem zakaj, ampak izvid se ne odpre oziroma za njim ni nič. Morda je v program vgrajena kakšna blokada. Mogoče bo bolje, če pripnete datoteko v obliki .jpg (fotko), ker s temi ni težav. Sicer pa je težko ocenjevati vašo situacijo. Slab spermiogram zagotovo podaljša potrebni čas do zanositve, starost tudi, morebiti vaši jajcevodi niso odprti (vsak porod prinese možnost vnetja in poškodbe) pa nenazadnje je 12 do 13 mesecev osnovni čas ekspozicije, ki ga v smislu plodnosti razumemo za merodajnega, torej do izpolnitve tega pogoja rabite še vsaj 3 do 4 mesece.