Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo

Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo

Pardon 🙂 Se opravičujem 🙂
Zdaj bi morali biti 🙂

Hvala še enkrat za Vaš komentar.
[attachment=0]20.dan_ciklusa.PDF[/attachment][attachment=1]4dan_ciklusa.PDF[/attachment]

vse vrednosti hormonov so v normalnem razponu. 🙂


Spoštovani!

Naj vas še jaz prosim za mnenje. Na kratko:
– stara sem 36 (prvi otrok pri 29 – potem pa tole)
-po treh letih mirene ni več prišlo do spontane M
-2,5 leti zdravljenja na kliniki za neplodnost
-jamanje Cikloproginove, primoluta, dabrostona, klimefena….v skoraj vseh možnih kombinacijah. na klomifen sem reagirala precej dobro (folikli levo in desno z upanjem, da eden od največjih dozori in pride no OV,vendar nikoli ni potem prišlo do M, vedno jo je bilo potrebno sprožiti bodisi z Primolutom….
-AMH 0,41 (pred letom dni) FSH 12,04 (izmrejen ta mesec, vendar ker nimam ciklusa ne vemo kje v ciklusu – UZ na ta dan je pokazal nekaj manjših foliklov) prolaktin normalno, LH tudi
-HSG BP
-maternica BP (sluznica je bolj tanka, ampak se je popravila od pred 2,5 let, ko si bili jajčniki močno zmanjšani in sluznica zelo tanka)
-partnerjev spermiogram BP
-zadnje leto povsem brez terapij in ni prišlo niti do kapljice krvavitve

Zdaj grem na GONAL in pred tem za sprožitev ciklusa na Primolut. Gonal mi bodo predpisali v precej visokih dozah, saj so jajčniki že precej izčrpani in ni večje nevarnosti hiperstimulacije.
Zanima me predvsem, kaj je lahko razlog da sploh ne pride do krvavitev.? In ali bi morala v primeru, da ne zanosim in to tudi opustim, prejemati NHT ker nimam M? ALi je lahko to pač tako? Skrbi me namreč, da ni kaj drugega še narobe ob popolni amenoreji že v eh letih.
po vaših izkušnjah kakšno kombinacijo je najbolje uporabiti v teh razmerah? (primolut + gonal +…) ter po koliko dneh gonala se dela prvi UZ?

in še kakšen je po vaših izkušnjah cca % večplodih nosečnosti pri Gonalu in ciljanih odnosih (torej ne IVF)?

hvala

spoštovani,
s podobnimi primeri nimam izkušenj, ker se klinično ne ukvarjam z neplodnostjo, niti z endokrinologijo reprodukcije. AMH je res že zelo nizek in statistično gledano ne obeta veliko uspeha, ne glede na pristop. Glede na to, da ne vemo, kdaj so bili preverjeni gonadotropini, je težko komentirati izvid 12 U/L, če ste ujeli zgodnjo folikularno fazo (do nekje 5. ali 6. dfneva ciklusa), pa je to visoko in že kaže tudi na klinično pomembno odpoved jajčnikov. Visoki gonadotropini ne govorijo za hipotalamično amenorejo, zato res ne bi vedel, zakaj pri vas ni krvavitev kljub, po vaše, prisotni ovulaciji. Vsaki ovulaciji ob izostanku zanositve bi namreč morala slediti menstruacija. Mogoče bi morali le dodajati progesteron po ovulaciji? (Estima 2 x 200mg na dan od ovulacije dalje vsaj 12 dni).


spoštovani,

Hvala za odgovor, mogoče sem kje narobe zapisala, vendar jaz nimam ovulacij (če je zgornji odgovor namenjen meni – JULIJKA?).
Prav v tem je problem, da se ciklus sploh ne pojavlja (oz. po UZ-jih sodeč folikli pač rastejo, nato ne vem ali propadejo….. ampak sedaj sem že več kot 3 leta po mireni in do spontane krvavitve ne pride.

Na enem vaših forumov sem prebrala,da v kolikor sluznica ni stanjšana (se pravi je taka,, da bi se od časa do časa-ne glede na to da jajčniki odpovedujejo, morala odlščiti) je lahko če do krvavitev nikoli ne pride, nevarno z vidika sprememb v smeru prerakavih… sprememb?
Bi torej po vašem mnenju morala zdraviti NHT, da bi se krvavitev kljub anovulacij vzpostavila? in katera je taka terapija, da je ob njej “varno” tudi zanositi, če bi se čudež le zgodil?

hvala

se opravičujem, sem mislil, da ste pisali o dobrem odzivu na klomifen, res pa je nenavadno, da bo ovulaciji ne bi prišlo do M. Če ni ovulacije, tudi M ne gre pričakovati, v kolikor bi bila vsaj maternična sluznica zadebeljena, pa bi lahko menstruaciji podobno krvavitev sprožili z dodatkom progesterona. Mirena nima prav nič s tem. Verjetneje gre za menopvazo, kar je pri zvišanih gonadotropinih (FSH, LH) in zelo nizkem AMH pričakovano. Mogoče bodo visoki odmerki gonadotropinov (Gonal) še uspeli sprovocirati kakšno ovulacijo…Če se bodo zbudili speči folikli, bodo ti poskrbeli tudi za dovolj estrogenov, ki bodo odebelili maternično sluznico.


Lepo pozdravljeni

z partnerjem imava tezavo… preden sem prvic zanosila sva se trudila 2 leti in pol.. mož jr opravil spermiogram… dg…1-2 gibljivi semencici v vidnem polju… dobila sva napotnico za Mb… 1 teden pred odhodom sem zvedela da sm zanosla… po naravni poti….
no zdaj pa se zgodba ponavlja… spet se ze trudiva 1 leto in se malo… partner je zopet opravil spermiogram…izvidov se nimava… dobila takoj napotnico za Mb….. ali je moznost da je za partnerjevo neplodnost kriva operacija v zg.otrosvu… in sicer obe jajcke je imel spuscene operativno ?…. ali se izvidi lahko poslabsajo ? ali so lahko rezultati boljsi ? ….
iskreno se vam zahvaljujem za odgovor
lep pozdrav Anja

Spoštovani,
spermiogram je res lahko slabši zaradi tega, ker so bili testisi predolgo v trebušni votlini, pa tudi pri operaciji se lahko kdaj poškoduje kakšna žila li živci, ki oskrbujejo testise in sodelujejo kasneje pri tvorbi spermijev. Ne glede na vzrok, pa dejstvo slabega spermiograma vedno kliče po enaki obravnavi. Če je možno najti vsaj nekaj živih spermijev v izlivu, je mogoče izvesti postopek izven telesne oploditve z direktnim vnosom spermija v jajčno celico z mikromanipulacijo, če v izlivu sploh ni spermijev pa le z donorskim semenom. Pri zelo slabem izvidu od zdravljenja z antioksidanti ne moremo kaj dosti pridobiti, ampak kaj je na stvari pri vašem partnerju trenutno ne vem, ker niste podali izvida.


spostovani
hvala za odgovor na moje vprasanje, danes pa sva dobila izvide od spermiograma in vam jih posredujem.
Prosila bi Vas da mi ga malo razlozite.
Najlepsa hvala iz srca
lep pozdrav Anja

Spoštovani,
izvid je žal zelo slab. Koncentracija spermijev je vsaj 3x premajhna, med najdenimi pa ni bilo živih. Stanje imenujemo oligo terato zoospermija. Mislim, da bo moral vaš partner najprej do androloga, da ta ugotovi, kaj bi utegnil biti vzrok za tako slab spermiogram in če je ali ni možno zdravljenje, ker s tem spermiogramom zanositev ni možna in vsaj s trenutnim izvidom tudi OBMP ne.


hvala za vas odgovor…. mam se eno vprasanje… leta 2012 ko je naredil prvic spermiogram je bilo se slabse… prilagam star izvid……
zanosila pa sem po naravni poti.. teden dni pred Mb……sva imela potem samo srečo ?… hvala

hm?…potem pa nekaj ni v redu s semensko tekočino, v kateri se sicer spermiji znajdejo tik pred izlivom. Če 1uro po oddaji semena v spermi ni živih spermijev, potem je očitno nekaj narobe s tem medijem. V naravnih pogojih sicer živi spermiji, ki pridejo v stik s cervikalno sluzjo spermo zapustijo in splavajo v maternico ter naprej proti jajcevodom in jajčnikom. Edino tako si lahko ob takšnem katastrofalnem spermiogramu razložim možnost spontane zanositve.


Spoštovani g. Pušenjak,

Na vas se obračam s parimi vprašanji, ker sem že malo obupana. Imam že dve leti in pol starega otroka. Sedaj se s partnerjem že eno leto in 4 mesece trudiva ponovno zanosit.

1. Femara
Pred dvema mesecema in pol sem bila zaradi tega pri ginekologinji in dobila napotnico za GK in tabletke femara. Od zdravnice nisem izvedela o njih več kot to da bodo pospešile ovulacijo in da bo večja možnost za zanositev.

Seveda sem prebrala navodila, prav tako sem pobrskala tudi po vaših forumih in pri tem ugotovila, da tabletke femara poleg zdravljenja raka dojk spodbudijo nastajanje več foliklov, prav tako pa tudi, da pri večini to spremlja ginekolog z ultrazvokom. Mene ginekologinja ni naročila na noben dodaten pregled. Ker sem dobila datum pregleda v GK kar hitro sva se s partnerjem odločila, da ta dva meseca ne bom še vzela tabletk (saj nimajo malo stranskih učinkov).

Danes sem bila na pregledu v GK. Naredili so mi UZ in rekli, da je vse ok. Poleg tega pa sem dobila še napotnice za HSSG, raven hormonov in za partnerja za spermiogram. Še preden sem šla k zdravniku sem govorila s sestro in ji omenila femaro. Rekla je, da to ne smem kar tako jest, da to je nujno potrebno spremljat z ultrazvokom, saj se vsaka ženska drugače odzove (lahko pride do prevelike stimulacije). Prav tako sem omenila ginekologu, ki pa je rekel, da jo lahko vzamem brez problema. Prosim svetujte mi ali naj pokličem svojo ginekologinjo ali lahko vzamem femaro brez UZ pregleda?

2. Zadebeljena sluznica
Menstruacijo imam večinoma redno na 26 dni. Ta mesec sem jo pričakovala kakšen dan prej, ker si imela bolj zgodnjo ovulacijo (delam teste). 26. dan je jutri. Mene že dva dni špika in sem misla, da jo bom že danes dobila. Danes na pregledu pa mi je ginekolog rekel, da sluznica ni nič zadebeljena in da še M en bo vsaj 3 dni. Sem vprašala ali je možno da sem noseča, je rekel, da tudi to je možno. Sedaj pa sem brala, da tudi pri nosečnosti mora biti zadebeljena sluznica. Kako je s tem?

3. Endometrioza
Čeprav imam že enega otroka imam zelo zelo boleče menstruacije (brez tablet padem skupaj). Že pred prvo nosečnostjo sem razmišljala o endometriozi, vendar je nama uspelo po 6 mesecih. Sedaj imam M že dve leti po porodu. Brala sem, da dlje kot je M bolj je vse zapacano in večja je možnost za neplodnost v primeru te bolezni. Kako je s tem v Sloveniji? A se ta bolezen ugotavlja?

Najlepša hvala za vse odgovore in za prijaznost.
Želim vam prijeten dan.
Prijazen pozdrav

M.

Spoštovani,
vaše stanje, ko že imate otroka, pa vam v drugo ne uspe dalj kot leto dni, imenujemo “sekundarna neplodnost”, najpogostejši razlog za to pa je ovira na ravni jajcevodov. Če imate redne cikluse, torej rešitev, vsaj na pamet” ni predpisovanje zdravil za spodbujanje ovulacije (le to menda imate?), ampak diagnosticirati tisto, kar je mogoče in med prvimi preiskavami pri sekundarni neplodnosti je HSG (preverjanje prehodnosti jajcevodov). najpogostejši razlog za zamašene jajcevode je vnetje notranjih rodil po porodu! Seveda ni nujno, da imam prav, je pa to smiselno izključiti pred vsakršnim zdravljenjem.
Zadebeljenost sluznice naj vas preveč ne vznemirja. Zadebeljenost je normalna po ovulaciji in v nosečnosti in s tem se res ne obremenjujte.
Boleče menstruacije še ne pomenijo endometrioze, zlasti, če boli le prvi dan krvavitve (podrobno sicer tega fenomena niste opisali). Običajno endometrioza povzroča tudi druge težave, npr. boleče spolne odnose, bolečine kar tako, težave pri odvajanju ipd. No, ne trdim, da ni nič na tem pri vas, ampak najprej bi preveril prehodnost jajcevodov, potem pa naprej, mogoče diagnostična laparoskopija? Odvisno tudi od izvida HSG…


Pozdravljeni,

Danes sem vam že pisala. Pišem še enkrat, zato da vam sporočim, da sem dobila menstruacijo. Kot sem že napisala, je ginekolog, ki me je danes pregledal rekel, da meni, glede na debelino sluznice, da menstruacije vsaj tri ali štiri dni ne bo. Glede na ta podatek, predvidevam, da imam tanko sluznico. Na vašem forumu sem prebrala, da Klomifen stanjša sluznico. Kaj pa femara? Ali mi svetujete, da vseeno vzamem femaro? Testi kažejo, da imam redno ovulacijo, vendar ne vedno na isti dan.

Vprašala bi še kolikšen vpliv ima tanka sluznica na zanositev? Ali se lahko kako pomaga v tej smeri?

Še enkrat hvala za vaš odgovor.
Prijazen pozdrav
M.

Spoštovani,
prvi del vašega sklepanja o tanki sluznici vsekakor nima osnove. Kot prvo se v 3 ali 4 dneh sluznica ne odebeli, torej tudi sklepanje na tanko sluznico nima osnove. To pomeni, da iz povedanega ne debelino sluznice ni mogoče sklepati. Klomifen res včasih tudi stanjša maternično sluznico, je pa ta učinek odvisen od odmerka, zato je smiselno klomifen “titrirati”, kar pomeni, da se z njim začne na malo (recimo s pol ali eno tabletko dnevno), nadzira učinek in stopnjuje odmerek, če učinka ni, sicer pa ne. Letrozol (Femara) manj tanjša sluznico in ima tudi redkeje učinek multiple ovulacije (več ovulacij hkrati). Manj pa je učinek odvisen od odmerka. Če imate lastno ovulacijo, pravzaprav ne vidim razloga za klomifen ali letrozol.


Spoštovani,

mene pa zanima, kako je možno preprečiti oz. storiti vse, da do vnetje notranjih rodil po porodu in posledično do zamašenih jajcevodov ne bi prišlo?
Zakaj se pravzaprav pojavi vnetje notranjih rodil po porodu?

Je vnetje notranjih rodil enako kot plevnično vnetje? Je to možno preveriti v primeru aktivnega vnetja s kakšnimi parametri v krvi ali UZ?

Lepo prosim za odgovor in več informacij v zvezi s tem ter hvala za vse informacije, ki jih lahko najdemo na vašem forumu.
Lep pozdrav!

Spoštovani,
vnetja po porodu so lahko različna, pač glede na sloje maternice, ki so vključeni vanj:
– endometritis je zelo pogosto vnetje, ki zajame le maternično sluznico in je včasih težko reči ali je to še fiziološko ali že patološko. Kot patološko razumemo endometritis, ki povzroča močnejšo in smrdečo čiščo, če bi dali na pregled maternično sluznico po porodu, pa bi vnetje verjetno potrdili pri vseh porodnicah.
Nekoliko globlje, a ne več lokalno vnetje je metritis (vnetje maternične stene), ki že lahko povzroča tudi spremembe v krvi (vnetni parametri in zvišano temperaturo.
Perimetritis (vnetje celotne maternice z zunanjo ovojnico vred) je še nekoliko hujše stanje, iz katerega brez zdravljenja pogost nastane pelvično vnetje, pri katerem so vključeni tudi jajcevodi in jajčniki. To stanje obvezno kliče po antibiotičen zdravljenju, ker sicer lahko napreduje v peritonitis (vnetje potrebušne mrene po vsem trebuhu) in to smrtno nevarno in ga pogosto ne moremo pozdraviti drugače kot z operacijo in neredko z odstranitvijo maternice.
Vnetje rodil po porodu nastane zaradi napredovanja infekcije iz nožnice v maternico in naprej proti jajcevodom in jajčnikom. Posebnega zanesljivega načina za preprečitev tega praktično ni, eden glavnih pa je upoštevanje odprtosti rodil po porodu, ki ne vsebuje vseh ovir proti infekciji, kiso sicer prisotne izven nosečnosti in pri zaprtih rodilih. Najpogostejši razlog za takšno infekcijo so prezgodnji spolni odnosi po porodu in zmanjšana odpornost (ali oboje) iz neznanega razloga.


Pozdravljeni,

Morda vprašanje res ni za sem, pa vendar. S partnerjem sva se leta trudila za najinega sončka ki danes šteje 18 mesecev. To nama je uspelo s pomočjo ivf. Razlog za neplodnost: endometrioza in zarastline v maternici. Pred kratkim sem bila na rednem pregledu pri G in mi je povedala da ni nobenih znakov endometrioze. Sedaj me zanima sledeče: ali je možno, da endometrioza izveni po porodu (imela sem urgentni cr) in pa ali je možna zanositev po naravni poti? Za odgovor se vam zahvaljujem.

Spoštovani,
ne vem, kako vam je bila sploh postavljena diagnoza endometrioze. Če diagnoza ni bila invazivna in histološka, to še ni mogla biti diagnoza ampak “delovna diagnoza”, “ideja o diagnozi” oziroma “sum na diagnozo”. Sicer pa drži tudi to, da nosečnost in dojenje, torej stanje prevladovanja progesterona ali nizka raven spolnih hormonov v splošnem, endometriozo zavira in se lahko res zgodi tudi to, da se tkivo endometrioze “posuši” oziroma izgine.


New Report

Close