Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo

Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo

Spoštovani!

Že pred časom sem vam pisala o problemih pri zanositvi. Takrat ste mi svetovali, da brez spermiograma ne morete povedati nič konkretnega. To sva sedaj opravila in je ok, jaz sem pa med tem časom imela ultrazvok maternice.

Izvid UZ:
Uterus je v AVF 76x40x50 mm. Sluznica cerviksa je gladka. Vidne posamezne ON. Zadnja stena uterusa nekoliko adenomiotično spremenjena.
Endometrij 13 mm C.
3D: Kavum uteri je pravilno oblikovan. Levi ovarij 23×13 mm, AFC 7. Desni ovarij na tipičnem mestu 27×21 mm, v njem viden CL 11×10 mm, AFC 6. Znakov za sakto ne vidim. mk

Prosila bi vas za razlago izvida, kaj pomeni ON, AFC? Iz vaših postov sem razbrala, da so adenomiotične spremembe precej kritične v povezavi z zanostivijo, tako da sem se tega izvida kar malo prestrašila. A se za odstranitev teh sprememb priporoča laparoskopija? Ali bi za čim prejšnjo zanositev svetovali kaj drugega?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vam želim lep dan.

mogoče bi bilo res smiselno preverit prehodnost jajcevodov, pa po 3 zaporednih splavih vama ne glede na ostalo pripada tudi kromosomska analiza, ki bi teoretično lahko pokazala uravnoteženo translokacijo kakšnega dela kromosoma, ki verjetnost splava poveča za 10x. V medicini je namreč precej tvegano pripisati bolezen oziroma stanje kar prvemu možnemu razlogu, ki ga najdemo.


Spoštovani,
ON = oovula Nabothy (cistice cervikalnih žlez – nič posebnega)
AFC = antralne folikularne ciste (to so drobni začetni folikli v jajčniku, ki kažejo na njegovo aktivnost)

UZ žal ni dovolj specifičen, da bi se smeli na omembo “adenomiotične spremembe” v zadnji steni odzvati kot na dejansko diagnozo. Diagnoza je zato še precej v zraku. Za izključitev adenomioze priporočam lahko ponavljanje UZ pred in po ovulaciji (dinamika AM sprememb je specifična) ter histeroskopijo.
naslednja še smiselna preiskava bi bila še HSG (za prehodnost jajcevodov).


Spoštovani,

za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Mislim, da ste nam vsem puncam v veliko pomoč.

Zanima me ali se operaciji za histeroskopijo in HSG lahko združita in ali je možno zaprositi vsaj za lokalno anestezijo? Kolikor sem brala, znata biti posega precej boleča, moj prag bolečine pa je na mojo žalost precej nizek.

Vem, da ne marate napovedovanja in da je vsaka ženska zgodba zase, pa bi vas vendarle vprašala še to; v kolikor histeroskopija potrdi sum na adenomiozo (imam namreč precej hude predmenstrualne bolečine, dolgo menstruacijo- 8 dni in temne izcedke na koncu menstruacije), kakšne so po vaših izkušnjah možnosti za zanositev pri teh ženskah? Ali se možnosti za zanositev bistveno povečajo po operativni histeroskopiji, če se odstrani adenomiotično tkivo?

Zahvaljujem se vam za vaš čas in vas lepo pozdravljam.

problem adenomioze je razpršenost po celotni steni maternice. Pozdraviti je sploh ni mogoče, lahko jo le “zazdravimo” oziroma minimaliziramo njen vpliv s precej agresivno progestagensko ali kontraceptivno terapijo, morebitne adenomiome pa iz maternice izrežemo s precej zahtevnimi operacijami. Histeroskopija bo verjetno le diagnostična, ker se histeroskopsko težko veliko odstrani. Možnosti za zanositev so, so pa manjše, pa tudi verjetnost splava je precej povečana, ker adenomiotična maternica pogosto ni dovolj gostoljubna za nosečnost.


problem adenomioze je razpršenost po celotni steni maternice. Pozdraviti je sploh ni mogoče, lahko jo le “zazdravimo” oziroma minimaliziramo njen vpliv s precej agresivno progestagensko ali kontraceptivno terapijo, morebitne adenomiome pa iz maternice izrežemo s precej zahtevnimi operacijami. Histeroskopija bo verjetno le diagnostična, ker se histeroskopsko težko veliko odstrani. Možnosti za zanositev so, so pa manjše, pa tudi verjetnost splava je precej povečana, ker adenomiotična maternica pogosto ni dovolj gostoljubna za nosečnost.


Pozdravljeni.
Moja stvar je taka 8.5.sem dobila menstruacijo, ki je trajala do 12.5. Z 1.5 sva se odlocila z partnerjem imeti otroka in ta menstruacija je bila zelo manjsa kot ostale ciklus imam priblizno od 23 dni kaksen mesec dva imam tudi na 28 dni.. po racunanju zadnje menstruacije je bil moj plodni dan 23.5 in morm vam povedat, da sem se drugi dan zelo napihnila se pravi 24.5 sem se res zelo napihnila proti koncu vecera da sem se sama sebi cudila od kje in nisem mocnejse postave..ali je mozno da se je takrat kaj prijelo al ne??? In vceraj 30.5 sem bila pri gine. Na pregledu in je rekla da imam odebeljeno sluznico ampak vem da je to mozno tudi od prihoda menstruacije, ki pa nej bi bila 5.6 (jaz upam da nebo) ampak drugo pa nic ni vidla vzeli so mi se kri ampak tut tam ni bilo nic posebnega.. ali je mozno da se to se ne pokaze po 1 tednu moje ovulacije? Ali bi oni to videli? Vem da se takrat se nic posebnega ne dogaja saj je pregled bil pred mojo prihajoco menstruacijo ampak se kar bojim da se ni nic prijelo.. ampak ponadavi se meni 1 teden pred prihodom menstruacije zelo napihnejo joske in me zelo zelo bolijo pri vsaki menstruaciji zadj je pa samo se 5 dni do prihoda pa me nic ne bolijo samo bradavicke so zelo cudne.. im se kar sem napihnena po 7 dneh.. zdaj nevem ali je mozno to od folne kisline ki sem jo zacela ta mesec piti ali je to nemogoce? .. najlepsa hvala!!!

Spoštovani,
vse opisano zagotovo ni od folne kisline. Edino to lahko jasno povem, vse drugo bo pokazal čas. Nosečnost se da ugotoviti le s testom nosečnosti, ki je najprej pozitiven 9 dni po ovulaciji, včasih pa šele 11 ali celo 14 dni po ovulaciji. Tudi velika želja po zanositvi naredi svoje in marsikdaj povzroči simptome nosečnosti brez prave osnove oziroma povzroči, da se simptomi PMS interpretirajo kot simptomi nosečnosti.


Imam eno vprašanje 2leti nazaj sem rodila sedaj od decembra delava na drugem otroku februarja letos sem imela ss v 5t brez posega. Zadnje dva meseca opazam vmesne krvavitve prejsni m 23dan ciklusa rjavi izcedek trajal 1dan. Ta mesec 12dan ciklusa krvavo-prozorna sluz potem pa še 25 in 26dan ciklusa ta sluz, in pa 27dan rjavi izcedek ali mi to vpliva na zanositev in kaj je to? Je potreben ginekološki pregled? Hvala lp

ne vem, kaj povzroča omenjene izcedke niti, če in kako bi bili povezani z ovulacijo oziroma ciklusom. Glede na to, da ste februarja zanosili in zgolj imeli smolo, se zdi, da so za enkrat pretirane skrbi odveč.


Pozdravljeni.

Stara sem 29 let in imam redne menstruacije na 27 dni. V mesecu februarju se mi je začelo dogajati, da sem začela krvaveti med ovulacijo. Bila je rahla krvavkasta sluz. Ker se zadeve niso izboljšale mi je ginekologinja predpisala pred dvema mesecoma Estimo ge 100, ki jo jemljem 2x na dan po 1 tableto. Pred začetkom jemanja Estime so se mi začeli pojavljati tudi krvavkasti izcedki tik pred ovulacijo in nato še nekaj dni pred pričakovano menstruacijo. Menstruacije sem imela zelo boleče, kar jih od jemanja Estime nimam več. Menda gre za to, da imam premalo progesterona in zato pride do popuščanja rumenega telesca.
3.dan ciklusa sem opravila tudi meritve hormonov v krvi. Lepo bi Vas prosila, če mi jih lahko prekomentirate. Ali je smotrno, da ponovim teste še 7 dni pred pričakovano menstruacijo?

Hvala za Vašo prijaznost.

Spoštovani,
ni rumeno telesce odvisno od progesterona ampak je progesteron odvisen od RT. Torej je progesetrona, kadar ga je manj zato manj, ker RT ne deluje dobro in ne obratno. Sicer pa so vsi vaši izvidi normalni in znotraj priporočenih referenčnih vrednosti za prvi del ciklusa (tudi progesteron, ki je takrat vedno nizek). Progesteron bi bilo treba preverjati posebej 22. ali 23. dan ciklusa.


Hvala za vaš odgovor. Torej bi bilo dobro da preverim progesteron in estrogen še po ovulaciji? Torej 7 dni pred pričakovano menstruacijo? Drugih hormonov ni potrebno še enkrat ker so vrednosti vredu?

Hvala še enkrat in lep pozdrav.

tako nekako.


Spoštovani,

pišem vam s prošnjo za nasvet. Stara sem 36 let. Z možem se poldrugo leto trudiva, da bi zanosila, a žal neuspešno. Večjih pregledov zaenkrat nihče od naju ni imel, sama sicer redno hodim h ginekologinji, ultrazvočni pregledi ne pokažejo nič posebnega, razen nekaj miomov, ki vztrajno rastejo, a menda po besedah ginekologinje niso na mestih, da bi ovirale zanositev. Pred sedmimi leti sem sicer imela operacijo precej velikega mioma (premer 13 cm).

Ginekologinja me je pred časom poslala preverit raven progesterona, ki je bila ok, sama pa sumim, da morda nimam dovolj močnih ovulacij. Testerji mi »v času ovulacije« nikoli ne pokažejo tako temne barve kot piše, da bi morali. Ginekologinja mi je na pregledih nekajkrat rekla, da folikel ni počil. Menstruacijski cikel imam dokaj reden, le da izmenično ena pride prej, druga pa kasneje (razmak 24-30 dni). Lahko v tem primeru pomaga zdravilo klomifen? Sprašujem še za kakšen dodaten nasvet. Ginekologinja naju je namreč poslala v ambulanto za neplodnost, a bi želela pred tem poskusiti še kaj drugega. V navodilih za klomifen sem zasledila, da ga ne smeš jesti, če imaš policistične jajčnike. Kako to veš? Sicer je ginekologinja svetovala, da naj mož je tablete profertil.

Že vnaprej hvala za odgovor in lp.

Spoštovani,
ni res, da se klomifena ne bi dajalo pri PCOs. Prav pri PCOs se klomifena največ predpiše! Sicer pa bi pričakoval, da bo pred kakršnimkoli prehrambnim nasvetom najprej opravljen spermiogram pri partnerju, saj nimamo pojma, če je to sploh problem ali ne.
Jaz bi vas pa zaradi miomov poslal na kliniko za neplodnost, da tam preverijo še 1x, kje in kakćni so, kajti če ste že 1x imeli odstranitev mioma in to 13 cm premera, potem je tudi od tega lahko ostalo še kaj, brazgotina, poškodba dela maternične sluznice ipd. Bi res ne bilo odveč poiskati še 2. mnenje med za to res kompetentnimi strokovnjaki. Ovulacija pa je diskreten dogodek, torej ni močnejših in šibkejših ovulacij ampak zgolj ovulacija je ali pe je ni.


Pozdravljeni,
Obracam se na vas ker imam tezavo z zanositvijo. S partnerju delava pol leta na otroku in do tega casa nisem imela tezav z menstruacijo bile so redne na 18i datum. Od kar poskusam zanisiti se je menstruacija cisto pomesala prvi mesec se je iz 18ega prestavla na 14ega nato 10ega nato 5ega in ta mesec sem jo dobila ze 28ega. In tako intenzivno kot jo imam v teh 6 mesecih je nisem imela se nikoli. In je mozno da nikakor ne zanosim zaradi posega konizacije katerega sem imela pred 3 leti in so krajsali vrat maternice. Je ze cas da grem do svojega ginekologa po pomoc? Zanositve si res zeliva vendar zaradi tako pomesane menstruacije niti ne morem dolociti ovulacijskih dnevov. Prosim za pomoc in odgovor. Lp

Spoštovani,
vaš ciklus je povsem v redu, le krajši je, kot je bil prej. Ciklus, ki traja od 21 do 35 dni z rednimi intervali (vaš je trenutno 25, 26 dni) je povsem v redu. Tudi konizacija nima vpliva ne na ciklus niti na sposobnost zanositve. Sicer pa je osnovna časovna enota za ugotavljanje neplodnosti 1 leto (12 mesecev) in če vam v tem času ne uspe, bodo verjetno res potrebne kakšne preiskave.


Pozdravljeni.

Jemlj Estimo ge 100 2x na dan od 12 do 25 dne v ciklusu. Ciklus je dolgi 27 dni. Ginekologinja mi je edtimo predpisala zaradi vmesnih krvavitev, torej krvavitev med ovulacijo in pa nekaj dni pred menstruacijo. Krvavitve so se končno umirile.. po Vašem predlogu sem si hormone šla testirati ponovno še 20.dan ciklusa. Torej 7 dni pred pričakovano menstruacijo. Prvič pa sem si dala testirati 4 dan ciklusa ( na tem izvidu sem so tudi rezultati ostalih: testosteron, prolaktin,…). Oba testa pa sta narejena v istem ciklusu.

Hvala za Vaš komentar na izvide.

:-)….in kje so izvidi?


New Report

Close