Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo

Želiš postati mama, vendar imaš težave z zanositvijo? Mogoče ti lahko pomagamo

Pozdravljen g. Pušenjak.

Da ne odpiram nove teme…
Pojavljajo se mi težave s kratkimi ciklusi. Stara sem 35 let. Rodila sem 3x, zanosila vsakič v nekaj mesecih. Cikluse sem imela od vedno redne, večinoma na 25-26 dni. Po 3. porodu so se mi ciklusi najprej skrajšali na 23 dni, tako je trajalo 1 leto, nato pa so se še skrajšali, in sicer tako, da se mi 19. ali 20. dan pojavijo krvavi madeži, nato pa 21.dan sledi normalna krvavitev, katero tudi štejem za 1.dan M.
Zaradi kratkih ciklusov mi je zato ginek. predpisala Dabroston tbl. 2×1, jemljem naj 10 dni, od 15. do 24. dne ciklusa, nato prekinitev in sledi M čez nekaj dni. S prvo rundo sem šele končala, vendar zgodilo se je, da so se mi 9.dan jemanja Dabrostona (oz. 23. dan ciklusa) začeli pojavljati krvavi izcedki. Pri terapiji sem vztrajala in jo vzela kljub izcedkom še 9.in 10.dan in nato prekinila.
Zanima me naslednje… ali sem v redu postopala ali pa bi morala z Dabrostonom prekiniti takoj ob pojavu krvavih izcedkov? In zakaj do tega prihaja, glede na to da v času jemanju progesterona naj ne bi krvavela? Ali so torej mora telo “privaditi” na Dabroston ali pa terapija ni učinkovita v mojem primeru?
Gre se tudi za to, da si želimo še enega člana in bi rada zanosila v kolikor bo šlo seveda.
Ovulacije mislim da imam redne, in sicer nekje 12-13 dan ciklusa…vsaj glede na vlecljive, prozorne izcedke in ovulacijsko bolečino, ki jo ponavadi čutim na eni ali drugi strani, tako da mislim, da v sami ovulaciji ni problem, temveč v skrajšani lutealni fazi ciklusa.

Prosim za vaše mnenje glede jemanja Dabrostona.

Lep pozdrav,
R.

mislim, da sem vam že bil odgovoril, zato prosim lepo, da poiščete odgovor na vprašanje pred dnevi. Bistvo odgovora pa je, da z Dabrostonom nadaljujte, mogoče zadnja 2 ali 3 dni celo zvišajte odmerek na 3x 1/dan.


Pozdravljeni,

v zvezi s situacijo, ki sem vam jo opisala v dveh prejšnjih sporočilih (na katera ste že odgovorili), je novega sledeče …

Možev ponovitveni spermiogram je menda zgolj za pikico boljši (3 meseci Sermatropa niso bistveno pomagali), a še vedno slab, kot pravijo v Dravljah.

Pri meni pa je UZ pokazal zarastline (najbrž posledica CR izpred 6 let). Tudi jajčnika menda nista na svojih tipičnih mestih (levega ginekologinja sprva sploh ni našla, šele na ponovnem UZ in z nekaj dodatnega truda ga vendarle je). Glede na zarastline in lokacijo jajčnikov ginekologinja sumi na slabo prehodnost oz. neprehodnost jajcevodov. Zaradi moje starosti (skoraj 38 let) in moževega slabega spermiograma diagnosticiranje/saniranje prehodnosti menda ni optimalno, predlagan nama je bil postopek OBMP (najverjetneje ICSI).

Z možem sva se po premisleku odločila, da kljub temu da dva otroka že imava, poskusiva zanositi še tretjič, pač s pomočjo postopka, vmes pa bova še naprej poskušala tudi naravno.

Vseeno pa bi si želela pred tem priti na dodatni UZ pregled in pogovor/posvet še k vam (prosim za kontakt vaše samoplačniške ambulante). Namreč, ne bi rada silila z glavo skozi zid, v kolikor bi stanje mojih rodil morda ocenili kot ne več dovolj optimalno za ponovno nosečnost oz. donositev zdravega otroka. Sprašujem se namreč, kaj za potek same nosečnosti/porod pomenijo zarastline in tisti niš, ki ga omenjam v P. S., v kako dobrem stanju je maternica ipd. To vprašanje sem takrat sicer že postavila dr. Reševi, a se mi zdi, da je prišlo do nekakšnega komunikacijskega šuma, saj je bil njen odgovor bolj v smislu “da za OBMP ni pri naju nikakršnih ovir, da zarastline na uspešnost OBMP ne vplivajo ipd.”, kar pa pravzaprav ni bilo moje vprašanje …

Hvala vnaprej za vaš čas in lep pozdrav.

Maja

P. S. Poleg zarastlin se je z UZ dalo videti tudi nek, kot je bilo poimenovano, “niš” (mislim, da lociran ob MV). Če sem si prav zapomnila oz. razumela, gre za nek predel (kot en žepek), kjer se tkivo ni skupaj zarastlo. Menda to pojasnjuje mojo “občasno rjavkasto sled na wc papirju še kake 3-4 dni po koncu menstruacije”. Dokler pa se ta izcedek iz niša izloča, ni priporočljivo imeti SO, da ne pride do kakšne infekcije, so mi svetovali.

Spoštovani,
se opravičujem, ampak tega “niša” ne poznam in nimam pojma, kaj je pod tem mišljeno. Če želite še kak pregled ali posvet pri meni, pa seveda ni problema. Pokličite na 051 321224 in dobite termin. Delam pa vsak torek po 16. uri v MCCZ za Bežigradom. Sicer pa se prehodnost jajcevodov da relativno preprosto preverit z nebolečo in ne invazivno UZ metodo histeosalpingografije, ki jo opravljajo med drugim tudi v ZCD.


Pozdravljeni,
Spodaj prejsnje sporocilo na katerega ste odgovorili naj preverim scitnico.
Hvala za nasvet. Sem jo in dobila diagnozo hashimoto, s terapijo Euthyroxom 50ug.
Ultrazvok, na katerem sta bili videni prejsnjic omenjeni cisti na levem jajcniku, je bil narejen 23. dan ciklusa (28 dni dolg cikel).
Prav tako je bilo nekaj podobnega videno na HSSG, ki je bil opravljen 4 mesece prej, na 13. dan cikla. HSSG: Jajcevoda prehodna. V levem ovariju cista z vlozki, CL?. v desnem ovariju vodilni folikel.
Zdaj pa sem dobila napotnico za laparoskopijo in histeroskopijo. Za histeroskopijo me ne skrbi, laparoskopije pa ne bi zelela delat (strah pred iglami in ne zelim na ooeracijo, ki ni res nujno potrebna, sploh pa ne s splosno anestezijo).
Zanima me vase mnenje ali se vam zdi laparoskopija v tem primeru nujna? Oz verjetno je odvisno od histeroskopije ali?

Dr. Pušenjak pozdravljeni,

nekaj krat sem vam že pisala, ker sva s partnerjem imela težave z zanositvijo. Ko sva se že skoraj sprijaznila z mislijo o IVF naju je presenetil pozitiven nosečniški test.

Včeraj sem obiskala ginekologinjo, ki je potrdila nosečnos z dvojčki. Novica me je tako presenetila, da sem pozabila na kup vprašanj, ki bi jih bilo primerno postaviti. Zato bi vas lepo prosila, če mi lahko svetujete:
– Stara sem 38 let, za sabo imam eno nosečnost pri 35. vse je potekalo BP.
– Že v prvi nosečnosti sem opravila Nifty test, sedja mi je zdravnica svetovala test Panorama. Kakor sem iskala po internetu, se za dvojčke lahko opravi samo Nifty Twins ali Harmony test. Katerega vi priporočate?
– Kot omenjeno imam doma navihanega 2,5 letnika. Kako je z dvigovanjem otroka? Zanima me predvsem, ker je parten veliko odsoten in nimam drugemožnosti, kot da otroka dvigujem v avto in na previjalno mizo.
– Ali je potrebno jemati kakšne posebne dodatke, glede na to, da sta tokrat dva? Trenutno jemljem Jamieson Prenatal + DHA (folna in ostali vitamini & minerali).
– Poleg NIPT testa bi opravila tudi samoplačniški pregled nuhalne svetline. Koga mi priporočate v Lj in okolici?

Najlepša hvala za odgovore.
Lep dan!

laparoskopija bo bolj ali manj diagnostična, da se vidi, če je kaj narobe v okolici maternice in jajčnikov ter kakšna sta jajcevoda. Tudi prehodnost se da preveriti hkrati. Pa še v isti narkozi bi bilo oboje, zato mislim, da bi bilo smiselno ne komplicirat, če res želite, da se v čim krajšem času izve čim več relevantnega o vaši reprodukcijski sposobnosti. Ni razlogov za strah, res ne.


Spoštovani,
mislim, da si delate preveč skrbi po nepotrebnem. Dvigovanje in fizično delo ne ogroža nosečnosti, tudi ne dvo plodne. Seveda zna postati v 3. tretjini utrudljivo, a do takrat se utegnete tudi dodatno organizirati s svojo življenjsko okolico. Dodatnih dopolnil razen folne kisline ne rabite. Morda kasneje železo in kalcij. Za Ljubljano in okolico delam NS tudi jaz, glede na vašo starost pa vam po 37. letu pripada tudi invazivna diagnostika (AC). Glede NIPT pokličite v Medgen, kjer ponujajo cel spekter Naterine Panorame, kolikor vem, tudi za dvojčke. Sicer pa je najprej pomembno vedeti ali gre za ločena dvojčka (bihorijska) ali enojajčna (monohorijska), kar se da dokaj jasno UZ preveriti že pri 7 ali 8 tednih, zadnji čas za to pa je pri NS.


Spoštovani dr. Pušenjak,

Tudi midva z mojim partnerjem sva v tem boju z nepojasnjeno nepolodnostjo, in seveda vsak od nas potem po svoje raziskuje. Zanima pa, če slučajno kaj veste oz. je kaj razsikan tudi vpliv CBDja na to temo; sama sem malo raizskovala, vendar so mnenja kar deljena. V kolikor je vpliv ugoden bi prosila tudi za nasvet kako % se priporoča.

Poleg tega pa imam še eno vprašanje, kaj vse po vašem mnenju lahko vpliva na to, da so se ob prvi punkciji oplodile 4 celice od 4, po 2.punkciji pa nobena od petih; obakrat je bil delan klasičen IVF, edina razlika je bila, da je bil partner pred 2. 10 dni na antibiotikih, ampak jih ni jemal več že vsaj en teden, ter da so meni (kot je to običajno) menjali terapijo stimulacije?

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani,
za omenjeno “razliko” med uspešnostjo dveh ciklusov res nimam pojasnila, ampak tudi ne ideje, kaj bi bil lahko vzrok. Po mojem gre za naključje. Mogoče se bo bralo banalno, ampak še “štrudl” se lahko ponesreči, čeprav je vse narejeno “po receptu”, kaj se ne bi mogel tako kompleksen proces kot je OBMP.


Pozdravljeni, svoje vprašanje bom napisala kar tukaj, da ne odpiram nove teme, saj se nanaša na težave z zanositvijo. Stara sem 31 let, leta 2018 sem rodila prvega otroka, zanosila sem po 4 mesecih poskušanja, nosecnost potekala normalno, razen povišanega pritiska in terapije zato, porod bp. Avgusta 2020 sem zanosila drugič v prvem poiskusu. Prvi pregled v 6.tednu pokazal samo gestacijsko vrecko, ploda se ni videlo, po enem tednu je sledil spontani splav. Decembra 2020 sem po izostanku menstruacije naredila test, ki je bil pozitiven, po enem tednu zakrvavela, beta hcg je bil v krvi le 44 zato je sledila diagnoza ponovnega spontanega splava. Obakrat je splav potekal cisto normalno, po naravni poti, brez čiščenja. Po tem dogodku mi je predpisala ginekologinja Dabroston, ki naj bi ga jemala od 15.do 25.dne. Prvi ciklus sem ga tako jemala, dobila menstruacijo normalno 3 dni po prenehanju jemanja, drugi ciklus prav tako. V tem tretjem cikulusu pa sem naredila clearblue ovulacijski test, plus je pokazal na 16.dan, torej imam malo kasnejšo ovulacijo. Ciklusi so ponavadi dolgi 28-29.dni. Zato sem v tem ciklusu dabroston začela jemati od 18.do 28.dne kot svetujete vi, da naj bi se začel jemati šele po ovulaciji. Danes je 36.dan ciklusa, menstruacije še vedno ni, zjutraj sem naredila urinski test, ki je bil negativen. Mi je pa že 10 dni slabo, občasno me boleče špikne v prsih, imam bel izcedek.

Ginekologinja mi je po elektronaki pošti svetovala naslednje:
V kolikor menstruacije še vedno ne bo, pričnite z dabrostonom čez 10 dni, ga jemljite zopet 10 dni 2x1tbl. Tudi če bi vmes zanosila, z dabrostonom ne bo nobene škode. Naročite se na pregled po naslednji menstruaciji oz. naslednjem ciklusu dabrostona (tudi če ne bo menstruacije).

Kaj menite vi? Ali je pri meni sploh smiselna uporaba Dabrostona, če sem imela ovulacije in 3x zanosila brez težav (čeprav se je 2x slabo končalo)? Ali to da nimam menstruacije 8.dan po Dabrostonu ni nič zaskrbljujočega?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,
predvsem nimam navade izostanek menstruacije zdraviti “na pamet” ampak raje najprej naredim ginekološki UZ, saj bi ob negativnem testu nosečnosti lahko šlo za luteinsko cisto, za terapijo te pa je Dabroston, sploh 2 x 1 tbl/dan, skoraj brez pomena. V tem primeru bi bil smiseln močnejši progestagen, npr., Orgametril ali Primolut Nor. zaskrbljujoče tudi to seveda ni, lahko pa se brez terapije zavleče tudi za nekaj mesecev.


Ali vi opravljate preglede tudi samoplacnisko, saj vidim da bi bila to boljša rešitev, da bi vedela pri čem sem. V katerem delu ciklusa bi bilo najboljše priti do vas, glede na to zamujanje? Hvala in lp

Zdravo.
Imam vprašanje v zvezi s stop injekcijo Ovitrelle. Po nesreči sem pred vnosom iz igle iztisnila nekaj tekočine, cca 10-15 kapljic. Kaj to pomeni, da ne bo delovala kot bi morala?
hvala za odgovor in lp

hm? trenutno očitno ni ciklusa, vprašanje pa je povezano z razlogom za izostanek M. Torej bi bil UZ pregled smiseln zdaj. Če se pojavi M z vsemi znaki M, lahko problem smatramo kot rešen.


mogoče bi pomagalo, če bi vedel kateri Ovitrelle imate (0,5ml? 1 ml? 5 ml?). 10 kapljic iz stekleničke za kapanje je sicer 0,5ml, ampak domnevam, da ste imeli v mislih kapljice ,ki se tvorijo na koncu zelo tanke igle. V tem primeru nimam pojma, kolikšen volumen ima 1 kapljica, ampak precej manj od običajne kaplje.


Hvala za hiter odgovor. Imam Ovitrelle 250 mikrogramov (zelena škatlica in svinčnik). Ja kapljice na koncu igle, sicer nisem prav štela je pa steklo malo ven. Ali lahko močno vpliva na razvoj?
hvala in lp

malo verjetno, da bo zato kaj drugače.


Pozdravljeni.
Potrebovala bi vaše mnenje o nosečnosti po prenosu odmrznjenega zarodka starega 5 dni. Včeraj sem imela prvi pregled pri svojem ginekologu, ki pa je ocenil, da nosečnost zaostaja za dva tedna. Po njegovem izračunu glede na prvi dan zadnje menstruacije (8.3.2021) naj bi bila včeraj, 6.5.2021, noseča 8t in 3d. Starost zarodka po ultrazvoku pa naj bi bila za 6t in 4d velikost CLR 0,69cm in je po njegovem mnenju zaostajal v razvoju za dva tedna. Srčni utrip je bil viden.
Poslal me je tudi na pregled v Maribor na ginekologijo, kjer so mi ponovno opravili ultrazvok. Sprva je bila zmeda glede izračuna nosečnosti, ker je šlo za prenos odmrznjenega zarodka starega 5 dni. Sestra je prvo izračunala 6t, potem sta skupaj z zdravnico računale in sta prišle na 8 t. Njihovo mnenje je bilo, da je nosečnost res manjša, vendar je viden utrip, nosečnost izgleda vitalno in so mi predlagali ponoven pregled čez en teden pri osebnem ginekologu in se bo takrat videlo kako in kaj.
Ker sem bila glede vseh informacij malo zmedena sem poslala elektronsko pošto še na OBMP Maribor, kjer so mi opravili postopek. Poslala sem jim tudi sliko ultrazvoka. Sestra je vse podatke vpisala v mojo spletno kartoteko, kjer je na včerajšnji dan dobila izračun nosečnosti 6t 5d in predviden datum poroda 11.12.2021.
Naj še povem, da je bila ovulacija sprožena s stop injekcijo (Ovitrelle 250mg) 18.3.2021 zvečer ob 8.00, prenos 5 dni starega zarodka je pa bil potem čez en teden 25.3.2021. Prvi dan zadnje menstruacije pa je bil 8.3.2021.
Prosim vas za mnenje, ker glede tega izračuna moje nosečnosti vlada cela zmeda. Moj osebni ginekolog je računal na prvi dan zadnje menstruacije, na OBMP Mb so računali drugače in res ne vem, če je težava v izračunu nosečnosti ali je težava v zaostanku razvoja.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

da, po ET 5 dni starega zarodka 25.3. bi morali biti noseči 8 tednov + 3 dni, ampak zaostanek ob prisotnih utripih tako dolgo ni merodajen, dokler se ne da ugotoviti kaj več kot to. Podobnih primerov, ki so se končali povsem normalno z rojstvom donošenega otroka poznam kar nekaj, zato se zdi, kot da bi tudi pri človeku lahko obstajal redek pojav “embriopavza”, nekakšno zatišje v razvoju zarodka, ki se potem z zakasnitvijo vzpostavi in nato nadaljuje kot da se ni nič zgodilo. Za enkrat torej ne bi delal panike in bi počakal, kako se bodo stvari razvile dalje. Seveda je možen tudi zelo zgodnji zastoj v rasti, kar je praviloma posledica kromosomske napake, ampak dokler obstaja upanje, bi mu sledil in ne bi ukrenil ničesar.


New Report

Close