Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Pričetek jemanja tablet yaz

Pričetek jemanja tablet yaz

Pozdravljeni!

Danes sem bila prvič pri ginekologinji in sem jo prosila, če mi predpiše KT.
dala mi je KT Yaz. Rekla mi je naj jih začnem jemati 4. dan menstracije pa je nisem dobro razumela zakaj pa 4. dan. Opažam, da vsi pričenjajo z 1. dnem menstracije.
pa bi želela, da mi to obrazložite.

Hvala in lep pozdrav!

Živjo!

Mene pa nekaj zanima glede jemanja kontracepcijskih tabletk YAZ. Sedaj jemljem prvo škatlico in danes sem vzela prvo belo tabletko- kakor berem, bi se morala menstruacija pojaviti vmes v teh 4 dneh ko jemlješ bele tabletke. Recimo da dobim menstruacijo že po drugi tabletki- ali tisti ostali dve beli tabletki vseeno pojem ali začnem že z novo škatlico ( roza tabletka na 1.dan menstruacije)??
Pri teh tabletkah je potrebno jesti jih vsak dan, tudi med menstruacijo kajne?

hvala že vnaprej 🙂

Pozdravljena!

V navodilih je res zapisan 1. dan, a je kontraceptivni učinek zagotovljen, če se prične jemati KT od 1. do vključno 5. dne menstruacije in ob tem dodatna zaščita ni potrebna. Če se začne s 1. dnem, se luščenje maternične sluznice na silo prekine, kar ima mnogokrat za posledico mazanje perila (spotting) prvi mesec. Zato tudi sam predlagam, da se s KT prične 3. ali 4. dan menstruacije.

Matjaž

Živjo!

Načeloma se odtegnitvena krvavitev res pojavi med jemanjem belih tabletk, a ne vedno. In krvavitev niti ni potrebna. Jemljite tabletke, kot piše v navodilih: 24 roza, nato 4 bele, nato začnete z novim zavojčkom ne glede na to, ali še krvavite ali ne.

Matjaž

živjo!
danes je 4 dan menstruacije, ginekoligunja pa mi je predpisala KT yaz in mi naročila naj jih začnem jemati 1. dan menstruacije. Jaz bi začela že danes, kako je s tem? Ali naj izpustim 4 tabletke, ker nisem začela takoj prvi dan ali naj začnem s prvo in jih vsak dan pojem dokler jih ne zmanjka? Ali je zaščita potem učinkovita ali ne?

hvala in lep pozdrav!

Živjo!

Lahko jih začnete jemati tudi danes, od 1. tabletke naprej. Zaščita je učinkovita.

Matjaž

živijo. tabletke yaz jem že 4 mesec in včeraj se nama je s fantom zgodilo da nama je kondom počil. čakam pa na menstruacijo saj sem u soboto uzela zadnjo tabletko. ali je nevarnost da bi bila noseča?

Živjo!

Tabletke so namenjene temu, da lahko fant ejakulira v nožnico, pa v 99,7% ne pride do nosečnosti. Lahko sta brez skrbi.

Matjaž

Pozdravljeni. Trenutno 1 mesec jemljem kontracepcijske tabletke Yaz. Zanima me, kdaj med menstruacijo ne smem imeti spolnih odnosov s fantom, da ni nevarnosti, da bom zanosila. Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljena!

Spolne odnose imate lahko kadarkoli, tudi med krvavitvijo, če tabletke redno jemljete. Zaščiteni ste vsak dan.

Matjaž

pozdravljeni,
prvo tabletko yaz sem vzela na prvi dan menstruacije in sicer nekje okoli 3h zjutraj, naslednje dni pa ob 8 zvečer. Zanima me, če se zaščita kaj zniža ali še vedno deluje 99% ?
pa občasno jemljem lekadol, septolete, cofetin (če me boli glava) pa občasno tudi železove tablete, a to kaj zmanjša učinkovitost tabletk?
hvala že vnaprej!

Pozdravljeni,
dobro bi bilo, če tabletke zaužijete vsak dan ob približno istem času. Ko jih tako jemljete 7 dni zaporedoma ste zaščiteni.
Našteta zdravila nimajo vpliva na učinkovitost tabletk.

Spoštovani!

29. aprila 2013 sem imela UPN s tabletami. Ginekologinja mi je predpisala KT Yaz in mi rekla naj jih začnem jemati prvi dan ciklusa. Pred tremi dnevi se mi je pojavil rjavi izcedek, ki pa se je danes spremenil v blago krvavitev. Ker nimam menstrualnih krčev, (čeprav jih drugače prvi dan menstruacije imam vedno), sem komaj danes pomislila, da bi ta blaga krvavitev pomenila že 1. menstruacijo po posegu. Danes sem govorila z ginekologinjo, ki pa mi je rekla, da naj začnem z jemanjem KT 5. dan (ker naj bi takrat bila zagotovo prisotna menstruacija). Ker pa v navodilih KT piše, da naj začnem z jemanjem prvi dan, me zanima, ali naj vseeno začnem z jemanjem tablet jutri oziroma v petek, ali naj počakam naslednji menstruacijski cikel v juliju?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Pozdravljeni,
tabletke lahko začnete jemati kadar želite. Če niste sigurni, da je to res menstruacija, uporabljajte še 7 dni kondom. Po kontinuiranem 7-dnevnem jemanju KT ste zaščiteni.

pozdravljeni,
kt jemljem že skoraj en mesec. nekje prvi teden ko sem začela jemljati, me je ponoči bolel trebuh (kot da bi imela drisko) ko sem šla zjutraj na wc nisem imela driske. potem sem imela po 5 dneh nezasciten spolni odnos, ampak mu ni prislo vame. Po dveh dneh spolnega odnosa sem tabletko vzela običjno kot vsak dan ob 9 uri zvečer. Nekje ob 4 me je začelo zvijati v trebuhu, šla sem na wc in imela drisko, takoj sem vzela še eno tableto. Je kaj možnosti da sem zanosila? je zaščita še vedno učinkovita, glede na to da vsak dan redno ob istem času jemljem tablete?
hvala

Možnost zanositve je zelo zelo majhna, ista kot če ne bi imela driske.

Pozdravljeni,

s fantom sva imela spolni odnos in počil nama je kondom, zato sem takoj zatem vzela jutranjo tabletko. Po približno enem tednu sem dobila menstruacijo, ki je prišla točno takrat, ko bi morala, četudi ne bi vzela jutranje tabletke. Tisti dan sem prvič pričela z jemanjem kontracepcije, s qlairo. Ali sem sedaj zaščitena od prvega dne jemanja tabletk, kljub temu, da sem pred tem vzela jutranjo tabletko?

Hvala, lep pozdrav

Zanimivo vprašanje. Ste zaščitena, ker se s krvavitvijo sluznica v maternici zelo stanjša.

pozdravljeni!
2.7.2013 sem pricela krvaveti, sepravi je 3.7.2013 bil moj prvi dan menstruacije? zacela sem pa prej s krvavitvijo ker sem vzela nujno kt tabletko ki velja za 72h v nazaj. domov pridem 8.7.2013 in me zanima ce bi lahko takrat zacela z uporabo kt yaz, kajti 17.7.2013 odrinem na dopust z fantom. zanima me ce je kaj narobe stem in kdaj bom zascitena potem ?
LP Karmen

Koliko sporočil pa ste oddala 🙂 Prvi dan menstruacije je dan, začenete krvaveti. Glede tabletk sem že odgovorila v drugi rubriki. Srečno

New Report

Close