Pričetek jemanja tablet yaz
Lep pozdrav!
Pred letom dni sem končala jemati KT Diane 35. Od takrat sem imela menstruacijo samo na 4-krat, vedno pa je trajala le en dan oz. nekaj ur. Tudi pri zadnji menstruaciji je bila to le nekaj-urna šibka krvavitev, vendar sem vseeno tisti dan začela jemati KT Yaz. Zanima me ali sem popolnoma zaščitena ali pa je potreba tudi dodatna zaščita?
Hvala za odgovor
Zdravo,
imam eno vprašanje. Jamljem kontracepcijske tabletke Yazz in se mi je zgodilo, da sem v ponedeljek vzela tabletko, ki bi jo morala vzeti v torek, v torek sem potem vzela tabletko, ki bi jo morala vzeti v sredo… tako, da mi je zdaj tista ponedeljkova tabletka ostala. lahko zdaj v sredo vzamem to ponedeljovo tabletko in potem normalno nadaljujem s pravilnim vrstim redom jemanja tabletk? Ker kako pomembno je sploh to pravilno zaporedje jemanja tabletke (tabletke naj bi imele različne sestavine) in na kaj to potem vpliva? Upam, da sem bila razumljiva glede vprašanja. Hvala za odgovor.
Tabletke praviloma začnemo jemati 1. dan menstruacije, tako imate takoj zagotovljeno zanesljivo zaščito. Vsak dan vzamemo tabletko ob približno istem času, s tem je pogojena zanesljivost zaščite. V tabilici tabletk Yaz imate priloženo nalepko z dnevi v tednu, ki jo nalepite zgoraj tako, da je prvi dan tisti, ko začnete jemati tabletke. Začnete s tabletkami v prvi vrsti, vse so roza obarvane. Zadnje 4 tabletke so bele in v času, ko jemljete bele tabletke, je menstruacija.
Ker ste imeli menstruacijo že 27.1. , počakajte z začetkom uporabe tabletk do februarske menstruacije, do takrat pa uporabljajte kondom. V miru si ta čas tudi preberite navodila za uporabo in v primeru najasnosti za pojasnilo prosite vašega ginekologa. Srečno!
Pozdravljeni,
pred dnevi sem začela z uporabo KT Yaz. Ginekologinja mi je svetovala, naj jih vzamem, čeprav je od prvega dneva menstruacije minilo že skoraj 10 dni. Zanima me kako dolgo moram potemtakem jemati tabletke? Moram izpustiti tistih prvih 10, ali naj jih jemljem od začetka, tako da bo obdobje brez menstruacije torej 10+21 dni?
Hvala 🙂
Živjo.
v torek sem bila pri ginekologinji in dobila Yaz tabletke(tabletke jemljem prvič.)V sredo zjutraj sem šla iskat jutranjo tabletko, zaradi preventive oz. počenega kondoma prejšnji večer.Pričakovala sem menstruacijo, in jo dobila v četrtek,vendar je bila zelo šibka,zato nisem vedela ali je posledica jutr.tableke ali prava menstruacija.Tako sem prvo tabletko vzela v petek zjutraj.
Kako je z zaščito v takem primeru,kdaj je zagotovo?
Hvala za odgovor
živjo
zanima me glede kontracepcijskih tabletk “jaz”, do sedaj nisem uporabljala kontracepcijskih tabletk. V mesecu juliju grem na dopust za en mesec pa nebi želela imeti menstruacije. Moje vprašanje je če lahko že prvi mesec izpustim 4 bele tabletke in neprekinjeno jem naprej roza tabletke(novo škatlico). ali je bolje da ne prestavljam že prvi mesec menstruacije.
Ne gre za nobeno zdravstveno težavo, to je le začeten prilagoditveni pojav, ki ne zahteva ginekološkega pregleda. Lepo naprej jemlite tabletke, najbrž že pri drugi tablici tega ne bo več ali pa se bo v presledkih še pojavljlo prvih 6 mesecev uporabe tabletk. toplo priporočam, da natančno preberete navodila za uporabo, ki so v škatlici in tam boste izvedeli vse kar bi vas utegnilo zanimati.