Papiga nimfa
Lepo pozdravljeni,
velikokrat prebiram ta forum in dobim ogromno koristnih informacij =) rada bi samo povedala, da sem pred 14 dnevi dobila papigo nimfo. dobila sem jo od ene gospe, h kateri je priletela. očitno se je zgubila. dali so oglase vse povsod, vendar se po mesecu dni ni nihče javil. ker je ni mogla in ni hotela obdržati sem jo vzela jaz =) poimenovala sem jo Bonny =) predvidevam da je samček;) ker imam trenutno malo (vem da je premajhna ) kletko, nameravam kupiti večjo, sem mu že od prvega dne pustila kletko odprto. nisem silila v njega, ko je njemu pasalo je šel ven in raziskoval stanovanje. tako se je že po tednu dni navadil in sedaj mi že prileti na glavo ali rame =) vidi se da je bil lepo vzgojen in udomačen, ker se ne boji človeške bližine =) poleg Bonnyja mam še dva morska prašička in nikoli mi ne bo žal, da sem vse tri cartke sprejela v svoje stanovanje =) če imaš žival rad in ji nudiš osnovne pogoje (hrano, vodo, primeren prostor) poleg pa še ogromno ljubezni in svojega časa, potem ti to povrne 100x =)
lp
Pozdravljeni,
naša nimfa je stara 2meseca in je ročno hranjena.Imamo jo približno 2 tedna.Ko smo jo dobili je bila malo preplašena,zato smo ji dali malo časa,da se navadi na nas in na prostor v katerem živimo.Malo smo jo ogovarjali in to je to.Kletko smo pustili odprto…čez par dni sem ji ponudila roko s hrano in jo tako premamila…stopila je gor in začela jesti,ko je pojedla sem na prstu prenesla na ramo in nato do kletke…Naslednji dan sem ponovila isto….Danes je pa tako, ko stopim v sobo že gleda kje sem in zleti sama na ramo ali pa glavo 🙂 enako je ko se v sobi nahaja kakšen drugi član naše družine 🙂
Imam nimfo staro 6 let.
Jajca vali že od svojih 8 mesecev naprej in to sprva po 7-8 kom, sedaj pa manj. Nikoli pa ni bilo nobenih problemov razen to, da je v času, ko je sedela in se pripravljala na valjenje, bila zelo huda- je kljuvala. Drugače pa je zelo prijazna in mirna nimfica. No pri tokratnem valjenju pa se je malo zataknilo. Zvalila je 4 neoplojena jajčeca in sedaj sem opazila, da ji ena nogica in perutka ne delata tako kot bi morali- skratka ne more hoditi, ampak se scelega premika, pa še to cik cak. Ne vem kaj bi to bilo. Veterinarka je rekla, da naj ji kupim vitamine in to sem tudi storila. Sedaj bom pa videla, če bo v parih dneh boljše, drugače pa bom šla z njo na veterino. VPRAŠALA BI, ČE JE SLUČAJNO KDO IMEL TAKŠEN SLUČAJ, KER ME ZANIMA, ČE BO ŠE SPLOH KDAJ HODILA IN LETELA. Zelo se mi smili in pa tudi sama trpim, ker imam neizmerno rada vse živali sveta. Lahko mi sporočite prosim na moj mail [email protected] in lepo pozdravljeni in SREČNO!
Živjo vsem, ki imate doma papige. Moja hčerka si je za rojstni dan želela paige skobčevke in dobila dve samca in samičko.Imamo jih komaj mesec dni.
Nekateri so mi rekli naj dam na dno kletke časopisni papir, da ne bo kletka zelo pokakana, in sem ga dala.
Zdaj pa so ta časopisni papir začele jesti, tako da ne vem, kaj naj naredim.
Prosim, če kdo kar koli ve zakaj ga jedo, mi naj odgovori, zelo bom hvaležna odgovora.
Lep pozdrav
Živjo vsem, ki imate doma papige. Moja hčerka si je za rojstni dan želela paige skobčevke in dobila dve samca in samičko.Imamo jih komaj mesec dni.
Nekateri so mi rekli naj dam na dno kletke časopisni papir, da ne bo kletka zelo pokakana, in sem ga dala.
Zdaj pa so ta časopisni papir začele jesti, tako da ne vem, kaj naj naredim.
Prosim, če kdo kar koli ve zakaj ga jedo, mi naj odgovori, zelo bom hvaležna odgovora.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Pred kratkim mi je poginil eden od dveh skobcevk in me zanima:
-skobčebko oddati in kupiti nimfo
-pustiti skobčevko in kupiti nimfo
-pustiti vse skupaj in se z njo več ukvarijam, ker skobčevk nebi več imela
Kletka:
– v 57cm, š 56cm, g 32cm
– Imam veliko igrač ki jih menjam
– palice so leskove različnih debelin
Upam za hitre odgovire in lep pozdrav
Vem da je vprašanje že staro, pa vendar: to je čisto normalno za skobčevke, vendar ni najbolje če jejo to tiskalno barvo, saj jim v določenih količinah škoduje, se pa lahko ob najslabšem primeru s časopisom celo zadušijo, saj se jim lahko zatakne v grlu oz. kljunu. Meni so v trgovini svetovali da se po tleh posije pesek, ki ga lahko kupite v trgovini za živali, vendar ne sme biti mivka saj v primeru da jo ptica poje v njenem trebuhu nastane podobno kot beton, ker se micka združi z vodo in lahko palica zaradi tega pogine, ali pa ima zaprtje, ki se ravno tako brez da greste k veterinarju konca s poginom ptice. Sama sem naredila to napako z mivko, vendar mi je veterinar potem rekel da naj čimprej zamenjamo za pesek ker je že nekaj ptic poginilo za to.
Bi pa prosila če mi kdo svetuje na prejšnje vprašanje ki sem ga zastavila.
Lp
Najprej moraš vedeti,da je ta velikost kletke zelo premajhna za skobčevko,kaj šele za nimfo,ki je veliko večja od skobčevke. Papige z dolgim repom morajo imeti že zaradi tega večjo kletko. Kletka mora biti tako velika,da se ptica v njej dobro počuti in se z veseljem vrača v kletko. V majhni kletki ptica postane depresivna, puli si perje in še veliko drugega negativnega-posledično ima krajšo življensko dobo od pričakovane.
Ta skobčevka,ki je zdaj ostala sama (ne vem ali je samček ali samička),je verjetno žalostna,v stresu,veliko se ukvarjaj z njo in ji priskrbi družbo še ene skobčevke. Namreč,če jo boš oddala zdaj,ko je v takem stanju,bo to za njo še en šok in vprašanje,če bi ga preživela. Kupi ji za družbo in tolažbo njenega vrstnika/vrstnico,čez čas ko se bosta ptici navadili druga druge pa lahko razmišljaš,da obe skupaj oddaš in si nabaviš nimfo.
Meni so rekli v trgovini da bi bila ta kletka primerna za vsaj 3 skobcevke. Skobčevka je samička in poginil je samček. Zelo sta se imela rada in sta se skupaj veliko igrala. Samec je bil star 6 let samica pa je stara manj kot 1 leto in jo vsak dan spustim za približno 3 ure vsaj. Rada se igra tudi z mano, se crklja in včasih igra sama vendar to redko. Ni pa navajena da bi prisla na prst. Bi prosila če mi kdo da kak nasvet kako jo navaditi na sadje, ker nič ne deluje. Je samo sladko hruško in ko je bil z njo še Žako (samček) je jedla tudi jaboljko drugega pa ne je. Samica sama z leti in pride nazaj v kletko nekaj pojest, popit in nato sama nazaj vn. Ko pa se začne temnit se sama vrne v kletko spat. Torej bi za nimfo potrebovala večjo kletko?