Okužba s HIV
Dober dan,
v zasebni kliniki sem opravil hitri test za HIV (vzorec krvi), pri katerem so bili rezultati znani v približno 30 minutah. Test je bil nereaktiven.
Se lahko na rezultat zanesem, ali pa mi kljub temu priporočate še uradno labaratorijsko testiranje? Naj omenim še to, da se je rizični spolni stik zgodil pred enim letom. V tem času bi se protitelesa verjetno že razvila in verjetno ni nevarnosti, da bi bil rezultat hitrega testa lažno negativen, kajne?
Lep pozdrav, Luka
Sicer to osebo poznam že eno leto, dvomim, da je okužen, imel je same redne partnerke… tudi vprašala sem ga (ko se je to zgodilo), če je slučajno okužen (sicer se ni nikoli tesitral), in je rekel, da ni, in da sem jaz naredila paniko.
je pa res, da sem sicer zelo anksiozna oseba, in da me je vedno bilo oz me je strah bolezni…
kaj vi menite o tem? se vseeno grem testirat? je možno tudi jaz, da pretiravam? ker vseeno mislim, da razširjenost hiva ni tako visoka v sloveniji…
Spoštovani, takole, kot opisujete, izgleda tveganje majhno in najbrž pretiravate. Vprašanje pa je, kaj vas pomirja in kako gledate na stvar. Vsaka oseba, ki je že kdaj imela nezaščiten spolni odnos, je tvegala, da se je morda okužila z virusom HIV (razen če spolni odnos prakticirata dve osebi prvič in ne izhajata iz populacije, kjer je okužb z virusom HIV veliko) Če boste od potencialnega partnerja pred začetkom fizičnih stikov zahtevali sveže potrdilo o neokuženosti z virusom HIV, ne boste tvegali, je pa vprašanje. če je možno kaj tagega sploh izvesti.
Žal je pri meni tako, da sem po naravi zelo anksiozna, in me težko kaj pomiri. še izvid me ne bi prepričal, ker bi dvomila o diagnostičnem oknu itd.
vedno bi me grizel tisti kaj pa če.
torej kaj vi menite. da je sploh ta strah upravičen? glede na to. da sem se poljubljala z osebo, ki jo poznam? in da ni iz rizične skupine…?