OBMP – IVF 2023
@Valentina438 iz srca ti hvala za vse te informacije, nic od tega nisem vedela. ❤️ Bom vsekakor rekla zdravnici vse to in morda je tak sistem res boljsi zame, samo ne vem ali bodo zeleli to sprovest. Bom videla kaj bo odgovorila. Meni so rekli na UZ, da ni problema, tud ce sem mela test ze dan prej pozitiven, ker oni itak spremljajo ovulacijo na UZ. Kako pa je s prenosom zamrznjenih zarodkov v tujino? Estrofem in progesteron sem imela pa tudi v prvem prenosu, sevezem, ki je uspel.
Plus_one, 25.03.2023 ob 11:45
@Valentina438 iz srca ti hvala za vse te informacije, nic od tega nisem vedela. ❤️ Bom vsekakor rekla zdravnici vse to in morda je tak sistem res boljsi zame, samo ne vem ali bodo zeleli to sprovest. Bom videla kaj bo odgovorila. Meni so rekli na UZ, da ni problema, tud ce sem mela test ze dan prej pozitiven, ker oni itak spremljajo ovulacijo na UZ. Kako pa je s prenosom zamrznjenih zarodkov v tujino? Estrofem in progesteron sem imela pa tudi v prvem prenosu, sevezem, ki je uspel.
Ja, verjamem, da rečejo, da je ok, kako pa je s hormoni v resnici, pa ne vedo. Kar meni manjka v Sloveniji je, da ne delajo npr. pred prenosi krvne teste, ki veliko povedo, tako pred svežim kot zamrznjenim prenosom. Razumem seveda, da za vse paciente to težko naredijo, ker je treba zelo hitro imeti rezultate in glede na število pacientk je to zelo težko pri nas. V tujini pa placas in lahko predlagaš kaj tudi sam in ti povedo svoje mnenje in se potem odločiš. Meni npr. Aspirina ni noben predlagal, ker študij o njegovi učinkovitosti na vgnezditev ni, zato ga tudi v Sloveniji ne predlagajo, razen če vztrajas, očitno. Če si mislila sveže prenose, pa so v tujini takšni kot pri nas. Ti pa naredijo preiskave pred prenosom, da vidijo, ali določeni hormoni niso slučajno previsoki še od stimulacije, npr. zelo pomemben progesteron. Jaz menim, da je več kosov sestavljanke, zakaj uspe in zakaj ne. Vsekakor pa ne krivi sebe. Več poskusov, enkraz pa uspe!
Ja, se popolnoma strinjam s tabo. Saj jaz sem pripravljena tudi sama se it testirat, dan pred prenosom, sam ko ne vem kaksni so optimalni rezultati, razmisljam, da bi to naredila pred naslednjim prenosom. Al pa ce me dajo na ta protokol, kot si ga omenila v prejnjsem postu. Glede na to, da cutim, da to kar so zdaj naredili, ni ravno ok, ne bi pa rada hodila na prenose kot po tekocem traku. Po drugi strani pa si mislim, mogoce se samo ni poklopilo. Ampak vsekakor bi si vsaj hormone naslednjic pred prenosom gledala in pa sla samoplacnisko na Uz sluznice. Morda ves kako naj bi bili hormoni? Hvala za tvojo pomoc ❤️ Je tebi uspelo v tujini?
Plus_one, 25.03.2023 ob 12:30
Ja, se popolnoma strinjam s tabo. Saj jaz sem pripravljena tudi sama se it testirat, dan pred prenosom, sam ko ne vem kaksni so optimalni rezultati, razmisljam, da bi to naredila pred naslednjim prenosom. Al pa ce me dajo na ta protokol, kot si ga omenila v prejnjsem postu. Glede na to, da cutim, da to kar so zdaj naredili, ni ravno ok, ne bi pa rada hodila na prenose kot po tekocem traku. Po drugi strani pa si mislim, mogoce se samo ni poklopilo. Ampak vsekakor bi si vsaj hormone naslednjic pred prenosom gledala in pa sla samoplacnisko na Uz sluznice. Morda ves kako naj bi bili hormoni? Hvala za tvojo pomoc ❤️ Je tebi uspelo v tujini?
Ni kaj ? kakšni morajo biti hormoni pred svežim transferjem žal ne vem točno, ker sem imela same zamrznjene zaradi testiranja zarodkov, je to vedno zdravnik pogledal in je že nekaj časa nazaj, pa ne bi želela kaj narobe reči, ampak oni vedo, če je ok, da se naredi sveži ali zamrznjen prenos, če jim pokažeš izvide. Morda je to dobra ideja, je pa res, da ko se poklopi se poklopi. Ja, nama je potem uspelo v drugo v Avstriji. Sem pa starejša in potem v Sloveniji so leta glavni vzrok neuspeha 😉 Ampak saj Slovenija je res dobra v IVF, tujina pa je draga in za denar seveda naredijo vse preiskave ? če imaš čas, vsekakor priporočam probavati doma. Tudi tujina ni garancija. Malo bolj individualno je, ampak jih tudi moraš držati na kratko ? zato je fajn malo poznati stvari. Saj zdravnik takoj vidi, ali govoriš neumnosti ali dejansko ima težo. Recimo meni so tudi pred postopkom v Avstiji prvi dan M naredili FSH, LH, estrogen itd., da so preverili, ali je cikel sploh primeren za stimulacijo. Pa nimam težav z visokim FSH, na primer.
Ja, saj tudi mene cakajo prenosi zamrznjeckov, zal pa nisem vec najmlajsa (tik pred 41) in zato nocem na slepo poskusat. Bom videla kaj mi bo ginekologinja na telefonskem posvetu rekla – vsekakor bom sla, glede na vse te informacije, sama pred transferjem pogledat se hormone, sprasujem pa se ali je stopka sploh primerna zame, glede na to, da imam ovulacijo in glede na trenutni neuspeli prenos s stopko. Po drugi strani je svezi prenos uspel, pa se spet sprasujem, ce je torej bolje, da delajo z umetnim cikolom, kot si ga opisala v prejsnjih postih ? Hormone sem testirala lani, AMH je presenetljivo dober (cca 3,4), FSH in LH sta bila ok, dobila sem 16 celic, oplodilo se jih je 6, sva pa v ICSI. Samo kot receno zaradi let nocem prevec rulete igrat, a se istocasno zavedam, da ce je namenjeno se poklopi ? Samo ta prenos zdaj mi je res dal mislit, ker ne razumem, da jim mocno pozitiven test, dan pred stopko, ni nic pomenil in sem imela tudi po prenosu skoz obcutek, da to ni to, ceprav sem se prepricevala, da je.
@(Ne)srecnica, dan prej mislis s stopko ali brez? Ali oa vsaj, da stopko dobim, na dan pozitivnega testa. Je pa res, da mam jaz 2 dni mocno crtico na testu (delam digitalnega, pa potem vedno tudi crtice pogledam), zato razmisljam, da bi bilo najbolj pametno, da grem samoplacnisko test LH hormona narest, da vidim kdaj bo peak. Samo ne vem kok bodo sodelovali v tem. ?
Pomoje je, ce mi dajo stopko dan po pozitivnem testu (ceprav se kaze pozitivno, ker mi vedno 2 dni kaze), ze prepozno za stopko, vsaj tako nekako se mi zdi logicno ? Mogoce narobe razmisljam, bom vidla kaj se bom zmenila v telefonskem pogovoru. Ali pa res prenos brez stopke. Samo zdej, ko so mi jo dali, niso itak nic vec gledali, le rekli so da je vodilni folikel mislim da 19mm in to je to.
Punce pozdravljene. Nevem, ce se me katera se spomni, aktivna sem bila v lanskem forumu, nazadnje sem pisala septembra, ko smo s kar nekaj puncami skupaj odstevale po prenosu. Takrat je bilo zame neuspesno. Potem pa sem se distancirala od foruma in sem zdaj po dolgem casu spet prisla pogledat, “kaj dogaja”. Cestitke vsem, ki vam je uspelo! ?? Sem se odlocila, da se tudi sama javim: novembra sem sla po drugega zamrznjencka in takrat je prenos uspel, tako da sem danes ze cez polovico nosecnosti. Kar ne morem verjet, da nama je po toliko letih truda uspelo ?
Ravno sem prebrala, ko je ena napisala, da obstaja tudi prenos v “umetnem” ciklu (torej, da se od 1. dneva cikla jemlje Estrofem, ki “zatre” ovulacijo, gleda se samo debelino sluznice). Pri meni je za drugi prenos dr. to sama predlagala, ker je bil moj cikel pri prvem prenosu katastrofa. Imam PCOS in sem pred prvim prenosom zato jedla Femaro, da bi dosegli ovulacijo, ampak kljub Femari je cikel kar nekaj strajkal, ovulacije kar ni bilo od nikoder, 2 folikla sta bila ze ogromna, na koncu (po vec kot 20 dnevih) pa koncala kot hemoragicna folikla (zaradi velikosti sta na pol pocila in zakrvavela). Rekli so mi, da to stejejo enako kot ovulacijo in 5 dni kasneje naredili prenos, ki je bil neuspesen. Za drugi prenos pa je dr. rekla, da se tega ne gremo vec in mi predpisala Estrofem. In sem prepricana, da je bila to ena izmed stvari, ki je pripomogla k uspesnemu prenosu. Ker za prenos ni pomembna samo vrednost progesterona, ampak tudi estrogena. In ocitno pri neurejenem ciklu ta vrednost ni ravno primerna za prenos. Tako da tiste, ki nimate rednih ovulacij oz. urejenih svojih ciklov, predlagajte dr. da poskusite se s tem nacinom.
Aja pa se nekaj: jaz sem takoj po neuspesnem prvem prenosu zacela hodit na akupunkturo vse do naslednjega prenosa. Hodila sem 2x tedensko, mislim, da sem sla na okoli 12 terapij. In ta “vmesni” ciklus (po prvem prenosu in pred drugim prenosom), ko sem hodila na terapije, je bil glede na moje PCOS stanje tudi neverjetno urejen, imela sem celo ovulacijo! In sem 100% prepricana, da je za to zasluzna akupunktura, da se mi je zaradi tega nekako uredilo hormonsko stanje, ki je potem prispevalo tudi k uspesni vgnezditvi pri naslednjem prenosu. Tako, da res res priporocam, da poskusite! Sicer financno zna biti kar zalogaj, ampak je definitivno vredno poskusit. Na nekaterih ameriskih klinikah za neplodnost to kar redno prakticirajo (akupunktura v sklopu IVF), tudi na spletu se najde precej raziskav, ki so potrdile visji uspeh vgnezditve, ko so zenske hodile na akupunkturo.
Upam, da kateri karkoli od napisanega pomaga. In res mocno drzim pesti, da vam cimprej uspe ??❤️
@Leanna143 iskrene cestitke za nosecnost, verjamem da bo srecna do konca ❤️ Hvala za vse te info, jaz sicer imam redne cikluse in ovulacije a vseeno razmisljam o opciji z estrogenom (zakaj sem ravno v prejsnjih postih napisala ?). Sam ne vem koliko je to ok za nas, ki imamo ovulacijo. Cist sem zdej zmedena. Kam si pa hodila na akupunkturo?
Hvala @Plus_one ?
Hm, kaj pa vem. Verjetno prioritizirajo naravni cikel, ker je pac naravni, ker telesa ne izpostavljas po nepotrebnem se dodatnim hormonom. Ampak, ce naravni cikel ni urejen, se mi pa tudi zdi neumno na vsak nacin “forsirati” ovulacijo, ce kljub stimulaciji ne prides do nje ?♀️
Na akupunkturo sem hodila h kitajskemu zdravniku, dr. Li Kejun – ima ordinacijo v Ljubljani in v Kranju.
Veliko vas je novih, tako da če povem po pravici pridem tu in tam pokukat le, da končno preberem veselo novičko od tebe @Fracek…in danes slučajno zasledim tvoje novice, imam kar lepši večer…Vse dobro in stiskam pesti, da bo vse lepo potekalo…Čestttiiiitammmmm….Pa lepe pozdrave ostalim znankam., če se kaj še javite 🙂
m4kyca, 25.03.2023 ob 00:46
Živijo!
1.2.2023 sla v LJ v postopek – napotnica za prvič IVF. Konzilij je 16.3.2023 odločal, pošto dobila 24. 3.2023 na dom.
Uf, tole je pa trajalo!
Moram reči, da sem kar rahlo neučakana, da začnemo. Ker vse to tako traja… se mi zdi, da samo čakam. Pa bi rada, da nam rata postopek začet še pred poletjem, ko naj bi imeli vmes krajšo pavzo, ko ne izvajajo postopkov.
Pozdravljene punce. Mi mogoče lahko katera predlaga, katero kliniko izbrati, če je v igri moška neplodnost (zelo nizka koncentracija semenčic)? Ima boljše embriologe MB ali LJ? Zelo so mi pomembne izkušnje embriologa, ki izbere določeno semenčico – bi rada, da je to človek, ki je ustrezno izobražen in ima precej izkušenj. Pri IVF postopku predvidevam, da tega znanja ne potrebuje v takšni meri, saj ne gre za ICSI postopek. Hvala.
Maj3a, 27.03.2023 ob 10:10
Uf, tole je pa trajalo!
Moram reči, da sem kar rahlo neučakana, da začnemo. Ker vse to tako traja… se mi zdi, da samo čakam. Pa bi rada, da nam rata postopek začet še pred poletjem, ko naj bi imeli vmes krajšo pavzo, ko ne izvajajo postopkov.
Tudi pri nama je trajalo mesec pa pol od posveta do tega da sva dobila odobritev konzilija. Na cakanje se je pa zal treba kar navadit, cakanje na odobritev je se najmanj. Kje je se cakanje na postopek, prenos, krvni test itd. Zal je vse skupaj eno samo cakanje.
@n1n41 kar se tice embriologov, dvomim da ima katera tocne informacije kje so boljsi, verjemam pa, da so povsod precej usposobljeni, glede na to da opravljajo taksno delo. In ce je tezava pri moskem bodo itak naredili ICSI postopek, za kar so tudi najbrz dovolj usposobljeni. Midva sva ga imela in je ratalo v prvem poskusu, zdej koliko je bilo to odvisno od embriologa, ker je izbral super spermij, nevem, verjamem pa da se potrudijo in izberejo najboljse kot se da. Kako se pa potem pikica naprej razvija in do kaksne kakovosti pa itak ni vec v njiihovi moci…