OBMP – IVF 2023
@Ribica, zal mi je, nimamo kaj … objem in pogumno naprej. ❤
@ursa2021 sredi maja lani sem imela prvi posvet, isti dan oddala kri za hormone (ravno 4 dan cikla) in dobila napotnico za 3D ultrazvok. 10 dni po posvetu že dobila odobritev konzilija (sem brez obeh jajcevodov in brez enega jajčnika, tako da je IVF edina opcija), potem sem opravila še 3D UZ v istem ciklu in so mi rekli, da se naj kar prijavim za postopek. Ko sem prišla do sestre tam pa je rekla, da zaradi dopustov ne sprejemajo več, da naj se javim po 8.7 prvi dan M. Pa sem dobila M 2 dni prezgodaj, naslednja je pa zelo zamujala, tako da sem se 1.9 prijavila, 1.10 začela s pikanjem.
Pozdravljene☺️
Jaz sem nova tukaj. Stara 25 let, partner 26. Že kako leto se trudiva za plusek a neuspesno, zato se je partner odlocil, da naredi spermiogram samoplacisko v Dravljah ki je pokazal astenozoospermijo, drugi pa potem na napotnico astenozoospermijo lazje oblike. Zdaj se vodiva v Dravljah pr dr. Resu. Tudi mene je napotil na hormonske preiskave, ki niso ravno briljantni. Moj AMH je bil 0,52 ng/ml tudi FSH sem imela povisan in sicer 13,5 mlU/ml. Skrbi me, sam bi to znal biti znal, da me caka zgodnja menopavza.
Je imela katera enak problem z AMH in kaksen je bil postopek? V ponedeljek imam se PCT test je bolece?
lepo bodite☺️😍
Evo pa je prišel dan moje prve punkcije. Folikli so lepo zrastli so rekli! jutri si dam stopko v nedeljo grem na punkcijo, test za covid je bil negativen tako da se že veselim.
Me pa samo zanime nasploh tiste, ki ste dale to v Mariboru skozi ali ste bile vse pod narkozo? Meni je danes sestra kar sama rekla pod narkozo, zdaj pa me zanima ali ste se druge same odločile ali kako?
@Tejchy452 mene prvic niso nic vprasali so me kar dali v splosno kaksnih 10min je vse skup trajalo. Pol pa sem se 2 uri pocivala. Jutri imam spet punkcijo sem vceraj vprasala sestro za anestezijo in je rekla, da je vedno v splosni razen, ce nekdo res zeli lokalno in se v tem primeru mora dogovoriti vnaprej.
srecno v nedeljo 🍀
@Sončica36 nek vprašalnik, ki ga očitno večkrat pozabijo zraven dati (moj tudi ni dobil in je pol tam izpolnil.) Ko ga bosta naročala napišita, da tega ni bilo priloženega, mogoče bodo pa poslali.
@zxcv jaz imam sicer nizek AMH ker imam samo en jajčnik, vendar imam veliko foliklov (če imaš kakšen izvid oz UZ poglej kaj piše za antralne folikle).
Sicer s takim izvidom čim prej na IVF (v Dravljah je samo samoplačniško), pa pozanimaj se če ti pripada odvzem tkiva jajčnikov (odvzamejo dokler delujejo in potem ko odpovejo ti presadijo to tkivo, v katerem so še folikli) in ti podaljšajo čas proizvajanja jajčec
@Tejchy452 mene je v zadnjih dveh postopkih (Mb) sestra vprasala, ce bom imela splosno, v prvih dveh pa me isto kot tebe niso nic sprasevali. Sicer nikoli nisem imela nekega presezka foliklov (3×6 in 1×7), nazadnje sem zato rekla, da bom poskusila brez (je slabse kazalo), tako da so mi potem dali samo apaurin za spit in se nekaj protibolecinskega kaksne pol ure pred punkcijo. Lokalne niso nikoli navedli kot moznost. Ni me bolelo in bom, ce bo potrebno spet it, verjetno enako izbrala, ceprav nimam nobenih predsodkov do splosne in ne bom nikoli pozabila, kako sem se prvic po narkozi zbudila kot nova, najboljsi spanec ever 😁
Ker do zadnje punkcije nikoli nisem podrobneje raziskovala, kako to sploh poteka, sem imela predstavo, da je potreben vbod za vsak folikel. 🤦♀️ Pa sta v bistvu samo 2 vboda, na levi in nato na desni strani, folikle pa nato samo “polovijo in posrkajo”. Me pa zanima, tiste, ki ste imele lokalno oz. brez in vas je zelo bolelo, ali je to odvisno od lege maternice in tezje dostopnosti foliklov? Ali potem v takem primeru naredijo veckrat vbod skozi steno maternice, al v cem je “kec”, da nekatere tako zelo boli?
Se spomnim ene punce, pri kateri so tudi dobili okrog 5 foliklov, da ji je zdravnica po posegu rekla, da jih je bilo sicer se vec, da se je zelo trudila, ampak so bili na taksnem mestu, da jih ni mogla doseci.
Je pa zdravnikom seveda lazje s splosno, da opravijo delo v miru in jih ne rabi skrbet, da bi se me premikale med punkcijo in s tem povecale moznost kaksne poskodbe.
Srecno na punkciji Tejchy.
@(Ne)srečnica, kaj si uredila?
@Nesrecnica, zanimivo to s presaditvijo tkiva. Medicina je res fascinantno podrocje, (clovesko) telo pa tudi eno cudo 😊
@Fracek jaz sem imel v prvem postopku lokalno. In me je na levi dosti bolj bolelo kot na desni. Ko sem to omenila je zdravnica, ki je delala punkcijo rekla, da zaradi zarastlin.
Sem potem razmišljala in me pred ovulacijo med spolnimi odnosi občasno tudi boli na levi strani.
V drugo sem pa sedacijo vzela.
@Fracek naslednji teden imam UZ pol bomo pa videli kaj in kako naprej, kaj se dogaja z mano 🤷♀️
Ja, to za odvzem in presaditev tkiva jajčnika pa zelo redko kdo ve, da je možno, načeloma to naredijo pri onkoških bolnicah ali pa pri tistih, ki jim grozi prezgodnja ovarijska odpoved
Tudi pri nama se zadeva koncno premika. Danes sem imela drugi UZ v spontanem ciklu za zamrznjencka. Sem ze kar tam dobila stop injekcijo, transfer pa bo naslednji petek.
Zanima me ali ste imele normalno spolne odnose do transferja ? Ker meni se kar skoda zdi spustit ta cikel, sploh glede na to da sem dobila stop injekcijo in imam prakticno dolocen oz. znan termin ovulacije. Sem danes sprasevala, pa sestra ni bila prevec navdusena nad vprasanjem oz. je odjamrala nekaj v smislu, da bi lahko prislo do dvojckov… Vsakic so mi smesni taki odgovori… Ze 3 leta se matrava, da bi prisla do vsaj enega…
Kaj ste ostale naredile ?
@mentos, jaz ne upostevam vec teh navodil oz. priporocil. Glede na to, da imam brez stimulacije po UZ-jih res zmeraj samo en izstopajoc folikel na enem jajcniku, drugih par pa so dalec zadaj, naravno pa se nikoli nisem zanosila, bi rada videla cudez … tako da midva se bova spet imela rada 😇 Ce pa bi bila mlajsa, z vec folikli, se absolutno ne bi igrala, ker je tista zgodba, ki jo je ena od punc tukaj delila (trojcki), res zalostna.
@mentos vso sreco ❤
@nesrecnica, drzim pesti, da se ti vse skupaj hitro porihta in da kmalu prides do prenosa. 🤞
@optimistka, tudi sama sem pricakovala, da me bo na desni strani bolelo, ker mene pa na tej velikokrat boli med odnosi. So mi prav tako rekli, da je mozno, da je kaksna zarastlina (ceprav nikoli potrjeno) in sem se ze pripravljala ter z rokami zagrabila za mizo 😅 potem pa na sreco ni bilo nic hudega. Saj za punce z diagnosticirano endometriozo mi je jasno, da mora biti noro bolece, ce so ze menstruacije tako hude, mi je pa zanimivo, da je vseeno toliko razlicnih izkusenj pri punkcijah in sem mislila, ce je pri dolocenih morda potrebno veckrat piknit skozi maternico kot je obicajno, ali je res veliko od praga bolecine odvisno. Endometrioza se diagnosticira samo z laparoskopijo, ali je histeroskopija dovolj za ovrzenje suma? Cisto tako informativno me zanima, ce se kateri ljubi razlozit 😊
Mi2 bi zdaj sla na tretji prenos, vendar sem se odlocila, da ne greva. Moj mi marsikaj ocita in od zalosti raje ne grem. Ko je jezen na mene,mi govori, da mi bodo vstavili tujega otroka. Mislim, da nisem nikoli omenila, da imava darovano spermo, ker je moj neploden. 😢 prejsnji teden sva se nekaj sprla in mi je ocital spet tole, da ta otrok ne bo njegov in da ugaja samo meni, zaradi moje srece.
Jezna na njega… sem mu zabrusila, da sem ga sprejela taksnega in sem ostala z njim dalje. Ce bi bila pras*** in ga ne bi imela rada, bi ga po 8 let zapustila.
V glavnem, upam, da se do konca februarja umiri in potem s februarsko M pisem za nov termin.
Drzim pesti za vse, ki boste imele sedaj punkcije, prenose…
@fracek mislim da se endometrioza ugotovi samo z laparo, ker se pogleda tudi trebusna votlina in se potem vidijo zametki, ce so. Histero pa obsega samo notranjost maternice. Naj me katera popravi, ce se motim. Js sm imela laparo in so mi tam ugotovili zametke in pozgali.
Se vedno drzim pesti zate. S tvojim se pa le imejta rada. 😁❤
@mucika990 to je kar velik problem in dobro premisli pred naslednjim prenosom. Ce ti ze zdej ocita, kaj sele bo ko/ce se otrok rodi. In ga bo vsak dan videl, moral jemati kot svojega, ga imeti rad, ga vzdrzevati… to ni tako enostavno, glede na to da ima ze sedaj tezave. Mislim da morata kar dobro premisliti stvari. Srecno 💕