Nosečke po IVF 2018
Poglej ja, prosim 🙂 pa sporoči..
Ja res je, upam da bo ostal v takšnih mejah.. Vem pa da ppskišajo potem z zdravilo najprej.. Ampak se spomnim, da mami ni na koncu nič več pomagalo. So ji pa nekje 3 tedne sigurno “podaljšali” zaradi zdravil.. Tako da sem kar optimistična, da bo vse ok! 🙂
Kdaj pa imaš drugače rok?
Ivf nosecnice smo lahko tudi zelo zdrave in aktivne nosecnice, brez kakrsnihkoli tezav. Moja nosecnost je potekala super, brez slabosti, zastajanj vode, diabetesa ali cesarkoli drugega, v sluzbi sem bila do konca. Kljub temu, da sem zanosila pri 38. letih. Hocem reci, ce zenska zanosi z biomedicinsko pomocjo, to se ne pomeni, da bo imela zato tezavnejso, bolj tvegano nosecnost in porod, kot morda mislijo nekateri.
Flamingo, se strinjam. Jaz svojih težav ne povezujem z IVF-postopki. Preprosto sem bolj nagnjena k njim in bi do njih prišlo tudi, če bi zanosila po naravni poti. Kako si ti? Si res že na koncu? :))) Oprosti, očitno sem ob branju za nazaj spregledala …
Jetkarmak, sem našla markerje. Gre za S-sFit-1 in S-PIGF ter predvsem za razmerje med njima (S-sFit-1/S-PIGF). Rok imam v začetku januarja, a glede na to, da sta dva, zagotovo prideta še letos. Enkrat decembra, torej. 🙂
Ajaaa 😀 ja jaz sem samo povedala, da je znanka omenila, da je v sobi z puncam po postopku (mogoče pa imajo tak vrsti red, da ločujejo?) ne vem, se ne spoznam na to, verjamem pa da vas je veliiiiiko z uspešno nosečnostjo 🙂 sem pa videla v materinski knjižci, da je ivf napisan na koncu, pod dejavniki tveganja za predčasni porod..
Ooo hvala!! Dej mi samo še povej, a ti to preko ultrazvoka izračunajo tveganje in ti pridejo ven potem neke cifre 1: xxxx?
Sem si že zapisala.. Hvala še 1x 🙂
Nee na rok mislim tudi jaz da ravno ne bosta, pomoje se dvojčki rodijo vsaj kakšne dva tedna prej.. 😀 saj to ni nič narobe, vse je ok!
Tokio, držim pesti, da boš imela čimmanj težav z diabetesom 🙂 Ja, mi je tudi ginekologinja rekla, da mi Asprin 100 nima kaj škodit, tako da ga kar jemljem 🙂
Flamingo, tudi meni se zdi, da IVF sam po sebi ni vzvod za večje tveganje. Jaz tudi normalno še delam in upam, da bom čimdlje. Je pa moja ginekologinja kot tveganje za hitrejši porod poleg operacije na materničnem vratu napisala tudi IVF… Koliko imaš še do konca? Se že veseliš? 🙂
Dragi Tokio, Orhid,
Sem v 35. tednu nosecnosti. 🙂 ☆♡ Ja, se ze veselim, pa vendarle upam, da bo mali se cim dlje v trebuscku zdrzal, da se postorim vse prej, kar je treba. Tokio, ti pricakujes dva….Kapo dol. Tudi meni so vstavili dva zarodka, a se je le eden prijel.
Jetkamark, kako razporejajo nosecnice po sobah, res ne vem, zelela sem le reci, da so tudi IVF nosecnice in njihovi otroci lahko brez posebnosti. 😉 Seveda pa so mozne tudi tezave, kot pac pri vsaki nosecnosti. Morda se toliko bolj, ker je nekoc tudi mene skrbelo, kako bo z mano in tem otrokom, pa vidim, da je lahko tudi vse v redu. So me namrec v zacetku nosecnosti zdravniki ze parkrat posteno zastrasili, najprej so rekli, da ploda ne vidijo, pa so me poslali na abrazijo, ceprav je plod bil, le dobro niso pogledali, drugic pa so rekli, da je morda nekaj narobe s posteljico, a so kasneje po podrobnejsem pregledu ugotovili, da je s posteljico vse v najlepsem redu. Vem, kako je, ko trepetas za otroka in zase. Ampak vse se je k sreci izteklo v redu. 🙂
Vse dobro vam zelim.
Aja, seveda ja, na koncu je vsak mm pomembn. Kakor vem, sem imela jaz po ultrazvoku nekaj glede materničnega vratu prejšnji teden, ko sem imela pregled 4.0 napisano.. Kaj to pomeni, sem pa pozabila vprašat 😀
Haha, ja tako se bolje sliši jaaaa 😀 kaj pa a ti že veš spol? Zate sem pozabila, za zelim si vem da je puncka :-), kaj pa ti?
Kaj pa imenaaaa.. Kakšen ožji izbor??? 🙂 tokio, ti ko si že tako daleč pa flamingo?
Flamingo verjamem ja, sploh ko je vse vredu, in se na koncu tudi izkaže za vse ok, oni pa strašijo..
Pri meni ledvic niso našli (pri plodu) ampak je rekel potem pušenjak, ko mi je delal ultrazvok da je plodovnice dovolj, in to nej bi kao pomenil da ledvice delajo oziroma sečila. Ampak po ultrazvoku jih pa ni našel.. Hecno..
Ma jaz drugače pravim pri sebi, kadar me sploh skrbi tlak in povečano tveganje zaradi pree. Da samo še malo.. Potem pa bo vsak dan večja možnost za uspeh…
Potem pa še ta informacija, da imam manjši volumen maternice – malo manjša maternica, normalne oblike piše.. Ampak glede na to, da vem da danes tekajo okoli tudi ekstremni nedonošenčki mi je nekako lažje in sem bolj optimistična glede teh stvari.. Vem, da marsikateri tudi ne preživi tako nizkih tednov (23-25t) ampak vseeno gledam zaradi svoje boljše volje in optimizma raje tiste, ki so to preživeli. Sicer ne vem kaj naj si mislim pod manjša maternica, ampak mislim da če bi bilo tako kritično bi mi G že kaj rekel, ampak vseeno.. Ko ne veš kaj pričakovat.. 🙂
ojla srecke nosecke!
vidim da vse lepo napredujete in rastete. samo malo pogresam se kaksne nove clanice..je treba na “bivsi” forum pobezat naj pridejo k nam ))
flamingo uau ze kaj odstevas dneve? sedaj imas najbrz ze vse pripravljeno na prihod novega clana. za katero porodnisnico si se pa odlocila?
jetkarmak, orhid, zelim si..zdej bodo pa tedni zaceli leteti. meni se zdi da je po morfologiji slo vse zelo hitro..
tokio a si bila ta mesec v soli v lj? jaz sem bila. danes smo imeli se zadnje predavanje za dvojcke. si bila?
lepo da si doma. zdej imas najbrz ze velik trebuscek, mene na kksnem sprehodu ze kr mal cudno gledajo kaj pocnem naokoli 😊 pa se diabetis te je ujeu…saj bo se dobrih 6,7 tednov zdrzite v enem kosu!
ima se katera zelo rumen urin? pa obcutek imam da res veliko pijem na wc hodim pa bolj malo, kar se mi je zacelo poznat tudi na tezi in zatekanju..no kontra vecini imam pa pritisk zeli nizek. 83/42 je bil ravnokar.🍀🤗🤗
Ohrid, hvala ti! :))
Jerkarmak, pri tem preeklamptičnem markerju v bistvu ne gre za UZ preiskavo, temveč jo naredijo z odvzemom krvi, jo mora pa zdravnik posebej naročiti oz. odkljukati na napotnici za laboratorij. Mejna vrednost do 34. tedna je 85, po 34. tednu pa 110. Kar je manj od teh vrednosti, predstavlja nizko tveganje. Vsaj v laboratoriju na Polikliniki je tako … Glede materničnega vratu – če doslej nisi imela težav z njim in so ti na zadnjem pregledu omenili dolžino 4 cm, so verjetno hoteli reči, da je to dolžina na dan pregleda. Kar je odličen rezultat. 🙂 Glede velikosti maternice – skušaj se čim manj obremenjevati s tem, ker narediti ne moreš prav nič, da bi bila večja. Pa če zaenkrat ni težav, ni vrag, da jih tudi v naslednjih tednih ne bo. Pa še nizek pritisk moraš vzdrževati. Skrbi pa ga višajo. :))
Flamingo, wow, že 35. teden! 🙂 Joj, pa kaj vse si pa ti dala skozi takoj na začetku. Samo, da se je takrat vse srečno izšlo. In še toliko lepše je slišati, da je šlo pozneje vse tako gladko. Mali naj pa res ostane notri še nekaj tednov, že zato, da malo nabildamo statistiko za IVF-ovčke! 🙂
Tandan, ja, ta mesec sem hodila v šolo za starše! Zna biti, da sva bili nekajkrat obe v skupini ob 16h (midva sva največkrat sicer prišla ob 18h)? Če bi vedela, da si ti, bi te prišla kar objet. :)) Za današnje predavanje pa žal nisem vedela, čeprav so mi ga ob prijavi napovedali. 🙁 Vmes sem eno od babic predavateljic namreč zelo jasno vprašala, kdaj točno bo to dodatno predavanje za dvojčke, pa mi je odgovorila, naj si vse, kar me zanima, zapisujem, in vprašam po zadnjem predavanju; takrat sem jo razumela, da dodatnega predavanja očitno ne bo in naj pač vprašam na koncu zadnjega rednega predavanja (Dojenje in prehrana), na katerem pa sem se počutila tako slabo, da sem takoj po koncu šibala domov … Škoda, ampak bomo že. In navsezadnje, če ostanemo “v enem kosu” čim dlje, grem na to posebno predavanje lahko tudi še v novembru. 🙂 Drugače pa trebuh raste, ja! Sicer imam še nekaj rezerve, ker sta piščančka manjša, ampak je vidno večji iz tedna v teden. 🙂 Glede urina – meni se je zadnje dni potemnil in ugibam, ali ne gre morda za vpliv tablet železa, ki jih jemljem zadnji teden ali dva. Če pa je zelo zelo temen, ne bi bilo slabo, da ti v naslednjih dneh naredijo kakšno dodatno laboratorijsko preiskavo (da ne bi slučajno pobezljali proteini ali jetrni testi) …
joj tokio skoda da nisem prej vedela da hodis zdaj v solo. ja tudi midva sva bila veckrat ob 18ih kot ob 16ih. ali si na fb v skupini dvojcki 2018? tudi tam je ena punca objavila danasnje predavanje..skoda res.. drugace je pa babica povedala da nas v 36 tednu posljejo notri na razgovor kaksen bo porod in v 37 sprozijo (razen ce zelita ze prej ven)) drugace pa kaj posebnega ni bilo. glede dojenja, umivanja….ce te kaj se zanima ti lahko pomagam ce vem. drugace pa ne dvomim da boste v enem kosu tudi do naslednjega predavanja.
ja meni je na zadnjem pregledu pusenjak rekel da sumi na zastoj rasti. vec bomo videli na naslednjem pregledu. to pa pomeni da bo porod malo prej kot sicer. me pa niti ne skrbi saj mam obcutek da bota zdrzala vsaj do 34 tedna)) druge nimata k morm se vse preprat in sobico pospravit)))
ja urin sem spet ravno danes dala. malo mi je smotan ker je sla moja g na porodnisko in so mi zdej zamenjali. dobro da imamo se eno vodenje v porodnisnici.
ja zelezo je razlog, ampak v mojem primeru zal ne..sumim da ima vezo z zastojem rasti..
lepo bodite in bozajte vedno vecje trebuscke!🤗
Uf, Tandan, držim pesti, da mala dva do naslednjega UZ (ki bo verjetno čez 2 tedna?) zrasteta in bo nosečnost kljub morebitnemu zastoju trajala čim dlje! Ja, v tem primeru zna biti temnejši urin povezan s tem, a vseeno upam, da bo izvid ok. Itak pa te spremljajo tudi v porodnišnici in bodo že pravočasno ukrepali, če bo treba. Vso srečo!!! <3
Hvala tudi za kratek updejt predavanja. Žal nisem v skupini, tako da objave nisem opazila. Morda pa se bom se morala včlaniti že zato, da bom na tekočem.
Tokio.. Hvala za info 🙂 mu bom omenila.. Sej mogoče je pa sam že preveril, ker ubistvu ne vem kaj je kljukal na unem listu.. Torej cifre morajo biti čimvišjeee :))! Samo aveš da mi je čudno sploh.. Kako bi to lahko kar tako ugotovili.. Ker vem pa, da se hellp razvije čez noč iz ure v uro gre navzdol.. Kako naj bi potem to vedeli kar po krvi? 🙂 moram vprašat mal to.. 🙂
Glede materničnega vratu.. Pa težav ki praviš da naj me ne skrbo, če jih do sedaj nisem imela.. Ubistvu ne vem, ampak predvidevam da jih nisem imela.. Ker nisem nikoli hodila sploh do ginekologov zaradi kakršnih koli težav ali vnetij ipd. Mi je pa vrednost 4.0cm nameril preko ultrazvoka na morfologiji.. Ne preko vaginalnega pregleda..
A je pušenjak tvoj izbrani G? Ker omenjaš, da si bila pri njem na pregledu..
Men se teli tedni nenormalno vlečejo, vse me boli že od ležanja in prekladanja po hiši… Moram predlagati mojemu, naj me pelje na dopust 😛
Jemlete kakšne vitamine? Jaz sem najprej jemala elevit.. Sem mislila da so zato slabosti.. Sem zamenjala na novalac.. Isto.. Očitno je kriva beta, pa nič zato 🙂
Kolk vas ma dvojčke kar.. Pa imate to osti spol ali parček? Jaz si drugače tudi želim dvojčke, ampak mislim da naravno lahko samo sanjam o tem :/
So to za vas prvi otročki ali imate doma že kakšne starejše otroke?
Jerkarmak, oprosti, če sem bila nejasna – vrednosti morajo biti čim nižje, da si nizko rizična, in čim višje, da si visoko rizična. Iz analize krvi pa se pravzaprav vidi kar veliko, celotna krvna slika se prične rušiti, že nekaj dni prej bi se morali sfižiti vsaj jetrni testi, pa trombociti začnejo padati … Ampak upajmo, da se z vsem tem nobena od nas ne bo rabila ukvarjati. 🙂 In ja, pejta nekam, uživajta v naravi, kaj finega pojejta. Saj nas ne more kar naprej samo skrbeti, zaslužimo si tudi kaj lepega, sproščujočega. Že sprehod z občudovanjem dreves v vseh teh norih jesenskih barvah dela čudeže. Govorim iz lastnih izkušenj. 🙂
Mislim, da ima dodatne preglede v porodnišnici pri Pušenjaku Tandan, jaz imam pa za osebno ginekologinjo izbrano eno drugo super zdravnico iz LJ porodnišnice, ki mi potem kombinira preglede v Leonišču in porodnišnici.
Mislim, da skoraj nobena s tega foruma še nima otrok, je pa tudi kakšna redka izjema, ki ji je postopek uspel v drugo. Spol, imena, take stvari … pa pri meni ostajajo “top secret” do konca. Midva sicer veva, drugi pa ne. 🙂
jerkarmark jaz imam pusenjaka.
dvojcki imamo imamo uaradi rizicnosti dvojno vodeno nosecnost eno pri svojem g in eno v porodnisnici kjer so mi dodelili pusenjaka. (razen ce si tok fancy kot tokio k jo eno povsod vodi😋)
no evo tokio sm sprasevala glede urina in so me uceri klicali da so izvidi zeloooo slabi in naj pridem nazaj. ampak glede na to da nimam nobenih znakov vnetja je bila tudi zdravnica mnenja da je bilo premalo popite tekocine (sem komaj nalulala malo v loncek) ceprav se je meni zdelo da sem veliko pila. zgleda moje telo potrebuje se vec tekocine.
Jetkarmak, 4cm MV je vse v mejah normale! Problem se začne pri manj kot 20mm. Pusenjak tudi piše, da za to ne moreš narediti ničesar – ležanje itd nic ne pomaga… edino cerklaza… Jaz se ravno zato kaj veliko prevec ne obremenjujem, čeprav imam predhodno operacijo in zaradi tega povečano tveganje, ker itak ne moreš nic storiti.
Pojdi na kak izlet 😊 kako pa to da si doma? Imaš kakšne težave in si na bolniški, ali si na dopustu?
Meni je sedaj začel čas na polno leteti, tako da sploh ne dohajam… 😊
Aja, no jaz imam zudi pušenjaka. Ampak kot osebnega ginekologa in me tudi on spremlja pa vodi. Ma včasih se mi zdi, da bi bil lahko on malce bolj zgovoren hehe 😀 seveda me vse zanima kaj pa to pomen kaj pa ono itd. On pa vse “vredu je”. Mu zaupam seveda, samo naj mi razlaga in razloži vseeeee :DD😂
Orhid. Koliko imaš pa ti dolg maternični vrat? So ti ga izmerili že?
Nene, nisem na bolniški.. Imam status študenta, sem študentka, pa sem pač doma. “pišem” diplomo 🙂
Meni gre tut zdaj kar hitro.. Dnevi kar tečejo. Ma komaj čakam v ponedeljek pregled, da mi povejo da sem spet kaj bonus tednov pridelala 😛 hehehhe 😉