Nosečke po IVF 2018
Punce živjo! Tudi jaz sem srečka nosečka, prvič uspelo v prvem postopku IVF.. imam policistične jajčnike in pa sperma ni vedno čist sijajna.. tako da je po dveh letih in pol uspelo po čisti sreči. Zdaj sem “že” v 11. tednu :). Čez dober teden imam nuhalno. Se pa tudi jaz srečavam z rjavim izcedkom, ne vsak dan, ampak kadar sem bolj aktivna. Na UZ je pokazalo da imam krvavitve pod posteljico, zato si še vedno dajem Estimo in pa odpade sex, vsaj še do nuhalne. Viden trebušček mam pa že od prvega dne transferja, vse napihnjeno.
Zgleda res da mamo punce po teh postopkih ne glih brezskrbno nosečnost..
Punce, a ste se kaj pozanimale o ostalih testih ali greste vse samo na nuhalno. Jaz sem v 10t in mi je ginekolog rekel, da je nuhalna samo popularna in ne tako zanesljiva kot panorama genetski test, ki pa seveda stane precej več…nuhalna naj bi bila le statistika in naj bi napovedala rezultat okrog 60 -70 % natančno, medtem ko genstski test 99%….potem sem še ginekologu rekla, da zakaj se potem tako to nuhalno reklamira in je rekel…”Veste tudi mi moramo kaj zasluži”…si mislite? Midva s partnerjem sva se odločila, da bova naredila panorama genetski test. Sem pa srečala eno sošolko, ki je imela pri nuhalni zelo dober rezultat in je potem vseeno rodila otroka z downovim sindromom… ne vem, upam, da vam nisem zamorila…sem vam hotela samo povedat, kako stvari stojijo. Vsem želim vso srečo v nosečnosti in kasneje pri porodu.
Jaz grem samo na nuhalno, ne razmisljam o slavem, ce bi pa karkoli bilo, pa bom otrocka vseeno obdrzala. Tudi otrocki z dawnovim sindromom so super ljudje. Grem na nuhalno da se vemo pripravit. Karkoli bo, ju imam ze zdaj rada. Potnam pa tudi primere ko so rekli dne bo vredu pa je potem bilo.. tako da cimmanj razmislanja o vsem tem.
Meni je ginekologinja zelo promovirala nifty. Tako da sm bila v startu zamorjena zakaj mi ga tako ponuja. Odlocila sem se da grem prvo na nuhalno in v primeru slabega rezultata se na na kaksen test. Pa je bila nuhalna tako ok da je tudi gin rekla da nima smisla delat drugih testov.
Sploh pa pri dvojckih lahko opravljas le standardne teste tiste kot pri nuhalni. Le zanesljivost je drugacna…
Ja sej v poplavi vseh teh informacij več ne veš kaj bi naredil. Res pa je pomembno, da razmišljamo čim bolj pozitivno. Vsak par se odloči po lastni vesti. Sem vam hotela samo informativno povedat, kako me je ginekolog presenetil s tem glede nuhalne, ker tudi vse moje kolegice so šle samo na nuhalno. Kakorkoli želim vsem lepo nosečnost 🙂 Srečno!
Ja sej v poplavi vseh teh informacij več ne veš kaj bi naredil. Res pa je pomembno, da razmišljamo čim bolj pozitivno. Vsak par se odloči po lastni vesti. Sem vam hotela samo informativno povedat, kako me je ginekolog presenetil s tem glede nuhalne, ker tudi vse moje kolegice so šle samo na nuhalno. Kakorkoli želim vsem lepo nosečnost 🙂 Srečno!
jaz sem razmisljala o nifty, pa mi je na genetiki rekla, da na pdgju za downov sindrom ze pogledajo. Tako, da bom sla verjetno samo na nuhalno, pa mogoče še kakšen samoplačniški UZ. Amniocenteza se mi zdi preveč invazivna, tudi dejstvo, da lahko pride do splava se mi zdi preveč riskantno, sploh glede na to, koliko smo se trudili, da bi nam uspelo zanosit.. Za ostale opcije se pa še nisem pozanimala. Najprej moram tako ali tako na prvi UZ, da vidim če je vse tako kot mora bit. Me je kar malo strah..
Želim-si, nikar ne skrbi, seveda bo vse ok. Samo pozitivne misli in bo. Te pa popolnoma razumem…mene je strah vsakega pregleda, mislim, da je to popolnoma razumljivo glede na to, da smo se morale za otroka toliko časa boriti. Meni se je sreča nasmehnila po dolgih petih letih in se vedno na momente sploh ne dojamem…res se je zgodil pravi čudež.
Zanimivo, da ti je takole doktor rekel za nuhalno.. sicer pa kako so vcasih zenske prezivele brez vseh preiskav. Ravno sem govorila z babico, ki je bila dvojcek in mi je govorila, da njena mami dokler ni ona kot druga prijokala na svet sploh pomislila, da nosi dve bitji. Brez enega uz, brez kakrsnekoli informacije.. prevec ze kompliciramo z vsem tem in ne uzivamo nosecnosti, ki naj bi bil en najlepsih obdobjih v zivljenju zenske. Zanima me, ali boste v primeru, da bi se izkazalo, da ima otrocek downov sindrom odlocile za splav? Nikogar ne obsojam glede odlocitev, vsaka se odloca kot sama najbolje ve kaj je dobro za njo, druzino, samo zanima me vase mnenje. Hvalabogu sem jaz res odklopila vse negativne misli in skrbi in sem se predala sreci, vsak dan sem vesela, da nama je uspelo in hvalezna. Srečno nosečnost vsem in predajte se toku, uzivajte in pocnite kar rade pocnete! Lep pozdravcek♥️♥️♥️
Res je mačkica, včasih ni bilo vse te tehnologije in posledično zaradi tega tudi veliko smrti pri porodih – žensk in otrok. Hvala bogu znanost napreduje. Pomislite koliko ljudi bi prej umrlo…včasih so umirali že zaradi gripe. Če bi bili rezultati slabi sama odkrito ne vem kaj bi naredila, sploh ker smo tega otročka čakali tako dolgo. Dejstvo pa je, da če se ti rodi otrok z downovim sindromom si pred veliko težkimi odločitvami, ker tak otrok potrebuje vedno odraslo osebo ob sebi…ali se odločiš, da pustiš službo in posvetiš življenje samo otroku ali pa ga daš v zavod…in to ni enostavno..malo v razmislek. Nimam pa nič proti nobenemu…vsak se tako odloči kot sam želi in prav je tako.
Živjo po dolgem času!
Jaz pa moram priznati, da kar resno razmišljam o AC. Najprej zaradi svoje starosti, potem zato, ker je nuhalna sicer res pokazala nizko tveganje, a je samo zaradi moje starosti rezultat bistveno slabši kot prejšnjič (predlani). Tretjič, v širši družini imamo primer Downovega sindroma (ki je sicer naključen), tako da vem, kaj to dolgoročno pomeni za vso družino. V prvi nosečnosti sem se AC totalno bala, le kako se je ne bi, po vsem tem, kar IVF-ovke damo skozi, da bi zanosile, res nisem hotela niti malo tvegati. Namesto tega sem naredila krvni test Panorama in to celo razširjenega, ki stane 800 evrov. Vse je bilo ok, žal pa se je potem zapletlo zaradi povsem drugih razlogov in do cilja nismo prišli … Tokrat nosim dvojajčna dvojčka, pri katerih je zanesljivost krvnih testov manjša kot pri enojčku, zato so mi jih bolj ali manj odsvetovali. In če so edine res zanesljive invazivne metode, nisem več tako zelo proti njim. Kar pa ne pomeni, da sem povsem brez strahu. Za BHR, ki je zgodnejša, pri meni žal ni bilo možnosti, ker je druga posteljica tako zelo zadaj, da je bilo nemogoče proti do nje; ostane torej le še AC. Naročena sem že. Verjetno se bom dokončno odločila zadnji dan … Vem pa, da kakorkoli že se bom odločila, bo prav.
Zara29, super, da si že skoraj pri koncu! Držim pesti, da bo porod potekal čim bolj gladko.
Miša30, tudi ti si že daleč! Kar počivaj, če imaš bolečine. Če kdaj, potem moramo zdaj sebe dati na prvo mesto. Držim pa pesti, da bo z malim srčkom vse ok. Je že kaj novega, si že imela fetalni UZ?
Tandan, lovim te, jaz jutri dopolnim 15 tednov. 🙂 Še to, glede modrčkov in kupovanja prek spleta imaš seveda prav. Tudi sama doslej nisem posegala po tovrstnih nakupih modrčkov, prav nisem mogla; še v živo moram pomeriti milijon modelov, da najdem pravega. Sem pa ravno tiste dni odkrila neko ameriško spletno trgovino z neverjetno obširno ponudbo (pazi to, s košaricami celo do H) in sem čist not padla, da bodo, če slučajno zagusti, že prav prišli. 🙂
Pozdrav tudi vsem drugim puncam, zdaj se nas je že toliko nabralo, da bom gotovo kakšno pozabila omeniti, če začnem naštevati … 🙂
Zdravo nosečke.
Da opišem še svojo izkušnjo. V 12t sem opravljala nuhalno in dvojni hormonski test, rezultat nuhalne je bil zelo dober, dvojni hormonski pa je verjetnost precej zvišal (1:500) in zato sem se tudi po priporočilo svoje gin odločila za nifty (razširjeni, 400€). Vendar mi ni žal, ker me je res pomiril.
Sva pa tudi midva s partnerjem razpravljala o tem kaj pa, če pokaže veliko verjetnost, da je sindrom in ne vem, če bi bila kljub slabim rezultatom pripravljena se odpovedat otroku, že takrat je bil del mene. Partner pa je menil, da o tem sploh ni za razmišljat, da druge kot splav ni v takem primeru.
Tokio pozdravljena po dolgem času. Tudi jaz nisem lih najbolj redna tu gor. Se kar trudim počivat ja, sej me telo samo opozori, da je čas za ležanje. Pa tudi sej razen, da kaj skuham, drugega praktično ne počnem, ker mi kr pogosto otrdi maternica, tako da se raje bolj popazim, da pridem srečno do cilja. Sem bla prejšnji teden na pregledu ja in je vse ok, srček je pravilno bil, je pa tudi pravilnih oblik. Tako, da sem zdej precej lažja. Kako si pa ti? Kako tvoja dva srčka rasteta?
Miša30, super, me veseli, da je s srčkom vse tako, kot mora biti. Verjamem, da sta si s partnerjem zelo oddahnila. Moja dva zaenkrat lepo rasteta in glede na vse večji trebuh računam na to, da bo tudi na naslednjem pregledu, ki ga imam pojutrišnjem, vse ok. Seveda bom ne glede na to pred pregledom živčna, ampak to pač pride zraven. 🙂
Joj punce vedno vec nas je😀😀😀
Kok supeeer! No jaz sem se sele te dni zares zacela zavedati da trebuscku rasteta dva mala skratka ( no to o dvojini mi se ni cisto jasno)
Jutri bo 16 tednov in trebuscek ima ze tapravo obliko. V petek pa sem ju prvic tudi zacutila. Male mehurcke ki sibajo po trebuscku in so vsak dan mocnejsi😊
Tokio pogumna si za AC ceprav bi se na tvojem mestu pomoje isto odlocila.
Ucasih sem vedno govorila da ce bi se pokazale napake na plodu bi sla na ciscenje…ampak sedaj..nevem to je res tezko uprasanje ki se zadeva vsakega posameznika in situacije okolja v katerem zivi. Sevede ja lahko govort kaj bi naredil ampak ko pa si enkrat dejansko v tej situaciji je cisto drugace. Zato ne obsojam ljudi ne glede na odlocitev. Pogumni so zame oboji saj nobena odlocitev ni lahka.
Ja tudi mene je bilo strah ampak samo do nuhalne. Potem sem se pomirila pa tudi odlocila sem se da zelim leepo umirjeno nosecnost ki sem jo dobrih 5 let cakala. Ce pa bi me se vedno skrbelo bi sla na kaksen dodaten test.
Punce mogle bi imet kaksno srecanje, da proslavimo nase cudezke ki smo jih le docakale