Najstnica in menstruacija
Živjo!
Nekatera dekleta imajo močnejšo menstruacijo, druga bolj šibko. Načeloma lahko premočne menstruacije zmanjšamo s hormonskimi tabletami, a se mi zdiš še nekoliko premlada za njih. Nekaterim puncam pomagajo tudi tablete proti bolečinam, ki včasih uspejo nekoliko zmanjšati krvavitve. Če bi se krvavitve res zelo vlekle in bi se več mesecev zapored slabo počutila, se posvetuj z zdravnikom, morda bo kljub mladosti treba uvesti hormonsko zdravljenje. Glede vložkov pa bo najbolje, da za nasvet in pomoč vprašaš mamo, morda imaš premajhne/pretanke vložke.
Matjaž
Živjo!
Ni zanesljivega pravila, kdaj bo dekle dobilo svojo prvo menstruacijo. Ko bo, pač bo. V torbici imej vedno zraven en mini vložek, da boš pripravljena, če te doleti ravno v šoli. Nima te biti kaj sram. Nožnični izcedek je normalen pojav. Imajo ga vse ženske (tudi tvoja mami), ene več, druge manj ali skoraj nič. Tudi menstruacija je normalen pojav, ki ga imajo vse ženske, tudi tvoja mami, ki ti lahko da nasvete iz prve roke.
Matjaž
Seveda je možno, da je dobila prvo menstruacijo, sploh če ima razvite tudi druge znake odraščanja (hitra rast, morda sramne dlake, nakazane dojke). Starost, pri katerih deklice dobijo menarho, se z leti in desetletji vztrajno niža. Lahko, da je kri posledica kakšne poškodbe vulve in/ali nožnice, nekatere deklice si v nožnico vstavljajo marsikaj in se ob tem lahko tudi poškodujejo. Morda krvavitev v naslednjih mesecih sploh ne bo več, saj so menstruacije na začetku lahko zelo neredne.
Matjaž
Zdravo… Stara sem 12 let in kmalu bom 13… Pa še vedno nimam menstruacije… Naj bi jo dobila pri 12…. Ampak tako Me skrbi da je nebom dobila NIKOLI!!! Kot v parih primerih ki sem jih prebrala tukaj (da nekatere punce ki so stare 17 še zdaj nimajo menstruacije!!!)
Zelo Me je strah da je ali bo nekaj narobe z mano!!! Pa še to: da bom morala jemati nekakšne tablete ali celo INFEKCIJE!!!! Prosim za odgovore…
LP, ZELO prestrašena punca
Živjo!
Odsotnost menstruacije zaenkrat ni nič nevarnega, je pa zagotovo prav, da se skuša ugotoviti vzrok. Ginekologa si boš slej ko prej morala poiskati. Nič strašnega ne dela, kar ne bi mogla prenesti. Ne bi se rad vtikoval v njegovo delo, a najprej se bosta pogovorila, nato pa bo najbrž hotel narediti nekaj krvnih preiskav (hormoni), morda tudi ultrazvok. Vse ti bo pojasnil/a, brez strahu.
Matjaž