Moja izkušnja-nuhalna svetlina
Spoštovani,
NS je možna med 11 tedni in 3 dni in 13 tedni in 6 dni, torej če vaša gestacija brezpogojno drži, 2.11 sploh še ni možna oziroma obstaja možnost, da bo plod v razdaljo TT še manjši od 45 mm. najbolje bi sicer bilo opraviti NS nekje okrog 12. tednov + 2 ali 3 dni, ampak tudi pri 13 tednih + 2 dni bo povsem v redu. Kri za DHT sicer lahko oddaste že od zdaj dalje, ampak sam sem bolj za to, da se ta preiskava dodaja NS po potrebi, ker dejansko ni nujna pri vseh. NIPT pa sploh ni nujna preiskava ampak je predvsem opcija, medicina pa njeno prednost vidi predvsem pri primerih, ki izkazujejo tveganje za katerokoli trisomijo znotraj razpona 1 na 100 do 1 na 1000. Vse drugo je bolj medicinski biznis kot medicina.
ne delajte NIPTa pred NS, ker je UZ pregled predpogoj za odločitev glede NIPT. Je po NS dovolj časa za to in pogosto sploh ni potreben. In NIPT ni zdravilo proti splavu, pa tudi strah ni primeren razlog zanj.
Pozdravljeni,
rezultat NS 7,6 mm
tr.13 : 1:48
tr.18 : 1:47
tr.21: 1:8
Nato me je moja ginekologinja poslala na BHR v LJ. in ko so me poklicali po telefonu cez par dni za izvide so rekli da je vse vredu. Nato smo še po pošti dobili rezultate Molekularne karioptizacije ki so tudi normalni in ni razlage zakaj je povišana nuhalna svetlina.
Na izvidih je pisalo arr (x,y)x1 – (1-22)x2 normalen moški molekularni kariotip.
Včeraj smo bli naročeni na pregled in so meni in mojmu partnerju odvzeli kri za nadaljnje analize.
Mene zanima ali je možno da bi po tako visoki nuhalni na koncu blo vse vredu?
Nuhalno sem delala 12/0 t. ,danes pa imam 15/0t.
Sem stara 23let in doma ze imam dvoletno deklico ki nikoli ni imela nobenih zdravstvenih tezav.
Lep pozdrav
Spoštovani,
pri 20 tednih se pri tolikšni NS običajno nosečnico pošlje še na UZ pregled plodovega srca na terciarni ravni. Tveganje za pomembno srčno napako pri takem plodu namreč iz običajnih 1% naraste na nekaj več kot 5%.
Pozdravljeni,
Bila sem na pregledu nuhalne svetline, (imam problem in sicer moj mehur je stalno poln, grem na vodo vendar mehur ostane poln kot, da nisem bila).
Vglavnem, na pregledu se je doktorica prav panično odzvala, mehurja nisem mogla izprazniti, naredila je pregled (v roku 5sekund je bilo vse narobe), vrednosti za T21-1:19; vrednost za T18-1:178; vrednost T13-1,15. Tudi bitje srčka je bilo 180bpm. Nuhalna povisana na 5mm.
Zanima me ali obstaja možnost, da se je zmotila? Midva sva oba zdrava, edini problem je, da sem jaz rhd negativna partner pa pozitiven. Ali je mogoče, da je prišlo do odstopanj zaradi tega???
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
spoštovani,
iz zapisanega res težko, da ne rečem skoraj nemogoče, da bi sklepal o kakovosti pregleda in s tem povezano možnostjo zmote ali pomote pri preverjanju morfologije ploda in/ali merjenju NS. Za kaj takšnega bi moral pregled izvesti sam. Če izmer NS drži, pa je seveda tveganje za vse trisomije povečano.
Pozdravljeni
Po danasnji NS, ki je pokazala zelo slabe rezultate (4,4) sem seveda dobila napotnico se za AC. Stara sem že 38let in najbrz zna biti to razlog kromosomskih napak. Zanima me kaj menite, je sploh smiselno delati nadaljne raziskave, oz jih moram opraviti ali bi se lahko na podlagi tega že predcasno odločila za prekinitev nosecnosti? Na pregledu sem dobila obcutek,da mi tako drugega ne bo preostalo. Toliko me je sesulo, da bi trenutno najraje zaključila to poglavje. Za lažje razumevanje, zakaj me zanima, kako se spopasti s tem pa še razmerja tveganja
T21. >1:4
T18. 1:464
T13. 1:131
Hvala za odgovor
Lp
Spoštovani,
pri tako veliki NS brez drugih odklonov vseeno velja najprej preveriti kromosomsko zgradbo, saj so 3 od 4 takšnih normalni. Pri kromosomsko zdravih z NS nad 3,5 pa se kasneje (okrog 18., 19. tedna) zgolj splača posebej preveriti še UZ srca pri pediatru kardiologu, ker je približno 30% med temi z neko napako na srcu. na koncu je vsaj polovica zdravih, zato velja optimizem.
Pozdravljeni,
15.7 sva imela NS, stara sem 27 let, doma imam 19 mesecno zdravo deklico.
Starost 11 tednov 5 dni
NS: 3.5 mm
Fetal heart rate: 163 bpm
Crown-rumo lenght: 56.1mm
Bipaterial diameter: 18.2mm
Amniotic fluid: normal
Cord: 3 vessels
Nassal bone: can not examine
Ostalo normalno oz. Vidno
Free B-hCG, 79.3 IU/Ieguivalent to 1.368Mom
PAPP-A. 0.520 IU/I eguivalent to 0.344 MoM
( Prejsne vrednosti 1.25 in 0.88 MoM)
Trisomy 21 adjusted risk > 1:4
Trisomy 18 adjusted risk 1:675
Trisomy 13 adjusted risk 1:331
Za nosno kost je g. ŽEBELJAN, rekel da je ne vidi, ampak v izvidu pise can not examine.
Ker so rezultati slabi, sma bila danes na genskem posvetu, v petek imava BHR.
V primeru da so kromosomski rezultati vredu, in tudi ultrazvok srca vredu, kaj se lahko gre narobe?
Nekako sva se pripravila, da rezultati nebodo pozitivni. Ampak v primeru, da bodo in boma otroka obdrzala boma do konca nosecnosti zivela v strahu, kaj je bilo tako narobe na nuhalni?
Če ovrzejo kromosomske nepravilnosti in slabo srce, kaj se lahko zaradi slabega rezultata gre narobe?
Spoštovani,
nizek PAPPa teoretično še lahko nakazuje slabšo funkcijo posteljice in posledično zastoj v rasti v 3. tretjini nosečnosti, čeprav je prag za statistično značilen odklon šele pod 0,23 MoM. Poleg nekoliko višjega tveganja za srčno napako torej drugih zapletov ne gre pričakovati.
Spoštovani,
v petek, 19. 7 sem bila pri Vas na biopsiji horionskih resic zaradi izjemno slabe nuhalne in dhtja ( >1:4 za DS). Bila (in še vedno seveda sem) v velikem šoku, stresu in Vas nisem skoraj nič spraševala. Lepo bi vas prosila za par še dodatnih obrazložitev.
1. Ali biopsija 100% potrdi/ovrže trisomije?
2. V kolikor so potrjene, v kolikšnem najhitrejšem možnem času se lahko opravi splav?
3. V kolikor se trisomije ovržejo, se čaka na dodatne izvide določenih kromosomskih napak, sledi pa le še UZ srčka in morfologija, če sem prav razumela?
4. Pri povišani nuhalni svetlini in kromosomsko normalnih plodovih so lahko tudi hujše prirojene napake, umske prizadetosti, razvojne motnje- s čim se lahko to diagnosticira, če sploh se lahko?
V kolikor boste uspeli odgovoriti se vam najlepše zahvaljujem, trenutna življenjska situacija je res težka in boleča, v glavi kar mrgoli različnih misli …
Lep pozdrav.
Spoštovani,
BHR 100% izključi oziroma potrdi trisomijo. V primeru, da se jo potrdi, se znotraj tedna dni organizira vse potrebno za prekinitev nosečnosti(komisija). V primeru izključitve trisomije, se pri NS nad 3,5mm priporoča še natančnejši pregled plodovega srca in če je tudi to vse v redu, je zelo malo možnosti, da bo še kaj narobe. Razvojne napake na morfološkem nivoju se odkriva z UZ pregledom, na funkcijskem nivoju pa se jih žal ne da odkriti preden se te funkcije ne uveljavijo pri otroku. Ampak tako je tudi v primerih, ko je v nosečnosti vse v redu.
nič konkretnega. NK se kolikor vem ni videlo zaradi specifičnega položaja ploda, ki preprosto ne omogoča preverjanje prisotnosti NK. Če nečesa zaradi položaja ne moreš preveriti to ne pomeni da je s tem kaj narobe.
nič od tega. Samo ustrezno morfologijo med 20. in 23. tednom nosečnosti.
Spostovani,
ali podatek o kajenju vpliva na rezultate tveganja ns in dht? Namrec sama sem nehala kaditi ravno pred ivf postopkom, v istem postopku, svez prenos, mi je uspelo zanositi. Kaditi sem postopoma nehala 12 dni pred punkcijo.
Ginekologu tega nisem omenila. Rekla sem samo da ne kadim. Nisem razmisljala, da bi morda to lahko vplivalo.
Torej, bi bili rezultati zaradi tega bistveno drugacni?
ne, rezultat ne bi bil nič drugačen
Spoštovani,
19.7 sem bila pri vas na biopsiji horionskih resic (1:4 za ds), na našo veliko žalost je bil test pozitiven … Po umetni prekinitvi nosečnosti, ki bo v mojem primeru verjetno v 14tednu, moram počakati na 2 menstruaciji preden lahko ponovno začneva poskušati. Zanima pa me, glede na to, da sem v preteklosti imela zelo dolge cikluse, nekje na 60 dni, ali lahko v tem primeru začneva poskušati že po prvem ciklusu ali je bi lahko to bilo nevarno in nespametno? Res si želiva otročka …
Hvala za odgovor.