listerioza
ne vem v čem bi bil problem posnetega mleka v nosečnosti.
če bi se bili takrat okužili z listeriozo, bi bili že splavili ali prezgodaj rodili.
Pozdravljeni,
pred nekaj dnevi sem izvedela, da sem noseča. Danes sem jedla doma pripravljeno in pečeno pico, za katero sem šele po zaužitju izvedela, da je vsebovala mladi sir, ki ga izdeluje kolegica v prostem času (torej nekontrolirana izdelava). Sir se je pekel na pici v pečici, vendar me vseeno zelo skrbi, da se morebitne bakterije ne bi uničile. Je moj strah glede listerioze upravičen?
Hvala!
Spoštovani,
ali imate morda približno predstavo, kolikokrat ste se takole, teoretično, v svojem življenju že izpostavili na podoben način kot sumite, da ste se tokrat? In? Se vam je do zdaj kdaj kaj zgodilo? In nenazadnje, karkoli bi se vam zgodilo v tem času, ko ste komaj izvedeli za nosečnost, bi bodisi zarodek ubilo ali pa bi se otrok rodil brez posledic.
itak, da.
Spostovani,
sem v 30 tednu nosecnosti. Naj povem najprej, da sem zelo anksiozna glede morebitnih okuzb v nosecnosti in kar se da pazim na higieno pri pripravi in uzivanju hrane. Vceraj pa sem bila na obisku pri tasci. Pripravljala je kosilo, na deski je rezala piščančje meso. Potem sem videla, da je desko od mesa pomila z gobico, z isto gobico pa nato pomila se kozarce in ostalo posodo. Zelo me skrbi, da bi se na ta nacin morebitna okuzba z listerijo prenesla name, ker sem pila vodo iz kozarca, ki je bil pomit na ta način. Videla sem tudi, da je gobica ze precej stara/zdelana in najbrz polna bakterij.
Menite, da je moja skrb upravicena? Ali splakovanje kozarca z vodo spere stran morebitne listerije?
Hvala za odgovor. Lp
menim, da vaše skrbi niso utemeljene. Vedno znova sem presenečen, koliko pozornosti nosečnice posvečate tako redki bakteriji kot je listerija.
sicer ne poznam tehnologije izdelave surovega masla, ampak mislim, da mu lahko zaupate
Pozdravljeni,
v soboto sem bila na krstu. Peciva nisem pretirano jedla, edino panna cotto, ki naj bi veljala za varno in pa nekaj, kar je bilo samo biskvitno. Čez nekaj časa sem pojedla torto. Ravno v nedeljo sem začela slabše čutiti otroka, menim da je to slučaj. Poleg tega imam še rahle prebavne težave (napenjanje in občasno drisko). Kar se tiče otrokovih premikov, so me v ponedeljek pregledali in so rekli, da je vse ok. Gibi, utrip in velikost otroka. Ampak se je obrnil v nek tak položaj, da ga slabše čutim. Mislim, da se ne rabim sekirati zaradi kakšne listerije, saj je verjetno v torti ne bi mogla najti? Dvomim da delajo slaščičarke iz česa neprekuhanega…
se strinjam
ne vem, se pa ne bi vznemirjal zardi enega vgriza v nek kos mesa, ki sem ga verjetno v svojem življenju v podobni situaciji že ničkolikokrat.
Spoštovani,
z ginekologinjo sva našli, kje se lahko testiram za listerijo, saj se ji zdi to smiselno, pa ne da bi bila nevarnost tolikšna, ampak ker to zelo vpliva na moje psihično stanje.
Zanima me, kdaj naj bi se najprej sploh pokazala v krvi, če bi bila seveda po kakšnem naključju prisotna. Glede na to, da ima lahko inkubacijsko dobo vse do 70 dni, a to dejansko pomeni, da bi se lahko v krvi to videlo npr. šele 70. dan po zaužitju? Ali se to vidi že prej?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
moje osebno mnenje je, da je testiranje na listerijo povsem brez smisla. Če vas je strah takšnih reči, ki so tako zelo redke in tako zelo neoprijemljive, potem se z listerijo ne bo končalo ampak boste vedno znova našli kaj, česar vas bo strah. Mislim, da si morate na nek drug način dvignit prag občutljivosti, na kaj se boste v življenju ozirali in na kaj ne, kaj boste preiskovali in kaj boste prepustili usodi. Moje osebno mnenje je, da se pri tako nizkem pragu za tako neznatne nevarnosti na dolgi rok preprosto ne da živeti kvalitetno. Je namreč 100x večja nevarnost, da vam bo s kakšne hiše padel na glavo strešnik kot da boste zaradi listerije imeli probleme v nosečnosti.
tega pa ne bi vedel.